Med najboljšimi so bili zopet najboljši Slovenci

Slovenski študentje so na letošnjem tekmovanju iGEM zopet poželi največ. V konkurenci 130 ekip, ki prihajajo iz vseh svetovno znanih univerz, so prejeli nagrado nad vsemi nagradami.

Večji del slovenske ekipe na tekmovanju iGEM 2010

(Foto: 2010.igem.org)

Kot je pojasnil mentor slovenske ekipe Roman Jerala, v tekmovanju sodeluje 130 univerz, med njimi tudi vse najboljše, kot so Harvard, MIT, Stanford, Princeton, Cambridge. Slovenija je v tej konkurenci vsakoletnega tekmovanja v sintezni biologiji iGEM na univerzi MIT v Bostonu dobila prvo nagrado, požela pa je tudi več manjših nagrad sotekmovalcev oziroma občinstva. "To je že tretjič v petih letih, da je Slovenija dobila to nagrado," je za 24ur.com pojasnil Jerala.

Dodal je še, da vsako leto na tekmovanju sodeluje druga ekipa dodiplomskih študentov, po njegovih besedah pa so letos kot mentorji sodelovali tudi že nekdanji dobitniki te prestižne nagrade. Letos so prvič sodelovali tudi štirje študenti fakultete za računalništvo, s te fakultete so bili tudi mentorji, hkrati pa je bilo v ekipi tudi šest študentov ved o življenju (biokemije, biotehnologije, mikrobiologije, medicine).

V prošnji, da čim bolj poenostavljeno pojasni, kakšen projekt je letos predstavila Slovenija, pa je odgovoril: "Letos smo imeli zelo zanimiv projekt. V bistvu smo naredili neke vrste tekoči trak za proizvodnjo spojin v bakterijah. Tako kot pri tekočem traku, ko si operacije sledijo ena za drugo, smo tudi v našem primeru encime, ki povezujejo spojine, povezali prek DNK, da si sledijo ena za drugo. Na ta način smo eksperimentalno pokazali, da dobimo šestkrat večjo produkcijo biolateina, spojine, na kateri smo delali. Tako dobimo manj stranskih produktov." Ta dosežek po njegovih besedah omogoča velike potenciale tudi v industriji proizvodnje zdravil, lahko pa tudi pri proizvodnji biogoriv oziroma podobnih spojin.

Jerala je povedal, da so bili nad slovenskim dosežkom zelo navdušeni tudi sodniki, ki slovenskim študentom ob predstavitvi njihovega projekta niso prizanašali z lahkimi vprašanji. "Absolutno sem ponosen na dosežek. Konkurenca je izjemno huda, projekti so bili izjemno dobri, po svoje smo računali, da bo težje, ker smo že tolikokrat osvojili najboljšo nagrado, ampak moram reči, da so vsi priznali, da gre pri našem projektu za res izjemno idejo. Na samo za neko dodelavo, ampak za povsem nov koncept," je še pojasnil, hkrati pa tudi povedal, da so študentje na projektu, ki so ga predstavili v manj kot polurnem predavanju, delali kar pet mesecev, proti koncu celo noč in dan. Po predavanju so morali študentje štiri sodnike prepričati, da gre res za njihovo delo. Svoj projekt so morali predstaviti tudi na plakatu, kjer so morali zopet odgovarjati na podrobna vprašanja.

"Vsi skačejo od veselja, imamo to trofejo, poleg nje pa smo osvojili še več nagrad občinstva, nagrade so kar deževale," je na koncu opisal veselje študentov. V ekipi študentov so bili Jure Bordon, Tina Ilc, Matej Žnidarič, Tina Lebar, Rok Pustoslemšek, Jernej Turnšek, Tjaša Stošicki, Nejc Tomšič, Mattia Petroni in Rok Češnovar. Njihovi mentorji so bili že omenjeni Jerala, Rok Gaber, Monika Avbelj, Jerneja Mori, Tomaž Koprivnjak, Mojca Benčina, Gregor Anderluh, Irena Vovk in Vesna Glavnik. Svetovalci ekipe pa so bili Miha Moškon, Nikolaj Zimic, Miha Mraz in Matjaž Polak.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 127
 
wizii 10.11.2010 16:47:10
Kaj pa je realna ocena? Kdo je objektivni ocenjevalec?

http://24ur.com/novice/slovenija/skupina-slovens... so vredni ti projekti. Kaj je potem tuki realna ocena?
Več komentarjev