Slovenija

Medtem ko so sedaj stopnje nujnost na napotnici nujno, hitro in redno, pa bi bilo po novem še zelo hitro

Ljubljana, 12. 12. 2016 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za zdravje je v javno razpravo poslalo predlog novele zakona o pacientovih pravicah, ki med drugim določa najdaljši čakalni čas pri zdravniku, uvaja novo stopnjo nujnosti na napotnici ter podrobneje ureja področji čakalnih vrst in seznamov.

Predlog novele je v petek obravnavala tudi koalicija in jo podprla.  Javna razprava bo trajala mesec dni.

Medtem ko je čas čakanja v ambulanti na primarni zdravstveni ravni sedaj omejen na 20 minut, na sekundarni in terciarni pa eno uro, predlog novele ta čakalni čas opredeljuje na pol ure ne glede na raven zdravstvene obravnave.

Po novem se bodo čakalni seznami vodili po zdravstveni storitvi v ustanovi, lahko pa tudi po zdravstvenem delavcu, če storitev opravlja več ljudi. Ob vpisovanju v čakalni seznam bodo zabeležili tudi kontrolni pregled, podatek o utemeljenosti napotitve, morebitno spreminjanje vrstnega reda na čakalnem seznamu, pri čemer bodo morali navesti razlog za to.

Bolnik bo za določeno storitev lahko vpisan le v en seznam. Če bo želel pregled pri točno določenemu zdravniku, pa časovne omejitve čakanja ne bodo veljale. Vsi čakalni seznami se bodo vodili elektronsko, voditi pa jih bodo morale vse javne zdravstvene ustanove oz. koncesionarji, razen ambulant splošne medicine in pediatrov.

UKC Ljubljana - 10
UKC Ljubljana - 10 FOTO: Damjan Žibert

Na napotnici po novem še 'zelo hitro'

Medtem ko so sedaj stopnje nujnost na napotnici nujno, hitro in redno, pa bo po novem še zelo hitro. Ob takšni stopnji nujnosti bo bolnik moral biti obravnavan v roku dveh tednov, medtem ko se roki za ostale stopnje nujnosti ne spreminjajo.

Za maligna obolenja se mora zagotoviti začetek zdravljenja v enem mesecu od uvrstitve na čakalni seznam, pri čemer pa prvi pregled in morebitna diagnostika ne predstavlja začetka zdravljenja. Za zobozdravstvene storitve se mora zagotoviti začetek zdravljenja v šestih mesecih, za ortopedijo pa se morajo nujne storitve izvesti najpozneje v šestih mesecih, redne pa najpozneje v 12 mesecih.

Bolniki, ki bodo dobili napotnico s stopnjo nujno, bodo morali napotnico uveljavljati še isti oz. naslednji dan, sicer napotnica več ne bo veljavna. Pri stopnji nujnosti zelo hitro bo ta rok sedem dni od izdaje napotnice, pri hitro in redno pa se bodo bolniki morali uvrstiti na čakalni seznam v roku meseca dni od izdaje napotnice.

Predlog novele tudi predvideva, da bodo izvajalci zdravstvenih storitev morali stopiti v stik z vsakim bolnikom, ki je na čakalnem seznamu, vsaj pet dni pred terminom posega oz. pregleda.

Če bo bolnik želel odpovedati storitev, na katero je naročen, se bo moral opravičiti 10 dni pred terminom, če za to ne bo imel posebnega razloga. Termin bo v takšnem primeru lahko prestavil le enkrat v okviru te napotitve in samo v primeru napotitve pod stopnjo nujnosti redno. V manj kot 10 dneh bo lahko upravičeno odpovedal termin le v izrednih primerih, kot so smrt ožjega družinskega člana, nenadna bolezen ali poškodba ter hospitalizacija.

Tudi 'kazni'

Bolnika, ki se ne bo udeležil storitve in tega ne bo vnaprej sporočil oz. ne bo imel opravičljivih razlogov, bodo črtali s čakalnega seznama. Na čakalni seznam v okviru te diagnoze pa ga bodo lahko pri istem izvajalcu ponovno uvrstili po treh mesecih od termina, na katerega se neopravičeno ni odzval.

Če bo naknadno nastal prosti termin za posamezno storitev, zdravstvenim delavcem ne bo treba prenaročevati vseh bolnikov, ki so za tem terminom uvrščeni na seznam, pač pa bodo vpisali bolnika, ki se prvi naslednji naroči, pri čemer se bodo upoštevale stopnje nujnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
12. 12. 2016 21.59
+1
Za kaj ni bilo čakalnih vrst v Yugi?
funk
12. 12. 2016 21.53
Ilegalci, ki jih naša vlada "legalno" uvaža, ne rabijo nobenih napotnic
Opazujemvas
12. 12. 2016 19.26
+0
Nekaj mi ni jasno, na zavodu za zaposlovanje imamo prijavljenih 160 zdravnikov in specialistov. Kako potem lahko manjka zdravnikov?
aristotel
12. 12. 2016 19.54
+1
zato ker jih nekateri v vrhu zdravstva zaradi svojih oskih interesov (zaslužek) ne pustijo zraven...
proofreader
13. 12. 2016 18.50
aristotel
12. 12. 2016 19.18
+2
In to bo rešilo zdravstvo še ena napotnica..more biti,želel,nujno brisanje s seznama dajmo si priznati zdravstvo je na vrhu gnilo in papirologija ga ne bo rešila samo drastični ukrepi..javni uslužbenec ne more delati privat in pika,naj gredo privat s svojimi sredstvi in na trg. So preutrujeni od fušanja ne vsi in sedaj bi radi nadomestilo za izpad dohodka zaradi preutrujenosti...naj stavkajo zasužnjene zdravniške sestre in zatlačeni mladi zdravniki ne pa bogataši na vrhu v belih haljah to zdravstvo je naravnost blago rečeno skregano s pametjo in osnovno logiko..imamo uobožene zaposlene,upokojence,mlade družine da o brezposelnih in brezperspektivna mladine ki odhaja ne govorimo poden od države..in gospodje v vrhu v belih haljah rušijo državo zaradi svojih ozkih neopravičenih materialnih zahtev. Vlada pa je očitno žal nesposobna in jim je na mala vrata to omogočila in s tem porušila plačilni sistem v javnem sektorju ker je dovolila na mala vrata potrditev normativov in standardov,ki znižujejo dosedanje standarde v zdravstvu (glavarina....).
proofreader
12. 12. 2016 19.07
+4
Milojka, to ni nič od nič. Za dve leti dela.
ecnarf
12. 12. 2016 19.01
+1
Lohka napišete TAKOJ pa boš ravno tako čakal v tej skorumpirani družbi .Prepišite avstrijske ali nemške zakone pa je stvar rešena, pa še od tam naj pride kdo ,da bo red naredil in pozaprl tajkune.
Spawn
12. 12. 2016 19.05
+0
Pa zaposlite toliko zdravnikov kot jih imajo Avstrijci pa Nemci, pa uvedite normative, kot jih imajo oni, pa njihove plače...
proofreader
12. 12. 2016 18.59
Prva kategorija je helikoptersko nujno. Zdravnik dobi polet.
Cofar
12. 12. 2016 18.56
+1
po mojem mnenju je problem slovenskega zdravstva stalno doplačevanje storitev in nehumano dolge čakalne vrste! Pacient in njegovi problemi so pa vredni začudenja dohtarjev kaj sploh jamrate! In to politki lenuhi ne bodo nikoli razumeli. Kako si lahko nekdo, ki ima 570 EUR neto, torej minimalca, od plače da obvezni 38,2%(če vštejemo še delodajalčev prispevek na zaposlenega!) lahko privošči zasebnega zobozdravnika??? Al pa nek specialistični pregled mimo vrste??? Nikakor si ga ne more. Torej, vidimo, da na koncu niso problem samo doplačila in čakalne vrste ampak tudi ubogi državljani, ki nimajo dostojnih pokojnin in plač, da sedaj brutalno zasedajo javne ustanove, ki jih želi nekdo privatizirat. Zdravstvo je biznis.... in to zelo dober biznis. Za zdravje ljudi jim dol visi. Največ lahko za svoje zdravje človek naredi sam! Brez zdravnikov. Na žalost pa je svet tako zapacan... da lahko zboliš tudi, če še tako skrbiš za svoje zdravje.
Spawn
12. 12. 2016 19.06
+0
Prvi problem slovenskega zdravstva je, da bi vsi radi za pol manj denarja in kadra kot v razvitem svetu isto kvaliteto. :)
Simoni?
12. 12. 2016 18.56
+11
Ni preveč pomembno kaj piše na napotnici kio ti jo napiše osebni zdravnik. Res te malo hitreje pregledajo, a zelo pomembno je šele mnenje specialista ki dobi pacienta v roke. Moja osebna izkušnja: Napotnica z oznako zelo nujno. Specialist je ugotovil da bo potrebna operacija. Čakalna doba, če bi šel po redni poti je bila pol leta, če bi me "uštimal" isti zdravnik v "popoldanski" "s.p. oskrbi" pa okoli štirinajst dni. Bolečine so bile neznosne, kar me je prisililo da sem se odločil za samoplačniško varianto.... v kliniki v Zagrebu. Ob pregledu le komentar kirurga: " Pa vi Janezi, mora da ste poludjeli! Što ste čekali do sada?" Operirali so me že naslednji dan. Že 30. in še nekaj let zraven vplačujem v to našo preluknjano vrečo, ki se ji reče zdravstveno zavarovanje, a ko je šlo za življenje so me pustili na cedilu! Zdaj pa pričakujejo da jim bom verjel? Tisti ki jim je čakalne sezname par let urejal oskrbovalec kofe - avtomatov!? To ni več Slovenija ki smo jo poznali, to je Bangladeš!
Cofar
12. 12. 2016 18.59
+2
Preiskovalec - problem je, da država dovoljuje popoldanske s.p.je. To je bi moral zakonsko prepovedat. V kolikor ima nekdo redno delavno razmerje, razne oblike dejavnosti ne bi smele biti dovoljene. In to bi moralo veljat za vse. Ne samo za zdravstvo. Če človek v rednem delavnem razmerju ne more toliko zaslužit da normalno preživi.... ja bog se usmili no.... potem smo pa res Ukrajina al pa še slabše.
trdovrat
12. 12. 2016 19.05
No, potem bodo pa čakalne vrste še daljše, razen če smo sposobni pristriči peruti pijavkam, ki nam kradejo na podlagi dobav preko treh nepotrebnih obvozov! Če najdeš organizatorja za to akcijo, sem kljub letom zraven. SF-SN !
trdovrat
12. 12. 2016 19.10
No, pa še nekaj. Te napotnice bodo spet napolnile skledo, ki je že pristavljena, kajti vsi dosedaj natiskani papirji gredo pač v smeti! NAJ ŠE DOLGO ŽIVI, BUTALSKA URADNIŠKA PAMET!
Fulmmer
12. 12. 2016 18.52
Saj bo isto če napišejo 1. Eno leto 2. Dve leti 3. Tri leta.... ( če boš še živ...)
antirepresija
12. 12. 2016 18.51
+2
SPET se norca delajo! TO JE TA SLAVNA REFORMA??? DA BOMO UVEDLI PAC ENO NOVO kategorijo pri napotnicah!!?!? Tudi ce pise nujno, ne pomeni, da bos TAKOJ na vrsti. Prav norca se delajo. Mislim, da smo vsi drzavljani cakali na uvedbo ODGOVORNOSTI pri zdravnikih, cakali smo da UNICITE cakalne vrste, cakali da IZTREBITE KORUPCIJO v zdravstvu. Cakali smo na vec pravic. Dobili pa TO? To je ta reforma, ki jo je ta bobika pripravljala 2 leti ali kako???!?! Milica, Milojka ali koj vrag si..., v gospodarstvu te EN TEDEN ne bi gledali, potem pa bi imela cevelj v tazadnji. To se lahko igrate samo tukaj ,v drzavnem koritu ,na nas racun, samo TUKAJ je to mozno, pa nikjer drugje. Sramota!!
Skunk Works
12. 12. 2016 18.50
+0
redno,.. hitro, ..zelo hitro, ..nujno, ..zelo nujno, .hitro zelo nujno..nujno nujno nujno,... redno nujno nujno nujno..............,BANKOVEC za: 1.000 din, ..100.000 din, ..100.000.000 din.....100.000.000.000.000. din......100.000.000.000.000.000.000.000. din.(če imajo svoj topčider, če ne pa tako narašča javni dolg)......pa to je vse kar znajo levi socialisti.....narod slovenski, a se boš streznil kdaj???????
Joža Gabroža
12. 12. 2016 18.44
+5
LAH NAPIŠETE NA NAPOTNICO FANTASTIČNO-REKORDNO HITRO PRI TEH LENUHIH NE BO EFEKTA RAZEN KO TA LENUH PRIDE DOMOV V SVOJO ORDINACIJO IN MU MASTNO PLAČAŠ ZA PREGLED SI NA VRSTI TAKOJ
Skunk Works
12. 12. 2016 18.40
+3
Milka Planinc v osemdesetih: Mi moramo dvigovati produktivnost, stabilizacija je naš cilj, , to hočemo in to zmoremo, borili se bomo na vseh področjih ljudske fronte....itd...itd....Ko je bila voda že više pri grlu, so prestavili malo v višjo prestavo: Mi moramo zeeelo nujno dvigovati produktivnost, stabilizacija naš nujni cilj, , to hočemo in to zmoremo, še bolj odločno se bomo borili na vseh področjih ljudske fronte....itd...itd.......kako se je vse skupaj končalo, se tudi ve....vsaka podrobnost z gornjo tematiko je zgolj naključna in nenamerna.....
Skunk Works
12. 12. 2016 18.40
+3
ne, ne, po socialistično ne gre, še nikjer ni šlo in ne bo šlo.....
Opazujemvas
12. 12. 2016 18.38
+7
Samo vprašam. Ali mislite, da bodo čakalne vrste kaj manjše, če bo na papirju pisalo zelo hitro? Pa koga farbajo?
Joža Gabroža
12. 12. 2016 18.45
+1
lilyallen
12. 12. 2016 18.36
+1
Hm naj razmislim kako naj rešim zdravnikov vseh teh administrativnih zadev, že zdaj porabijo 5-10 min na pacienta z vso papirologijo, a že vem dodajmo novo stopnjo nujnosti.
vrtnar01
12. 12. 2016 18.33
+6
meni se zdi,da bi bilo zelo hitro enako kot nujno,ampak naši vrli birokrati pač morajo odkrivati toplo vodo
Opazujemvas
12. 12. 2016 18.33
+3
Bolj me zanima in to bi morali dati v javno razpravo, kdo bo odgovarjal za preplačane medicinske pripomočke in kar je najbolj pomembno, kdo bo povrnil nakraden denar, iz tega naslova?
proofreader
12. 12. 2016 18.31
+3
Rabili bi samo nujno in redno. Redno pa je rok max 30 dni. Tako bi jaz naredil, če bi bil minister.
vox populi
12. 12. 2016 18.26
-1
Pregovor kdo plača in kdo pije tukaj ne pride v poštev. Ker kar je sigurno v tej državi je to, DA VEMO KDO PLAČA - DAVKOPLAČEVALCI, vprašanje je kdo vse se naliva.
Uporabnik113089
12. 12. 2016 18.36
+0