Slovenija

Je mariborski župan Fištravec izkoristil nogometni klub in Viole za sprejem proračuna?

Maribor, 16. 10. 2017 20.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mariborski podžupan Saša Pelko je na svojem Facebook profilu objavil imena tistih, ki so glasovali proti sprejemu proračuna po hitrem postopku. Navijači Viol so te svetnike prepoznali kot tiste, ki niso za Maribor, napovedali proteste pred mestnim svetom, vsule so se grožnje. A k sreči so kmalu ugotovili, da gre za politično mahinacijo. Ki pa je dosegla svoj namen: proračun je bil sprejet.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Politična mahinacija mariborskega poidžupana
    03:03
    Iz 24UR ZVEČER: Politična mahinacija mariborskega poidžupana
  • Iz 24UR ZVEČER: Grožnje v Mariboru
    06:34
    Iz 24UR ZVEČER: Grožnje v Mariboru

Mariborski mestni svetniki so po nekaj vročih dneh zaradi negotove usode prenove zahodne tribune stadiona Ljudski vrt danes vendarle brez glasu proti potrdili spremembe proračuna za leto 2018, ki med drugim ob petih že predvidenih prinašajo še dodatnih šest milijonov kredita, skupaj pa je kar za okoli 26 milijona evrov višji od prvotnega predloga.

Medtem ko so v marca sprejetem proračunu za leto 2018 načrtovali prihodke v višini 95,6 milijona evrov, so te s spremembami zdaj po zaslugi načrtovanih državnih in evropskih virov zvišali na 112,2 milijona evrov. Odhodki bodo višji za več kot 26 milijonov evrov, saj je prvotno sprejeti proračun na tej postavki načrtoval 98 milijonov evrov, zdaj se je številka dvignila na 124,8 milijona evrov.

V predvolilnem letu ekipa župana Andreja Fištravca poleg obnove zahodne tribune Ljudskega vrta načrtuje še nekatere nove investicije, med drugim nakup objekta Probanke za potrebe Mariborske knjižnice. V ta namen bo mariborska občina porabila celoten kreditni potencial, ki si ga je letos zagotovila z reprogramom starih posojil.

V predvolilnem letu ekipa župana Andreja Fištravca poleg obnove zahodne tribune Ljudskega vrta načrtuje še nekatere nove investicije, med drugim nakup objekta Probanke za potrebe Mariborske knjižnice.
V predvolilnem letu ekipa župana Andreja Fištravca poleg obnove zahodne tribune Ljudskega vrta načrtuje še nekatere nove investicije, med drugim nakup objekta Probanke za potrebe Mariborske knjižnice. FOTO: POP TV

Podrobnosti sprememb je svetnikom na seji razlagala predstavnica urada za finance Mateja Cekič, ki je med drugim povedala, da bo občina večji del dodatnega kredita namenila za nakup stavbe Probanke, ki je zdaj v lasti DUTB, kamor namerava občina preseliti knjižnico. Za omenjeni projekt od države še vedno pričakujejo skoraj 2,7 milijona evrov, ki jih je ministrstvo za kulturo sicer zagotovilo za zdaj že odpisano ureditev knjižnice na Rotovškem trgu.

Med večjimi evropsko sofinanciranimi projekti so še ureditev nabrežja Drave, Vojašniškega trga s Sodnim stolpom, Vinogradniškega muzeja in Mestnega parka, pa tudi prenova Koroške ceste in gradnja povezovalnih ceste v Poslovni coni Tezno. Več denarja bodo namenili še za gradnjo kanalizacije, med prioritetami sta tudi prenova Trga svobode in postavitev odra na Dravi.

Razprava se je po tistem, ko je mestni svet le spremenil svojo odločitev in podprl obravnavo sprememb po skrajšanem postopku, umirila, vendar s številnimi pomisleki opozicijskih svetnikov, ki so opozarjali, da je proračun nerealen in prenapihnjen za potrebe predvolilnega leta.

Ekipi župana Fištravca je danes sicer uspelo doseči svoje, potem ko so v podporo uspeli prepričati SMC, ter s tem umiriti zadnje dni dodobra razgrete razmere. V četrtek so namreč po burni razpravi sejo prekinili zaradi nesklepčnosti, kar je največ hude krvi povzročilo med ljubitelji nogometa, ki že dolgo zahtevajo dokončanje prenove stadiona Ljudski vrt.

Medtem ko je vodstvo občine želelo spremembe proračuna spraviti skozi po skrajšanem postopku, so mestni svetniki večinsko zahtevali daljši, dvostopenjski postopek. Prepričani so namreč, da je želel Fištravec z izpostavljanjem Ljudskega vrta zakriti ostale po njihovem mnenju sporne spremembe proračuna.

Župan je danes zavrnil tovrstne namige in poudaril, da gre pri spremembah za razvojne prioritete mesta, ki so se jih lahko lotili šele po tistem, ko jim je uspelo pridobiti dodatna sredstva iz Bruslja in od države in ko so poskrbeli za odplačilo starih grehov prejšnjih vodilnih garniture mesta.

Policija je bila v pripravljenosti, a protestov k sreči ni bilo.
Policija je bila v pripravljenosti, a protestov k sreči ni bilo. FOTO: POP TV

Grožnje svetnikom

Podžupan Sašo Pelko  je na svojem Facebook profilu objavil imena tistih, ki so glasovali proti sprejemu proračuna po hitrem postopku. Navijači Viol so te svetnike prepoznali kot tiste, ki niso za Maribor in napovedali proteste pred mestnim svetom. Družbena omrežja so se spremenila v boj za obnovo tribune, nekateri mestni svetniki, pa so postali sovražnik Maribora številka ena. Na spletni strani Viol so se pojavili svarilni zapisi: "upam, da se zavedate svoje odgovornosti" in še huje: "vzela vas bo cesta".

Svetnica Lidija Divjak Mirnik je za oddajo 24UR ZVEČER povedala, da že štiri dni prejema grožnje, ki "niso niti za brati". "In to samo zato, ker si je podžupan privoščil politično mahinacijo na račun svetega kluba, kar je nevredno politika, sploh pa ne podžupana." Spomnila je na leto 2012 in opozorila, da bi se zadeve lahko ponovile. "Tudi zato, ker smo zadnjič glasovali proti, so danes v Ljudskem vrtu dobili 5,5 milijona evrov, kar je milijon in pol več, kot bi dobili, če bi glasovali v četrtek," je še povedala.

Pelko je svoje dejanje zagovarjal kot pravico ljudi do obveščenosti, in to obžaloval z besedami, da je morda kdo narobe razumel njegov namen, vendar nekateri prizadeti svetniki opravičila niso sprejeli.

Podžupan Sašo Pelko je na svojem Facebook profilu objavil imena tistih, ki so glasovali proti sprejemu proračuna po hitrem postopku.
Podžupan Sašo Pelko je na svojem Facebook profilu objavil imena tistih, ki so glasovali proti sprejemu proračuna po hitrem postopku. FOTO: POP TV

Manipulacija se vendarle ni obrestovala, ljudje so razumeli, da nihče v mestnem svetu ni proti popravilom v Ljudskem vrtu. Vodstvo Viol je sporočilo, da se ograjuje od napovedanega shoda pred občino. Enako so ravnali tudi v Nogometnem klubu Maribor, pred sejo tako na cesti pred mestno hišo ni bilo protestnikov. Pritisk pa je, kot kaže, vendarle obrodil sadove: kot že omenjeno, je bila sprememba proračuna sprejeta po hitrem postopku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
17. 10. 2017 14.41
+4
da pelko je en navaden prevarant, pa se hudoben je, fistrafec pa je tako ali tako gotof, pa to
slovenskidelavec
17. 10. 2017 11.00
+6
Politika župana ni prava, zato na naslednjih volitvah ADIJO. Stanje na občini se ni spremenilo, saj ni strokovnosti in se še vedno, gredo ali je naš ali vaš, ter se z tem povzroča škoda Mariborčanom.
wolfterier
17. 10. 2017 15.42
+2
Izkoristil je priložnost za dvig popularnosti,vprašanje,če bo dovolj za naslednje volitve.
batom@pinkponk.com
17. 10. 2017 09.11
+9
ja, stadion bodo obnovili na račun centralne mariborske knjižnice, obnove Trga svobode, obnove tezenskega zdravstvenega doma in še nekaj drugih "malenkosti". Neverjetno, kako hitro se najde 5 mil. evrov. Na portalu "Izboljšajmo Maribor" pa že mesece in leta visijo neuslišane pobude meščanov za obnovitve javne infrastrukture. Si bomo zapomnili, MOM.
valkiria
16. 10. 2017 23.07
+0
mogoče bi razmislili,da bi stadion zaprli,porušili in postavili tovarno,da bi ljudje lahko delali,...
Za9
17. 10. 2017 08.38
+3
batom@pinkponk.com
17. 10. 2017 09.04
+4
ti raje črpaš podporo in delaš na črno, ne?
oježeš
16. 10. 2017 21.10
+4
Zgolj z vstopom v skupinski del Lige prvakov so si Mariborčani zagotovili že več kot 15 milijonov evrov. Kaj so jih že zapravili?
dajno
16. 10. 2017 22.17
+0
Če nimaš pojma čigav je LV se ne oglašaj
batom@pinkponk.com
17. 10. 2017 09.07
+9
LV je od Mariborčanov, ki jih je po zadnjem štetju nekaj čez 94.000. Koliko od teh je navijačev? 4000? Ne želimo, da se obnavlja stadion na račun druge javne infrastrukture. LV itak ni več ljudski, je vse pod ključem, tudi "Partizan" čez cesto.
wolfterier
18. 10. 2017 09.56
+1
7:0....a za to rabite nov stadion,rabite nove igralce !