Slovenija

Med vlado in Jankovićem je spet počilo

Ljubljana, 03. 07. 2008 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janković je po petih minutah sestanka o prihodnosti ljubljanskega botaničnega vrta odšel. Rous meni, da zato, ker ni zdržal očitkov.

Današnjega sestanka o prihodnosti Botaničnega vrta Ljubljana, ki je že vsaj 12 let v finančnih težavah, naj bi se udeležili ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar, minister za kulturo Vasko Simoniti, ljubljanski župan Zoran Janković in rektorica Univerze v Ljubljani (UL) Andreja Kocijančič. Sicer je bil sestanek sklican na pobudo vlade. Jankovič je povedal, da se mu sestanek ne zdi potreben, ker se ga kljub temu, da je bil sklican na pobudo vlade, Simoniti in Kucler Dolinarjeva nista udeležila. Udeležil pa se ga je višji svetovalec v kabinetu predsednika vlade Anton Rous. "Rous je govoril na svoj poseben način, jaz pa tega nisem pripravljen poslušati,“ je povedal Janković. Ostali, ki so se sestanka udeležili, so menili, da je prioriteta zaščita botaničnega vrta na nacionalni ravni kot kulturnega spomenika državnega pomena, zaradi česar bi država potem priskrbela sredstva za financiranje.

Janković predlaga soustanoviteljstvo botaničnega vrta

Zoran Janković je s sestanka odšel po petih minutah.
Zoran Janković je s sestanka odšel po petih minutah. FOTO: Kanal A

Kot je povedal župan MOL, so se v sredo sestali s predstavniki UL in pripravili dolgoročne rešitve. Po njegovem predlogu bi problem lahko rešili tako, da bi država, MOL in UL postali soustanovitelji vrta. Pri tem bi imela MOL in država vsak po 40-odstotni delež, UL pa 20-odstotnega. Realizacijo tega dogovora pa Janković, kot je povedal, pogojuje s brezplačnim prenosom lastništva ceste, ki vodi do vhoda v kopališče Kolezija, ter prostora pred Arhivom RS na MOL. MOL je do sedaj prispevala sredstva na podlagi dokumenta, ki ga je podpisal sedanji podžupan Aleš Čerin še kot sekretar vlade leta 1992. Vendar za takšno financiranje ni zakonske osnove, zatrjuje župan.

Na sestanku ostali predstavniki vlade, rektorica in uprava vrta

Anton Rous kaže dokument, s katerim je MOL prekinila financiranje botaničnega vrta.
Anton Rous kaže dokument, s katerim je MOL prekinila financiranje botaničnega vrta. FOTO: Damjan Žibert

Rous je po sestanku povedal, da je kljub Jankovićevemu odhodu s sestankom zadovoljen. Po njegovem je župan odšel, ker ni zdržal očitkov. Rous je ob tem tudi povedal, da je MOL februarja letos prekinila financiranje vrta, česar pa država ni storila. Meni tudi, da če so vsi dosedanji župani v preteklosti lahko financirali in obiskovali vrt, bi to lahko počel tudi Janković, ne pa "da tako mešetarsko postavlja pogoje, dajte nam to, ono, tretjo parcelo, potem pa bomo mi za te reveže dali denar.“ Rous je še povedal, da Jankovićevi pogoji nimajo veze z botaničnim vrtom, ki denar potrebuje sedaj.

Andreja Kocijančič pričakuje, da bo glavnino sredstev priskrbela država.
Andreja Kocijančič pričakuje, da bo glavnino sredstev priskrbela država. FOTO: Damjan Žibert

Kocijančičeva je po sestanku povedala, da je trojno soustanoviteljstvo le ena izmed rešitev in da je njihov konkretni predlog, da ministrstvo za visoko šolstvo zagotovi sredstva za normalno delovanje vrta, botanični vrt pa ostane del UL.Če bi hoteli izpeljati trojno ustanoviteljstvo, bi bilo treba vrt najprej izločiti iz univerze, ker MOL ne more biti lastnica univerze. To bi bilo po njenem mnenju precej zapleteno. Kocijančičeva pričakuje, da bi se na to temo s Kucler Dolinarjevo sestala še ta teden.

Bistveno je da se vrt zaščiti na nacionalni ravni

Janez Hribar in Anton Rous.
Janez Hribar in Anton Rous. FOTO: Damjan Žibert

Zavod za varstvo kulturne dediščine je pripravil odlok o zavarovanju botaničnega vrta kot kulturnega spomenika državnega pomena, na ministrstvu za kulturo pa so ta odlok že potrdili. Tudi dekan Biotehniške fakultete Janez Hribar, ki se je sestanka udeležil, meni, da je to prioriteta, saj bi potem država lahko zagotovila tudi stabilnost za nadaljnji razvoj vrta. Takšnega mnenja je tudi Kocijančičeva.

Bavcon: Stvari se vlečejo že 12 let

Jože Bavcon
Jože Bavcon FOTO: Damjan Žibert
Medtem ko tukaj razpravljamo, nam rože umirajo. Jože Bavcon

Vodja vrta Jože Bavcon je po sestanku povedal, da "izplena sestanka ni, razen tega, da smo se dogovorili, da se bomo še naprej pogovarjali“. Poudaril je, da je želja vseh, da bi vrt zavarovali na nacionalni ravni. Drugih konkretnih dogovorov pa da ni bilo, saj ministrica za visoko šolstvo Kucler Dolinarjeva, ki sredstva razdeljuje, ni uspela priti na sestanek. "Škoda je, da se o taki zadevi toliko pogovarjamo, v tem času pa rastline propadajo,“ je še dejal Bavcon in dodal, da se ta zgodba vleče že vsaj 12 let.

Tudi Kucler Dolinarjeva je kasneje obiskala Bavcona

Mojca Kucler Dolinar je kasneje obiskala botanični vrt.
Mojca Kucler Dolinar je kasneje obiskala botanični vrt. FOTO:

Ministrica za visoko šolstvo (MVZT) pa je le našla čas in kasneje obiskala botanični vrt ter se sestala z Bavconom. Kot so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, je ministrica Bavconu zagotovila, da se MVZT zaveda vrednosti in pomena Botaničnega vrta Ljubljana, vendar da so pristojnosti razmejene. Ob tem je dejala, da MVZT izpolnjuje svoje obveznosti do vrta in da je v letošnjem proračunu za investicijo zagotovljenih 549.920 evrov, v letu 2009 pa 313. 480 evrov, kar skupno znaša 863.400 evrov. Ministrica je še povedala, da se bodo vsi, ki so zadolženi za botanični vrt, morali še sestati in se dogovoriti o ureditvi problema financiranja.

200 obletnica botaničnega vrta

Sicer pa je ljubljanski botanični vrt najstarejša neprekinjeno delujoča kulturna in izobraževalna ustanova v Sloveniji. Pri njem vsako leto kar 180 univerzitetnih botaničnih vrtov iz tujine naroča semena za gojenje v svojih vrtovih.

Deluje v sklopu Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in bo leta 2010 praznoval 200. obletnico. Botanični vrt bi letno potreboval med 260.000 in 300.000 evrov za normalno delovanje. V njem je trenutno pet zaposlenih in ena delavka s polovičnim delovnim časom, ki skrbijo za 4500 rastlin. Lastnica zemljišča ob Ižanski cesti na obrobju Ljubljanskega barja, razen manjšega dela, ki je v denacionalizacijskem postopku, je Mestna občina Ljubljana.


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Magdalena Mitrovic
05. 07. 2008 10.18
če vam Zoki ni všeč ki se trudi modernizirat LJubljano,potem družno dajte podporo Kanglerju v Mariboru katerega je največji uspeh legalizacija romskega -cig......a avtoodpada v strogem centru mesta.namreč na istem mestu cg..i ob podpori mestnih oblasti vsak dan razbijajo in kurijo avtomobile,kot sami rečejo" delamo železo",na OKC-ju pa trdijo da cig..i kurijo pod nadzorom.Lahko se jim pridružite vi zavedni lajavci o vsem kar je dobro in koristno samo zaradi tega da bi pokazali kako intligentni ste,ter da ste edini ki imate radi Slovenijo ampak samo pod pogojem da to pokažete kako znate lajat .
Ro-Zy-YoZi
04. 07. 2008 13.05
Dragi moji to je realnost, jankovič pač tako komunicira in prav nič me ne preseneča, da je rit dvignil po 5 minutah. Tipično zanj! Z njim se lahko diskutira samo v primerih ko bi dosegel s konsezom poleg glavnega cilja tudi nekaj postranskih, ki so vedno vezani na neke meglene posle, zamenjave, mešetarjene z (parcelami, pravicami, itd...) ker ima on v svoji glavi film z naslovom Sprivatizirati Ljubljano v manj kot 4 letih, že zrežiran. Dragi moji ljubljančani skrbi vas lahko koliko zemlje je pokupil vaš velesposobni župan in uganite kdo bo posle peljal...po mojem ELECTA s sinovi Janković na čelu.....in dokler bo tako si janković zagotovo ne zasluži plače niti koncem leta, če se ugotovi da je delal dobro, ssaj je njegovi glavni vir prihodka drugje...........
ptica1
04. 07. 2008 10.09
Toliko o strpnosti do drugačnih mnenj s strani župana...
DarthRevan
04. 07. 2008 09.59
Kako "spet" počilo, tam itak poka kar naprej... In kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. In ta tretji ni ne vlada ne Zoki. Pajtlerblanka, o rajnki Jugi pa govoriš kot a je bila mogočen imperij, kateremu je blizu prišel samo Džingiskan. DAJTE ŽE ENKRAT POZABIT NA JUGO NO, krucifiks, leta 2008 smo že, a še niste dojeli...
nemejugat
04. 07. 2008 08.07
.... ......je prišla še ena rožica v botanični vrt....no ja saj ni slaba...cvetoča in dišeča je....
Buena Vita
04. 07. 2008 01.12
Manja-nehaj -saj veš kako mediji nastavljajo svoje regrute in oprode,vse kar diši po zametkih juge je sveto,kar pa prinaša napredek in pot v svet je pa prekleto,vse jim rata le da morajo jeseni grabit listje v gozdu,zraven pa imet dobre vile ki bodo z listja naredile denar,tako da bodo imeli kaj deliti,z delom niso nikoli naredili ničesar,zato ne imet zasanjanih pričakovanj,saj veš da levim delo smrdi
manjakranjc@hotmail.com
03. 07. 2008 22.34
Čer, Toliko blebtanja za nekoga ki je prodajal nekaj "klobas in zelja". Ljudje ki imajo Jankovića za boga so mal ubrisani. Naziv menedžer leta si sploh ni zaslužil, zaslužili bi si jih direktorji, ki vodijo visoko-tehnološka izvozno usmerjena podjetja, taka, ki razvijajo in uporabljajo svojo pamet in razvoj. Nabavljat blago in pol prodajat zna vsak. Jankovič je naredil Mercator uspešnega, a prav tako bi bilo če bi bil na njegovem mestu nekdo drug, to dokazuje naslednjik, ki je pokazal veliko več kot tale yugovič. Sistem je še vedno premalo prečiščen. Vladati se ne da samo iz vladne palače, ampak moraš imeti lovke povsod. Kdor misli drugače, pa naj se vpraša ali sploh ve kaj je politika in kako se vlada. Če imaš pod sabo ljudi, ki ti mečejo polena pod noge ne moreš popolnoma nič! Samo poglejte medije. Glavne novice so bile vedno tako nekako; Strojani, izbrisani, Cvikli itd pred predsedovanjem EU, da ne omenim dosežke vlade! Sprevrženo in pokvarjeno! M.K
mojcico
03. 07. 2008 22.05
Ren, tvoj postavljeni očka JJ je bil včasih komunist, a to veš? Klečal je pred tovariši in jih prosil, da bi postal predsednik Zveze mladine Jugoslavije. Ampak tebi podobno neumnih je kar veliko, tako da so vrstice na vsakem blogu za vas stran vržen prostor.. Ga pa imajo dovolj še v Polju in nekaj tvojih je že tam.
tomi.passion@gmail.com
03. 07. 2008 21.35
marshall-mb....zakaj vsi Jankovićevi fani govorite, kako naj bi Janković delal nekatere stvari, katere se nikoli prej niso???? A mi lahko vsaj en Jankovićev fan pove katere stvari so to in kje se jih da videti. Sam živim v centru Ljubljane pa še nič nisem videl, razen dvigovanja megle. Pa še to, dragi Jankovićevi fani, če Janković stegne jezik in reče BOMO, to še ne pomeni da JE, še manj pa, da BO. Skratka, vesel bi bil, če mi kdo napiše konkretne stvari, ki jih je Janković naredil, razen to, da je ob Žalah podrl 5 barak. In še nekaj ne gre skupaj. Jankovićeva trobila trobijo, kaj vse naj bi Janković naredil, on pa nenehno izjavla, da ne more nič narediti, ker nima denarja. Čudno, kakšni konflikti.
apostoli
03. 07. 2008 20.14
jankovic je trdil da bo stadion zgrajen do leta 2008 .zdaj smo spoznali njegove kucanove finte. nasponal je se muslimane da naredi damijo. komunisticne pravljice.
mavs-i
03. 07. 2008 20.11
marshall-mb ... se podpišem pod tvoj komentar...se čist strinjam s tem...
mavs-i
03. 07. 2008 20.08
1. gradi se nova železnica 2. gradijo se mestna vrata pri bavarcu 3. obnavlja se štadion za bežigradom 4. gradi se novi štadion v stožicah (gledam čez okno kako se separacija podira...) 5. uredila se je situacija z ogabnimi vrtički sredi ljubljane 6. Predstavljen je bil načrt obnove špice ljubljanice 7. Posadil se je nevem kok novih dreves po ljubljani 8. Uredil se je nekakšen park pri Delo-revijah 9. Zapru se je center - aleluja a ti še naštevam???? 5 podrtih barak pri žalah??? a si se že kdaj sploh mem pelu??? si kdaj vidu kakšni vrtički so bli tm...živim 10 min stran od tam in sm se zelo pogosto pelu tm in gledu na ogabno barakasto naselje...in to praktično sred ljubljane...pravtako so podrl vrtičke pod stolpnc kjer živim...to niti niso bli vrtički ampak že praktično betonske bajte.... očitno ti bol ugaja da bi mel raj mel še eno vzpenjačo na Šmarno goro? Mogoče še na Golovc eno?
marshall-mb
03. 07. 2008 20.06
Čakte čakte. Kdo pa je prpelju Ljubljano do vseh teh pizdarij. A Janković mogoče. Kdo se je pa prej sploh udeleževal vseh teh sestankov. Janković je prvi, ki pogleda problemom, ki so jih ustvarili drugi v oči. Odkar je on župan se v Ljubljani delajo stvari o katerih se je samo 30 let govorilo. A Vika in Danica sta pa kao carice. Jankoviću sploh ni treba poslušat vseh teh sranj pa je vseeno tolko človek, da prisluhne vsakem. Je prvi politik, ki ne govori ampak dela
Variatio delectat
03. 07. 2008 20.04
Janković si verjetno domišlja, da je na enakem nivoju kot poslanci državnega zbora. A seveda ni. Takim ljudem pravimo preddemokratični ljudje in bi jih v parlamentarni demokraciji moralo zagrabiti eno drugo sito še pred volitvami, tako da ne bi mogli izkoristiti svoje pasivne volilne pravice in se pustiti izvoliti neuki preddemokratični in probalkanski druščini, kakršne imamo v Ljubljani zaradi posebne socialistične sistematike na žalost izredno veliko. Tu je vsa težava.
Fash
03. 07. 2008 20.01
TOMI ... To pa ni res, da je Jankovic podru samo par barak kot ti pravis. Zaprl je mestno jedro in se sedaj komot lahko sprehajas po starem mestnem jedru kot normalen clovek ne pa da se tam vozijo skoz neki postavljaci, ki v sebi mislijo "glejte me"! Po nevem kolikem casu (kar dolgo cca 6 let) se je spravu dokoncati cesto, ki vozi iz centra proti juzni obvoznici itd itd Kljub temu, da mu je JJ vzel 30 milijonckov brez razloga. Kar fajn je zacel LJ urejat upam, da bo tako nadeljeval se v drugem mandatu. JANKOVICA ZA PREMIERA, da koncno pride nekdo sposoben na oblast !!!!
Kauko
03. 07. 2008 19.54
Ne vem zakaj se jankovič sploh spravlja v politiko, če ni za to. One je edino za monopolista, drugje nima pojma.
1P2L
03. 07. 2008 19.15
Jankovic bi lahko svoj zep odprl, pa vrtu pomagal preziveti,kot ceho da je lahko zupan
brankasrbijanka
03. 07. 2008 18.51
TOMI.PASSION alias STEVIE WONDER?
grafos01
03. 07. 2008 18.48
sramota, da reveži hrvati brez težav vzdržujejo svoj vrt, in svoje avoceste, mi se pa samo kregamo in tudi pri stvareh, ki so popolnoma jasne iščemo dlako v jajcu. Kljub vsemu se mi zdi da povsod pa ni treba v imenu kapitala izsiljevati revežev. Poskrbite da le-ti ne bodo goljufali, vndar jim na vsak način dajte tisto kar jim pripada ampak nič več.
tomi.passion@gmail.com
03. 07. 2008 18.39
mavs-i....kaj pa se dogaja v Ljubljani. Res je, imeli smo največjo parado ponosa, katere se je udeležil Janković...bravo Zoran! Sicer pa moj sosed pleska polknce na oknih, verjetno je tudi za to zaslužen Janković. Rad bi, da mi že kdo konkretno pove, kaj se tako velikega dogaja in kje, da vidim na lastne oči. Do danes še namreč noben ni videl ničesar, razen 5 podrtih barak ob Žalah. Veš dragi mavs-i...ne šteje to, kar župan pravi, da bo, ampak to, kar je in trenutno ni nič pa je že polovico mandata mimo. In ne pozabi, obljubljal je nebesa in to bi od takšnega "managerja" tudi pričakovali, v bistvu se je pa sprl z vsemi.