Slovenija

FOTO in VIDEO: Maturantska parada: mladi so se zavrteli za Guinnessov rekord

Ljubljana, 17. 05. 2013 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Ljubljani ter v nekaterih drugih slovenskih mestih so dijaki in dijakinje tradicionalno zaplesali na maturantski paradi. Za največji sinhroni ples se je prijavilo 34.216 maturantov. Tako obstaja velika verjetnost, da bo obstoječi rekord s 33.202 plešočima zrušen, so sporočili iz plesne šole Urška.

Točno opoldne je več tisoč dijakinj in dijakov v Ljubljani v okviru letošnje maturantske parade plesne šole Urška zaplesalo četvorko, ki so jo plesali tudi v 61 mestih osmih držav. Za največji sinhroni ples na več lokacijah se je prijavilo 34.216 maturantk in maturantov, kar bi lahko zrušilo obstoječi Guinnessov rekord s 33.202 plešočima.

Dijakinje in dijake sta pred četvorko pozdravila tudi predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski župan Zoran Janković. Pahor je maturantom zaželel veliko sreče in veliko ljubezni, Janković pa srečo na maturi in nato naj uživajo v dolgem zasluženem vročem poletju.

Po besedah glavnega organizatorja parade Borisa Prokofjeva bodo v naslednjih dveh tednih iz vseh mest, kjer so danes plesali četvorko, zbrali dokazila za Guinnessov rekord za največji sinhroni ples četvorke na več lokacijah. Iz vseh mest morajo organizatorji poslati videoposnetek, registracijo vseh plesalcev, izjavo, ki potrjuje, da so ti res in pravilno plesali, fotografije ter izrezke iz časopisov, je pojasnil.

Mladi so zaplesali in se ob tem dobro zabavali.
Mladi so zaplesali in se ob tem dobro zabavali. FOTO: Aljoša Kravanja

Na maturantski paradi je v 12 letih skupaj zaplesalo 242.280 maturantk in maturantov v 104 evropskih mestih in Sloveniji priplesalo sedem naslovov Guinnessovih rekorderjev. Prvi Guinnessov rekord so postavili leta 2002. Guinness World Record v Londonu je plesni šoli Urška priznal še en rekord, in sicer v kategoriji največja četvorka na eni lokaciji. Maturantska parada ga je do zdaj dosegla trikrat.

Maturantska parada je darilo vsakoletni generaciji maturantov in vsak tretji petek v maju tradicionalno postaja praznik plesa vseh sodelujočih mest. Vsebina prireditve presega Guinnessov rekord in z leti postaja pomembnejša od njega.

S četvorko so prisegli k izbiri nenasilja, srbski maturantje so v okviru maturantske parade plesali Ples sa Evropom, letos pa organizirajo projekt Maturantska parada-Ples tolerancije. Cilj letošnje manifestacije je povezovanje mladih skozi ples in obeležitev 1700 let Milanskega adikta, akta enakopravnosti in tolerance.

Z organiziranim plesom so po mnenju organizatorjev dosegli "vzorno druženje, navdušenje in veliko veselje mladih ob zaključku srednješolskega izobraževanja". Mladostno energijo in razigranost so od preteklih neredov na ulicah preusmerili v četvorko, ki jo vsako leto v živo vzpodbuja vsaj 100.000 obiskovalcev v Sloveniji in prav toliko v ostalih sodelujočih državah, so še zapisali organizatorji.

Kaj pravijo mladi?

Vse to so potrdili tudi maturantje Katarina, Klavdija in Nejc, ki bodo šolanje nadaljevali na ljubljanski univerzi. Na paradi so se vsi dobro počutili, prišli pa so, da proslavijo šolski uspeh. Paradi so se pridružili, ker je to verjetno zadnje druženje s sošolci in po napornemu letu res paše, so še dodali.

Po končani četvorki so se mladi odpravili na Gospodarsko razstavišče, kjer so nadaljevali z zabavo.

Za varnost dobro poskbrljeno

Za varnost na prireditvi sta skrbeli varnostna služba in policija. Policija je izvajala naloge, kot so predvidene za takšne prireditve, predvsem pa so bili policisti usmerjeni v zagotavljanje prometne varnosti tako udeležencev parade kot ostalih, je povedal Vinko Stojnšek z ljubljanske policijske uprave.

Spodbujanje k zabavi brez alkohola

Za vse plešoče maturante je ministrstvo za zdravje zagotovilo zelene silikonske zapestnice s sporočilom "plešem 0,0", ki jih bo Plesna šola Urška razdelila vsem plešočim maturantom. "Gre za trajen spomin, s katerim želimo neposredno nagovoriti mlade, da se lahko zabavajo tudi brez alkohola," so še dejali na ministrstvu.
Za vse plešoče maturante je ministrstvo za zdravje zagotovilo zelene silikonske zapestnice s sporočilom "plešem 0,0", ki jih bo Plesna šola Urška razdelila vsem plešočim maturantom. "Gre za trajen spomin, s katerim želimo neposredno nagovoriti mlade, da se lahko zabavajo tudi brez alkohola," so še dejali na ministrstvu. FOTO: Ministrstvo za zdravje

Tudi letos pristojne institucije ter nevladne organizacije izvajajo  različne ukrepe, ki spodbujajo mlade k zabavi brez alkohola. Nič drugače ni bilo na tokratni paradi, saj je ministrstvo za zdravje z akcijo Plešem 0,0 maturantom svetovalo: plešite in zabavajte se brez alkohola. "Na podlagi spremljanja stanja v zadnjih treh letih smo opazili izboljšanje stanja glede opijanja mladih ob tem dogodku tako med samim plesom kot tudi pred in po dogodku v okolici ter po lokalih, kar je po vsej verjetnosti v precejšnji meri povezano tudi z obsežnejšo preventivno dejavnostjo različnih pristojnih ustanov in organizacij ter civilne družbe," so razložili na ministrstvu.

Zavod DrogArt je pripravil aplikacijo za informativen izračun alkohola v izdihanem zraku, na današnji maturantski paradi pa bodo delili balone z napisom "Piham 0,0" ter druge informativne materiale s sporočili o škodi zaradi alkohola.

Sicer pa se je danes začel prvi del akcije 0,0 šofer – trezna odločitev. Njen namen je zmanjšati tvegano rabo alkohola in število prometnih nesreč, pri katerih so prisotni alkohol, prepovedane droge in druge psihoaktivne snovi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

covjek_
18. 05. 2013 17.44
-2
ampak res kar neki... zakaj morajo plesat v centru? naj gredo nekam na travnik plesati
svasta...
18. 05. 2013 00.10
+14
ogabno je blo dns po centru, kolk smeti in alkohola. pa sem mlada, sam to mi je blo ze od nekdaj mimo. ne bi odvrgla smeti na tla, pa ce mi placas. vzgoja vsekakor nardi svoje.
piko112
17. 05. 2013 22.06
+3
Za tiste ki vas moti nekaj urna zapora te ceste vam povem da je bilo več zastojev zaradi siljenja voznikov čez križišče tudi če so obstali sredi križišča in zaprli celotno križišče
?ikitita
17. 05. 2013 21.11
+1
čakajte malo, ob 19.23 ste rekli na poročilih da je bilo za rekord premalo, nevem no
SBR
17. 05. 2013 18.26
+20
meni je bilo super, ne glede na dež in politike smo se odlično zabavali in žurali sredi dneva :) kdor ni bil, mu je lahko žal :)
somebody2
17. 05. 2013 18.10
+3
Kako poceni in učinkovita reklama plesne šole Urška. Ta je tudi edini smisel in namen te "parade". Mogoče je šlo za rekord prvo in drugo leto, zdaj pa je to samo še promo show. In občina Ljubljana da tihi blagoslov, da lahko PŠ Urška še naprej izpostavlja to parado kot dokaz velikosti. Posledično maturanti "padejo" na to foro, starši pa plačajo 48 eur za karto na maturantskem plesu. In to v najhujši krizi. Je potrebno karkoli dodati?
Khione
17. 05. 2013 20.08
+4
da, treba je dodat, da je to tvoje mnenje. nimajo vsi enakega. jaz menim, da je namen tega met se fanj, ne pa samo reklama, čeprav tudi to malce prispeva
D3LIJA
17. 05. 2013 20.11
+12
somebody a ti sploh maš kej veselja v življenju?
somebody2
18. 05. 2013 00.08
+3
Ni veselja, ko od blizu vidiš, kako eni obirajo nevedne starše maturantov. in letno zaslužijo več kot navadni smrtniki v celem življenju.
Saloreich
18. 05. 2013 01.21
+0
Pa spet bodo pametnjakoviči nabijali, kako smo negativni pa nimamo veselja v življenju.. Pa kakšna zabava je to na deponiji? Kaj je tako težko doumeti, da nekateri nimamo takšnih nevrotičnih potreb, da se "ven mečemo" na takšnih paradah?
Armani85
17. 05. 2013 17.08
+15
Smesno, delam v banki slovenije in vam lahko recem, da je bilo veliko manj udelezencev kot prejsnja leta! Ampak smo pa navajeni da se vsako leto podira rekord! Smesno :)
mojsterpepe
17. 05. 2013 17.14
+7
Rekord se podira zato, ker plešejo ob tem času še maturantje iz drugih držav. Iz spletne strani Urška: Za ljubljansko četvorko so se maturantje letos prvič prijavljali direktno preko spletne strani "Maturantska parada 13". Maturantom iz Ljubljane, Tolmina, Postojne, Ilirske Bistrice, Idrije, Ivančne Gorice in Kamnika so se pridružila še mesta iz Srbije, Hrvaške, Črne gore, Makedonije, Romunije, Ukrajine, Bosne in Hercegovine. Pozanimaj se preden kar koli rečeš.
DivjaBrca
17. 05. 2013 17.52
+0
Reci to avtorju članka. Armani je samo povedal, to kar je že omenjeno v članku, dodal je samo svoje mnenje o situaciji. Preberi članek preden kar koli komentiraš.
BaGr67
17. 05. 2013 18.06
+4
MatLav
17. 05. 2013 17.08
+3
jst pa pravim, da če jim paše zakaj pa ne... ampak po pameti ane! danes so spet rešilci vozili k študentskim domovom na viču... le zakaj...
skodelica kave
17. 05. 2013 17.00
+10
"plešem 0,0" Hahahahahah itak ja
UganiKdo
17. 05. 2013 16.46
+5
tale cetvorka je usako leto je vecji nateg!!!
krpa007
17. 05. 2013 16.28
+9
Zgleda, da toliko ljudi pade letnik vsako leto, da se vsakič podirajo rekordi :)
svasta...
18. 05. 2013 00.12
498983
17. 05. 2013 16.08
-2
Res ne vem kaj je poanta vsakoletnega 'podiranja rekordov' za Guinessa s to četvorko. Kot da nimajo pametnejšega dela.
Miha Bevk 1
17. 05. 2013 15.57
+47
Kakšni komentarji za bruhat. Samo nekaj: danes svet ni več takšen, kot je bil v starih časih - navadite se na to! Ne vem kaj vas ima ta parada tok za žulit - saj se ne gre za vas! Naj uživajo skupaj, ker takole se vsi skupaj ne bodo nikoli več dobili - vezi se bodo počasi pretrgale, vsak bo šel svojo pot, ostal bo le spomin (no, če ne bodo preveč pijani :)). Pa bom grdo rekel, ampak naj se ga nažrejo, če jim tako paše, samo da ne bodo delali sranja, razbijal in da bodo varno prišli domov. Jutri je pa tako ali tako nov dan! Je pa prav, da imajo svoj dan in mislim, da se ga bodo radi spominjal - no, vsaj jaz se ga rad. Vozniki pa pač malo prej razmišljajte o tem - vam sigurno ni potrebno ravno po Slovenski cesti vsak dan pelat.
BaGr67
17. 05. 2013 16.56
+15
Se strinjam. Lahko bi tiste svoje lene r,,,ti nesl čez mesto tud peš!
BaGr67
17. 05. 2013 16.57
+6
BaGr67
17. 05. 2013 15.46
+13
Žurajte ga mladina samo ponoči, ko hodite mimo blokov in hiš(teh je v Centru bolj malo" pa saj veste malo bolj potiho...Lepo se imejte pa pazite, dareševalci in policija ne bo imela preveč dela z vami :-)
lipican
17. 05. 2013 15.24
+51
Aresno, kakšni negativni komentarji? Model, srednješolci so alahko se majo fajn? Vedno neka politika v vseh komentarjih. Glede kilogrami smeti, ki ostanejo - takoj so use spucal v 5 minutah, ko se je cesta odprla ni blo ene pločevinke na tleh. Isto glede tega, da bi keš namenil socilno ogroženim? Halo? Dej za naslednji rojstni dan namest, da svojemu članu družine, ki praznuje raj kupte hrano in potrebščine socialno ogroženim. Tolk ene negative in neumnih komentarjev... Pa žal jim bo srednješolskih let? Kva aresno? Pa komentar, da nej uživajo, ker gredo potem itak na zavod za zaposlovanje? Če vam ni uspel ni treba drugim privoščit istega. Danes je toliko priložnosti, da če si sposoben in deloven boš dobil delo, če si pa len in se hočš na državnem kešu šopat pa pač ne dobiš dela. Dejmo mal več optimizma, še kako ga rabmo ;)
svasta...
18. 05. 2013 00.13
+1
sori, polno smeti je blo se ob 15h ... mularija je bla se po celem centru, npr. okol maxija, so se vsedli kr na robnike od izlozb, v katerih se fancy roba prodaja. to je sploh zlo "stajliš" zgledal, haha :)
ronarski
17. 05. 2013 14.47
-1
Še žal jim bo po teh,srednješolskih letih..
Saloreich
17. 05. 2013 14.43
-12
Kaj, ko bi se preizkus zrelosti meril po kilogramih smeti na ulicah, ki vsako leto ostane po teh paradah?
MatLav
17. 05. 2013 17.09
+5
zakaj minusi? čista resnica... če nisi dovolj vzgojen, da vržeš faking pločevinko v koš potem pač zame osebno nisi zrel!
svasta...
18. 05. 2013 00.15
+1
LiL_Genius
17. 05. 2013 14.38
+15
otroci so odraz obnašanja staršev. sicer pa..morajo res vsako leto plesati kvazi za rekord... zakaj ne bi pač samo plesali?! kot neke vrste zaključek.
thomasthefake
17. 05. 2013 14.10
+4
sam še en "boom" jim manjka >:D
moj i
17. 05. 2013 14.06
-29
Moje skromno mnenje pa je sledeče, zdaj ko je velka kriza bi se denar namenjen Maturanski paradi lahko porabil zakaj drugega, npr. za prehrano, letovanje ipd otrok iz socialno ogroženih družin. Kaj je res ta ples tako pomemben, vsako leto isto in isto, meni se zdi metanje denarja vstran, pa lep dan
dori the fish
17. 05. 2013 14.39
+7
vrjetno to nobenmu nič ne pomeni,če se je več kot 30.000 maturantov prijavilo na ples,potem jim je to že všeč,da se na tak način izkažejo kot pa da bi se vsi skupi zavzeli in ta denar namenili tistim,ki ga rabijo - torej uživanje, pa čeprav samo za en dan več velja
moj i
18. 05. 2013 08.26
+0
meni se to ne zdi uživanje, ko smo bili mi mladi smo ga žurali in se imeli fajn pa nisem generacija plesa na mostovih. Samo jamrajo kako nimajo zato in zato, po drugi strani pa denar vstran mečejo. Milim, da bi povod morali dati učitelji in vsi odrasli odgovorni, ki so v to povezani