Slovenija

Med 10. in 23. junijem vnovič akcija poostrenega nadzora hitrosti na slovenskih cestah

Ljubljana, 07. 06. 2019 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V prvih petih mesecih letošnjega leta se je zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1.100 prometnih nesreč, v katerih je življenje izgubilo 19 oseb. Najmlajša žrtev je imela 19 let, najstarejša pa 85 let, oba pa sta bila povzročitelja nesreče, v kateri sta izgubila življenje. Ker prehitra vožnja ostaja najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, na Agenciji za varnost prometa v sodelovanju s policijo začenjajo drugi del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala med 10. in 23. junijem, ponovili pa jo bodo še avgusta.

Lani je življenje zaradi neprilagojene hitrosti izgubilo kar 37 ljudi od skupaj 91 umrlih, kar pomeni sicer 20-odstotno izboljšanje glede na leto 2017 (46 umrlih). V prvih petih mesecih letošnjega leta se je zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1110 prometnih nesreč, v katerih je življenje izgubilo 19 oseb. V primerljivem obdobju lani je bilo takšnih prometnih nesreč 1.300, umrlo je 15 oseb, v letu 2017 pa je v 1.140 nesrečah življenje izgubilo 21 oseb.

Delež prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti glede na število vseh prometnih nesreč je v letu 2018 znašal 17,9 odstotka in se je v primerjavi s prejšnjim letom nekoliko povečal. V prvih petih mesecih letošnjega leta je znašal 16,7 odstotka, v primerljivem obdobju lani pa 18,4 odstotka.

Ker prehitra vožnja ostaja najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, na Agenciji za varnost prometa v sodelovanju s policijo začenjajo drugi del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala med 10. in 23. junijem, ponovili pa jo bodo še avgusta.
Ker prehitra vožnja ostaja najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, na Agenciji za varnost prometa v sodelovanju s policijo začenjajo drugi del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala med 10. in 23. junijem, ponovili pa jo bodo še avgusta. FOTO: Policija

Ponovno poostren nadzor merjenja hitrosti

Namen akcije Hitrost, ki bo tokrat trajala med 10. in 23. junijem, je zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti in zmanjšanje teže njihovih posledic, pri čemer bodo aktivnosti Agencije za varnost prometa usmerjene v preventivno delovanje na področju umirjanja hitrosti, policija pa bo medtem izvajala poostrene nadzore na številnih lokacijah po Sloveniji. Agencija za varnost prometa bo vse šole vožnje in pooblaščene organizacije pozvala k večjemu poudarku pri usposabljanju za voznike motornih vozil o nevarnostih, ki jih prinaša prehitra vožnja. V centrih za vozniške izpite bodo ocenjevalci kandidate za voznike posebej opozarjali na tveganja, povezana s hitrostjo. S hitrostjo so namreč povezani še drugi dejavniki tveganja, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti in tudi prekratka varnostna razdalja. 

Aprila so bile povprečne hitrosti na merjenih lokacijah nižje

Policisti so sicer že aprila letos v okviru omenjene akcije izvajali evropsko usklajeni maraton nadzora hitrosti na 611 lokacijah po vseh Sloveniji. Vpliv maratona hitrosti so preverili tudi na prikazovalnikih hitrosti "Vi vozite", ki so nameščeni na osmih različnih lokacijah po Sloveniji. Rezultati kažejo, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno, tudi tedaj, ko nadzor ni očiten. Tretjega aprila, ko je potekal maraton nadzora hitrosti, so bile povprečne hitrosti na vseh lokacijah precej nižje. V povprečju se je povprečna hitrosti na osmih prikazovalnikih zmanjšala za 2,7 km/h.

Na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da so kljub spodbudnim podatkom povprečne hitrosti na državnih cestah v naselju še vedno nad omejitvami.
Na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da so kljub spodbudnim podatkom povprečne hitrosti na državnih cestah v naselju še vedno nad omejitvami. FOTO: Dreamstime

Da se povprečne hitrosti znižujejo, je pokazala tudi zadnja raziskava z naslovom Obdelava kazalnikov hitrosti na državnih cestah za leti 2017 in 2018, ki jo je za Agencijo pripravila Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Izsledki raziskav tudi kažejo, da so se povprečne hitrosti znižale še na državnih cestah, ki potekajo skozi naselja, kar je ključno z vidika tveganj za nastanek najhujših prometnih nesreč. Primerjava rezultatov analize za leto 2008 in rezultatov zadnje analize še kaže, da je bilo v desetletnem obdobju največje znižanje povprečnih hitrosti ugotovljeno na državnih regionalnih cestah izven naselja, kjer so se povprečne hitrosti znižale za 8 km/h oziroma za 11 odstotkov. Agencija ob tem opozarja, da so kljub spodbudnim podatkom povprečne hitrosti na državnih cestah v naselju še vedno nad omejitvami. Pri tem pa velja izpostaviti, da je več kršiteljev v nočnem kot v dnevnem času. Tedaj znaša delež prehitrih voznikov na regionalnih in glavnih cestah znotraj naselja 57 odstotkov, v nočnem času pa kar 67 odstotkov.

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti so vozniki med 18. in 34. letom

V prvih petih mesecih letošnjega leta najbolj rizična skupina ostaja starostna skupina med 25. in 34. letom. Kot so sporočili iz Agencije za varnost prometa, so v obdobju zadnjih petih letih povzročitelji iz omenjene starostne skupine povzročili tudi največ prometnih nesreč. Najpogostejši povzročitelj prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti je voznik osebnega avtomobila. V celotnem letu 2018 je bilo teh povzročiteljev kar 2.439, v prvih petih mesecih letos pa že 835.

V prvih petih mesecih letošnjega leta so največ prometnih nesreč povzročili vozniki v starosti med 25. in 34. letom.
V prvih petih mesecih letošnjega leta so največ prometnih nesreč povzročili vozniki v starosti med 25. in 34. letom. FOTO: DolenjskaNews

Tudi za prometne nesreče s smrtnim izidom velja, da jih največ povzročijo vozniki iz starostne skupine med 18. in 34. letom. Delež povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom se je v tej starosti povečal iz 39 odstotkov v letu 2014 na kar 56 odstotkov v letu 2018. V prvih petih mesecih 2019 pa se je delež povzročiteljev nesreč s smrtnim izidom v tej isti starostni skupini znižal iz 64 na 40 odstotkov v prvih petih mesecih 2018.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
07. 06. 2019 17.30
+1
Sredi vročinskega vala, dobra taktika.
wolfterier
07. 06. 2019 16.48
+2
NADZIRAJTE ZJUTRAJ IN POPOLDNE NA LJ.obvoznici,brzine so neverjetne !!!
mallonge
07. 06. 2019 13.17
+2
Škripa proračun in policaji so pač politično in finančno koruptivni.
Brabus
07. 06. 2019 12.50
+0
Pa, dobro no, kaj pa uporaba smernikov??? Že dolgo opažam, da so čedalje večim ročke za smernike za okras. Zanimivo, da ne nakazujejo spremembe smeri vozniki-ce v večini dražjih avtomobilov. Najslabše je vključevanje v razvrstilne pasove in na parkiriščih trgovin.
ecnarf
07. 06. 2019 11.59
+4
najbol da uvedete omejitev na¸5 na uro
wolfterier
07. 06. 2019 16.49
+1
Na Lublanskih ulicah je že,ecnarf. Več se ne da peljati !!!