Slovenija

Med najboljšimi so bili zopet najboljši Slovenci

Boston, 08. 11. 2010 21.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski študentje so na letošnjem tekmovanju iGEM zopet poželi največ. V konkurenci 130 ekip, ki prihajajo iz vseh svetovno znanih univerz, so prejeli nagrado nad vsemi nagradami.

Večji del slovenske ekipe na tekmovanju iGEM 2010
Večji del slovenske ekipe na tekmovanju iGEM 2010 FOTO: 2010.igem.org

Kot je pojasnil mentor slovenske ekipe Roman Jerala, v tekmovanju sodeluje 130 univerz, med njimi tudi vse najboljše, kot so Harvard, MIT, Stanford, Princeton, Cambridge. Slovenija je v tej konkurenci vsakoletnega tekmovanja v sintezni biologiji iGEM na univerzi MIT v Bostonu dobila prvo nagrado, požela pa je tudi več manjših nagrad sotekmovalcev oziroma občinstva. "To je že tretjič v petih letih, da je Slovenija dobila to nagrado," je za 24ur.com pojasnil Jerala.

Dodal je še, da vsako leto na tekmovanju sodeluje druga ekipa dodiplomskih študentov, po njegovih besedah pa so letos kot mentorji sodelovali tudi že nekdanji dobitniki te prestižne nagrade. Letos so prvič sodelovali tudi štirje študenti fakultete za računalništvo, s te fakultete so bili tudi mentorji, hkrati pa je bilo v ekipi tudi šest študentov ved o življenju (biokemije, biotehnologije, mikrobiologije, medicine).

V prošnji, da čim bolj poenostavljeno pojasni, kakšen projekt je letos predstavila Slovenija, pa je odgovoril: "Letos smo imeli zelo zanimiv projekt. V bistvu smo naredili neke vrste tekoči trak za proizvodnjo spojin v bakterijah. Tako kot pri tekočem traku, ko si operacije sledijo ena za drugo, smo tudi v našem primeru encime, ki povezujejo spojine, povezali prek DNK, da si sledijo ena za drugo. Na ta način smo eksperimentalno pokazali, da dobimo šestkrat večjo produkcijo biolateina, spojine, na kateri smo delali. Tako dobimo manj stranskih produktov." Ta dosežek po njegovih besedah omogoča velike potenciale tudi v industriji proizvodnje zdravil, lahko pa tudi pri proizvodnji biogoriv oziroma podobnih spojin.

Jerala je povedal, da so bili nad slovenskim dosežkom zelo navdušeni tudi sodniki, ki slovenskim študentom ob predstavitvi njihovega projekta niso prizanašali z lahkimi vprašanji. "Absolutno sem ponosen na dosežek. Konkurenca je izjemno huda, projekti so bili izjemno dobri, po svoje smo računali, da bo težje, ker smo že tolikokrat osvojili najboljšo nagrado, ampak moram reči, da so vsi priznali, da gre pri našem projektu za res izjemno idejo. Na samo za neko dodelavo, ampak za povsem nov koncept," je še pojasnil, hkrati pa tudi povedal, da so študentje na projektu, ki so ga predstavili v manj kot polurnem predavanju, delali kar pet mesecev, proti koncu celo noč in dan. Po predavanju so morali študentje štiri sodnike prepričati, da gre res za njihovo delo. Svoj projekt so morali predstaviti tudi na plakatu, kjer so morali zopet odgovarjati na podrobna vprašanja.

"Vsi skačejo od veselja, imamo to trofejo, poleg nje pa smo osvojili še več nagrad občinstva, nagrade so kar deževale," je na koncu opisal veselje študentov. V ekipi študentov so bili Jure Bordon, Tina Ilc, Matej Žnidarič, Tina Lebar, Rok Pustoslemšek, Jernej Turnšek, Tjaša Stošicki, Nejc Tomšič, Mattia Petroni in Rok Češnovar. Njihovi mentorji so bili že omenjeni Jerala, Rok Gaber, Monika Avbelj, Jerneja Mori, Tomaž Koprivnjak, Mojca Benčina, Gregor Anderluh, Irena Vovk in Vesna Glavnik. Svetovalci ekipe pa so bili Miha Moškon, Nikolaj Zimic, Miha Mraz in Matjaž Polak.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wizii
10. 11. 2010 16.47
Kaj pa je realna ocena? Kdo je objektivni ocenjevalec? http://24ur.com/novice/slovenija/skupina-slovens... so vredni ti projekti. Kaj je potem tuki realna ocena?
mir1
10. 11. 2010 12.39
Semle gor očitno pišejo večinoma tisti, ki so sodelovali in berejo članek, pišejo krasne komentarje in si talajo pluse. Majčken bolj realne ocene so pa takoj vsaj na -10 (tud tale bo)
rokkk1
09. 11. 2010 15.08
Tonček Balonček 09.11.2010, 10:56 -1 To so vse posledice modrega in učinkovitega ministrovanje gospe Mojce Kucler Dolinarjeve z Dobrove, ki je imela pretanjen občutek za biosinteze. Sem član letošnje iGEM ekipe in podpiram Mojco Kucler Dolinar.
unja1.m
09. 11. 2010 13.34
nagrada kategorije zlata medalja posuta z diamanti.....se pravi ,da je bolj tako
Tonček Balonček
09. 11. 2010 12.53
Značilno za razna naravoslovna tekmovanja, predvsem v bazičnih znanostih, kot sta matematika, fizika, kemija, astronomija in podobno, prve nagrade ponavadi osvajajo razni Vietnamci, Korejci, Indijci in podobni, ampak tudi v poslovnem svetu je tako, najbogatejši nikoli niso kakšni profesorji ekonomije s področja financ ali mikro in makroekonomije, komerciale ipod., pri nas je najbogaejši Mirko tuš s IV. stopnjo izobrazbe, le kaj bi mu srednja šola ali celo poklicna matura recimo, škoda časa! Še Bill Gates ni nikoli diplomiral, niti Tito, Golobič pa perd par leti, nima nobenega akademskega naslova, vodi pa resor za znanost in tehnologijo. Prej smo imeli pa eno pravnico, ki je na ministrstvu prvič slišala, da obstaja tudi znaost in raziskave.
bkaval
09. 11. 2010 11.55
Vse čestitke njim. Samo kaj bomo mi s temi v Sloveniji. Plačati jih ne moremo. Mi smo najraje kmetavzarji od predsednika do navadnega delavca. Od tega, da bomo kmalu začeli porivati korenček v zemljico nas ne loči več daleč. Pri nas je revščina na pohodu. Z znanjem pa itak ne znamo nič narediti.
Tonček Balonček
09. 11. 2010 10.56
To so vse posledice modrega in učinkovitega ministrovanje gospe Mojce Kucler Dolinarjeve z Dobrove, ki je imela pretanjen občutek za biosinteze.
Tonček Balonček
09. 11. 2010 10.54
dannajja, pa zakoj takoj privlečeš politiko? A naj zdaj še ugotavljamo politično in versko prepričanje teh študentov? Pa kakšno zvezo ima znanost in naravoslovje spolitiko, Iranci in Korejci tudi delajo atomske bombe, Hitlet je imel prvi rakete, Rusi pa prvega kozmonavta! Monte Carlo v znaosti ne pomeni nič! Podobno je bilo tudi v športu!
Josky
09. 11. 2010 10.10
Vsakemu posebej poklon! Čestitke!
wizii
09. 11. 2010 09.57
To je velik dosežek in vse drugo kot neko tretjerazredno tekmovanje. 2006 je sodelovala prva ekipa iz Slovenije in takrat so bili res outsiderji in so na veliko presenečenje bolj kot ne pometli s konkurenco. Sedaj pa na tem tekmovanju že nekaj let vsi vejo katera ekipa je Team Slovenia in konkurenca je iz leta v leto večja. Skupaj spravit tak projekt je velik izziv. Od tega, da imaš vrhunsko idejo, da zbereš študente, ki so pripravljeni delat celo poletje, do tega, da dobra ideja še ni zagotovilo, da uspeš v tako kratkem času dobit dovolj eksperimentalnih rezultatov, s katerimi se potem predstaviš na tekmovanju. Poleg tega pa ni dovolj samo delo v laboratoriju ampak je potrebno svoje rezultate tudi dobro predstavit, kar je še dodaten izziv. Tko da en tak projekt spravt pod streho poleg vsega rednega dela, ki ga imaš pomeni samo neplačane nadure. In potem se lahko še vprašamo, kaj dejansko imajo študenti, mentorji oziroma laboratorij od tega. Največ je prepoznavnost. Da pa bi govorili o nekih finančnih prilivih na račun tega, tu smo še vedno Slovenija, kjer je vseeno potrebno izjemno veliko truda, da dobiš kakšne sponzorje. Glede na obsežnost projektov, ki se jih lotijo, pa taka sponzorstva niso niti približno dovolj za kritje stroškov. Nekaj sredstev pride tudi preko razpisov. Dejstvo pa je, da zaradi tega pri nas za enkrat ni še nihče obogatel. Nekateri študentje so preko iGEM dobili možnosti poletnega dela v laboratorijih v tujini, nekateri so se uspešno prijavili na podiplomske študije v tujini, veliko pa jih nadaljuje študij pri nas. In večina teh študentov bi znala biti v zdravem raziskovalenm okolju zelo uspešnih. Če je pa to pri nas, pa lahko vsak sam presodi. Je pa tudi eno pomembno dejstvo, da to niso ekonomisti, itd. in prve generacije študentov, ki so se na to prijavile, so se zaradi vedoželjnostii in želje po delu, po znanju.
Ribežn
09. 11. 2010 09.20
Ribežn
09. 11. 2010 09.18
Golobič je ja odletu..... Bolje vrabec v Mariboru, kot golobič v Ljubljani čuj...
pepateta
09. 11. 2010 09.17
super nagrada, izejmni ste!!!! iskrene čestitke!
Ina_Bat
09. 11. 2010 09.09
Aleš Urbas 1
09. 11. 2010 09.06
BRAVO NAŠI ! Bravo wind666 ;) !
Smurf1
09. 11. 2010 08.46
haha G33k-i :). Sam bi blo dobr če bi mel kksno hudo zensko tut umes.
HC85
09. 11. 2010 08.46
Aja sem pozabil..........ČESTITKE študentom!!!
HC85
09. 11. 2010 08.46
To že je dolgo jasno, da so naše univerze oz. fakultete po kvaliteti primerljivi s tistimi v tujini........... Razne raziskave favorizirajo ameriške in britanske univerze, ko pa pride do takšnih in podbnih tekmovanj, pa so naši študentje vedno KONKURENČNI....... Toliko o tem, kako nekateri poveličujejo tujino, vse kaj je v SLO pa je narobe......NI RES........ne glede na nekatere slabosti našega šolskega sistema, pa ti vseeno z nekaj želje prinese OGROMNO ZNANJA......... MEVŽE pa pobegnejo v tujino......
LXG
09. 11. 2010 08.42
dannajja, Na žalost se strinjam s tabo. Taka je naša realnost.
puhyka
09. 11. 2010 08.41
bravooo =)=)=)