Slovenija

Klemenčič: Janez Janša je pisec domišljijskih zgodovinskih romanov

Ljubljana, 28. 02. 2015 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pravosodni minister Goran Klemenčič pravi, da premierju svojega odstopa ne bo ponudil. Ko so na KPK začeli z nadzorom nad premoženjskim stanjem politične elite, so se po njegovih besedah "zavedali, da hodijo po zelo spolzkem terenu". A poudarja, da so delovali v dobri veri.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bo Klemenčič ostal pravosodni minister?
    02:40
    Iz 24UR: Bo Klemenčič ostal pravosodni minister?
  • Iz 24UR: Pogovor z Goranom Klemenčičem
    04:20
    Iz 24UR: Pogovor z Goranom Klemenčičem

Bo Goran Klemenčič, potem ko je vrhovno sodišče odpravilo poročilo protikorupcijske komisije v delu, ki se nanaša na Janeza Janšo, odstopil z mesta pravosodnega ministra? Čeprav mu je predsednik vlade Miro Cerar takoj po sodbi vrhovnega sodišča, ki je ugotovilo, da so Janši kršili ustavne pravice, stopil v bran, pa Klemenčič v koaliciji neuradno nima enotne podpore.

Goran Klemenčič ne namerava odstopiti.
Goran Klemenčič ne namerava odstopiti. FOTO: POP TV

Klemenčič: Delovali smo v dobri veri

Klemenčič, ki je bil gost v oddaji 24UR, je dejal, da za postopkom stoji. "Ko smo pred tremi leti začeli z nadzorom politične elite, smo vedeli, da hodimo na spolzkem terenu," je pojasnil. Dodal je, da je bil zakon slab in da so to tudi zapisali v samem poročilu. Dejal je, da so imeli dve možnosti - ali narediti nič ali pa pokusiti postopek speljati. "In speljali smo ga," pravi Klemenčič. Obenem pa opozarja, da je bila v senatu celo doktorica kazenskega prava. "Prav nam je dalo vrsto upravnih sodišč. Vrhovno sodišče se je pač odločilo drugače in to moram spoštovati," dodaja.

Na vprašanje, ali je lahko pravosodni minister nekdo, za katerega je sodišče ugotovilo, da je posegal v ustavne pravice, Klemenčič odgovarja, da v Sloveniji pa tudi kateri koli drugi državi ni sodnika, državnega uslužbenca, niti poslanca, ki ne bi kdaj sprejel odločitve, ki jo je kasneje višje ali ustavno sodišče razveljavilo. "Ključno pri tem je, ali smo delovali v dobri veri in jaz še danes trdim, da smo. To trdi osem različnih sodnikov, vključno s sodniki vrhovnega sodišča, ki so redno zavračali pritožbe po objavi poročila," pojasni.

Vrhovno sodišče je odpravilo poročilo KPK o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janšo. Ugotovilo je, da je KPK z izdajo zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank posegel v tožnikove ustavne pravice, saj Janši osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Kaj pa pozivi k odstopu?

"Sam se ne oklepam veliko stolčkov, a v tem primeru svojega odstopa predsedniku vlade ne mislim ponuditi," pravi pravosodni minister. Kot prvi razlog navaja prepričanje, da niso storili nič narobe ter da gre le za pravno interpretacijo. Kot drugi razlog navaja, da imajo naslednji teden v parlamentu paket petih pravosodnih zakonov, ki bodo prispevali k temu, da bo slovensko pravosodje bolj transparentno, odgovorno in učinkovitejše.

"Če me bo predsednik vlade pozval k odstopu, pa bom to storil," pojasnuje. Pravi, da sta se že slišala po telefonu in se pogovorila. Njegov odziv je bil premišljen in korekten, pravi Klemenčič. Srečala se bosta v ponedeljek. "Zaenkrat pa mislim, da imam njegovo podporo."

Kako pa komentira Janševo trdite, da so takrat odstopili, ker so vedeli, da bo poročilo padlo? Klemenčič odgovarja: "Janez Janša je pisec domišljijskih zgodovinskih romanov in ta njegova izjava spada v ta kontekst".  "Ko smo odstopili, smo imeli za seboj šest potrdilnih sodb upravnega, torej višjega sodišča in vrhovnega sodišča," še pojasni.

Janez Janša in njegov zagovornik Franci Matoz.
Janez Janša in njegov zagovornik Franci Matoz. FOTO: POP TV

Matoz: Protikorupcijska komisija postopka proti Janši ne more ponoviti

Komisija za preprečevanje korupcije je poročilo umaknila s spleta, tako kot ji je naložilo sodišče. Janšev odvetnik Franci Matoz pa ob tem poudarja, da protikorupcijska komisija postopka proti Janši ne more ponoviti, saj je bilo poročilo odpravljeno, kar pomeni da ne obstaja več.

Matoz opozarja, da je vrhovno sodišče poročilo o nadzoru Janševega premoženjskega stanja odpravilo in ne razveljavilo, zato Komisija za preprečevanje korupcij ne more voditi ponovljenega postopka.

Navaja še, da je sodišče zaključno poročilo odpravilo zaradi ugotovljenih kršitev zakona, ki so istočasno pomenile tudi nezakonit poseg v ustavno pravico iz 22. člena ustave, in ne zaradi procesnih napak. Sodišče je tudi ugotovilo, da je KPK pri nadzoru premoženjskega stanja funkcionarjev prekoračila svoja pooblastila ter ravnala protizakonito, poudarja Janšev zagovornik.

Poleg tega sodišče zaključnega poročila ni razveljavilo in vrnilo KPK v ponovno odločanje, kar pomeni, da ponovljenega postopka KPK ne more voditi, še opozarja.

Nekdanji senat, ki je izdal poročilo, je namreč v odzivu na odločitev sodišča zapisal, da lahko sedanji senat postopke ponovi. V KPK pa so pojasnili, da se bo sedanji senat v prihodnjih dneh sestal in pretehtal, ali ponoviti nadzor nad Janševim premoženjskim stanjem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4054)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deathbite
02. 03. 2015 12.47
+4
Pridobljena dokumentacija Urada za preprečevanje pranja denarja bi lahko predstavljala manjkajoči člen pri ugotavljanju, od kod janši več kot 200.000 evrov premoženja. Iz poročila KPK objavljamo dva primera nepojasnjenega premoženja Janeza Janše: 1. »Ob dejstvu, da so mesečni stroški za različne nepremičnine v različnih obdobjih znašali med 250 do 800 EUR, kar letno predstavlja med 3000 in 9600 EUR, in dejstvu, da so bili ti plačani, ostaja nepojasnjeno, iz katerega vira je zavezanec sam ali kdo drug v njegovem imenu in na kakšnem dejanskem ali pravnem temelju plačeval stroške 85 m2 velikega stanovanja v Ljubljani od septembra 2005, stroške drugega trisobnega stanovanja v Ljubljani od leta 2010 in stroške hiše v Trenti od leta 2005 dalje.« 2. »Zavezanec je za trisobno stanovanje v Ljubljani, katerega nakupna cena je bila 325.000 EUR, plačal aro julija 2009 (tako izhaja iz pogodbe), in sklenil kupoprodajno pogodbo 29. 9. 2010, pri čemer je idealni solastnik polovice stanovanja. V razgovoru pred komisijo je zavezanec zatrdil, da sta z ženo poravnala vsak polovico kupnine. Komisija je v okviru svojih zakonskih pooblastil ugotovila, da je zavezanec iz znanega vira (kredit pri banki) poravnal zgolj 130.000 EUR, 15.000 EUR kupnine je plačal brat zavezanca R. J., preostanek kupnine pa žena zavezanca. Navedbe zavezanca, da je iz lastnih sredstev poravnal celotno polovico kupnine za stanovanje, komisija ni mogla potrditi, zavezanec pa tega ni pojasnil. Zato je ostalo neodgovorjeno vprašanje, na kakšen način in iz katerega vira je zavezanec soprogi plačal 32.500 EUR kupnine in kako je bratu plačal 15.000 EUR kupnine, ki naj bi ju omenjena založila zanj. S temi sredstvi namreč zavezanec na podlagi analize uradno preverljivih prihodkov in odhodkov ni razpolagal.«
TheMafiaDon
02. 03. 2015 12.42
-3
Zanimivost: SDS konference pridejo samo mediji nižjega ranga, kjer ni novinarjev: POP TV, Planet TV, Kanal A-eno in sito.... RTV niti slučajno, pa tudi ne smejo-Kučan ne pusti. Zato je lahko Ljerka takrat zabrusila v živo da ima Janše dovolj-BREZ POSLEDIC
štrekeljc
02. 03. 2015 13.18
+3
Zakaj pa naj bi na SDS konference hodili novinarji prvega ranga, pravzaprav?
TheMafiaDon
02. 03. 2015 14.42
+3
Nebi hodili, ker ne verjamejo v pravljice! ++++++ ;)
repca1
02. 03. 2015 12.38
če stopič mačku na rep zamjavka. če stopiš eliti na rep, pa še praska.
Novorazodetje
02. 03. 2015 12.24
+0
JJ in njegova SDS so samo za zdrahe in razdvajanje Slovencev na leve in desne.
bbranc
02. 03. 2015 12.23
-2
Klemenčič naj odstopi.
Novorazodetje
02. 03. 2015 12.25
-2
ROMELS
02. 03. 2015 12.36
-1
štrekeljc
02. 03. 2015 13.22
+5
Kaj pa izjava JJ-a, da bo odstopil z vseh položajev, če bo kdaj pravnomočno obsojen?
MamaRezi
02. 03. 2015 12.22
+1
Kako je vesel bivši komadrirček in njegov veliki vodja. Saj jima kar prihaja. Goran ne nasedaj in bodi vesel, da si jima dokazal, da skrivata naš denar.
SDSOPICE
02. 03. 2015 12.22
+2
Janša želi s takimi in podobnimi manevri prikriti svoja kriminalna , neetična in protizakonita dejanja , kajti on je militant in se drži načela napad je najboljša obramba ! Njegova obramba vedno temelji na diskvalifikaciji , potvarjanju dejstev , laži in komprimitiranju , kot smo pa že videli tudi na ponarejanju dokumentov in fotografij ! Zato dvomim , da bo Cerar nasedel in odpoklical pravosodnega ministra , ki si je v neki drugi vlogi v nekem drugem času dovolil s prstom pokazati na Janšo kot koruptivneža , kot pralca denarja itd .!
MamaRezi
02. 03. 2015 12.19
+1
Goran ne daj se. Vsa ta zadeva naj ti bo samo motivacija za v bodoče. Če pogledaš faco od JJ-ja ti je lahko vse jasno. Slavi na pirovi zmagi.
Demirel
02. 03. 2015 12.16
+4
a lohk novinarji preverte njegove podpornike (penzionerje) kašno majo povprečno penzijo.? a se upate tja utaknt? k me res zanima kok dnarja morš plačat nekomu (skupini ) zato, da jokajo na ukaz
štrekeljc
02. 03. 2015 13.25
+3
Še nisi slišal za janševistična nebesa? Tja bodo prišli vsi ti in na veke vekov bodo lahko zrli v Njegovo presvetlo obličje! In Krkovića bodo poslušali, kako poje domoljubne pesmi. Angelčkov pa ne bo, za vsak slučaj.
Demirel
02. 03. 2015 12.13
+3
sam poglejte si tale izraz na faci od ciganshe.. (nevem od kje mi 200.000€)... pa sej ga razumem po eni strani. to je tko kokr se nam navadnim smrtnikom drobiž vala u žepu(bakreni kovanci) valda nauš vedu kok centkov maš u žepu.. tok je pr njemu 200000
Transformerji
02. 03. 2015 12.13
+2
Rojen nekaj let po 2. sv. vojni - vzgoja staršev: samo s trdim delom in poštenostjo se pride višje. Živeli so v domišljijskem svetu!
TheMafiaDon
02. 03. 2015 12.10
+2
JJ je twittnil par pobalinskih :=) seveda proti Cmeraju in Klemenčiču
Novorazodetje
02. 03. 2015 12.23
+0
TheMafiaDon
02. 03. 2015 12.27
+3
deathbite
02. 03. 2015 12.09
+1
kunilingus....roman v nastajanju!
Brabus
02. 03. 2015 12.01
+1
Me res zanima, kako nam bo šlo , ko ne bo JJ v našem vsakdanu, kot ga že sedaj ni, nekateri ste pa z njim obsedeni, nam gre pa čedalje slabše, vsaj tako je pri vsakodnevnih poročilih.
TheMafiaDon
02. 03. 2015 11.52
+5
JJ bo napisal Kozlovsko sodbo v Višnji Gori drugi del...
morituri
02. 03. 2015 11.36
-2
Nekateri tu spodaj so pa res Boleki in Loleki saj govorijo o stvareh za katere pojma nimajo. LOL!!
TheMafiaDon
02. 03. 2015 11.52
zaenotnost
02. 03. 2015 11.33
+2
Janša ZLO Slovenije...ko bo to za nami se obetajo boljši časi
TheMafiaDon
02. 03. 2015 11.53
+1
Rosvitaja
02. 03. 2015 11.23
+4
Janša še nikoli ni nč dobrega naredu za nas državljane,slabega,pa že zdavnaj preveč..v politiko se sploh ne spozna,je pa uničevalec le te...
TheMafiaDon
02. 03. 2015 10.19
+11
Janša in Matoz izgledata kot Lolek in Bolek :)
Merkava4
02. 03. 2015 11.18
-2
TheMafiaDon
02. 03. 2015 11.22
+4
ROMELS
02. 03. 2015 11.30
+0
Ne vem zakaj davkomani ne prenesete sveč? Jih imate mogoče preveč na vesti?
sinhron
02. 03. 2015 10.06
+1
Ne oziraje se na to kako se bo odločil premier Cerar je evidentno , da
ROMELS
02. 03. 2015 11.31
+2