Slovenija

Mate predstavil letošnje cilje

Ljubljana, 28. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Notranji minister je predstavil ključne cilje dela ministrstva za letošnje leto in sporočil, da ne bo zamenjav v vrhu policije.

Notranji minister Dragutin Mate (Foto: Dare Čekeliš)
Notranji minister Dragutin Mate (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Dragutin Mate
je na vprašanje, kaj misli storiti z generalnim direktorjem policije Darkom Anželjem, odgovoril diplomatsko: »V ministrstvih pripravljamo celovite ocene, ki so v zaključnih fazah. Na osnovi teh ocen bo prišlo do odločitve, če so kje potrebne zamenjave.«
V zvezi z zamenjavo generalnega direktorja policije Darka Anželja je Mate ponovil, da do izdelave celovite ocene stanja v policiji - predvidoma bo končana okoli 15. marca - ne bo povlekel nobene kadrovske poteze.

O kadrovskih spremembah pred tem minister ne razmišlja, dodaja pa, da bodo z ocenami dela notranjega resorja vlado najverjetneje seznanili že v dveh tednih, okoli 15. marca.

Zakon o izbrisanih pripravljen do junija

Notranji minister se je dotaknil tudi vprašanja izbrisanih. Za junij je tako napovedal nov ustavni zakon, ki naj bi ga sprejeli že letos.

Postregel je tudi z novimi podatki glede odškodninskih zahtevkov: »Najvišji zahtevek sega preko 360 milijonov slovenskih tolarjev, oziroma milijon in pol evrov.« Doslej so dobili 28 zahtevkov za odškodnino. Eden ciljev zakona, ki ga namerava predlagati Mate, naj bi bil prav omejevanje odškodnin.

Sicer pa so nezanemarljivi tudi stroški izdajanja odločb, ki jih je je prejšnji notranji minister Rado Bohinc končal izdajati sredi lanskega leta. »Delavci, ki so to delo opravljali, so ga opravljali izven delovnega časa, v prostih dnevih, koristili so svoj dopust in za to je držav porabila skoraj 31 milijonov tolarjev je razložil notranji minister. Mate sicer meni, da bi morali izbrisane pri tem obravnavati individualno, česar pa niso storili. V dokaz je navedel dejstvo, da je bilo med 4107 odločbami štirinajst izdanih že pokojnim osebam.

Izbrisane je imenoval "osebe, ki so bile prenesene iz enega v drug register" (iz registra stalnega prebivalstva v register tujcev). "Če bi bile namreč osebe izbrisane, ne bi mogli nikomur ničesar poslati, ker ne bi imeli nobenih podatkov o teh osebah."

Evalvacija schengenskega akcijskega načrta je zaključni fazi, potrebne pa so še nekatere prilagoditve in dopolnitve na kadrovskem, organizacijskem in materialno-tehničnem področju, je dejal Mate. "V vladi in na ministrstvu računamo, da bomo izpolnili vse kriterije, da bomo po juniju 2007 lahko vstopili v schengenski notranji pravni red."

Deset prioritet

Dragutin Mate je med desetimi ključnimi cilji ministrstva poudaril izboljšanje kakovosti dela policije na področju varnosti, gospodarskega kriminala in korupcije, zaključek priprav na uvedbo schengenskega pravnega reda in izdelavo celovite integracijske politike, s katero naj bi zagotovili lažje vključevanje priseljencev v družbo.

Evalvacija schengenskega akcijskega načrta je zaključni fazi, potrebne pa so še nekatere prilagoditve in dopolnitve na kadrovskem, organizacijskem in materialno-tehničnem področju, je dejal Mate. "V vladi in na ministrstvu računamo, da bomo izpolnili vse kriterije, da bomo po juniju 2007 lahko vstopili v schengenski notranji pravni red."

Okrepljeno policijsko delo za zmanjšanje kriminala


V zvezi s letošnjimi cilji ministrstva bo policija v skladu z usmeritvami ministra dopolnila in okrepila preventivno policijsko delo v lokalnih skupnostih, s čimer bi zmanjšali stopnjo kriminala. Na področju gospodarskega kriminala in korupcije bodo zagotovljene organizacijske in materialne možnosti za uspešnejše in učinkovitejše delo, na področju varnosti v cestnem prometu pa bo policija okrepila preventivno delo in zagotovila izvajanje projektov nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za zmanjšanje števila mrtvih in poškodovanih v prometnih nesrečah.

Kmalu razpis za izdelavo potnih listov

V teh dneh bo objavljen mednarodni razpis za izdelavo novih potnih listov z elementi biometrije, med cilji MNZ v letošnjem letu pa so še začetek celovitega delovanja inšpektorata kot organa v sestavi MNZ, gospodarnejša javna poraba, zmanjšanje zaostankov v upravnih postopkih, informatizacija matičnega registra, vzpostavitev novega registracijskega sistema vozil in odprava zaostankov pri azilnih postopkih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou