Slovenija

Med vožnjo zlasti nevarni nenadni močni sunki vetra iz različnih smeri

Ljubljana, 11. 12. 2017 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vožnja v vetrovnih razmerah ima svoje pasti, opozarja inštruktor varne vožnje Manuel Pungertnik. Svetuje, naj vozniki zmanjšajo hitrost in se izognejo prehitevanju, povečajo naj varnostno razdaljo in volan držijo trdno z obema rokama. Telefoniranje ne pride v poštev, pomembno pa je tudi povečanje varnostne razdalje.

Vodja AMZS Šole vožnje Manuel Pungertnik je pojasnil, da so med vožnjo zlasti nevarni nenadni močni sunki vetra iz različnih smeri, ki lahko presenetijo voznika. Zato je pomembno, da se vozniki na vožnjo pripravijo, torej spremljajo prometna obvestila in vremensko napoved, in da so med vožnjo zbrani, pozorni na dogajanje okoli sebe in na prometno signalizacijo, ki opozarja na tovrstne vremenske pojave ter tudi na morebitno zaporo cest.

"Vožnja v vetrovnih razmerah ima svoje pasti. Če se jih vozniki zavedamo oziroma smo pozorni na dogajanje okoli sebe, bomo svojo vožnjo pravočasno ustrezno prilagodili voznim pogojem in tako poskrbeli ne le za svojo, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu," je dodal Pungertnik.

Pomembno je, da se vozniki na vožnjo dobro pripravijo.
Pomembno je, da se vozniki na vožnjo dobro pripravijo. FOTO: POP TV

Ob tem opozarja, da je "v zahtevnejših vremenskih pogojih uporaba mobilnega telefona, četudi imamo napravo za prostoročno telefoniranje, še toliko bolj nevarna, saj pogovor ali pošiljanje sporočil odvrača našo pozornost od dogajanja v prometu, kar se lahko na žalost tudi tragično konča - zaradi podaljšanega reakcijskega časa nam morda v določeni kritični situaciji ne bo uspelo pravočasno in ustrezno reagirati".

Svetuje, naj vozniki volan držijo trdno z obema rokama na poziciji "petnajst do treh". "Le na ta način bomo lahko ob nenadnem sunku vetra izvedli ustrezen manever, ki nam bo omogočil varno nadaljevanje poti," je navedel inštruktor varne vožnje.

Tudi povečanje varnostne razdalje je pomembno, saj si voznik s tem zagotovi večji manevrski prostor za reševanje kritičnih situacij, hkrati pa povečala možnost, da se izogne morebitnim predmetom, ki jih lahko močan veter prinese na cestišče.

Več o današnjih vremenskih razmerah ter nevšečnostih na cestah si lahko preberete tukaj. 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
12. 12. 2017 10.42
+3
Neverjetno, portal producira članke z vsebinami, ki so popolnma brezvezne. Kot da smo se včeraj naselili na ta prostor. Primorci v širši okolici Nanosa ZNAJO vozit tudi v burji, ki piha preko 100 km/h, zaposleni na 24ur očitno še v lahkem vetriču ne.
nis9x
12. 12. 2017 09.48
+1
Saj!Slejkoprej nbo komu kapnilo da prilagojena hitrost ni edino kar rabimo vedeti o vožnji.
tedoVV2HCmedo
12. 12. 2017 09.36
+2
Oh. zelo originalen članek, še nikoli ni bilo kaj takšnega tukaj!
kokicas
11. 12. 2017 22.37
+3
Ja ni ga čez pravo burjo oz veter, potem vidiš da je vožnja ob močnem sneženju mala malica. Ampak za avto se ni tolk tezavno kot kombi, prazen šlepar tam je pa kar akcija ce so sunki močni
tali?ni tom
11. 12. 2017 21.13
+0
bo žlender zrihtal pa ostali "inštruktorji" varne vožnje!mogoče še un od "varne" poti!
ni_mi_vse_eno
11. 12. 2017 21.09
+3
Če voziš petnajst do treh je baje ok, če pa ob pol šestih pa ne več. Takrat se veter okrepi. ☺
toxicox
11. 12. 2017 20.47
+2
a res to pa nisem vedu
Stanko Rovtar
11. 12. 2017 20.56
+3
Ha, ha. ko na vipavskem piha Burja in je fajn na gorkem bet, pa nihče ne opozarja, tistih, ki ne znajo v Burji vozit.
patria
12. 12. 2017 08.58
+0
kako po burji voziti je najbolj , =da te tisti naučijo, ki se ne srečujejo z burjo vsak dan =????????????????????????????? Pa boš daleč prišel.