Slovenija

Marinič ostaja na položaju

Ljubljana, 25. 10. 2009 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

SDS ne bo predlagala zamenjave Branka Mariniča z mesta predsednika protikorupcijske komisije. Mariniču poslanci koalicijskih strank očitajo, da krni ugled parlamenta.

Branko Marinič.
Branko Marinič. FOTO: SDS

Vodja PS SDS Jože Tanko je vodji PS SD Bojanu Kontiču poslal dopis, v katerem mu sporoča, da SDS ne bo predlagala drugega kandidata za vodenje komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije. Kontič je namreč skupaj z ostalimi vodji koalicijskih poslanskih skupin Tanka pozval, naj SDS namesto Branka Mariniča predlaga novega predsednika komisije.

Po Tankovih navedbah Kontič v svojem pozivu za zamenjavo Branka Mariniča (SDS), ki ga je nanj naslovil v sredo, celotna koalicija pa ga je ponovila v petek, ni navedel "niti enega dokaza", niti za trditve, da Marinič svoje funkcije ne opravlja v skladu s pravili in načeli zakona o preprečevanju korupcije, zaradi česar naj bi vzbujal nezaupanje javnosti v delo komisije.

"Ker zelo resno in sistematično spremljam delo naših poslancev v delovnih telesih, vam sporočam, da gospod Marinič kot predsednik omenjene nadzorne komisije pri njenem vodenju ni storil ničesar, kar bi bilo v neskladju s poslovnikom ali zakonom. Vaše mnenje v aktih nima podlage in ne drži," je zapisal.

Tudi Kontičeva trditev, da Marinič z "nenehnimi političnimi pritiski" zoper delovanje Kosove komisije za preprečevanje korupcije "in poskusi poseganja v njene pristojnosti odločanja, dodatno blati že tako okrnjen ugled državnega zbora", po Tankovem mnenju ne drži: "Resnica je ravno nasprotna. Ravno komisija za preprečevanje korupcije je bila edini organ v Republiki Sloveniji brez ustreznega in sistematičnega nadzora."

Jože Tanko ne bo predlagal drugega kandidata za vodenje protikorupcijske komisije.
Jože Tanko ne bo predlagal drugega kandidata za vodenje protikorupcijske komisije. FOTO: POP TV

'Marinič vodi komisijo transparentno in nepristransko'

Marinič po mnenju Tanka in poslanske skupine (PS) SDS komisijo vodi transparentno in nepristransko. Tako po njegovem ni resnična Kontičeva trditev, da je Mariničeva komisija s spremembami poslovnika posegla v pristojnosti Komisije za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos.

"Predsednik komisije gospod Marinič je javnosti vedno predstavil le tiste sklepe te državnozborske komisije, ki so bili sprejeti z ustrezno večino," je zapisal in dodal, da Kontič do zdaj ni predložil še nobenega dokazila, da je Marinič ravnal drugače oziroma v nasprotju z zakonom.

Kos je, tako pravi Tanko, na ustavnem sodišču zahteval presojo omenjenih sprememb, vendar je ustavno sodišče njegovo zahtevo zavrglo. "Torej spremembe poslovnika veljajo", zato Kos "ne bi smel imeti nobenih zadržkov, da bi svoja poročila dopolnil skladno z zahtevami svojih nadzornikov", piše Tanko. Ob tem pa koalicijo poziva, naj tudi sama "napne vse sile", da bo Kos poročilo dopolnil.

Glede afer, v katere naj bi bil vpleten Marinič, se Tanku zdi zanimivo, da je profesorica, pri kateri naj bi Marinič opravlja izpit iz nemščine, kar naenkrat po nekaj letih ugotovila, da naj bi namesto Mariniča izpit opravljal nekdo drug. Tudi direktor podjetja Imovina, ki upravlja s poslančevim službenim stanovanjem, po njegovem še ni pojasnil, kako je mogoče, "da je potreboval tri leta, da je sprožil postopek izterjave za storitve, za katere gospod Marinič, kot trdi, ni prejel položnic". "Morda se bo v nadaljevanju zgodbe le pokazalo, kdo so družabniki tega podjetja in kdo glavni poslovni partnerji. Ne bi bil presenečen, če bi kje naleteli na nedotakljivo tranzicijsko zaledje," zaključuje Tanko.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
27. 10. 2009 08.51
Nekaj s temi poštenimi Slovenci ni v redu, se navzmajo komunističnik navad in pozabljao na krščanski etos? Podkupnine preimenujejo v donacije in posredniške provizije, neplačevanje računov in lažno predstavljanje poslanskih kandidatov z diplomami, ki jih nimajo, se jim zdi pa nekaj popolnoma normalnega za Slovenijo, čeprav gre za kaznivo dejanje zavajanja z namenom pridobiti materialno ali kakrnokoli drugo osebno korist. Če njihov poslanec ne ve, da v Sloveniji obstajajo položnice in se ne čudi niti temu, da se je nabiralnik praznil samodejno, se jim zdi čisto verjetno. Gre za moralni razkroj srčike slovenskega naroda?
Buena Vita
26. 10. 2009 20.47
ĐOZEF ZAKAJ PA NE,PRED BOGOM VSI ENAKI
Tonček Balonček
26. 10. 2009 19.05
Marinič je postal insider, s komunističnimi maniramni pripošteih Slovencih! Zdaj so si enaki! Smilita se mi pa Rupar in Jnaša! Prvi je ež odšel. drugi pa še bo!
Buena Vita
26. 10. 2009 17.23
KO ODSTOPI SVETLIK ,KI DAJE ENORMNO VISOKE NAGRADE ZAVODOM
Buena Vita
26. 10. 2009 17.22
KO BO O0DSTOPIL GOLOBIČ,KI GOLJUFA TEŽŽŽŽŽKE MILIJONE
Jože Pernek
26. 10. 2009 11.29
Tudi v opoziciji mora bit človek s komunističnimi manirami.
Tonček Balonček
26. 10. 2009 11.24
Če izgubimo še Mariniča, to pomeni začetek pogreba pravne države!!!
Tonček Balonček
26. 10. 2009 10.55
Bravo Marinič, ne pusti se tem komunistom! Dokazal si, da s eda preživeti tudi brez plačevanja lastnih stroškov in z lažnim predstavljanjem za izobraženca. Si se naučil komunističnih manir? Upajmo, da nas boš zdaj vodil v blagostanje in bolj pošteno Slovenijo, vso srečo ti želim predvsem pri vodenju protikorupcijske komisije. Vsi vemo, da na kadrih sloni vse, brez znij stoji in pade Slovenija! Bravo naši!
silva24
26. 10. 2009 08.50
Stranka najbolj poštenih bi svojo poštenost najbolje pokazala, če bi začela najprej kidati gnoj pri sebi, potem pa kazati s prstom na druge. Marinič če bi imel v sebi vsaj trohico poštenosti bi sam odstopil!!!
Marija Demec
25. 10. 2009 22.54
ZAKAJ JE SLO. PARLAMENT OKROGU ????? KJE PA JE BIL CIRKUS DRUGAČEN ,KOT OKROGU......mir in dobro...
Buena Vita
25. 10. 2009 22.26
BRAVI GOLJUFI
Buena Vita
25. 10. 2009 22.26
KLJUB KRIZI SE JE KUPILO 25 NOVIH STANOVANJ IN KOŠTALI SO TRI MILIJONE,,720 STANOVANJ JE PA PRAZNIH--MAGNIFICO,MAR NE
Buena Vita
25. 10. 2009 22.24
JEJ,JEJ JEJ PA RAVNO V NOCOJŠNJEM DNEVNIKU SO BILI PODANI PODATKI V VRSTNEM REDU,KDO JE KAKO IN KOLIKO ZGOLJUFAL ,3760 STANOVANJ VLADE IN MINISTRSTEV IMAJO SKORAJ TRI MILIJONE DOLGOV, IN NISO SDS -OVI ZRAVEN,SAMO SLAB PROCENT
Matevz83
25. 10. 2009 22.13
Bravo Branko....
azzurro911
25. 10. 2009 21.55
dobr je, naj mu bo k je glih s kmetov doma
intel1
25. 10. 2009 21.27
tud tak papake ne more jemat ugleda ker ga DZ že zdavnaj nima. nc bat saj bodo volitve, in tud revolucija je na obzorju
Sharkln
25. 10. 2009 21.01
Marinič ...si pravi etalon za nizkotneža največje vrste. Tanko pa te zato ceni ! Hvala SDS res ste družba najboljših....bednikov!
Sharkln
25. 10. 2009 20.58
Admin...spet delaš cenzuro? Če omenim Tanka, Černača, Grimsa ipd, ki Janški lezejo iz debelega v tanko, hitro režeš komentarje. Tanko rine v tanko...že dolgo časa in to mu uspeva. To ni nič takega za SDS..
FolkloraS
25. 10. 2009 20.09
Tud jaz ne odpira, predalčnika, me zanima a me bodo pšustil pri meru. Bednik.
Sharkln
25. 10. 2009 20.00
Janša, res si si izbral nizkotneže za svoje najožje sodelavce. Mislim da tvoji sodelavci že dolgo niso videli svetlobe..tako globoko so ti že zlezli...