Slovenija

Mars je v opoziciji in precej blizu Zemlje, zato je rdeča pika na nebu v teh dneh nekoliko večja

Ljubljana, 22. 05. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
42

Mars je v opoziciji, ker pomeni, da so Sonce, Zemlja in Mars povsem poravnani v isti liniji in Zemlja je točno na sredini. To pa tudi pomeni, da je Mars ali na točki, ko si je z Zemljo blizu ali pa zelo daleč. Letos sta si planeta bližje kot sicer, še bližje pa bosta leta 2018.

Navidezna velikost Marsa (za primerjavo so vzeli Luno).
Navidezna velikost Marsa (za primerjavo so vzeli Luno). FOTO: NASA/JPL-Caltech

22. maja je Mars v opoziciji. To pomeni, da so Sonce, Zemlja in Mars povsem poravnani v isti liniji in Zemlja je točno na sredini. Še nekaj dni kasneje bosta tako Zemlja in Mars na točki, ko sta si najbližje. Najbližje si sicer bosta, kot navaja Nasa, 30 maja. Kar se seveda pomeni, da bo Mars na nebu videti večji in svetlejši (a ne, ne bo tako velik kot Luna*).

*Na spletu že od opozicije leta 2003 kroži sporočilo, da bo Mars stokrat večji in bo na našem nebu videti kot rdeča Luna.

Po ''bližnjem srečanju'' Zemlja hitro uide Marsu, tako da bo najbolj ugodna priložnost za opazovanje trajala le nekaj dni, in sicer Mars bo največji med 18. majem in 3. junijem. Še bolj ugodno pa bo leto 2018, ko se bosta Mars in Zemlja še bolj približala.

To se zgodi, ker sta tirnici eliptični. Marsova še bolj kot Zemljina, saj se njegova oddaljenost od Sonca spreminja še bolj od Zemljine in je med 207 in 250 milijoni kilometrov. Ko je planet Soncu najbližje, je to tako imenovani perihelij (prisončje), ko je najdlje od Sonca je to apohelij (odsončje). Da sta si Zemlja in Mars blizu, morata biti na isti strani Sonca, a Zemlja mora biti na točki apohelij, Mars pa na točki perihelij. Teoretično je možno, da bi bila Mars in Zemlja drug od drugega oddaljena le 54,6 milijona kilometrov, a težava je, ker planeta po svoji tirnici potujeta z različno hitrostjo.

Orbiti Marsa in Zemlje. Marsova je še bolj eliptična od Zemljine.
Orbiti Marsa in Zemlje. Marsova je še bolj eliptična od Zemljine. FOTO: NASA

Nazadnje sta si zelo blizu prišla leta 2003, ko sta bila oddaljena le nekaj več kot 56 milijonov kilometrov. Ko sta Mars in Zemlja najbolj oddaljena drug od drugega, pa razdalja znaša kar 401 milijonov kilometrov. Povprečna razdalja med planetoma je okoli 225 milijonov kilometrov.

Zemlja se med Sonce in Mars v povprečju postavi na vsakih 26 mesecev, včasih se to zgodi, ko je Mars močno oddaljen od Sonca, včasih pa ko mu je blizu. Planet, ki je v opoziciji, vzide, ko Sonce zaide in se na nebu kaže celo noč. Najvišje na obzorju je okoli polnoči.

Primerjava Zemlja in Mars
Primerjava Zemlja in Mars FOTO: canva.com/Nasa

Letos je ta oddaljenost 75,28 milijona kilometrov. Sij rdečega planeta je tako močnejši (magnituda –2) in navidezni premer diska je večji, je pojasnil Igor Žiberna, predstojnik Oddelka za geografijo na mariborski Filozfski fakulteti.

Kdaj sta si bila planeta najbližje?

Najbližja opozicija Marsa se je v zadnjih 60.000 letih zgodila 28. avgusta 2003, ko je bil planet od našega oddaljen le 55,76 milijona kilometrov. Bližnje opozicije se zgodijo v ciklu od 15 do 17 let, tako da se bo bližnja opozicija znova zgodila leta 2018 in še leta 2020, a nobena od njiju ne bo tako blizu kot leta 2003.

Leta 2018 se nam bo Mars približal na vsega 57.6 milijona kilometrov, leta 2020 pa na 62.1 milijona kilometrov. Na naslednje izjemno bližnje srečanje obeh planetov bo sicer treba čakati še kar nekaj let. Po 284 letih od leta 2003 bo Mars postavil nov rekord. 29. avgusta 2287 bo četrti planet od Sonca od tretjega oddaljen le 55,69 milijona kilometrov. 55,65 milijona kilometrov pa bo Mars od Zemlje oddajen 4. septembra 2650.

Seveda tudi najbolj oddaljene opozicije nastopijo v ciklih. Mars bo iz našega gledišča izjemno majhen 19. februarja 2017, ko bo oddaljen kar 101,42 milijona kilometrov od Zemlje.

Retrogradni Mars

Ob opoziciji je mogoče opazovati še en zanimiv pojav. Če bi Mars opazovali vsako noč, bi videli, da se premika od zahoda proti vzhodu. Na vsake dve leti pa se ob opoziciji to spremeni, saj začne Mars potovati od vzhoda do zahoda. To nenavadno obnašanje je močno begalo nekdanje opazovalce neba, zdaj pa je jasno, da gre za iluzijo, ki se zgodi ob krožnjeju okoli Sonca. Zemlja namreč prehiti Mars in tako Mars za nekaj časa z našega gledišča potuje v nasprotno smer.

Nasino animacijo lahko najdete TUKAJ

Kako prepoznati Mars na našem nebu?

Kako prepoznati Mars
Kako prepoznati Mars FOTO: NASA

Kot je pojasnil Žiberna, se Mars trenutno nahaja v ozvezdju Škorpijona in vzhaja malce pred 20. uro. ''V bližini njega (jugovzhodno oziroma desno pod njim) se nahaja še ena svetla zvezda – Antares ali alfa Škorpijona. Ker je tudi ta zvezda rdeče barve, jo lahko neizkušeni opazovalci zamenjajo za Mars, zato: Mars je desno zgoraj, Antares levo spodaj,'' je poudaril in dodal, da se še naprej proti vzhodu nahaja še en svetel planet, in sicer Saturn.

Zemljevid neba
Zemljevid neba FOTO: Igor Žiberna

''Vsi trije oblikujejo nekakšen trikotnik, katerega vrh je v Antaresu in usmerjen navzdol. Vsekakor priporočam opazovanje,'' je zaključil. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.