'Mariborska škofija posredno financirala Slovenski tednik'

Mariborska škofija je na posreden način skoraj v celoti financirala izhajanje brezplačnika Slovenski tednik, je po seji komisije DZ, ki preiskuje brezplačnike, povzela Cveta Zalokar Oražem (Zares).

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Opozorila je tudi na polmilijonski dolg izdajatelja Slovenskega tednika, podjetja Progresija. Predsednik uprave holdinga Zvon Ena Simon Zdolšek je namreč med nastopom pred komisijo dejal, da ima holding do Progresije odprti dve terjatvi, v enem primeru gre za posojilo, v drugem pa za odstopljeno terjatev. Julius Fond, ki se je pozneje pripojil Zvonu Ena, je Progresiji dal več posojil, na koncu se je to združilo v eno, vredno 200.000 evrov, ki še ni poravnano.

Preiskava brezplačniki

Zalokar Oražmova je po seji menila, da so člani komisije prišli zelo daleč in ugotovili izjemno veliko. (Foto: 24ur.com)

Prav tako ostaja odprta še odstopljena terjatev v višini 300.000 evrov. Gre za dogovor med Zvonom Ena in Media Polisom. Media Polis je bil dolžnik Zvona Ena, ker pa je Progresija dolgovala Media Polisu, so sklenili pobotanje s terjatvijo, ki jo ima Progresija do Media Polisa. Terjatve so oslabili, je pojasnil Zdolšek, po njegovem mnenju pa je realno pričakovati le delno poplačilo. Direktor podjetja Media Polis Marjan Novak je sicer na zaslišanju na eni od prejšnjih sej članom komisije pojasnil, da so Progresiji posodili več kot 600.000 evrov, večina posojila pa še ni povrnjena.

Predsednico komisije Melito Župevc (SD) je zato zanimalo, kakšen poslovni interes so videli v Slovenskem tedniku. Zdolšek ji je odgovoril, da se je zadeva začela kot eno posojilo, ki pa je nato preraslo "v možnost dodatnega angažiranja". Tudi sam direktor Progresije Andrej Lasbaher je ponujal lastniški vstop v Progresijo, vendar je bil po Zdolškovih besedah prav vsebinski del brezplačnika ključen, da do tega ni prišlo.

Preiskava brezplačniki

(Foto: 24ur.com)

Kot priča je nastopil tudi nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor Damijan Koletnik, ki sprva sploh ni želel odgovarjati na vprašanja, nato pa je dejal, da se ne spomni, ali je bila s Progresijo podpisana in realizirana kakšna pogodba. Pozneje pa je pojasnil, da "kolikor je on seznanjen", pogodba ni bila realizirana. Člane komisije je zanimalo tudi 21 milijonov evrov posojila Zvonu Ena. Kot je namreč dejal član komisije Dušan Kumer (SD), gre za javno-zasebno partnerstvo mariborskih podjetij, ki so se našla v projektu Slovenski tednik. Koletnik je razložil le, da se o tem projektu z nikomer ni pogovarjal in da je Zvon Ena, sicer z zamudo, vrnil posojilo z obrestmi.

Nato je Koletnik še omenil, da so Dravske elektrarne posojilo namenile tudi podjetju, v katerem je delala žena generalnega direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janeza Kopača. Po mnenju Zalokar Oražmove gre tukaj le za to, da se odvrača pozornost "od bistveno težje zadeve".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
 
flamengo 11.02.2011 09:36:28
vozilo: če je treba Cerkev obdavčiti, potem je potrebno še 100 krat bolj nujno obdavčiti unicef, rdeči križ, sindikate in politične stranke, predvsem leve, ki izčrpavajo gospodarstvo, revijo mladina, društva, tajkune. In še bi se našlo kaj.
Več komentarjev