Martinova pojedina v številkah: Slovenci letno popijemo 43 litrov vina na prebivalca

Na martinovo se postrežejo značilne jedi: gos, mlinci, rdeče zelje in seveda vino. To je med Slovenci zelo priljubljena pijača, ne samo na martinovo. V Sloveniji popijemo na leto povprečno 43 litrov vina na prebivalca, kar nas uvršča na tretje mesto v Evropski uniji. Najmanj ga sicer popijejo Poljaki - dobra dva litra na prebivalca letno.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

'Svet' Martin nar'di iz mošta vin'. Tako pravi ljudski rek o Martinovem prazniku, ki ga praznujemo 11. novembra. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto novo vino, ki se nato ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino.

Legenda pravi, da je skromni Martin pozimi srečal berača, ki ni imel obleke, zato mu je Martin podaril polovico svojega plašča. Po tem dejanju so ga iskali, da bi ga imenovali za škofa, on pa se je v svoji skromnosti skril. Njegovo skrivališče so izdale gosi z 'gaganjem'.

Martinova pojedina

11. novembra, na martinovo ali dan svetega Martina, Slovenci, pa tudi naši sosedje Hrvati, praznujemo predvsem kot praznik vina. (Foto: Thinkstock)

Ob praznovanju navadno potekajo tudi pojedine, ki se po regijah nekoliko razlikujejo. Na martinovo se tako postrežejo značilne jedi, najpogosteje so na jedilniku gosi (znamenita Martinova gos) ali kakšna druga perutnina, mlinci, rdeče zelje in vino.

11. novembra, na martinovo v Sloveniji rojstni dan praznuje natančno 200 Martinov.

V letu 2016 smo v Sloveniji pridelali skoraj 95.000 ton grozdja, iz katerega je bilo proizvedeno dobrih 820.000 hektolitrov vina, navaja Statistični urad Republike Slovenije (Surs). Močno prevladujejo bele sorte grozdja in s tem tudi belo vino (skoraj 70 odstotkov). Z vinom smo bili tako v Sloveniji 91-odstotno samooskrbni. Perutninskega mesa je bilo lani prirejenega skoraj 65.000 ton, s čimer je bila stopnja samooskrbe 107-odstotna. Vsak prebivalec Slovenije pa ga je v povprečju porabil približno 30 kg. Zraven omenjenih jedi vedno postrežemo tudi mlince, teh so industrijska podjetja v Sloveniji v letu 2016 prodala za dobrih 320.000 evrov oziroma za okrog 140 ton. V istem obdobju so trgovci od kmetov odkupili blizu 170 ton rdečega zelja.

Martinovo

V letu 2016 smo za steklenico kakovostnega vina v Sloveniji odšteli povprečno 3,05 evra. (Foto: Thinkstock)

Cena kakovostnega vina se je v zadnjih desetih letih v trgovini dvignila za več kot 50 odstotkov

Po podatkih Sursa smo v letu 2016 za steklenico kakovostnega vina odšteli povprečno 3,05 evra, medtem ko smo v letu 2006 za steklenico prav takega vina odšteli 1,92 evra. Cena kakovostnega vina je v teh desetih letih nihala: najvišja je bila v letu 2013, ko smo za steklenico takega vina odšteli 3,35 evra. Za kilogram grozdja smo v letu 2016 odšteli 3,45 evra, pred desetimi leti pa tretjino manj (2,62 evra).

Več vina uvozimo, kot izvozimo

V Sloveniji popijemo na leto povprečno 43 litrov vina na prebivalca, kar nas uvršča na tretje mesto v EU. Največ vina v EU proizvede Italija, in tja ga največ izvozi in od tam največ uvozi tudi Slovenija.

V letu 2016 smo v Slovenijo uvozili nad 13 milijonov litrov vina iz svežega grozdja ali za blizu 13 milijonov evrov. Največ vina smo uvozili iz Italije, Makedonije in Madžarske. Izvozili pa smo nekaj nad 4,5 milijona litrov vina iz svežega grozdja, v vrednosti skoraj 14 milijonov evrov. Največ smo ga izvozili v Italijo, Združene države in Avstrijo. V zadnjih letih se je zelo povečal izvoz na Kitajsko, in sicer od leta 2007, ko smo tja izvozili za 91.000 evrov vina, do leta 2016 za skoraj desetkrat.

Koliko vina popijemo Slovenci?

Vino je med Slovenci zelo priljubljena pijača vse leto, ne le za martinovo. V Sloveniji smo ga v letu 2015 porabili povprečno 43 litrov na prebivalca, od tega več kot 68 odstotkov belega. S to količino smo se uvrstili na tretje mesto v Evropski uniji. Pred nami so bili Portugalci z 48 litri ter Luksemburžani z nekaj več kot 50 litri na prebivalca. Najmanj so ga popili Poljaki, in sicer dobra dva litra na prebivalca. V celotni Evropski uniji se ga je popilo povprečno 23,9 litra na prebivalca, še navaja Surs.

Povprečna potrošnja vina na prebivalca v litrih, 2016

(Foto: Eurostat)

Še nekaj zanimivosti o vinu in martinovem:

- Vinogradi velike večine (več kot 91 odstotkov) pridelovalcev grozdja v Sloveniji so v letu 2015 merili manj kot hektar.

- Besedo 'vino' smo dobili iz latinskega izraza 'vinum', s katerim so takrat poimenovali vino in trto.

- V Mezopotamiji so nekaj tisoč let pred našim štetjem za pojma vino in življenje uporabljali enak znak.

- V tržnem letu 2015 / 2016 je največ vina v Evropski uniji proizvedla Italija (nad 50 milijonov hektolitrov); sledili sta Francija in Španija.

- V Sloveniji je 8.969 moških z imenom Martin (to ime je na 25. mestu po pogostosti med vsemi moškimi imeni) in 7.503 žensk z imenom Martina (na 26. mestu po pogostosti med vsemi ženskimi imeni).

- V Sloveniji praznuje rojstni dan na martinovo 5.571 ljudi in med temi je natančno 200 Martinov.

Čas martinovanj je z vidika prometne varnosti tudi eno od bolj kritičnih obdobij v letu. Policisti zato voznike opozarjajo, naj vinjeni nikar ne sedejo za volan. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 115
 
dinamitek 12.11.2017 11:11:21
vrli novinarčki-kdaj točn pred našim štetjem, rad bi vedal točno obdobje
Več komentarjev