Slovenija

Cerar: Obsodba Šiška je uspeh pravne države

Maribor, 29. 03. 2019 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Mariborsko sodišče je Andreju Šišku prisodilo osem mesecev zaporne kazni zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Soobtoženi v zadevi Štajerska varda je dobil pogojno kazen treh mesecev. Šiškova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj je že napovedala pritožbo, tožilec Tilen Ivič pa bo o tem še razmislil. Nekdanji premier Miro Cerar to obsodbo šteje za uspeh pravne države.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kriva sta!
    03:15
    Iz 24UR: Kriva sta!
  • Iz SVETA: Šiško obsojen
    02:30
    Iz SVETA: Šiško obsojen
  • Iz 24UR ZVEČER: Prva tovrstna sodba pri nas
    06:04
    Iz 24UR ZVEČER: Prva tovrstna sodba pri nas
Mariborsko okrožno sodišče je danes Andreja Šiška spoznalo za krivega.
Mariborsko okrožno sodišče je danes Andreja Šiška spoznalo za krivega. FOTO: Aljoša Kravanja

Sodnica Vanja Verdel Kokol je 49-letnemu Andreju Šišku izrekla kazen osem mesecev zapora, soobtoženemu Mateju Lesjaku pa pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Sodba še ni pravnomočna. Sodnica je ob tem za Šiška odredila izpustitev iz pripora, v katerem je več kot šest mesecev. Tako bo danes ponovno na prostosti.

Soobtoženi v zadevi Štajerska varda, nekdanji član podmladka SDS Matej Lesjak, je dobil pogojno kazen treh mesecev.
Soobtoženi v zadevi Štajerska varda, nekdanji član podmladka SDS Matej Lesjak, je dobil pogojno kazen treh mesecev. FOTO: Twitter

Tožilstvo je prvoobtoženemu pripisalo ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi z oboroženim uporom in pozivanje k strmoglavljenju najvišjih državnih organov, soobtoženemu Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju. To naj bi storila z različnimi ravnanji, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele – Štajerske varde septembra lani.

Sodnica je v obrazložitvi sodbe izpostavila, da je Šiško s svojimi ravnanji šel predaleč. Kot je dejala, se lahko iz zgodovine naučimo, da takšnih dejanj ni za podcenjevati. "Demokratično urejena družba ni nekaj samoumevnega, nekaj, česar ni mogoče ogroziti. Zato je treba jasno postaviti meje, da se njeni temelji ne spodkopljejo," je poudarila.

Da je šlo za provokacijo oziroma predstavo za javnost, kot sta v zagovoru trdila obdolžena, se je pojavilo šele po začetku kazenskega pregona, Šiško pa je sam javno povedal, da se je zavedal, da mu lahko zaradi teh dejanj grozi zapor. "Zakaj bi bilo treba zbirati podatke o krvnih skupinah članov varde, če bi šlo le za predstavo za medije?" se je vprašala sodnica.

Po besedah sodnice ima država monopol nad nacionalno varnostjo, kar uresničuje prek slovenske policije in vojske, zato za ustanavljanje paravojaških skupin v državi ni prostora. "Pozivanje in ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve lahko privede do posega v temeljne pravice državljanov in državljank Slovenije, nenazadnje tudi teh, ki so se zbrali na postroju," je povedala.

Cerar obsodbo Šiška šteje za uspeh pravne države

Nekdanji premier in sedanji minister za zunanje zadeve Cerar je obsodbo Šiška na osem mesecev zapora zaradi ščuvanja proti ustavni ureditvi obtožil za uspeh pravne države. 

Cerar je bil v videoposnetkih na družabnih omrežjih takrat še v vlogi predsednika vlade deležen hudih kritik Šiška.
Cerar je bil v videoposnetkih na družabnih omrežjih takrat še v vlogi predsednika vlade deležen hudih kritik Šiška. FOTO: AP

Kot je obsodbo komentiral Cerar, morajo tako nevarna, ekstremna dejanja, ki lahko povzročijo hude posledice in na nek način spodkopavajo pravni red, doživeti ustrezen pravni epilog. "Verjamem, da je bila odločitev sprejeta v pravi smeri," je dejal.

Slovenija mora namreč po njegovem prepričanju vsekakor ostati dežela kulture, miru in varnosti. Kot je dejal, mora ostati takšna država, v kateri ne bo sovražnosti in sovražnega govora, ki skušata spodkopati temelje povezane Evrope. 

Sodišče: namen postroja je bila formalna ustanovitev oborožene skupine

Namen posnetka postroja v Apačah je bil po ocenah sodišča ta, da se v čim večji meri razširijo ideje, ki jih je propagiral Šiško, in s tem pritegne čim več somišljenikov, jeznih na aktualno oblast. "Prav tako je bil namen tega dogodka dejanska formalna in svečana ustanovitev oborožene skupine." Tako tudi ni pomembno, ali so nosili pravo orožje, saj je že orožje, podobno pravemu, doseglo svoj namen, je prepričana sodnica.

Šiško je trdil, da je imel po ustavi pravico do ustanovitve dežele in Štajerske varde, a je sodnica opozorila, da je to po ustavi mogoče le z zakonitimi sredstvi. "Ni dvoma, da je Šiško v kritičnem obdobju pozival tudi k nasilni spremembi," je dejala.

Tožilstvo je za 49-letnega Šiška predlagalo leto in štiri mesece zapora, za 28-letnega nekdanjega člana podmladka SDS Lesjaka pa pogojno kazen osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Za slednjega, ki je poskrbel le za medijsko pokritost postroja Štajerske varde, se je sodnica strinjala s tožilstvom, da je dovolj kazen opominjevalne narave.

Predsedujoči Zvezi domoljubnih društev Hervardi in nekoč eden vidnejših pripadnikov Viol, navijačev mariborskega nogometnega kluba, Šiško je pred dvema letoma kandidiral za predsednika republike in se že večkrat potegoval za položaj župana Mestne občine Maribor, na lanskih volitvah celo iz pripora.

Leta 2007 je bil pravnomočno obsojen zaradi poskusa umora. Iz zapora, kamor so ga odpeljali s soočenja kandidatov za poslance DZ na lokalni televiziji, je prišel leta 2009. Medtem je bil že izbrisan iz kazenske evidence, zato uradno velja za nekaznovanega. To je bila ena od olajševalnih okoliščin, ki jih je sodnica upoštevala pri današnjem izreku kazni. Obenem je upoštevala, da je oče dveh mladoletnih otrok in da gre za prvi primer tovrstnega kaznivega dejanja v Sloveniji.

"Izrečena kazen je bolj opomin obtožencu in sporočilo vsem, da takšna dejanja niso dopustna, saj ne prispevajo k demokraciji, temveč jo rušijo. Ustavno in zakonsko sprejemljiv način za dosego političnih sprememb, za katere se posameznik zavzema, so v demokratični družbi in parlamentarni demokraciji volitve," je izpostavila sodnica.

Po prihodu iz pripora je Šiška pred sodiščem v Mariboru pričakalo nekaj deset njegovih privržencev, ki so sicer v polni sodni dvorani spremljali tudi izrek sodbe.

Šiško je po sodbi dejal, da ga ta sploh ne zanima, očitno pa je sodišče priznalo ustanovitev dežele Štajerske.

"Pomembno je da sem na svobodi in lahko govorim. Čeprav bom odslej pri vsaki besedi, ki jo bom izrekel, vedno najprej povedal, da nikogar k ničemer ne pozivam in nikogar k ničemur ne ščuvam. Kaj pa kdo razume, pa je druga stvar. Jaz govorim slovensko, očitno pa imata tožilec in sodnica težave z razumevanjem," je povedal takoj po tistem, ko je prišel iz pripora in se pozdravil s svojimi najbližjimi.

Znova je izpostavil, da je tudi nerazumevanje slovenskega jezika znak, da smo Slovenci dejansko ogroženi, kar ves čas opozarja, zato "imamo pravico, da se branimo". Gre namreč za temeljno človekovo pravico, je dejal in dodal, da na tem temelji slovenska ustava, zato sam ni mogel nikakor rušiti ustavnega reda in je obsodilna sodba povsem nesmiselna.

Besede sodnice Vanje Verdel Kokol, da je kazen za oba obsojena bolj opomin, je označil kot tragikomične, a če bo njegovih sedem mesecev v priporu kakorkoli pripomoglo, da bodo v Sloveniji stvari za vse državljane šle na boljše, potem lahko gre tudi nazaj v pripor. "Upam, da bo to imelo kakšen vpliv," je dejal in opomnil, da imajo ustanovitev dežel v programu Gibanja Zedinjena Slovenija, zato so že ustanovili deželo Kranjsko, kmalu naj bi tudi Koroško.

V naslednjih dneh namerava sestaviti pismo, ki ga bo naslovil na premierja Marjana Šarca, nato pa pričakuje, da bi v kratkem organizirali sestanek z njim in obrambnim ter notranjim ministrom, s katerimi bi se dogovorili za sodelovanje s policijo in vojsko. O tem, naj bi tudi sicer govoril ves čas, a so se ga očitno ustrašili.

Tožilstvo zadovoljno z obsodilno sodbo, Šiškova zagovornica napovedala pritožbo

Tožilec Tilen Ivič je bil z obsodilno sodbo zadovoljen, saj je sodišče v ravnanju obeh obtoženih zaznalo vse znake očitanih kaznivih dejanj, kar dokazujejo že od začetka postopka. S tem je bil po njegovem mnenju dan tudi pomemben signal za v prihodnje, da se takšna in podobna kazniva dejanja nikakor ne bodo tolerirala v demokratični družbi.

"Glede morebitne pritožbe se bomo odločili po prejemu pisne sodbe, verjetno pa se bomo zoper višino sankcije pritožili," je napovedal Ivič, ki je sicer predlagal višje kazni. Ob tem je dodal, da je sodbi najpomembnejšo noto dal postroj Štajerske varde septembra lani v Apačah, ki je prikazal pravi namen celotnega ravnanja obtoženega v predhodnem obdobju.

Za Šiškovo zagovornico Lucijo Šikovec Ušaj je obsodilna sodba in višina kazni skoraj povsem pričakovana, saj je skoraj v celoti v roku trajanja pripora, s čimer bi se država izognila plačilu odškodnine. Napovedala je pritožbo, čeprav po njenem mnenju ne gre več za Šiška, ki je svoje odsedel in mu v zapor najverjetneje ne bo več treba, pač pa za pravne standarde.

"Enkrat je res treba povedati, ali lahko v tej državi govoriš in imaš svobodo izražanja ali ne. Če bodo povedali, da je nimamo, se bomo morali tega pač držati. Ampak take diktature ponavadi ne trajajo dolgo. Res pa je, da gre Evropa v tej smeri omejevanja svobode govora in je očitno tudi sodnica zajahala ta val," je dejala Šikovec Ušajeva.

Tudi drugi obsojeni Matej Lesjak je pričakoval obsodilno sodbo, saj so po njegovem mnenju politični procesi ponavadi v poduk ostalim ljudem, kaj smejo in kaj ne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1014)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lado Lopati?
23. 12. 2019 18.07
DAJ cerarćić ,OEIDI NA SPREHOD PO MAŠI ULICI!!!! G..J ,KOT NJEGOV konjenik !!! STARI AT ME JE UČIL JE BIL ČLOVEK Z VELIKIM Č !!!!!!!!!STROG KOT .... AMPAK NAUČIL NAS PA JE POŠTENO!!!! KJE SE JE VZEL IZ KATEREGA GNEZDA TA B..AK POK.....NI???!!!! AMPAK FOLK !!!! A BI ŠLI V AKCIJO IN POČISTIT VSO GTEZNICO SLOVENIJE !!!!!????? SICER TUDI LAPAT PO PORTALIH BO KONEC !!!! BUTN ...LE !!!!!!!!!
apodgra
24. 11. 2019 10.23
+1
Uspeh in dobro za Slovenijo bo takrat , ko se bomo znebili Cerarja .Veliko let se je napajal iz korita države in lepo živel . Vsa njegova pravniška doktorska "remek" dela ,na ustavnem sodišču padajo , kot zrele hruške na tla .
Covid 19
20. 11. 2019 07.40
+6
Cerar. Obsodba Šiška je uspeh pravne države..ha,ha,ha,ma nemoj,to je posmeh vladi,uspeh pravne države bi bila obsodba Jankovičev,pa vseh akterjev v Teš6 in slabi banki,raznih "Kolektorjev in Sinic,"pa problem je še prvo zgraditi nov luksuzni zapor,ker jih je preveč..to bi bila pravna država,zdaj pa smo Kambodža.Pa vardo bi lahko uporabili za varovanje teh zaporov,ha,ha. klovni,niti toliko soli nimajo v glavi,da bi videli,da jim je Varda nastavila samo ogledalo političnih razmer.Po medijih govorijo,da imamo razcapano vojsko,Pahor oceni,da so razmere nezadostne..in kaj pričakujete,da bodo drugi rekli,pa vi ste hujši kot nato.
bracobaldo
06. 08. 2019 11.40
+7
Potrebovali bi vzporedno oblast. Nekoga na katerega se obrneš, ko sistem zataji ali pa ko je sistem do tebe nepravičen.
lahunin
06. 08. 2019 09.13
+11
CERAR KO BOJO SODNIKI TAPRAVI SODNIKI SI PRVI NA VRSTI
Vilko Bundersek
31. 03. 2019 11.01
+12
Cerar je samo s svojo izjavo dokazal, kako nepravna je naša država in kdo obvladuje sodstvo. Še niste prišli do zaključka, da hočejo nas uničiti in spet pohlapčiti.
Karantanija
30. 03. 2019 21.05
-7
Ta ne bo dal miru. Takoj ko je prišel iz aresta, je že norel v vojaški obleki. Pa kaj se ti ljudje grejo!?
marko1310
30. 06. 2019 07.29
+4
Kaj, te je strah, tak kak Cerarja???? In ostale bande??? 😃😃
Dule Med
30. 03. 2019 18.41
+16
Vsakokrat ko se pomislim na Slovensko vladao, me stisne pri srcu, vlada je prodala, izdala Slovenski narod in ozemlje, Andrej Šiško je svetloba, vlada je tema, tema se boji svetlobe, zato je bil Andrej obsojen.
Karantanija
30. 03. 2019 21.06
-3
ipulko1
30. 03. 2019 15.20
+28
Odgovor Cerarju o uspehu pravne države. Uspeh pravne države bo, ko boste vi, ki ste uničili blagostanje v Sloveniji obsojeni in vam bo odvzeto nezakonito pridobljeno premoženje!!!
RUGIEVIT
30. 03. 2019 15.13
+21
Kdaj pa bo odgovarjala vlada za izdajo slovenskega naroda in podaritev slo ozemlja prihajajočim!
tamiflu
30. 03. 2019 14.37
-12
le zakaj mediji ,dajete z objavami legimiteto takim kriminalcem,treba jih je ignorirat kot,da jih ni
Cisto na hitro
30. 03. 2019 14.12
+16
Smc je obsodbe vredna stranka.
Akuster
30. 03. 2019 12.38
+27
počasi prihaja na plano vse kar so zamočili in storili hudega za Slovence v tej umetni stranki SMC
FAUSTOS1
30. 03. 2019 12.15
-13
lutka sds šiško,ubogi revež ni mu jasno zakaj gre, sds ker mu ne uspe zavladati državi poskuša preko takšnih kot je šiško sprožiti nestabilnost v državi in posledično,preko izrednih razmer prevzeti državo in zavladati po ORBANOVEM sistemu,odvzeti ljudstvu demokracijo.
JoeBlack888
30. 03. 2019 18.33
+3
zajebant2
30. 03. 2019 12.12
+21
oglaso se je največji lopov levaški
Principat
30. 03. 2019 12.08
-9
komaj pride na prostost in je takoj zrel ponovno za ovadbo
mallonge
30. 03. 2019 11.40
+22
Sedaj pa je potrebno pod nujno procesirat še akterje arbitraže na čelu s Cerarjem, Erjavcem podkupljenim sodnikom in agentko, pa tudi pripravljalci gradiva..........
mallonge
30. 03. 2019 11.35
+28
Cerar ti si velika svinjarija in sramota za nepravno državo!!!!!!!! Cel mandat si zagovarjal edino kriminalce.
+8
Bravo. Čista resnica! Pozabil si tudi teroriste saj Amerika je teroristična država.!
Cisto na hitro
30. 03. 2019 12.11
+3
Tudi Sovjeti. Plutonij in take nečednosti jim niso tuje.
Cisto na hitro
30. 03. 2019 11.33
+30
Cerar se nima kaj oglašat. Dela še večjo škodo. Cerar je gotof.
metkavrh
30. 03. 2019 11.18
+28
Ce gre v tem primeru za nasilno spremembo ustavne ureditve, potem bi morali vsi vi politiki aktualne vlade z vami na čelu sedeti na Dobu!!! Glede na tako izjavo, predlagam da naziv doktor kar vrnete, saj ste v sramoto svojim kolegom!!!
mallonge
30. 03. 2019 11.41
+18
On je s svojim prostodušnim neznanjem prava in podporo kriminalcem zrel za ustanovo zaprtega tipa.