Slovenija

Med čiščenjem pašnika našli granate

Nova Gorica, 14. 10. 2012 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V naselju Ravnica v bližini Nove Gorice so med čiščenjem pašnika in spravilom drv našli več topovskih granat iz prve svetovne vojne. Enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so nevarne najdbe odstranile in do uničenja shranile.

Ker so na slovenskem ozemlju potekali boji tako v prvi kot v drugi svetovni vojni, ljudje večkrat naletijo na staro orožje. Tako so danes okoli 8. ure med čiščenjem pašnika in spravilom drv pri naselju Ravnica v občini Nova Gorica našli lepo kolekcijo granat. Z uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da so našli dve topovski granati kalibra 80 milimetrov težki, 7 kilogramov, tri topovske granate kalibra 75 milimetrov, težke po 7 kilogramov, še nekaj manjših granat in več vžigalnikov topovskih granat.

Enote za varstvo pred NUS Severnoprimorska so nevarne najdbe italijanske in avstrijske izdelave iz prve svetovne vojne odstranile ter jih do uničenja primerno shranile.

Tako so se letos poleti na Ajdovskem pripravljali na razstrelitev topovske granate iz prve svetovne vojne.
Tako so se letos poleti na Ajdovskem pripravljali na razstrelitev topovske granate iz prve svetovne vojne. FOTO: POP TV

Na našem ozemlju je sicer največ ročnih bomb, granat, različnih vrst streliva za pehotno orožje, različnih vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min ter letalskih bomb. Največja verjetnost, da naletimo na neeksplodirana ubojna sredstva, je na območju Soške fronte iz prve svetovne vojne, ugotavljajo na upravi za zaščito in reševanje.

Skupna značilnost vseh neeksplodiranih ubojnih sredstev je, da so nevarna, saj ob nepravilnem ravnanju z njimi lahko eksplodirajo in pri tem povzročijo hude telesne poškodbe ali smrt, velike požare in porušijo objekte. Med neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so takšna, ki so zatajila oziroma se iz različnih vzrokov niso aktivirala, in takšna, ki so bila odvržena, postavljena z določenim namenom ali podtaknjena.

Kako ravnati, če odkrijemo neeksplodirana ubojna sredstva?

Strokovnjaki opozarjajo, da se najprej mirno umaknemo z nevarnega območja in preprečimo dostop do predmeta. To pa naredimo tako, da zavarujemo mesto najdbe in po možnosti postavimo opozorilni napis ali kako drugače opozorimo na nevarnost; še posebej moramo paziti, da dostop do tega mesta onemogočimo otrokom. Predmeta se seveda ne dotikamo, saj lahko najmanjša količina eksploziva povzroči hujšo telesno poškodbo ali celo smrt. Pomembno je tudi, da v bližini najdbe ne kurimo ognja ali uporabljamo zažigalnih sredstev. O najdbi nevarnega predmeta pa čim prej obvestimo center za obveščanje (telefonska številka 112) ali policijo na številko 113.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jagoda02
14. 10. 2012 20.42
-2
JAST SEM TUDI V GOZDU NAŠEL GRANAT O,KI SEM NAPRAVLJAL DRVA.JO BOM MORAL RAZMONTIRAT AL JO BOM PA KAR V ŠPORGET DAL BO FINO PURFEL ZAGOREL.
Jimi1
14. 10. 2012 21.03
+5
Častitam na ideji ! Dobro se boš ogrel !