Slovenija

VIDEO: Matevž Lenarčič znova odhaja na pot okoli sveta: tokrat bo 'lovil' črni ogljik

Ljubljana, 16. 03. 2016 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
8

Matevž Lenarčič se znova odpravlja na pot okoli sveta. Njegova misija je tokrat merjenje koncentracij črnega ogljika v zraku, ki je drugi glavni povzročitelj podnebnih sprememb. Lenarčič je dejal, da gre lahko na taki poti veliko stvari narobe, ključno vlogo pa seveda igra vreme.

Več videovsebin
  • Lenarčič o tem, kaj dela med letom
    01:16
    Lenarčič o tem, kaj dela med letom
  • Lenarčič o tem, kaj gre lahko vse narobe med letom
    01:02
    Lenarčič o tem, kaj gre lahko vse narobe med letom
  • Močnik o pomenu meritev črnega ogljika
    01:15
    Močnik o pomenu meritev črnega ogljika
  • Iz 24UR: Lenarčič gre okoli sveta
    02:05
    Iz 24UR: Lenarčič gre okoli sveta

Matevž Lenarčič se 21. marca znova odpravlja na pot okoli sveta. Preletel bo okoli 42.000 kilometrov, misija pa bo predvidoma trajala mesec dni, če bo seveda šlo vse po načrtih, torej, da mu bodo naklonjeni tako vreme kot tudi birokrati.

Kot je povedal, ga bo pot peljala preko Španije, naprej proti jugu na Zelenortske otoke, preko osrednjega Atlantika na Karibe, nato preko južnega dela ZDA, nato bo poletel preko severnega Tihega oceana proti Havajem, Borneu, Šrilanki, Arabskih Emiratov in najverjetneje preko Savdske Arabije proti domu.

Etape Matevža Lenarčiča
Etape Matevža Lenarčiča FOTO: GreenLight WorldFlight

Kot je razvidno iz karte etap, bodo nekateri posamezni leti dolgi tudi 16, 18 ur. Polete seveda najbolj kroji vreme. ''Bojim se slabih odločitev na podlagi pomanjkljivih informacij o vremenu. Vreme pri tako majhnem letalu najbolj kroji usodo poleta,'' je povedal in dodal, da se med dolgimi urami poleta ukvarja predvsem z načrtovanjem in predvidevanjem, kaj vse se lahko zgodi.

Možnih zapletov je veliko

''Časa za zabušavanje ni. Ukvarjam se s predvidevanjem, kaj se bo zgodilo čez uro ali dve, vreme se spreminja, včasih je težko vedeti, kaj bo, treba je biti tudi pripravljen na kakšne nujne primere. Človek ima precej malo časa, da se ukvarja z lastno psiho, sicer pa je to največji problem,'' je priznal Lenarčič in dodal, da zaradi adrenalina občutka utrujenosti niti ne občuti. ''Takrat ko pa je vse v redu, pa se človek ukvarja s svojo psiho in možnimi zapleti,'' je dejal in dodal, da je zapletov lahko zelo veliko, tako denimo z motorjem letala, težave si lahko povzroči tudi sam s slabimi odločitvami, lahko pa mu jih povzročijo birokrati, ki lahko za kar nekaj časa ustavijo polet okoli sveta.

Za tak polet primerno samo to obdobje

In pa seveda vreme, a tokrat mu bo pri tem pomagal vremenoslovec z Agencije za okolje Andrej Velkavrh. Slednji je povedal, da bo z Lenarčičem komuniciral preko njegove ekipe, v bolj nujnih primerih pa bosta lahko komunicirala tudi prek satelitskega telefona med letom.

Njegova glavna naloga bo, da bo Lenarčiču pred posamezno etapo posredoval opis pričakovanih meteoroloških pojavov na poti.

Matevž Lenarčič
Matevž Lenarčič FOTO: POP TV

To obdobje je sicer edino primerno za takšen polet, saj denimo ni tropskih ciklonov, ki bi lahko povsem onemogočili posamezno etapo.

Glavna naloga misije: merjenje koncentracije črnega ogljika 

Lenarčič bo s posebno napravo na letalu, ki je tokrat Slovaško (v prejšnjih misijah je letel s Pipistrelovim letalom), zbiral podatke o koncentracijah črnega ogljika. To so saje in to je drugi najpomembnejši povzročitelj podnebnih sprememb, je poudaril Griša Močnik, direktor raziskav in razvoja pri Aerosolu, ki je razvilo merilno napravo.

Pojasnil je, da črni ogljik absorbira svetlobo in zato segreva atmosfero. Če omejimo njegove izpuste, lahko zelo hitro upočasnimo segrevanje atmosfere.

Gre za prve takšne meritve, ki bodo dale oprijemljive številke tam, kjer jih do zdaj še ni bilo, je dejal Močnik in dodal, da so bile meritve do zdaj opravljene predvsem na tleh. ''Mi pa bomo merili od tri do štiri kilometre visoko v zraku, kjer nastaja vreme, kjer nastajajo oblaki in kjer koncentracije črnega ogljika segrevajo atmosfero in vplivajo na regionalne vremenske pojave, kot je denimo monsun nad Indijo in Bengalskim zalivom,'' je povedal in dodal, da bodo te meritve lahko uporabili za napovedovanje učinkov ukrepov za zmanjšanje onesnaženja zraka s črnim ogljikom. Kot ukrep je Močnik omenil filtre na dizelskih motorjih, s katerimi so uspešno omejili izpuste črnega ogljika.

Močnik je pojasnil, da se meritve opravljajo tako, da na krilu zajamejo zrak, ki po cevi pripotuje do inštrumenta. Tam zrak teče skozi filter, na katerem se potem nabirajo saje. Skozi filter bodo nato svetili svetlobo različnih valovnih dolžin in barv in merili, koliko svetlobe pride skozi filter in s kakšno hitrostjo oziroma kako se spreminja prepustnost. Tako bodo izmerili koncentracijo črnega ogljika v tistem trenutku v zraku. Podatke bo Lenarčič pošiljal že med poletom in jih bo mogoče spremljati na spletni strani http://www.worldgreenflight.com/ .Tudi na meritve bo vplivalo vreme, je dejal Močnik, saj so koncentracije nižje, ko dežuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kliko7
16. 03. 2016 19.13
+1
A tale bradonja res nima nič kaj bolj pametnega za počet v življenju? Pa še napihnjenec je, da je groza!
johanca123
16. 03. 2016 20.22
-1
Če ratajo bedasnoče Pahorju, zakaj ne bi tudi njemu?
markobiz
16. 03. 2016 20.37
-1
človek je že trikrat obletel svet, pa se mi ne zdi tako napihnjen. nekateri so napihnjeni čeprav nikoli nič pametnega niti pomembnega niso naredili...Bravo Matevž!!!
Biofanatik
16. 03. 2016 19.04
+1
...lovl svoj lasten rep. A niso to PPM delci iz naših raufenkov.
markobiz
16. 03. 2016 19.03
-1
ma ne, najboljše je da sedi pred računalnikom in piše pametne komentarje.
johanca123
16. 03. 2016 18.41
+0
Še en plačan članek. Naslednji bo o znanstveniku ki preučuje seksualno življenje čričkov!
TONE PRISLAN
16. 03. 2016 17.36
+0
Ni kaj frajer je 100 na uro.Drzim pesti , da mu uspe.
mommatke
16. 03. 2016 16.49
+5
Pa še kemtrejle naj poslika pa spremlja, če se že gre tolale................