Slovenija

Mariborska nadškofija: Kriv ni Stres, posle so sklepala poslovodstva družb

Maribor, 01. 10. 2012 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na mariborski nadškofiji zavračajo navedbe, da je za finančni polom nadškofije odgovoren škof Anton Stres. Kot zatrjujejo, so vse ključne poslovne odločitve predlagala, sprejela in izvrševala poslovodstva gospodarskih družb.

V mariborski nadškofiji so vse ključne poslovne odločitve s finančnimi posledicami za nadškofijo predlagala, sprejela in izvrševala poslovodstva gospodarskih družb. S tem v nadškofiji zavračajo navedbe Dnevnika, da je za finančni polom nadškofije odgovoren škof Anton Stres.

Anton Stres
Anton Stres FOTO: Miro Majcen

Kot so v mariborski nadškofiji zapisali v sporočilu za javnost, škofje ordinariji, škofje pomočniki in pomožni škofje nikoli niso bili člani uprav in nadzornih svetov ter niso imeli možnosti neposrednega vplivanja na poslovodstva gospodarskih družb, ki so sprejemala ključne poslovne odločitve s finančnimi posledicami zanje in za samo Nadškofijo Maribor.

Hkrati zatrjujejo, da so bili vse pogodbe in sklepi, ki so jih v zvezi s poslovanjem nadškofije in z njo povezanih družb sklenili oz. izdali škofje ordinariji, škofje pomočniki in pomožni škofje, sprejeti s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika, vestno, pošteno in v dobri veri. Usklajeni so bili s predhodnimi stališči notranjih in zunanjih strokovnih služb ter sodelavcev z ustreznimi kompetencami. Po navedbah nadškofije so se kreditni posli sklepali po resni kreditni presoji, pod vodstvom vsakokratne posamezne banke kreditodajalke oz. njihovih oddelkov za oceno tveganja. Vsa poslovna aktivnost je bila evalvirana tudi s strani revizijskih družb, bonitetnih agencij in drugih zakonskih nadzornih institucij.

"Potekajoči stečajni ter morebitni odškodninski in kazenski postopki bodo pokazali, če je v fazi izvedbe posameznih pogodb in sklepov ob tem morda prišlo do nepravilnosti, oškodovanj in kaznivih dejanj," navajajo v mariborski nadškofiji. Dodajajo, da pristojni škofje, duhovniki in druge odgovorne osebe aktivno delujejo in si prizadevajo za vzpostavitev transparentnega in poštenega delovanja vseh dejavnosti z Nadškofijo Maribor povezanih družb.

V skladu s kanonskim pravom odgovorne osebe preiskuje tudi Sveti sedež, ki je v ta namen opravil vizitacijo in ustanovil komisijo z nalogo pomagati ugotoviti odgovornost posameznih oseb in morebitno prekoračitev pristojnosti in storitev kaznivih dejanj ali drugih kršitev določb prava Katoliške cerkve.

'Prevzem Zvona Ena ni bila usodna odločitev za nadškofijo'

V mariborski nadškofiji tudi zavračajo navedbe o pomenu prevzema družbe Zvon Ena za nadškofijo. Prevzem te družbe je Gospodarstvo Rast izvedlo z lastnimi krediti v soglasju z lastnikom, pri čemer se Škofija Maribor ni niti dodatno zadolžila niti ni dala kakršne koli oblike poroštva. Kot pojasnjujejo na nadškofiji, se je za prevzem Zvona Ena Gospodarstvo Rast zadolžilo za približno 27 milijonov evrov, pri čemer je bilo 73 odstotkov posojil dolgoročnih. Po prevzemu Zvona Ena je imelo Gospodarstvo Rast 31,7 milijona evrov kapitala in 27,4 milijona evrov obveznosti. Ob koncu leta 2005 je imel Zvon Ena za 122,5 milijona evrov kapitala in za 132,2 milijona evrov obveznosti, še trdijo na nadškofiji. To po njihovem mnenju dokazuje, da sta imeli obe gospodarski družbi še sprejemljivo in v poslovnem svetu običajno razmerje med kapitalom in obveznostmi.

Kot navajajo v mariborski nadškofiji, je ta na področju gospodarjenja s premoženjem do leta 2006, torej še v času delovanja pomožnega škofa Stresa v Mariboru, dejansko zmanjševala svojo zadolženost in povečevala lastno aktivno premoženje in je bila znotraj okvirov preudarnega konservativnega poslovanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Planinc
02. 10. 2012 09.19
+5
KAKO DA VSEMOGOČNI BOG NI NIČ UKREPAL,PA PORAZIL KOMUNISTE IN POVZDIGNIL CERKEV IN NJIHOVE BANKE V NAJ,NAJBOLJ PAMETNE IN USPEŠNE. BOG JIH JE ZAPUSTIL IN SLOVENIJO TUDI,KER SE NE ŽELI PREPIRATI Z BUTALCI.
JanezNovakJohn
02. 10. 2012 09.18
+6
Cerkev je zelo nepredvidljiva. Ima svojo državo in državo v vsaki državi. Njen namen je osvajanje in širjenje ideologije. Mnogokrat je tako mogočen poseg v državo. da je to državni udar. , Cerkev ima svoje kanonsko pravo. Ni prav nič demokratična. To kar se sedaj dogaja je pač čistka znotraj cerkve. Bo zaostrena, manj zaostrena. Za smrtnike brez veze. Ker nimamo nikakršnega vpliva... Cerkev dela vse na dolgi rok. Veliko vlogo igra seveda kapital. Celibat je namenjen isklučno ohranjanju kapitala. To da mi ovce BLEJEMO JE TOTALNO BREZ VEZE. Mi smo le meso, ki ga gnetejo tako ali drugače. Finančno, fizično, intelektualno...IZKORIŠČAJO
JanezNovakJohn
02. 10. 2012 09.13
Cerkev je zelo nepredvidljiva. Ima svojo državo in države v vsaki državi. Njen namen je osvajanje in širjenje ideologije. Mnogokrat tako mogočen poseg v državo da je to državni udar. Cerkev ima svoje kanonsko pravo. Ni prav nič demokratična. To kar se sedaj dogaja je pač čistka znotraj cerkve. Bo čistka zaostrena, manj zaostrena, imajo otroke, nimajo otrok.... Cerkev dela vse na dolgi rok. Veliko vlogo igra seveda kapital. Celibat je namenjen isklučno ohranjanju kapitala. To da mi ovce BLEJEMO JE TOTALNO BREZ VEZE. Mi smo le meso ki ga gnetejo tako ali drugače finančno, fizično, intelektualno...IZKORIŠČAJO
Tonček Balonček
02. 10. 2012 10.28
+1
Cerkev je seveda popolnoam predvidljiva! Pohotnsot, grabežljivost, hinavščina in spreenevedanej so že 2000 let stalnica njenega delovanja, vse je pričakovano, del božjega načrta takorekoč!Vse se da perdvideti, njeni načrti pa so jasni in prilčakovani!Tu ni nobenih presenečenj!
JanezNovakJohn
02. 10. 2012 09.07
+7
Pozabljamo da gre za politično odločitev RKC v Sloveniji. Izvesti državni udar. Prestopila je meje duhovne oskrbe vernikov in se lotila vsega. Večinskega lastništva v večini Slovenskih podjetij, ki kaj veljajo, vrtci, osnovne šole, gimnazije in tudi ekonomska krščanska fakulteta. Domovi za ostarele. Vojaška škofija, T2 (G točka) kot glavni Slovenski medijski nosilec, Krekova banka, itd. V lasti cerkve so dvorci in gradovi ter ogromne gozdne površine, zlasti na Štajerskem. Nato se kar pojavijo milijoni v skupini revnih župnikov, ki so lastniki Betnave. Ni področja, ki ga cerkev ne obvladuje. Pričakovali smo še poseg v parlament in v sodno svero. Kar Bog ni dovolil. Pretekle vlade Peterle-Janša-Bajuk-Novakova, so DRŽAVNI UDAR podpirale ali pa mižale. Z Pahorjevo vlado je bilo isto. Mi Butalci pa BLEJEMO .
Tonček Balonček
02. 10. 2012 08.48
+6
A bomo doćiveli "hišno" presikavo, bodo kriminalisti stikali po tanbernakljih, po zvonikig, spovednicah? Morda je kaj poskrito v krstilnicah in grobnicah!j
K1ssMyAss.
02. 10. 2012 07.50
+9
Hočemo spektakularno prijetje Stresa.....vsaj tako akcijo kot pri Jankoviču.... Lahko pa uskladite to na dan, ko bo (uradno) Rode postal oče...
Tonček Balonček
02. 10. 2012 08.47
+7
Ride ima tako zakomplicirano dvojno vijačnico svoje DNK, da je ne bodo nikdar razvozljali! Njegov genom je očitno božja skrivnost!
M_teorija
01. 10. 2012 23.15
+15
Noben od omenjenih ni krv. Kriv je en škrat, ki mu pravijo pohlep!?
illy2
01. 10. 2012 23.20
+10
JanezNovakJohn
02. 10. 2012 09.09
+2
illy2
01. 10. 2012 23.08
+9
Mariborska nadškofija: Kriv ni Stres, posle so sklepala poslovodstva družb in potem svizec zavije čokolado gospod gorenjak je postal župnik in jim grehe odpustil za dolgove pa se ne sekirajte, bog jih bo poplačal in to z našim denarjem od plač, porodniške, pokojnin, dokladov...itd bogu hvala aleluja
Nauders
01. 10. 2012 22.27
+2
Nauders
01. 10. 2012 22.27
+7
zakon je tako spisan, da nihče ne bo odgovarjal zato se brezveze zapravljati čas davčna nebesa ostajajo ipd, tako da.. šli bi na bolje, tako, da se nič ne spremeni
irhaela
01. 10. 2012 22.13
+10
Mah lažnjivi Stres, tako je lažnivi, da raje podpira Rodeta kot pa Urana....V faco se mu vidi da je v tremi, mračnem.......s kompamjonom Rodetom ko bo kmalu k nam prihajal rompomopmom da ni oče, da je pri Bogu večni devičnik! AMEN!
komarec
01. 10. 2012 20.39
+13
Kaj bo na to rekel pošteni Vinko, ki je odgovoren, da postopki stečejo?
faronika
01. 10. 2012 19.40
+12
Ma,hudikč naj jih vse pobere!! Barabe,pobožne...kao!!! A so kaj lačni?? Hebemti!!
wsharky
01. 10. 2012 18.54
+14
... rkc - pohlep - kraja - zavajanje - pometanje pod preprogo - sramota ...
MsPikapiki
01. 10. 2012 18.28
+13
Poslovodstva družb. Kaj so poslovodstva družb predmeti, stvari, živali ali za tem nazivom "poslovodstva družb" mogoče ne stojijo ljudje z imeni in priimkom. Povejte kdo so ti, ne mišmašit in nas žejne vozit čez vodo, ker vam ne bo uspelo. Enkrat bo treba povedat, če mislite bit poveličani na desnici očetovi.
Tonček Balonček
01. 10. 2012 18.39
+5
To je bil Forum21 ter strici iz ozadja, verejetno pa celo sam Peklenšček! Je pa vse seveda del božjega načrta, ki očlitno hoče uničiti vesoljno apostolsko cerkev! Hujši je Sveti Duh od komunistov, očitno!
dzo77
01. 10. 2012 20.32
+1
K1ssMyAss.
01. 10. 2012 18.24
+22
Davčna uprava BI MORALA vzeti pod drobnogled tistih 7 DUHOVNIKOV, ki so prevzeli nase bremena kreditov.... Na osnovi ČESA so pridobili kredit? S čim ga bodo odplačevali? Duhovniki se (naj) NE bi ukvarjali s pridobitno dejavnostjo,,,,tako pravijo in zato jim država plačuje prispevke... P.S.: ....imajo pa cenik maš in cenik pogrebov...
Tonček Balonček
01. 10. 2012 18.27
+7
Saj niti tega en morejo ajmčiti, d abo kdo, ki d aza mašo ali maziljenje, zveličan, kaj šele za vračila kreditov. Ampak zanimivo je to, da se vsi sprašujeo le o tem kdo je kriv, zakaj blatijo RKC in škofijo, ne pa o tem, kam je denar poniknil! In blazno jih zaniamjo Stožice, 10x cenejši projekz. Pa stadion in dvorana stojita, tam ni pa ničesar drugega kot terjatve!
MERDE-AVE-MERDE
01. 10. 2012 19.36
+8
Duhovniki so brez osebnega premoženja, no, eni imajo kar Betnavski grad !
dzo77
01. 10. 2012 20.43
+9
kaj pa rodetova vila in servis peugeota v domzalah tisto je cerkveno hehehheheheehh
K1ssMyAss.
01. 10. 2012 18.20
+16
.....ja....se je pač zgodila mala napakica, pa je šla škofija cugrunt.... O tem, da so opeharili tisoče ljudi pa nič...
nosferatu
01. 10. 2012 18.12
+15
HAHA, mariborska nadškofija zavrača izjave in ugotovitve izvedencev... Dajte raje koga drugega farbat, recimo one vaše kolege v Vatikanu.
FCL
01. 10. 2012 17.37
+17
PROKLETA BANDA NEDELOVNA, MARŠ DELAT !!!!!!!
290ktober
01. 10. 2012 17.28
+12
Nihče, le Cerkev - RKC naj se drži svoje dela - pase naj svoje verne ovčice - in naj neha vtikat prste v stvari, ki niso v zvezi z vero in skromnim življenjem kot ga je učil Jezus. Seveda če gre za Krščanstvo. Če pa je to neka poslovna organizacija potem pa lepo povejte da je Papež " mafijski Boter " in župniki izterjevalci dolgov pa ni problema.