Slovenija

Maturantski ples: večer, ko bi bili vsi radi najlepši, lahko starše krepko udari po žepu

Ljubljana, 08. 02. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Jasna Simončič
Komentarji
106

Obleka, pričeska, mejkap - na maturantskem plesu nič ne sme biti prepuščeno naključju. Letošnji trend? Dolge obleke in kodri za dekleta ter nikakor sveže obriti obrazi za fante. In kakšen strošek to predstavlja za maturante oziroma njihove starše?

Maturantski ples je nepozaben čustven dogodek in prelomnica za dijake ter njihove starše.
Maturantski ples je nepozaben čustven dogodek in prelomnica za dijake ter njihove starše. FOTO: Thinkstock
Veselimo torej se, mlada nam je duša, so na maturantskih plesih po Sloveniji že začeli prepevati maturanti in ta himna bo po mestih odmevala še do maja. Se še spomnite, kakšen ponos vas je prevzel, ko ste jo ob polni dvorani prepevali s sovrstniki, ker so vam profesorji in starši priznali, da ste vstopili v odraslost? Toda to je le vrhunec slavnostnega večera, za katerim stoji veliko ur plesnih vaj, predvsem pa še toliko več ur razmišljanja o tisti obleki, v kateri bosta maturant in maturantka zablestela in se počutila kot zvezdniki, ki se sprehajajo po rdeči preprogi.

Obleka in pričeska seveda zaključita podobo, a dekleta se priprav lotijo premišljeno. Pred velikim dnevom je treba obiskati kozmetični salon in si privoščiti nego obraza, da bo mejkap popolnejši, urediti je treba nohte. Tudi fantje vlagajo v videz več, kot je morda veljalo včasih. Privoščijo si novo pričesko, pridejo na stilsko svetovanje, in za razliko od včasih, skrbno načrtujejo, da bo brada ravno prav dolga.

Najprej: iskanje popolne obleke

Čeprav bi morda mislili, da se je s pojavom množičnih trgovin z oblačili, ki po ugodnih cenah ponujajo tudi elegantne obleke, primerne tudi za maturantski ples, zmanjšalo število maturantk, ki se odločijo za izdelavo obleke po meri, temu ni tako. Res je, da se lahko precej ugodno dobi lepe obleke, a pri nakupu v kakšni trgovinski verigi potem obstaja velik strah in seveda tudi realna možnost, da bosta na ples vsaj dve maturantki prišli v isti obleki. Ker želijo dekleta biti nekaj posebnega, se še vedno pogosto odločajo za nakup obleke v specializirani trgovini ali pa jo dajo izdelati po svojih željah kakšnemu oblikovalcu. "Upada maturantskih naročil v zadnjih letih ne opažam," je povedala oblikovalka Stanka Blatnik.

Čeprav mnogi mislijo, da bodo maturantsko obleko še kdaj oblekli, se to predvidevanje le redko uresniči, najpogosteje v življenju ne nastopi prilika, da bi jo (razen pred ogledalom) še kdaj oblekli. Različne priložnosti vendarle kličejo po različni garderobi, zato je težko, da bi bila maturantska obleka zares primerna še za kakšno drugo priložnost. Gre za poseben dogodek, zato mora takšna biti tudi obleka. Vsi si želijo zablesteti, kar je tudi prav, saj gre za dogodek v življenju brez primere, za slavljenje vstopa v odraslost (čeprav bi se odrasli kasneje pogosto raje vrnili v mladost, a pustimo to, pričakovanje je vedno sladko).

Zaradi zavedanja enkratnosti dogodka je pogosta tudi izposoja oblek, ki je cenovno nekoliko ugodnejša od nakupa. Cena izposoje se običajno giblje med 120 in 250 evrov, v povprečju 150 evrov. Nakup pa je navadno za 70–100 evrov dražji.

Dolge obleke so nazaj!

"Opažam velik povratek dolgih maturantskih oblek. Pred leti so bile namreč večinoma kratke, dolge pa le, kadar je bilo treba kaj skriti," je povedala Blatnikova ter dodala, da so letos obleke nežne, večinoma svilene, barve so zelo različne, a je med naročili veliko pudrastih odtenkov, čipke in mehko padajočih materialov.

In koliko dekleta odštejejo za obleko, izdelano po meri? "Povprečna cena maturantske obleke je 250 evrov, višji cenovni razred pa znaša stotaka ali dva več," je pojasnila.

Profesionalno ličenje je skoraj nuja, zanj se odloča večina maturantk.
Profesionalno ličenje je skoraj nuja, zanj se odloča večina maturantk. FOTO: Thinkstock
Pa fantje?

Pri maturantih je situacija malo drugačna, manj se odločajo za izdelavo po meri in jo pogosteje kupijo v trgovini, poleg tega pa pri njih ne velja, da bi jo oblekli le enkrat. Starši pogosteje odštejejo malo več za kakovostno obleko, saj naj bi maturantski ples simbolično predstavljal prestop v odraslost, odrasel moški pa mora v omari imeti tudi svečano obleko. Zanjo starši v povprečju odštejejo nekje med 240 in 400 evrov.

Cene izposoje moške obleke se gibajo od 130 do 210 evrov.

Kodri, kodri in še enkrat kodri

Pričeska je odvisna od izbire obleke, saj mora biti z njo usklajena, a na izbiro pričeske vpliva še več dejavnikov. "Naše priporočilo je ustvariti popolno stilsko skladnost, kar pomeni pričesko v stilu prilagoditi na smernico oblek, čevljev, mejkapa in seveda nakita, z največjim poudarkom na osebnem okusu maturantk," je pojasnil mojster friziranja Kristijan Petek.

Absolutni hit med dekleti so kodri in valoviti lasje. "Trendi maturantskih frizur so valoviti lasje, naviti na navijalke, kodralnik ali s fenom posušeni lasje na krtače," je povedal frizerski mojster Stevo Pavlovič.

Lasje pa so spuščeni ali delno speti, strogih spetih pričesk je veliko manj. "Lahko so na zgornjem delu diskretno pripeti zadaj, spodnji lasje pa so spuščeni. Prav tako so zelo moderne asimetrično speti lasje, kjer so zadaj speti na levi ali desni strani, pod ušesom, ostali lasje pa so lahko spredaj prosto padajoči," je dodal Pavlovič.

"Velikokrat so želje kodri v kombinaciji s kitami. Nikakor pa ne stroge pričeske," je povedala Petra Šircelj iz novomeškega lepotnega salona. 

Čeprav se dekleta v večini odločajo za spuščene ali polspete pričeske, pa trend podpira tudi spete pričeske, ki so na nek način najbolj obstojne in hvaležne tudi po dolgem plesanju, pojasnjuje Petek, a dodal naj ne izgleda prestrogo in tipično "frizerska" ampak ženstveno, mehka, sproščena, valovita in celo kot bi že rahlo razpadla (vendar mora biti seveda obstojna). 

O cenah maturantskih pričesk je težko govoriti, saj so cene v manjših mestih cenejše, odvisno je tudi, kako znan salon obiščete, kako uveljavljen strokovnjak vas striže, ter predvsem, ali gre samo za česanje ali pa morda tudi barvanje in podobno. A v povprečju se cene maturantskih frizur gibljejo med 40 in 60 evrov (v to ni všteto barvanje).

'Nikakor sveže obriti obrazi!'

Tudi fantje se vse bolj želijo urediti za veliki dan (torej, večer). Ker je letos popularen urejeno-neurejen stil, morajo natančno načrtovati, kdaj bodo odšli k frizerju, da pričeska ne bo čisto sveža, prav tako pa morajo paziti, kdaj se bodo obrili, da ne bi na veliki večer ostali brez brade. Namreč letos absolutno "dominira ’retro barber look’, moker videz s strogimi prečkami in nazaj počesanimi lasmi in nikakor sveže obriti obrazi," je trende pojasnil Petek. 

Tudi fantje so radi urejeni: pred plesom gredo k fizerju, mnogi obiščejo tudi vizažista za pomoč pri prekrivanju aken ali urejanje obrvi.
Tudi fantje so radi urejeni: pred plesom gredo k fizerju, mnogi obiščejo tudi vizažista za pomoč pri prekrivanju aken ali urejanje obrvi. FOTO: Thinkstock
Fantom sicer priporočajo, da se za striženje odločijo kak teden prej, je pojasnila Urška Stegu iz Studia Uršula. Potem pa na dan plesa pridejo na stiliranje. Za to možnost se odloča veliko fantov, je dodala.

"Tudi fantje dajejo velik pomen maturantski frizuri. Frizure so standardno trendovske, le da so sveže postrižene in da je več poudarka na utrjevalcih, ki se svetijo, kot so glos, briljantina … da je videz nekoliko bolj svečan," pa je pojasnil Pavlovič.

Profesionalno ličenje

Poleg obleke in pričeske pa videz najbolj dopolni usklajen mejkap, poleg tega pa dekleta tudi urejanje nohtov in obrvi prepuščajo strokovnjakom.

"Profesionalno ličenje je zadnja leta že kar nuja, večina deklet se odloči za obisk vizažista na dan maturantskega plesa," je pojasnila profesionalna vizažistka Barbara Visket.

Ličenje za takšen dogodek je precej drugačno od vsakdanjega ličenja, najbolj pomembno pa je, da se dekle v mejkapu in seveda v celotnem stajlingu dobro počuti, je povedala Visketova. "Naslednja stvar, ki je zelo pomembna je, da je make up obstojen, da so nepravilnosti prekrite in seveda prilagojen vsaki posameznici. To pa lahko dosežemo samo s pravilnim nanosom in profesionalnimi izdelki," je pojasnila.

Dekleta se odločajo za različna ličenja od čisto naravnih, minimalističnih do zelo poudarjenih močnejših mejkapov je povedala Visketova. "Skušamo jim svetovati glede na njihove karakteristike obraza, pričesko in obleko. Trend za pomlad-poletje pa so pastelne barve v vseh roza odtenkih, močno poudarjene trepalnice z veliko maskare in drznejša šminka."

Večina deklet se odloči tudi za poskusno ličenje, saj je maturantski ples samo enkrat v življenju in "bi vsa dekleta rada bila najlepša," je dodala.

Priporoča, da dekleta s sabo prinesejo fotografijo obleke in pričeske, saj se tako vizažisti na podlagi stila in barve lažje odločijo in svetujejo primeren make up, da je celoten videz kar najbolj popoln. Svetuje pa tudi, da dekleta teden pred plesom obiščejo kozmetični salon, sploh če imajo nečisto oziroma mastno kožo. "Vsekakor pa jim svetujemo, da par dni pred slavnostnim dogodkom naredijo piling obraza, da odstranijo odmrle celice na obrazu, ter da navlažijo in nahranijo kožo s kakšno hranljivo ali hidratantno masko, da je koža sijoča in pripravljena na ličenje," je še dodala.

Če je bil v preteklosti obvezen obisk solarija, da je videz dopolnjevala zagorela polt, temu danes ni več tako. So pa zelo priljubljene umetne trepalnice, sploh permanentne.

Tudi pri urejanju nohtov je najbolj priljubljeno permanentno lakiranje, skupaj z oblikovanjem nohtov se cene gibljejo v povprečju med 20 in 30 evrov. Za oblikovanje obrvi odštejete med 5 in 10 evrov, za permanentno podaljšanje trepalnic pa so cene zelo različne, najnižje so že od 60 evrov za prvo podaljševanje pa do 120 evrov.

V lepotnih salonih se cene maturantskega ličenja gibljejo med 30 in 60 evrov, najcenejše maturantsko ličenje smo zasledili v Mariboru. Seveda pa cena velja le za ličenje, ne vključuje pa drugih dodatkov.

Tudi fantje so radi urejeni

Tudi fantom veliko pomeni kar najlepši zgled na pomembnem večeru. Ker so radi urejeni, k vizažistom pridejo po pomoč pri prekrivanju aken, pa tudi za urejanje obrvi, je pojasnila Visketova.

Med maturantkami so najbolj priljubljeni kodri in valoviti lasje.
Med maturantkami so najbolj priljubljeni kodri in valoviti lasje. FOTO: Thinkstock

In potem – nastopi ples

Čeprav smo do zdaj govorili o doseganju popolnega izgleda, pa je še vedno tisti najpomembnejši sam ples. "Na naši šoli je maturantski ples zelo velik dogodek. Je nekakšna prelomnica za dijake zaključnih letnikov. Mladi odhajajo po svoje, zapuščajo varno mesto in odkorakali bodo po svoji samostojni poti. Za njihove starše in njih same je to nepozabno doživetje, ki ga želimo obeležiti v najlepši luči, letom, ki so jih preživeli skupaj z nami pa pustiti poseben sijaj," je pojasnila Katja Pogelšek Žilavec, ravnateljica Srednje zdravstvene šole Celje.

In čeprav smo govorili o višini stroškov, ki jo lahko dosegajo priprave, ni nujno, da gre za dogodek, ki se ga lahko udeležijo le premožnejši. Veliko šol namreč dijakom, ki bi se plesa radi udeležili, pa jim ta predstavlja prevelik strošek, stopijo nasproti. Šole se namreč zavedajo, da gre za pomemben dogodek v življenju posameznika, zato tistim, ki si ga morda ne bo mogli privoščiti, pomagajo.  

Na več šolah so nam povedali, da takšnim dijakom stroške pokrijejo iz socialnega sklada, prav tako pa več plesnih šol dijakom iz socialno šibkejšega okolja omogočijo brezplačne plesne vaje ali pa brezplačne vstopnice za sam dogodek.

Kot smo omenili, je primerno obleko možno dobiti tudi precej ugodno. Z mero iznajdljivosti se da tudi druge stroške zmanjšati. Konec koncev se lahko dekle naliči, uredi nohte ter pričesko sama doma, za pomoč se lahko zateče na splet, kjer obstaja kopica video posnetkov, ki prikazujejo postopke ličenja in urejanja pričeske. Tako ni nujno, da maturantski ples predstavlja vrtoglav strošek.

Kdo organizira ples?

Šole se organizacije maturantskega plesa lotevajo različno. Večina vprašanih šol sicer vso organizacijo prepusti plesni šoli.

Tudi če šole organizacijo zaupajo plesni šoli, to ne pomeni, da dijaki niso vključeni v sodelovanje. "Plesna šola izvede celoten program (ples, večerja, vodenje plesa, fotografiranje, snemanje), vsebinski del  (programi razredov in predstavitev šole) pa pripravijo dijaki pod mentorstvom naše profesorice," je povedal Jaka Erker, ravnatelj Gimnazije Šentvid.

Dijaki sodelujejo pri načrtovanju maturantskega plesa, sooblikujejo program in se na vmesnih srečanjih s predstavniki organizatorja plesa dogovarjajo o ostalih izvedbenih aktivnostih, pa je pojasnil ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik.

Vendar pa še obstajajo šole, ki poskrbijo za celotno organizacijo, ena izmed takšnih je I. gimnazija v Celju. "Šola je že od vsega začetka pri organizaciji zelo aktivno prisotna. Vedno znova poudarjamo, da je to naš ples, ne pa ples nekoga, ki nam bi ga organiziral. Dijake in njihove starše pri tem vključujemo in upoštevamo, za organizacijo pa skrbi tim, ki ga poleg ravnatelja sestavljajo še štiri kolegice," je pojasnil ravnatelj Anton Šepetavc.

Na Dolenjskem pa je nekoliko drugačna navada, pogosto si dijaki namreč želijo ta poseben dogodek deliti le s svojim razredom, bolj v intimnem krogu. "Dijaki želijo imeti ples le s svojim razredom, mogoče kdaj po dva razreda. Namreč delamo maturantske plese, ki so bolj osebni in imajo individualni pristop. Pomoč pri organizacijo takega maturantskega plesa nudimo s svojimi izkušnjami, sicer pa ga organizirajo otroci sami. Z našo pomočjo in s pomočjo voditelja, glasbene skupine, fotografa in snemalca v restavraciji, kjer ponudijo lastno večerjo, otroci naredijo vrhunski maturantski ples, za katerega je potrebno odšteti le toliko, kolikor stanejo posamezni subjekti (voditelj, glasbena skupina, večerja - enkratni znesek, fotograf in snemalec pa glede na količino kupljenih slik/posnetkov)," so pojasnili iz Plesnega centra Dolenjska.

Spet so vse bolj priljubljene dolge obleke.
Spet so vse bolj priljubljene dolge obleke. FOTO: Thinkstock

Obstaja tudi skupen maturantski ples, za tiste, ki ga želijo, a se odvije le enkrat na leto, so pojasnili. "Maturantski ples je svečan dogodek, kjer se predvsem starši lahko poslovijo od mladostniškega obdobja svojih otrok, otroci dejansko vstopajo v odraslost. To je za starše precej čustven dogodek, tudi za učitelje, ki se poslavljajo od še ene generacije. Maturantski ples ni žurka, kjer je vse drugo bolj pomembno kot sami dijaki in njihovi starši. Izhajamo iz te logike, da če želijo žur, pijačo in disco, lahko to storijo na drugačen, bistveno cenejši način," so še sklenili.

Kdo izbere plesno šolo?

Nobena izmed šol, na katero smo se obrnili z vprašanji, ne izbere plesne šole na lastno pest. V večini to po predstavitvi različnih ponudb storijo ali dijaki sami, ali predstavniki dijakov in staršev, ponekod pa predstavniki dijakov, staršev in profesorjev skupaj. "Plesne šole predstavijo svoj program predstavnikom dijakom na predstavitvah v začetku šolskega leta. Dijaki po primerjalni analizi in posvetu s sošolci opravijo glasovanje po oddelkih in izberejo skupno plesno šolo, ki ji bodo zaupali organizacijo in izvedbo maturantskega plesa," je pojasnil Pušnik.

Nekatere šole pa plesne šole izberejo po pogovoru z dijaki.

Najceneje v Celju, najdražje v Ljubljani

Preverili smo cene plesnih vaj in vstopnic za maturantski ples po šolah po celi Sloveniji. Na podlagi pridobljenih odgovorov smo ugotovili, da se v Mariboru cene plesnih vaj gibljejo med 25 in 35 evrov, vstopnice pa med 38 in 50 evri, pri čemer te najdražje vstopnice vključujejo tudi neomejeno količino pijače. Drugje vstopnice navadno vključujejo le večerjo, pijača pa se plača posebej. V Celju plesne vaje stanejo med 30 in 40 evrov, vstopnica z večerjo pa stane 32 evrov (brez pijače). V Novi gorici plesne vaje stanejo 30 evrov, vstopnica z večerjo pa 35 evrov. V Kopru plesne vaje stanejo 35 evrov, vstopnica pa 50 evrov (a vključuje tudi pijačo). V Ljubljani plesne vaje stanejo 45 evrov, prav tako tudi vstopnica z večerjo, oziroma ta stane 50 evrov, če se gost odloči za all inclusive ponudbo, kar pomeni, da je v ceno že vključena pijača.

Maturant na ples povabi v povprečju 5–6 gostov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

križnagorc
10. 02. 2016 09.12
+5
Kaj pa lepota diplome?
RedDevil20
08. 02. 2016 20.03
+5
Malo pivo za 3 eure, zraven dobiš pa kozarec za rože vlagat. Dejstvo. Ne povsod, v Ljubljani je tako. Nažalost.
ni_mi_vse_eno
08. 02. 2016 19.06
+2
H kmetu vprašat za nejem travnika, sposoditi si šotor in ustvariti svoj maturantski večer, če ni šola sposobna ustvariti tega v telovadnici.
lojza123
08. 02. 2016 18.30
+14
škoda denarja!!! Preseravanje :S
lojza123
08. 02. 2016 18.31
+5
+ časa! POPOLNOMA NEPOTREBEN DOGODEK V ŽIVLJENJE OZ. ZA ŽIVLJENJE!
lojza123
08. 02. 2016 18.31
+0
nonac
08. 02. 2016 18.26
+5
Ok tole me ne zanima in ne bom komentiral, zakaj pa imate praktično pri vseh temah zaklenjeno komentiranje????
nesre?ko
08. 02. 2016 16.57
+19
Izjava udeleženca fotra;Juha hladna ,pivo toplo,zrezek,hladen solata topla,gužva enormna,posrežba nikakva,cene astronomske-k vam me ne bo nikdar več!!!Kaj vam to pove!!! Izvajalec maturantskih plesov!
KardinalFrancRodeVKristusu
08. 02. 2016 14.33
+28
Jaz na maturantski ples sploh nisem šel, sem raje ta denar namenil za maturantski izlet.... In sem se imel 100x bolj fajn...
slovenc59
10. 02. 2016 09.43
-1
Rajš povej, da te doma niso pustil, ti lol !!!!!
Ironbox
08. 02. 2016 14.28
+16
nevem zakaj taka drama. Jaz sm za dobrih 300 evrov čez prišla, in to je všteto tudi 3 karte za maturanca kar je naneslo vsaj poloico denarja. In imam za majhen denar (v primerjavi s temi izračuni) lep spomin. Oblekico, ki jo še lahko oblečem, če želim, čevlji kvalitetni, ki jih tudi še lahko nosim. K frizerju sem pa tko al tko mogla it pa tudi nisem nič pretiravala z frizuro. Nohte bi si pa babe loh zdaj že same znale naredit in uredit.
KardinalFrancRodeVKristusu
08. 02. 2016 14.32
-29
A si bila ponosna, da si maturirala?... To je bil vrhunec tvojega življenja - poklicna izobrazba.... Si bila tako ponosna, da si dokončala 4. stopnjo izobrazbe... hahahahahaha
Ironbox
08. 02. 2016 17.37
+19
ja sem bila ponosna pri 18 se mi je to zdelo višek življenja. Delila sem ga z razredom,starši, prvi tak bolj resen oz. uraden ples, šlo je za neke vrste obred, kajti to je poanta vsega in ne modna revija. In ja sem zelo vesela, da sem šla in da so bili moji starši tam, za nekatere je to namreč ena od zadnjih prilik, ki jih deliš s starši. Nevem kaj si ti naredu ampak jaz sem dobila s tem 5. stopnjo izobrazbe :D
User21345
08. 02. 2016 13.56
+15
Če so starši pametni in dijaki vsaj toliko razumevajoči naj se raje kar na široko izognejo takim ceremonijam in si v ta nam raje "prišparajo" denar za študij naprej.
I_LOVE_FOOTBALL
08. 02. 2016 13.42
+9
Maturantski ples je bedarija. Se spomnim še mojega pred nekaj leti. Za eno osebo draga "karta" (mislim, da okoli 40€, točno se več ne spomnim) kot žafran. Na srečo smo se v familiji odločili in dogovorili, da bosta zraven mene šla le še oče in mama. Nekateri sošolci so imeli tudi več kot 10 sorodnikov in to ob ceni 40€ na osebo močno udari po žepu. Potem seveda vse obleke. Dobro, pri moških še niti ni tragično- smo kupili en anzug, ki ga še sedaj nosim za določene priložnosti (še ni iz mode). Večji problem je pri puncah- ena draga, "glavna" obleka, ki se jo nosi na plesu in kasneje ne več in še ena za dogajanje po polnoči, ki se tudi kasneje večinoma več ne nosi... Dobro, spomin ostane, a je v glavnem vse stran metanje denarja...
Ironbox
08. 02. 2016 14.24
+9
metanje denarja stran brez potrebe. se da tud za mali denar lepo uredit :)
platon26
08. 02. 2016 13.39
+4
Pojdite, zapravlajte drage ovčice! Država ne zna dajte vi dvignit GDP naše preljube države! Pojdite v dolgove samo zapravlajte!!! To vam sporoča POP
KardinalFrancRodeVKristusu
08. 02. 2016 13.28
+13
Največja bedarija.... Da se maturantke srednjih frizerskih in poklicnih šol našemijo in objavljajo svoje slike na Facebuku, za njih je to vrhunec kariere.... hahahahah
Soulless
09. 02. 2016 21.34
+1
Kaj bi ti rad povedal? Daj povej nam, res nas zanima.
FesterAdams
08. 02. 2016 13.16
+4
Komentarji, ki jih je pod člankom o "ožičenju" Prešernovega spomenika bilo okoli 200, so nenadoma izginili. Kaj je samovoljni admin v službo prišel šele sedaj, ko se je od včerajšnjega tuluma malo streznil...?
Ellie
08. 02. 2016 13.16
+8
Čemu ves ta blišč, kič, igranje in pretvarjanje na koncu pa se ga vsi vlijejo za 500 ali veliko več evrov. Veličastna hvala lepa 💗
Zeljejedec
08. 02. 2016 13.05
+28
ples za katerega je škoda denarja
pakkno159
08. 02. 2016 12.54
+5
stajling? Mejkap? Kdo je napisu tole skropucalo?? Also, 5 let nazaj so tkole komplicirale sam princeske pa mamine maze, zgleda da je dans to ze standard, folk se mi prav smili...
svasta...
08. 02. 2016 12.51
+6
v povprecju na ples vabijo 5-6 gostov? to pa je velik in drago. :)
BŠK
08. 02. 2016 12.49
+21
Bedarija in brezvezni stroški... Jaz nisem šel na nobeno od teh kvazi prireditev, ampak sem si raje za omenjeno vsoto takrat kupil prvi avto in šel z njim na obisk k prijatelju v Berlin
ho?emVšolo
08. 02. 2016 12.48
+4
že na samem začetku oz. prehodu v zrelost so zavedeni... življenje ni pravljica, blišč je le fasada
tornadotex
08. 02. 2016 12.41
+23
ZELO NEPOMENBEN DOGODEK,čeprav vsa prosveta.organizatorji,izposojevalci dvoran,vsak ,ki pristavlja svoj lonček...poudarjajo kako pomemben mejnik ali dogodek je to....Naj se malo zamislijo vsi skupaj,dijaki niso niti še končali šolanje,niti naredili izpitov pa morajo že na željo biznis mannerjev proslavljati.ČEMU,ZA KOGA če pa še osnovnih stvari nisi dokončali. Ravno tako je z končnimi šolskimi izleti,le ta bi se moral odviti tako ,kot se imenuje. Toda na končne šolske izlete hodijo že marca,aprila....vsi vse nekaj prehitevajo v imenu kapitala....Zato imamo danes svet takšen kot je, brez reda ,brez prioritet,tako da nove generacije sploh ne vedo kaj je prav in kaj ne....