Slovenija

Po dnevih more rešitev: mali Maši sta pomagala starša Viljema Julijana

Ljubljana, 19. 09. 2018 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Denar, ki so ga prek dobrodelnega društva zbrali za zdravljenje male Maše, je izginil, deklica pa že čez dva dni potuje na operacijo v ZDA. Na srečo se je našla rešitev. Tik pred odhodom sta ji starša na smrt bolnega dečka Viljema Julijana predala donacijo v višini 2000 evrov. Denar so zbrali z dobrodelnim koncertom v Križankah.

Pred tednom dni so v Križankah na dobrodelnem koncertu zbirali sredstva za nego na smrt bolnega dečka Viljema Julijana in druge otroke z redkimi boleznimi, danes pa z zbranim že pomagajo. Prva je donacijo v višini 2000 evrov prejela šestletna deklica Maša Kraljević iz Pesnice, ki ima redko prirojeno zelo težko okvaro kolkov. V petek potuje na operacijo na Florido. 

Starša Viljema Julijana, Nina in Gregor, sta Maši in njeni družini predala donacijo v višini 2000 evrov.
Starša Viljema Julijana, Nina in Gregor, sta Maši in njeni družini predala donacijo v višini 2000 evrov. FOTO: Sklad Viljem Julijan

Dekličina zgodba se je mnogih dotaknila, saj ni le zgodba o otroku, ki si želi živeti kot vrstniki in početi to, kar počnejo drugi šestletniki, ni le zgodba o starših, ki bi storili vse, da bi mu pomagali, je tudi zgodba o velikem pohlepu posameznikov. V tem primeru posameznice. Kot smo že poročali, so sredstva, ki so jih za Mašo zbirali prek dobrodelnega društva iz Srca dam, kar imam (vodi ga Darinka Bukovnik), izginila. Tik pred odhodom v ZDA tako njena družina ni vedela, kako bodo krili stroške bivanja.

Z donacijo Sklada Viljem Julijan se jim je zato od srca odvalil kamen. Maši ter njeni mami in očetu sta 2000 evrov izročila starša Viljema Julijana Nina in Gregor. "Maši sta ob tem dala tudi ljubko darilo za igro med dolgim letalskim poletom in bivanjem v bolnišnici, njenim staršem pa sta predala simbolično plaketo z donacijo, ki je bila istega dne nakazana na TRR Mašine mame,« je sporočil predsednik Društva Viljem Julijan Nejc Jelen. "Srečanje je bilo zelo srčno, toplo in sočutno. Starša Viljema Julijana sta Maši čestitala, da je pogumna mala borka, ter ji zaželela uspešen poseg in hitro okrevanje, njenim staršem pa sta izrazila svojo podporo in sočutje. Dejala sta, da ju še toliko bolj radosti, da lahko pomagata Maši pri njenem zdravljenju, saj za njunega Viljema Julijana zdravljenja žal ni."

Maša ima za seboj že deset operacij, pet v Sloveniji in pet v Nemčiji. Njena leva noga je pet centimetrov krajša od desne, zato lahko hodi le po prstih. Zaradi okvare se ji ukrivlja hrbtenica. Z operacijo v ZDA, obljubljajo, ji bo omogočila, da bo normalno shodila. Čeprav bo stroške zdravljenja in prevoza krila zdravstvena zavarovalnica, bo imela družina zaradi dolgega bivanja v ZDA (od tri do šest mesecev) visoke stroške bivanja.

Pomagali tudi malemu Luku

Mali Luka je zaradi bolezni priključen na dihalni aparat.
Mali Luka je zaradi bolezni priključen na dihalni aparat. FOTO: Sklad Viljem Julijan

Sklad Viljem Julijan sta Gregor in Nina ustanovila konec februarja letos na svetovni dan redkih bolezni in sta z njim v tem kratkem času že pomagala dvema družinama otrok z redkimi boleznimi. Konec aprila sta prvo donacijo sklada podarila fantku Luku, ki ima hudo redko bolezen kogenitalno diafragmalno hernijo, ki je lahko tudi smrtna. Luka ima to bolezen že od rojstva, zaradi nje pa ima tako slabo razvita pljučka, da ne more samostojno dihati in je ves čas priključen na dihalni aparat, ki mu omogoča življenje. Fantek je od rojstva v bolnišnicah in je prestal že pet operacij, vendar zdravniki zaenkrat njegove okvare trebušne prepone niso uspeli odpraviti. Ob predaji donacije je bil fantek v bolnišnici že 302. dan zapored. Do sedaj sta tako s skladom podarila donacije v skupni višini 5.000 evrov.

Do konca tega tedna bo Sklad Viljem Julijan podaril tudi svojo naslednjo donacijo in sicer 18-letnemu Tomažu Pavloviću iz Ljubljane, ki ima zelo težko obliko možganskega tumorja (gigantocelični glioblastom, gradus IV). V skladu so že stopili v stik s Tomaževo mamo, Gregor in Nina pa se bosta v kratkem s Tomažem in njegovo družino tudi osebno srečala in ji predala donacijo ter osebno podporo.

V skladu navezujejo stike tudi z drugimi družinami otrok z redkimi boleznimi, ki potrebujejo pomoč. Vse družine otrok z redkimi boleznimi, ki potrebujejo pomoč, pa pozivajo, naj se obrnejo nanje: drustvo@viljem-julijan.si.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mijavci
19. 09. 2018 21.05
+14
Glede da je ta babura v stranki šivilje nisem prepričan da ni šel denar tudi za volilno kampanijo Bratušove, upam vsaj na Požarja ki je edini v Sloveniji ,da z novinarske strani razišče ta primer. Bo še zanimivo spremljat.
Nox123
19. 09. 2018 19.55
+10
Kaksen izgovor bo le nasel odnje sin
laycan
19. 09. 2018 19.51
+33
novinjarji,naredite domačo nalogo,pa javnosti,posredujete to dobrodelno dušo,katera je ukradla ta denar.samo vem da ne boste,ker nimate,hrbtenice.
bebo3
20. 09. 2018 09.10
+4
saj je bilo vse objavljeno v Svetu, celo 2x ko so ugotovili tudi drugo prevaro, kaj ti ni jasno?
laycan
19. 09. 2018 19.47
+15
no zato pa jaz ne doniram tem raznoraznim društvom,ti ljudje si ne zaslušijo da jih sonce obsije.sramota.
razocarani
20. 09. 2018 11.00
+1
no ke r si izredno skrt ,,niso pa vsi kot ta babura ,,,ti pa nikoli nisi in ne bos nikomur pomagal gled e na tvoj komentar si samo dober na jeziku ,,,
Uporabnik1385495
19. 09. 2018 19.32
+23
Darinka Bukovnik ima zagotovo premizenje. In trr drustva.Prilivi,ki so se zaceli z dnem,ko se je zacela akcia zbiranja denarja za deklico se lepo vzamejo iz trr drustva.Ce jih ni gir,se vzame odgovorni zenski,gisoa pa ta isebavsekakor ni.Zakaj je ni obiskala policija?Zakaj ni preverjanja knjigobodstva?Kje so cloveloljubne irganizacije?Aja...ba meji se z migranti nezakonito sprehajajo.Julijanova starsa...nimam besed.To so posamezniki ned nami,ki so ljudje.Darinki pa le onemogociti delovanje.Pokvarjenka
KaPi
20. 09. 2018 07.50
+6
Janez_53
20. 09. 2018 09.08
+6
H1N1, v katerem jeziku pa pišeš? Meni se zdi, da je to spakedranščina! Vsebinsko pa se seveda strinjam s tabo. Le v tečaj slovenščine se nujno vpiši.
Rok Novak 1
19. 09. 2018 18.35
+75
Neverjetna gesta.... Zlata človeka je preskromen izraz za Grega in Nino...... z ženo sva bila na koncertu v Križankah ..... presunjena sva bila nad njuno skromnostjo in človeško veličino..... Med tem ko bi mi morali pomagati njima, onadva pomagati drugim....... kakšna človeka.... brez besed...
SinusKosinus
19. 09. 2018 19.12
+32
Zelo lepa gesta, cestitke da zmoreta..ni besed
ivan.z Doba
19. 09. 2018 18.29
+45
Država bi lahko pobrala nelegalno pridobljen denar in s tem denarjem pomagala otrokom, ki morajo na zdravljenje v tujino. Pa je preveč "eminentnih" imen, levih, desnih, mafije.... vpleteno v nečedne posle, tako da ustavnemu sodišču "res ni preostalo drugega", kot da zakon razglasijo za protiustaven in zaščiti "eminence"! Kot vedno bolj ali manj revni zbirajo denar za reveže, ki poskušajo svojim otrokom omogočiti kolikor toliko zdravo in normalno življenje. Smrduhi pa bogatijo dalje, s pomočjo državnih inštitucij!
Natalija Bajt
20. 09. 2018 08.05
+7
Tako je, ko pride do take situacije, da ti otrok tako zboli, ne bi smelo biti nobenega vprasanja, kje pa zdaj vzeti denar za zdravljenje, drzava, zavarovalnice, razna dobrostojeca privat podjetja (da ne bi imela potem probleme, kam z dobicki!!!!), ustanovit drzavni sklad za to, za vsakega bolnega otroka, brez izjem, pa potem crpat denar od tam!!!!!!!!
Khronos
19. 09. 2018 18.13
+18
Denar, ki se namenja prinasalcem kulturne obogatitve, naj se od tega trenutka naprej namenja bolnim otrokom in drugim drzavljanom, ki nujno potrebujejo pomoc. Za prinasalce kulturne obogatitve pa naj taki in podobni kalibri zbirajo zamaske. Skozi to se bo najbolje pokazala volja ljudstva. Ne bom vec toleriral, da se z mojimi davki financira ljudi, ki ne spadajo v nase okolje in se hkrati nikogar ne vprasa, ce jih zeli imeti v svoji blizini. Glede na to, da je g. Pahor javno izrazil obcudovanje doticne prevarantke, ga pozivam naj se v znak kesanja odpove eni mesecni placi in jo nakaze druzini obolele deklice. Vem, da s to svojo revscino komaj shaja, a s svojim dejanjem je vzbudil v nic hudega slutecih darovalcih zaupanje v prevarantko in ji tako omogocil, da je zase zbrala se vec sredstev, kot bi jih sicer. Menim tudi, da bo izkusnja koristna zanj, ker bo tako lazje spoznal kako se obcuti resnicno prebijanje iz meseca v mesec, kot ga obcuti veliko stevilo njegovih podanikov. Pred leti so nam iz druzinskega groba ukradli sveze nasajeno vresje. Takrat sem bil preprican, da sem spoznal ultimativno nizkotnost clovestva. Vse do danes, ko je sem prebral clanek o tem izmecku. Verjetno v tem trenutku sedi nekje na varnem in se vzviseno in naduto nasmiha ob prebiranju clanka in komentarjev.. A zapomnite si, za vsakega raste siba. Za vas se prav posebna.
luna.3
19. 09. 2018 17.51
+32
Čestitke Nini in Gregu za tako človeško gesto, ki sta jo namenila Maši (ki ni edina) in to opravita s tako dobrosrčnostjo kljub svoji življenjski preizkušnji oz. situaciji, v kakršni sta, ohranjata človeško toplino tako za svojega otročička kot tudi za druge. Ljudi, s tako plemenitimi srci se skoraj ne najde.
Khronos
19. 09. 2018 14.46
+182
Kje so zdaj nevladne organizacije in ostali \"clovekoljubi\" ? Za neprilagojeno* in terorizirate policiste na policijskih postajah ob meji, za nase bolne otroke pa se zbirajo zamaski?! Sram vas je lahko.. Vprasanje za organe pregona - zakaj je ta zenska se na prostosti oz. kako boste ukrepali proti njej?
the kop
19. 09. 2018 14.26
+145
sramota da greš ukrasti denar za kaj takega! da tisti ki je to naredil da se mu godi vse najhujše!!
keved
19. 09. 2018 14.17
+264
Vas je pa lahko sram vse, ki imate milijone na racunih, v avtih, v plovilih..., da vas boli dva posrana cuka nakazat v takem primeru, una starsa sta pa lahko zbran denar za svojega bolnega otroka dala. J**** vam vse fensi instagram profile.
Justiceiscoming81
19. 09. 2018 14.22
+68
Krpan Martin
19. 09. 2018 14.15
+141
Zelo plemenita gesta!! A po drugi strani, mediji ne obsodijo gospo,katera je denar za te otroke namenila za reševanje svojega društva! Sami zato ker je del elite in vladajce koalicije!! Za pokozlat so ti mediji
Justiceiscoming81
19. 09. 2018 13.55
+116
izvleček enega članka: "Gospa Darinka je ustanovila društvo Iz srca dam, kar imam z željo pomagati vsem pomoči potrebnim. Zbirali so že zamaške in sredstva za operacijo otrok v tujini. Trenutno pa jo zaposluje projekt Mali princ, katerega častni pokrovitelj je predsednik Borut Pahor"... Datum članka je 14.6.218. Mislim da bi bilo potrebno poklicati tudi g. Pahorja... zihr ma tud umazane prste umes
mchamer
19. 09. 2018 15.06
-16
No dej se malo umiri. Zdej je pa kar ze predsednik kriv za vse ane..
Bigbadjohn
19. 09. 2018 16.46
+24
Ja, a ni nekoč izjavil, da komaj preživi s 3ooo€ na mesec? Mogoče je Darinka donirala njemu, da pregura do plače...
mchamer
19. 09. 2018 17.38
-9
Nic ne recem na to. Butale do kraja. Ziva beda. Sram ga je lahko rect kaj takega. Se strinjam. Ampak ne zdej s takimi neumnostmi ven prihajat, da pa je kr ze on povezan. Samo cakam, kdaj bodo se Levica, Jansa pa Kucan tukaj zraven..
Mala_Katalina
19. 09. 2018 13.39
+200
Gregor in Nina sta neverjetna! Da ob svoji situaciji zmoreta biti v podpori še drugim. Hvala za take ljudi! Vsi bi se morali vzgledovati po njiju in seveda ekipi sklada Viljem Julijan.
ihatelj
19. 09. 2018 13.35
+116
Zasluži si, da jo obravnava kot najhujšo zločinko. 30 let+dodatek. Pa kako ima srce da še sploh hodi po zemlji.
iz os
19. 09. 2018 13.31
+137
Vsa čast skladu Viljem-Julijan! Iskreno bravo tudi Gregorju Nini, ker kljub vajini situaciji vse to zmoreta sta navdih mnogih tudi mene neizmerno vaju spoštujem cenim, kot tudi dr. Nejca in ostalo ekipo skleda Viljema Julijana, ker pri vas je človek res na prvem mestu. hvala vam, da sta kar ste.. V mislih sem tudi pri vajjinem sinu Viljemu Julijanu in upam, da se zgodi čudež tudi zanj..
Transformerji
19. 09. 2018 13.30
+51
Že leta trdim, da je 2/3 državljanov pokvarjenih, pa nihče noče tega priznati. Vsi se zgledujejo po slovenskem vrhu in podvrhu, ki vodi samostojno Slovenijo že od osamosvojitve naprej. Kradi, kjer se le da, samo glej, da te ne dobijo.... pa če te dobijo, pravica ima tehtnico, katere mere ne veljajo za vse enako!
fairplayy
19. 09. 2018 13.17
+32
večji nadzor i kazni nad dobrodelci
Amnasty
19. 09. 2018 13.05
+99
ČAKAM DA JO DRŽAVA KAZNUJE