Slovenija

Med srčnimi kirurgi in intenzivisti veliko sovraštva

Ljubljana, 18. 03. 2014 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./24UR/STA
Komentarji
12

Zdravniška zbornica je nad zdravniki, ki so sodelovali v programu otroške srčne kirurgije, uvedla strokovni nadzor. Opravljali ga bodo tujci, saj v Sloveniji ni neodvisnega strokovnjaka, ki bi lahko o tem presojal. Medtem iz kliničnega centra sporočajo, da se novi kirurg že usposablja, srbski kirurg Šehić pa čaka na licenco.

Državna Komisija za medicinsko etiko je sporočila, da so se zdravniki, ki sodelujejo pri programu otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in so konec lanskega leta podali ugovor vesti, za protest odločili potem, ko so izčrpali vse druge legalne možnosti. Komisija je ocenila, da so se za protest odločili v dobro otrok in ne svojo korist.

Zdravniška zbornica je uvedla izredni strokovni nadzor nad vsemi zdravniki, ki so sodelovali v programu otroške srčne kirurgije. Nadzor še ni stekel, saj morajo pridobiti strokovnjaka iz tujine.
Zdravniška zbornica je uvedla izredni strokovni nadzor nad vsemi zdravniki, ki so sodelovali v programu otroške srčne kirurgije. Nadzor še ni stekel, saj morajo pridobiti strokovnjaka iz tujine. FOTO: Thinkstock

Deset zdravnikov je po mnenju komisije izvajalo strokovno nepokorščino, ki je po zakonu dovoljena, če želijo zdravniki doseči sistemske spremembe in so izrabili vse druge zakonske možnosti. Po mnenju komisije zdravniki niso delovali neetično.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je na seji odbora DZ za zdravstvo 19. februarja dejal, da so odnosi med zdravniki, ki so del tega sicer zelo kvalitetnega programa, neverjetno slabi. "Kar je mene izjemno presenetilo, je globina spora, neke vrste sovraštvo."

V protestu je sodelovalo osem intenzivistov in dva pediatra, ki so del programa otroške srčne kirurgije v ljubljanskem kliničnem centru. Komisija je v svojem poročilu zapisala, da so zdravniki z ugovorom vesti dosegli, "da se je sprožila cela vrsta organizacijskih ukrepov, ki naj bi izboljšali program zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami."

Je pa Zdravniška zbornica na pobudo ministrstva za zdravje uvedla izredni strokovni nadzor nad vsemi zdravniki, ki so sodelovali v omenjenem programu, so sporočili v ponedeljkovi oddaji 24UR. In ker v Sloveniji nimamo neodvisnega strokovnjaka, ki bi lahko o tem presojal, bodo strokovni nadzor nad zdravniki opravljali tujci. Ta nadzor bo pokazal, ali so vsi zdravniki, ki so vključeni v program srčne kirurgije, delovali strokovno.

V kliničnem centru vztrajajo, da ves čas delajo v korist bolnikov

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je v izjavi medijem dejal, da so se v UKC Ljubljana vedno trudili delovati v korist bolnikov, še posebej v primeru programa otroške srčne kirurgije. "V najboljši veri za otroke smo ob dejstvu, da nismo imeli svojih kirurgov, v sodelovanju z medicinsko stroko pridobili zunanje strokovnjake. Uredili smo nadaljnje sodelovanje z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem. Ker se zavedamo, da rešitev, ko je bil za najbolj ogrožene otroke na voljo zgolj dr. Mishaly, ni najboljša, smo program dodatno nadgradili. Dodali smo novo možnost operacij v srčnem centru München, kar pomeni dodatno možnost za še boljšo oskrbo otrok," pravi Vrhunec in zagotavlja, da se bo kardiokirurški program za otroke še naprej izvajal in razvijal v UKC Ljubljana.

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je primer otroške srčne kirurgije označila za izredno občutljivo področje. "Kot resorno ministrstvo zahtevamo, da je za otroke poskrbljeno najbolje," je dejala.
Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je primer otroške srčne kirurgije označila za izredno občutljivo področje. "Kot resorno ministrstvo zahtevamo, da je za otroke poskrbljeno najbolje," je dejala. FOTO: Reuters

"Že lansko leto smo se začeli dogovarjati za sodelovanje z doktorjem Igorjem Šehićem. Iskali smo skupne možnosti in uspeli uskladiti pogoje sodelovanja, da bi lahko doktor Šehić čimprej redno prihajal v UKC Ljubljana operirat bolne otroke. Uspešno je opravil tri demonstracijske operacije, vendar pa je potrebno urediti licenco, da bo lahko z nami redno sodeloval," pravi Vrhunec in pojasnjuje, da se novi kardiovaskularni kirurg, ki so ga zaposlili v kliničnem centru že usposablja za srčne operacije otrok.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
18. 03. 2014 21.51
-1
Upam da se bo naučil tekoče govoriti slovenščino,ker 90% zdravnikov iz bivših republik ne zna slovensko ali se ne potrudi naučiti jezika!!!!!!!
no pa mamo
10. 04. 2014 23.25
Če bi tvoj otrok nujno rabil operacijo, ki jo lahko izvede prav ta zdravnik, bi ti bilo vseeno, kako govori. Sicer pa, kdo pravi, da ti tekoče govoriš slovensko? Pri pismenosti imaš že težave (presledki, možice klicajev, res si car ...)
Transformerji
18. 03. 2014 14.07
+0
Med srčnimi kirurgi in intenzivisti VELIKO sovraštvo - ta izjava spada pod 297. čl. spodbujanje sovraštva. Dejansko sovraštvo obstaja med malimi ljudmi in politiko samostojne Slovenije!
Kekec1991
18. 03. 2014 11.40
+4
Eden drugega ne mara, taksna je navada stara.
laznivec
18. 03. 2014 10.54
+11
Le odraz stanja družbe... Dežela, kjer živim je na civilizacijski stopnji Afganistana... 10 kilometrov stran je pa civilizacija, Evropa, Avstrija... Stopnja civiliziranosti in razuma, ki je slovenci nikoli ne boste dosegli...
abc123def456
18. 03. 2014 10.48
+3
sovrastvo - neprimeren pojem. med profesionalci je veliko tega, da pac vsak dela svoje. ce vsak svoje v redu naredi, so rezultati OK. dober upravljavski sistem pa peteline in velicine nevtralizira.
miro9000
18. 03. 2014 12.04
+3
Super komentar. V Slovenijai smo pogrnili na področju vodenja. Korupcija, kriza in ostale "neprijetnosti" pa so posledica.
mertseger
18. 03. 2014 09.51
+14
Oni protestirajo samo zaradi denarja in lastnega ugleda...dol njim visi za otroke, od ljudi ki delajo v UKC sem slišal da so nekateri zdravniki med sabo toliko skregani, da se pogovarjajo samo preko pisnih sporočil. In temu oni rečejo zdravstvo.
maajaa123
18. 03. 2014 09.47
+12
Sram jih naj bo. Kregajo se, kateri bo glavni, otroci so pa tisti ki nastradajo.. Zalostno.
devote
18. 03. 2014 09.31
+15
pa jasno, da to ni nobeno zdravljenje, da se otroka operira, operater pa rep med noge po operaciji , intezivisti se pa zaje.ba.vajte dalje s tempirano bom.bo... odgovorno je vodstvo, ki dopušča takšno prakso.
CIGU MIGU
18. 03. 2014 09.28
+3
GOSPOD PRIMARIJ SI BO PRIPELJAL SAMO NJEGOVEGA ..ZEMLJAKA ,,IN TO JE TUDI VSE
Terezinka
18. 03. 2014 09.20
+14
Predlagam nadzor tudi nad tistimi, ki ukrepe sprejemajo in mogoče prav z ukrepi, ki kot vse pri nas, niso dovolj odgovorni ustvarjajo tako stanje kot trenutno je. konec koncev je protest v prvi vrsti zato, ker se sredstva za delo razdeljujejo neodgovorno do bolnikov in do zdravstvene blagajne. Zdravniki delajo in so plačani baje bistveno drugače kot so razdeljene odgovornosti. Zavedati se je treba, da vsi delamo za svoj ljubi kruhek. Zdravniki delajo poleg "za ljubi kruhek" tudi za reševanje življenj, toda odgovornost in čas ter delo morajo biti med njimi primerljivi tudi v plačilu.