Slovenija

Moški raje v gledališče kot za štedilnik

Ljubljana, 19. 11. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je ena izmed več kot 70 držav, ki 19. novembra zaznamujejo mednarodni dan moških. Namenjen je razmisleku o enakosti spolov, promociji zdravja ter poudarjanju moške vloge v družbi. Statistični urad RS je ob dnevu zbral nekaj podatkov, povezanih z moškimi v Sloveniji ter v vseh članicah EU.

Mednarodni dan moških je vsakoletni dogodek, ki se praznuje 19. novembra v več kot 70 državah sveta. Glavna pozornost je namenjena promociji zdravja moških, izboljšanju odnosov med spoloma in poudarjanju pozitivne vloge moških v družbi ter družini. 

Moških nekoliko več kot žensk le v treh državah članicah EU

Moških je v Sloveniji nekoliko manj kot žensk. V začetku januarja 2016 je po podatkih Statistični urad RS (SURS) v Sloveniji živelo 1.023.333 moških, ki so predstavljali 49,6 odstotka celotnega prebivalstva Slovenije. 

Moških je v Sloveniji nekoliko manj kot žensk.
Moških je v Sloveniji nekoliko manj kot žensk. FOTO: iStockphoto

Kljub temu, da se vsako leto običajno rodi več dečkov kot deklic, je bilo v začetku leta 2016 med celotnim prebivalstvom posameznih držav članic EU le na Malti, Švedskem in v Luksemburgu moških nekoliko več kot žensk. 

Leta 2016 se je v Sloveniji rodilo nekaj več kot 10.000 dečkov, največ jih je dobilo ime Luka, Filip, Jakob, Nik in Žan. 

Slovenski moški: skrb za kulturo in otroke

Slovenski moški radi hodijo v gledališče in kino, kažejo podatki Statističnega urada. Vsaj ene od kulturnih prireditev se je namreč udeležilo skoraj 26 odstotkov moških, kar je bil v državah članicah EU najvišji odstotek. 

Prav tako jim ni tuja skrb za otroke. Po podatkih Eurofounda za leto 2016 je v Sloveniji dnevno skrbelo za svoje otroke 82 odstotkov moških, starih od 25 do 49 let. Le moški na Švedskem so dnevno skrbeli za otroke v večjem odstotku.

Raje na športne dogodke kot za štedilnik 

Čeprav je šport v Sloveniji izjemno priljubljen, pa je več navijačev glasnih na kavču, kot na samih dogodkih. Najraje iz športnih tribun navijajo Nizozemci, slovenski moški pa so se uvrstili na 10. mesto. 

Pri dnevnih gospodinjskih opravilih in kuhanju so se slovenski moški odrezali še nekoliko slabše. Vsak dan je namreč kuhalo le 27 odstotkov slovenskih moških. Ta podatek jih je med preostalimi evropskimi moškimi uvrstil v zadnjo tretjino. 

Diplomira jih manj, zaslužijo pa več

Skoraj polovica mladih, starih od 20 do 24 let, je izobraževanje nadaljevala na terciarni stopnji, od teh vsak tretji študent na področju tehnike, proizvodnih tehnologij in gradbeništva. 

V letu 2016 je po podatkih SURS višješolski ali visokošolski študij uspešno končalo 17.705 diplomantov, od tega 59 odstotkov žensk in 41 odstotkov moških.

Bruto plača moških je v povprečju za 102 evra višja od bruto plače žensk.
Bruto plača moških je v povprečju za 102 evra višja od bruto plače žensk. FOTO: Thinkstock

Po začasnih podatkih SURS letne strukturne statistike plač za leto 2016 so moški zaslužili 1732 evrov bruto, kar je za 102 evra več od povprečne bruto plače žensk. 

Še vedno velika stopnja samomorilnosti

Največ smrti zaradi posledic samomora (med moškimi, starimi manj kot 65 let) je po podatkih Eurostata v Litvi. Slovenci se med državami članicami EU uvrščamo na 6. mesto.

Prav preprečevanje samomorov pri moških je bilo glavna tema lanskega dneva, letošnji 19. november pa je namenjen predvsem razmisleku o enakosti spolov, promociji zdravja moških ter poudarjanju njihove vloge v družbi. 
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
20. 11. 2017 11.48
+1
Eh - Za štedilnikom moraš nekaj sam ustvariti - V gledališču pa samo sediš , malo dremaš in ploskaš, ko te baba rukne. Potem pa rečeš - Dobra igra je bila - Kaj bo pa danes za večerjo ?
graf
20. 11. 2017 11.35
jaz pa rad kuham in se za razliko od "povprečnih" moških kot pravite ...zagotovo bolje počutim ob domačem štedilniku kot v gledališču
karamba34
19. 11. 2017 14.48
+0
sem srečen ker sem moški
tedoVV2HCmedo
19. 11. 2017 13.07
+1
Kot se že ve: najbolj sem splača imeti nezaposleno ženo oz. ženo z nizko plačo. prav tako žena mora živeti v tvojem stanovanju ali hiši. V drugačnem primeru te bo izkoriščala, ti ukazovala in še kaj. Ženske pač vedo, da je za moškega največja zabava seks in tako je vseeno, ali imaš za seks od tebe neodvisno ženo ali kur'bo - v vsakem primeru moraš plačati.
matdej
19. 11. 2017 16.40
Ti pa imas tezave...po sebe sodis.Ne meci vsega v enak kos...
tomi.passion@gmail.com
19. 11. 2017 12.33
+9
ŽALOSTNO JE, DA V SKORAJ LETU 2018, ŠE VEDNO DRUŽBA NI SPOSOBNA URADNO PRIZANTI MEDNARODNEGA DNEVA MOŠKIH IN GA DOSTIOJNO OBELEŽITI, KOT JE TO V PRIMERU POPLAVE ŽENSKIH DNI. TUDI TA PRISPEVEK KAŽE ŽALOSTNO PODOBO TEGA, KAR SEM POVEDAL. NE SAMO, DA JE ČLANEK BREZ VSEBINE, ŠE CELO ZAVAJUJOČ JE. ZAKAJ JE TREBA NEPRESTANO ŠIRITI LAŽ, DA MOŠKI ZASLUŽIMO VEČ KOT ŽENSKE, SAJ TO ENOSTAVNO NI RES IN TO JE BILO ŽE VEČKRAT DOKAZANO. NE SAMO, DA ŽENSKE ZALSUŽIJO ENAKO, PREJ GREDO V PENZIJO, POGOSTEJE SO ODSOTNE IZ DELA, MANJ SO PRODUKTIVNE, PREDVSEM PA IMAJO BOLJ ZANESLJIVE IN VARNE SLUŽBE - BERI JAVNA UPRAVA, PISARNIŠKA DELA. TUDI PODROČJE ZDRAVJA JE DOBER PRIMER PRIVILEGIJEV ŽENSK. VEDNO SE IZPOSTAVLJA ŽENSKO KOT RANLJIVO SKUPINO, KO PA POGLEDAMO SAMOMORILNOST, KJER S KAR 3X VEČ SAMOMORI IZSTOPAJO MOŠKI, O TEMU NIH ČE NE GOVORI, TEGA NIHČE NE PROBLEMATIZIRA, AMPAK SE POTIHOMA TO POMETE POD PREPROGO IN SE GOVORI ZGOLJ NA SPLOŠNO. ŽAL MOŠKI POSTAJAJO VSE BOLJ POŽENŠČENI, BOJIJO SE ŽENSK, DRŽIJO SE JIH ZA KIKLE KOT MAMICE IN POSLEDIČNO POSTAJAJO DISFUNKCIONALEN SPOL, KI SKUŠA POD KRINKO SAMODISKRIMINACIJE ZADOVOLJITI ŽENSKO - MOŠKE FEMINISTKE. ŽALOSTNO.
Uporabnik113089
19. 11. 2017 12.50
+0
Kar pomiri se. Moči so izenačene.... Dan toplovodarjev je uradno priznan, dan lezbač pa ni...
spletni_nepridiprav
19. 11. 2017 14.57
če bi bili moški res več plačani od žensk.. potem bi VSE firme enostavno zaposlovale samo ženske mar ne? da lahko prišparajo pri plačah? kako lahko potem sploh še kakšen moški ima službo če je na svetu 50% žensk ki so pripravljene enako delo opravljati za manjše plačilo? LOOOOOOL feministične deluzije
mmickica
19. 11. 2017 15.43
+1
To o placah je zares varljivo in je posledica statsticnih podatkov za razlicna delovna mesta. Ce v istem podjetju na enakem delovnem mestu zaposlujejo moske in zenske, gotovo nimajo zenske nic nizje place od moskih. Pri nas je placa na istem delovnem mestu ista za vse in noben me ne bo preprical v kaj drugega. In moski imate kar prav, ko se zadnje case vedno pogosteje pocutite diskriminirani. Vsaj kar se tice otrok in zdravstva, imate povsem prav. Pravica je skoraj vedno na strani zenske! Kar se tice pa domacih opravil, kuhanja in podobno, je pa stvar posamezne druzine, kako si njeni clani razdelijo delo. Poznam veliko zensk, ki moskih enostavno ne spustijo v kuhinjo, ker nic ni tako dobro narejeno, kot zna samo ona?! Doma pac ima vsak tako kakor zeli, oziroma dopusti, po zakonu pa si upam trditi, da smo povsem enakopravni.
RdečiKarton
19. 11. 2017 11.45
+9
Živim s samimi ženskami, žena, hčere... Kot da katera ve da je danes dan moških. Kot da se je katera spomnila pa me pocrtljala tako ali drugače. Ma naj grejo vse te konzumistične fore v Falus!
Ramzess
19. 11. 2017 12.07
Dan moških, ne očetov, torej te pcrtlja lahko samo žena.
tomi.passion@gmail.com
19. 11. 2017 12.35
+4
RDEČI KARTON...SE STRINJAM S TEBOJ. RAMZESLL...ZAKAJ PA ŽENSKE PRIČAKUJEJO OZ. ZAHTEVAJO, DA JIH ZA DAN ŽENA "CRKLJAJO" VSI IN NE SAMO ZA DAN ŽENA, KAR NAPREJ, SAJ IMAMO PRAKTIČNO VSAK MESEC V LETU KAKŠEN DAN, POSVEČEN ŽENSKAM.
Uporabnik113089
19. 11. 2017 11.24
+10
Lepo je vedeti da je danes dan moške populacije, ko vemo zakaj je država v moškem spolovilu. Vsa ministrstva so v rokah žensk, da ne rečem bab. Izjema je le ministrstvo za notranje zadeve...Novodobni Slovenci so itak pussyji. Softići je že premila beseda.
sre?a3
19. 11. 2017 10.53
+2
Glede na to, da je danes dan moških...želim vsem komentatorjem na tem portalu, da bi bili zdravi in srečni v življenju...lep dan še naprej : )
RdečiKarton
19. 11. 2017 11.46
+0
Hvala in kontra. Očitno bo to postal praznik, ko moški obdarujemo moške za to ker smo... :D
sre?a3
19. 11. 2017 13.03
-1
Rdeči karton.. se opravičujem, ker je prišlo do nesporazuma...sem namreč ženska...to sem napisala za to, da moški vidite, da vam ženske ne želimo samo slabo : )...prosim, ne tega vzeti kot da se delam norca iz moških...res si želim, da bi se moški in ženske bolje razumeli...
RdečiKarton
19. 11. 2017 18.32
Pa saj se čudovito razumemo. Vsaj tisti, ki imamo pospravljeno podstrešje. Ženske ste čudovita bitja! Hvala za čestitke. ;)
GlavniModerator
19. 11. 2017 09.12
+11
beli moski so visek cloveske civilizacije, so pa tud najbolj na udaru, ker je vsem samoumevno, da so vsega sposobni, medtem ko bele zenske postajajo le se breme druzbi, nocjo rojevat, nocjo pometat, pomivat, se kuhat ne znajo vec. Zelijo opravljat iste sluzbe kot moski, sam preprosto niso isto sposobne in niso tako ucinkovite. Mediji so sfuzlal zenske mozgane, da ne vejo vec kaj sploh so...
gospa_svizec
19. 11. 2017 10.34
+0
Potem ti predlagam, da se ne pustiš zapeljati belemu bremenu v poroko in ostaneš srečno samski. Veliko zahodnjaških moških tudi hvali Azijke. Me zanima, koliko sodobnih moških zna kaj popravit okoli hiše, če se že greš tradicionalne vrednote.
RdečiKarton
19. 11. 2017 11.50
+1
@gospa_svizec; Starejše generacije slovencev še znajo bit praktične, mularija je pa invalidna. Vzgojeni so v velike luzerje in nesposobneže. Ne da ne znajo splošnih moških veščin in opravil, ne znajo bit DEC. Azijke so čudovite, delovne, zveste in sposobne, le kdo jih ne bi hvalil. (tisti, ki jih niso spoznali osebno) Ampak "GlavniModerator" pozablja, da smo vsi črni ne glede na invalidnost sodobne zahodnjaške ženske.
marker1
19. 11. 2017 09.05
+6
Raje gre za štedilnik kot v gledališče. Nivo moderne kulture in repertoar v gledališčih ni več zame zanimiv.
RdečiKarton
19. 11. 2017 11.51
+2
Raje skuham vrhunsko ***** večerjo, kot pa gledam slabo predstavo. Predvsem dlje bom užival v kuhi in obedu.
dr.dare
19. 11. 2017 08.33
+13
Srečen dan moških kameradje... upam da vas vsaj danes ženske ne zvlečejo na kak kulturni dogodek po katerih smo menda tak poznani in bi jih brez žensk menda ogromno obiskali...
janezov uč
19. 11. 2017 10.21
+5
ne, mene ne zvleče nikamor, grem za šporget, ona pa na kafe s prijateljicami.
RdečiKarton
19. 11. 2017 11.52
+2