Slovenija

V UKC Maribor za zdaj še brez dokončnega dogovora s kardiologi

Maribor, 14. 07. 2014 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo UKC Maribor in njihovi kardiologi niso dosegli dogovora. Jedro spora med kardiologi in vodstvom kliničnega centra je plačilo kardiologov za interventne posege. Kardiologi zahtevajo plačilo po storitvi in ne po beleženju minut.

Srce
Srce FOTO: Thinkstock

Predstavniki zdravnikov na oddelku za kardiologijo in angiologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor oziroma v njihovem imenu Fides, ki je za 21. julij napovedal stavko, na današnjem sestanku z vodstvom še niso našli dokončne rešitve za nastalo situacijo. Na mizi je predlog vodstva in njihov proti predlog, zato se ponovno sestanejo v sredo.

Jedro spora med kardiologi in vodstvom kliničnega centra je plačilo kardiologov za interventne posege. Kardiologi zahtevajo plačilo po storitvi in ne po beleženju minut, plačilo parkirnine, ko so klicani na interventne kardiološke posege, ter enako število dni dodatnega dopusta iz naslova ionizirajočega sevanja kot zdravnikom, ki so stalno izpostavljeni temu sevanju.

Medtem ko predstojnik oddelka Vojko Kanič in prvi mož UKC Gregor Pivec po današnjem sestanku nista prišla pred mikrofone, je predstavnik sindikata Fides v mariborski bolnišnici Boris Rižnar povedal, da sta obe strani na mizo dali vse svoje argumente, predvsem pravna vprašanja glede plačila.

"Direktor Pivec še vedno ponuja 20-odstotni dvig k osnovni plači za opravljanje dodatnih posegov v okviru legalnih možnosti, ki jih delodajalec vidi. Mi pa smo jim ponudili naše pravne argumentacije glede možnosti sklepanja podjemnih pogodb, ki pa ta trenutek naj ne bila pravno veljavna," je razložil Rižnar. Od predsednika sveta zavoda Bogdana Čepiča pričakuje, da bo ta od ministrstva za zdravje pridobil mnenje o tem, ali je na tak način pogodbo mogoče skleniti.

Takšno mnenje v sindikatu pričakujejo do srede, do takrat pa bosta obe strani še dodatno razmislili o predlogih, ki so si jih izmenjali. Njihova zahteva sicer pomeni plačilo v višini 200 evrov bruto po posegu, ne glede na to, kdaj je ta narejen, je še pojasnil Rižnar in izrazil upanje, da bi do pametnega dogovora prišli še pred ponedeljkom, ko je napovedana stavka. Ostale stavkovne zahteve naj bi po njegovih besedah večinoma že bile blizu dogovora.

Dogovor še možen

Srce
Srce FOTO: Thinkstock

Da je dogovor pred stavko še možen, če se bodo zanj vsi angažirali, je prepričan predsednik sveta zavoda, a je opozoril na trenutne razmere na ministrstvu za zdravje, s katerim je komunikacija otežena. Čepič je potrdil, da je del zahtev mogoče rešiti takoj, kar se tiče plačil, pa je po njegovem mnenju treba urediti razmere, ne le za zdravnike, pač pa za celotne ekipe, ki dežurajo.

Če kardiologi ne bi sprejeli ponujenega, bodo po Čepičevih besedah začeli iskati druge rešitve. Proučili bodo tudi njihov predlog, a pri pogajanjih morata pač obe strani narediti korak nazaj, da pride do dogovora in danes so po njegovem mnenju takšen korak že naredili. Ker je pristojno ministrstvo že dalo negativno mnenje o podjemnih pogodbah, Čepič sicer dvomi, da si bo zdaj premislilo.

Mariborski kardiologi so sicer prišli v konflikt z vodstvom bolnišnice zaradi plačila za delo zunaj rednega delovnega časa, ki je po uvedbi elektronskega evidentiranja delovnega časa nižje od plačila njihovih kolegov v UKC Ljubljana. Trije starejši zdravniki so zato preklicali soglasje za delo ponoči, kar stopi v veljavo s 17. julijem.

Razmere so se dodatno zaostrile, ko je Pivec omenjenim trem kardiologom izdal odredbo o 24-urni neprekinjeni zdravstveni oskrbi kardioloških bolnikov, s čimer jih je prisilil, da še naprej delajo. A po prepričanju kardiologov je takšen ukrep protizakonit. Predsednik sveta zavoda zagotavlja, da je razpored dela za ta teden pripravljen in bo za bolnike poskrbljeno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
14. 07. 2014 22.59
-1
Kaka je zaprisega? Od kod bomo jemali? Dve garniture poslancev, pol leta, vsi bi večje plače? Privat vzami, kupi opremo pa kasiraj......
lcapl
14. 07. 2014 18.39
-1
Ljubim denar in sem okužen ,zato nujno rabim zdravnika.Prosim pomagajte mi ker ne zdržim več.Obiskal sem ogromno specialistov pa so mi potrdili, da so tudi sami okuženi in mi ne morejo pomagati.Skratka zame ni več upanja , prosim vas nakažite kakšen euro, ker edino to blaži moje neznosne bolečine.Hvala.
tej?i30
14. 07. 2014 15.35
+3
izsiljevanje brez primere!!!
Cooper01
14. 07. 2014 20.58
+3