Slovenija

Izločitev sodnikov: Ferlinc to zahteva zaradi videza nepristranskosti, za Matoza zahteva neutemeljena

Ljubljana, 10. 07. 2014 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odvetnik Janeza Janše je ponovno zanikal navedbe tožilca Andreja Ferlinca, da je dokument iz finskega spisa, na katerega se sklicuje Janša, kombiniran iz treh drugih. Prvi mož tožilstva je pismo Zbora za republiko označil za nedopusten pritisk.

Janez Janša in Franci Matoz
Janez Janša in Franci Matoz FOTO: Miro Majcen

Kar je bilo povedano na novinarski konferenci tik pred odhodom predsednika SDS Janeza Janše v zapor glede dokumentov v finskem spisu drži in je resnično, je danes v odgovor na navedbe tožilca Andreja Ferlinca povedal zagovornik Janše Franci Matoz. Ferlinc je opozoril, da je eden od predstavljenih dokumentov kombiniran iz treh drugih dokumentov.

Janša je nekaj dni pred odhodom na prestajanje dveletne zaporne kazni predstavil nekatere dokumente. Dejal je, da so ti dokumenti v finskem sodnem spisu v primeru Patria, v slovenskem pa ne.

Med drugim je omenil dokument, ki je po besedah Janše pomembno vplival na oprostilno sodbo na Finskem. Z dokumenta so razvidne natipkane neke številke, zraven pa je med drugim z roko dopisano Reidl, Cekuta, Rudolf Leban pa tudi "SDS PM Janza?". Kot pravi Janša, je finska ekspertiza pokazala, da ta rokopis ne pripada nikomur iz Patrie, ampak enemu od kriminalistov.

Ferlinc je v sredo predstavil pojasnilo finskega tožilstva, da je dokument glede razdelitve provizij kombiniran iz treh drugih dokumentov ter ni bil predstavljen med postopkom in ni vključen v finski spis. Finski tožilec Jukka Rappe je v zapisu slovenskim kolegom tudi pojasnil, da na Finskem niso izdelali nikakršne ekspertize, prav tako niso opravili pregleda rokopisov.

Medijski spin pred volitvami?

A kot je danes povedal Matoz, je bistvo to, da je nekdo na zasežen izviren dokument nekaj dopisal, ne pa, kar se je prikazalo v sredo, da naj bi oni nekaj lepili in prilagali. Ravnanje tožilca Ferlinca je po Matozovem mnenju "predvolilni medijski spin". Matoz vztraja, da je točno tak dokument, kot so ga predstavili, v finskem spisu. Zato navedbe tožilca Rappeja ne držijo, saj se je dokument uporabil v pritožbi zoper oprostilno sodbo, je dodal.

Matoz trdi, da je ekspertizo naročila finska obramba, z uporabo primerjalne pisave pa jo je opravila španska grafologinja. Po Matozovih besedah je grafologinja z veliko verjetnostjo ugotovila, da pisava pripada enemu od finskih preiskovalcev. Prepričan je, da so preiskovalci in tožilci ribarili z dokazi in jih selekcionirali. Po njegovem je nato dokument prišel v Slovenijo in naj bi bil zasežen kot dokaz pri Walterju Wolfu.

Matoz je ob predstavitvi finskih dokazov pred slabim mesecem dni napovedal, da bo z njimi dopolnil zahtevo za varstvo zakonitosti. Danes pa je dejal, da tega zaenkrat ne bo storil, saj da je zahteva že tako argumentirana in utemeljena, da treba prestajanje kazni prekiniti in sodbo razveljaviti.

Janšev odvetnik je danes omenil še, da je zagovornik brigadirja Toneta Krkoviča Jože Hribernik predlagal obnovo postopka. Podlaga za to je elektronsko sporočilo z dne 19. septembra 2005, ki ga tožilstvo, kot opozarja Matoz, ni predložilo v spis.

Gre za dopis med direktorjem prodaje v Patrii Tuomasom Korpijem in Niittynenom, v katerem je omenjeno, da Krkovič ni vpleten v ministrstvo za obrambo, ne predstavlja kupca in ni pooblaščen, z direktorjem Rotisa Ivanom Črnkovič pa je v neuradnem prijateljskem odnosu.

Izločitev sodnikov

Andrej Ferlinc
Andrej Ferlinc FOTO: POP TV

Ferlinc je v odgovoru na zahtevo za varstvo zakonitosti zahteval izločitev vrhovnih sodnikov Barbare Zobec in Marka Šorlija, saj pod vprašaj postavlja videz nepristranskosti. Janšev zagovornik Matoz zahtevo označuje za neutemeljeno.

Ferlinc je v zahtevi razložil, da se je vrhovna sodnica Barbara Zobec sama želela izločiti iz zadeve in te razloge vrhovno državno tožilstvo podpira, kot razlog pa navaja bližnje razmerje s sodnikom ustavnega sodišča, ki se je že opredelil v ločenem mnenju. Sodnica je namreč žena ustavnega sodnika Jana Zobca.

Obenem tožilstvo navaja še sodničino sorodstveno razmerje s sinom, ki je pomembno udeležen v izražanju nezadovoljstva pred sodiščem. Sin Zobčeve je na ponedeljkovem shodu v podporo Janši dejal, da se mu zdi sodba čudna in da v njegovi družini niso strahopetni ter da njegovo mamo lahko na glasovanju v senatu ostali sodniki "s svojim pristranstvom" preglasujejo. Obžaloval je tudi, da njegova mati nima možnosti pisanja ločenih mnenj, s čemer bi "dokazala svojo profesionalnost".

Že izdelana vnaprejšnja opredelitev glede elementov očitka v predlogu o takojšnjem odločanju oziroma o tem, da se seja senata le treh sodnikov opravi brez odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti, pa je po navedbah tožilstva nosilni razlog za izločitev vrhovnega sodnika Marka Šorlija. Gre namreč za vnaprejšnjo opredelitev o elementih kaznivega dejanja, še preden je vrhovno tožilstvo lahko podalo odgovor na zahtevo, pravijo.

Matoz pa je na današnji novinarski konferenci povedal, da je neobičajno že to, da se zahtevo za varstvo zakonitosti pošilja v odgovor tožilstvu. Kot je dejal, za določanje o sami prekinitvi izvajanja kazni ni potrebno imeti odgovora tožilstva.

Na Ferlinčevo zahtevo je odgovoril, da se mu zdi popolnoma neutemeljena, saj da je namenjena zgolj zavlačevanju postopka, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pa mora po njegovem zahtevo nemudoma zavreči. Ob tem poudarja, da se sodnika lahko izloči šele, ko je jasno, da odloča o določeni zadevi, senat pa v tem primeru še ni sestavljen.

Fišer pismo Zbora za republiko označil za nov nedopustin pritisk na delo tožilstva

Zvonko Fišer
Zvonko Fišer FOTO: Miro Majcen

Predsednik sveta Zbora za republiko  Lovro Šturm je v odprtemu pismu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju ocenil, da želi Ferlinc s to zahtevo "doseči sestavo senata po svoji volji, kar pa predstavlja direkten pritisk na delo sodišča". Po njegovem mnenju je takšna zahteva "izraz nedemokratičnega razmišljanja in skregana s poklicno etiko".

V odgovoru na pismo, ki ga je posredoval tudi medijem, je Fišer med drugim zagotovil, da ''državno tožilstvo v tej zadevi, enako kot tudi v vseh drugih, ravna v skladu z ustavo in zakoni in da bo zaupane naloge še naprej izvrševalo ter uporabljalo vsa pooblastila, ki mu jih zakon daje, ne glede na pritiske, do katerih prihaja''. Fišer meni, da je tudi pismo zbora ''nov nedopusten pritisk in poskus vplivanja na delo tožilstva in na odločanje sodišč''.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (771)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+1
Alenka bo zmagala saj edina ve kaj dela ,a drugi ne vejo niti kaj govorijo,kaj šele kaj obljubljajo. Na žalost država mora vzeti od nas ,a mi moramo več zaslužiti,a kaj ko nimamo vodstvenega kadra ,ki bi nam to omogočil. Delo ni problem ,problem so vodstvene strukture ,ki ne znajo tržit ne voditi in državna in privatna podjetja k večjemu napredku in novimi izdelki s katerimi bi dosegali višjo dodano vrednost .Zato podpiran Alenko,ko se zavzema za več "Kvalitetnih" delavnih mest
Ope?enka
10. 07. 2014 23.37
-5
Daleč najboljši slogan Slovenska sodišča, rdeča stranišča, najboljše skandiranje, Kučana v zapor, nič lažjega.
bbbccc
11. 07. 2014 00.09
+0
Najrajš, me je v ta konstrukt potegnu, še dans se jezim, da sem pristal na njega.
Rde?asmrt
12. 07. 2014 11.18
puspan
10. 07. 2014 22.26
-3
Maslesa, Ferlinc, Fiser, biseri slovenskega pravosodja. Ce ne verjamite pa kar Janjo Roblek vprasajte.
godhead
11. 07. 2014 12.00
+3
kick.your-ass
10. 07. 2014 19.38
-7
poglejte sejo matoza kaj je naredo ferlincu... pomoje ne ve kje se ga glava drži zdle bogi ferlin
Jaka Planinc
10. 07. 2014 18.57
-5
USTAVO IN ZAKONE JE POSTAVIL ,SPISAL ČLOVEK IN ČLOVEK JE NEPOPOLN, (NE)PREDVIDLJIV,PODVRŽEN ZMOTI,MANIPUALCIJI,ZAVAJANJU LJUDI,NAČRTNEMU ŠPEKULIRANJU SEBI V PRID.!!! ZAKONI USTAVA ZATO NE MOREJO BITI NAD ČLOVEKOM,KER JE ČLOVEK ZMOTLJIV,NEPOPOLEN,NEKAJ POČNE NAKLEPNO,NAMERNO SEBI V PRID ALI V ŠKODO DRUGEMU,KI GA PAČ NE MARA ALI CELO SOVRAŽI.!! NAD ČLOVEKOM NE MORE BITI ZAKON, JE ZATO LAHKO SAMO NEBO,KER JE ČLOVEK NAPAKA NARAVE,KI GA JE USTVARILA KOT NEPOPOLNEGA,ZMOTLJIVEGA..!!!
BULDOH
10. 07. 2014 18.55
+2
Da je sodišče razveljavilo sodbo Črnigoju, pa samo 30 komentarjev-ovce....
kick.your-ass
10. 07. 2014 18.53
-4
mislim, pa ka vam je treba glavo v papir zarit da bo še bol očitno kake napake je delo ferlinc... kakorkoli že al hote al pa ne hote, to sploh ni pomemb. niti ni pomembn al je jj v zaporu al ne, vazn je samo to kako deluje nas sistem. vas pa zanima samo obsodba jj in ocitate desnim volilcem kako so zaslepljeni z jj. v resnici pa ste levicari zaslepljeni z jj. res neverejetno....
hickel
10. 07. 2014 18.50
+1
Škoda, da je Walt Disney umrl. Bi imel še veliko idej.
kure bedne
10. 07. 2014 18.43
+9
Tudi Matoz bi moral počasi za rešetke. Ponarejanje uradnih dokumentov pa to.
24Ppkur
11. 07. 2014 09.52
-3
ti bi kar vse v zapor? Na osnovi indicev se jim lahko še ti pridružiš ...
tony_abcde@yahoo.com
10. 07. 2014 18.38
+6
Nenavadno je, da ima odvetnik dokument, ki ga kaže na novinarski konferenci in ga ne predloži sodišču... Kdo v tej zgodbi močno laže?
lars1102
10. 07. 2014 18.19
+18
kaj je predrznost, če greš na Dob in vprašaš, če je Ivan doma.....
prašekk
10. 07. 2014 18.24
+9
prašekk
10. 07. 2014 18.16
+9
Spet verjamem v pravno državo !!!!
aligator14
10. 07. 2014 18.21
+6
tudi jaz - čeprav na shodu govorijo, 76% veruje v janšo in da je janša vodja opozicije - Kje je Novakova Peterle, Bogovič - ne boste nič protestirali. Kar jaz vem ima podpore le 7,6%...
prašekk
10. 07. 2014 18.23
+7
prašekk
10. 07. 2014 18.10
+7
Prišli so poslušat Natalijo Verboten !
unikaten 2
10. 07. 2014 18.08
+10
Kiminalec Ivan dobi 100% v lazeh na detektorju..hehe...
johanca123
10. 07. 2014 18.05
-10
Ferlinc se razglaša za heroja osamosvojitvene vojne - v resnici pa je sp.... čez mejo s celo familijo. Nazaj je prišel šele ko ga je šef za ušesa
deathbite
10. 07. 2014 18.27
+5
evasle
10. 07. 2014 17.59
-6
Kdaj bodo Zi.darja in Jan.kovića s sinovoma toliko vlačili po prvih straneh??
srebrnibreg
10. 07. 2014 18.01
+17
Ko bosta tako lagala in ponarejala kot ta obsojenec.
Ajmomali
10. 07. 2014 18.08
-4
Gotovo si v sorodu z Jankovičem. Kje imaš ti spravljene tvoje milijončke našega davkoplačevalskega denarja ? Ali ti jih je Jure odnesel na varno v "oazo" ?
šmajser1
10. 07. 2014 17.57
+18
TO JE ZE KOMEDIJA PRAVA. TALE MATOZ IN NJEGOV JANEZEK,KLOVNA PRVE KLASE. KAJ VSE BOSTA SE POVEDALA IN SI IZMISLILA?
JApajaDAja
10. 07. 2014 17.56
+9
baje je prešernov trg nabit, ja kje pa bo top parkiral?
RightChoice1
10. 07. 2014 17.58
-14
....tist jje za levake prštiman na varnem mestu
RightChoice1
10. 07. 2014 17.55
-21
SMRT LEVEMU FAŠIZMU,SVOBODA JANŠI!!
aligator14
10. 07. 2014 18.06
+9
cukjat - kje si že videl levi fašizem - ta kar se spomnim je bil desno usmirjen, saj je delal pod okriljem cerkve...
movi 1
10. 07. 2014 17.55
+16
Tozilec Ferlinc je ZAKON!