Slovenija

FOTO: Bodo 'medovarni' smetnjaki rešili konflikt med medvedom in človekom?

Ljubljana, 04. 03. 2015 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
190

V Zavodu za gozdove Slovenije menijo, da je eden od pomembnih vzrokov za nastanek konfliktov med ljudmi in medvedi ta, da je slednjim hrana človeškega izvora lahko dostopna. Zato so pripravili zanimiv projekt, kako ta spor rešiti. A z njim niso vsi zadovoljni.

Medovarni smetnjak.
Medovarni smetnjak. FOTO: Rok Černe

Konflikt med človekom in medvedom je še naprej pereče vprašanje. Zato so v Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS) združili moči z ljubljansko Biotehniško fakulteto in podjetjem ERICo ter zagnali projekt LIFE DINALP BEAR. Zavedajo se namreč, da se konflikta med človekom in medvedom ne sme pometati pod preprogo.

Izkušnje so pokazale, da je eden od pomembnih vzrokov za nastanek konfliktov med ljudmi in medvedi ta, da je slednjim hrana človeškega izvora lahko dostopna, menijo. Medved v ostankih hrane v smetnjakih in kompostnikih, v divjih odlagališčih klavniških odpadkov, pa tudi v premalo zaščitenih domačih živalih vidi izjemno privlačno in lahko dosegljivo poslastico. Tako se približa v bližino hiš in naselja, nato pa izbruhne konflikt med njimi in ljudmi.

V ZGS so prepričani, da mora preprečevanje konfliktnih situacij, ki jih v Sloveniji že izvajamo, nujno vključevati tudi ukrepe, s katerimi bi medvedom preprečili dostop do prehranskih virov človeškega izvora. K sodelovanju so zato pozvali lokalne skupnosti, ki imajo omenjene težave, s katerimi želijo izvesti konkretne ukrepe za zmanjšanje teh konfliktov.

Eden od namenov projekta je ne le reševanje problematike zaradi medveda na nekaterih najbolj vročih točkah v Sloveniji, temveč tudi prikazati, kaj lahko lokalno prebivalstvo dodatno naredi za zmanjšanje konfliktov in kako se tega lotiti, pravi Stergar iz ZGS.
Matija Stergar iz ZGS je za 24ur.com dejal, da v tej fazi občinam ponujajo predstavitev možnosti za sodelovanje. Do sedaj so se o morebitnem sodelovanju pogovarjali s tremi občinami, a katerimi, nam naš sogovornik ni razkril. "S katerimi občinami in na kakšen način bomo sodelovali, bo znano, ko bomo opravili pogovore z vsemi občinami, ki bodo pokazale začetni interes za sodelovanje," je dejal Stergar.

Ali gre za prvi tovrstni projekt pri nas, smo ga vprašali. "Gre za prvi tako obsežen projekt pri nas, v okviru katerega bomo skušali zmanjšati število konfliktov med ljudmi in medvedi. Smo pa v preteklosti sodelovali v projektu Slowolf, v okviru katerega smo bili uspešni pri zmanjševanju števila napadov volkov na pašne živali, kar je eden od glavnih konfliktov v primeru volka," nam je razložil.

Ali bodo imele občine finančne stroške, če bodo sodelovale v projektu?

Občine, ki se bodo odločile za sodelovanje v projektu, ne bodo imele posebnih stroškov. Stergar pravi, da bi želeli le, da vložijo svojo voljo in nekaj časa. Organizatorji že imajo predvidena sredstva za nabavo smetnjakov, kompostnikov in ograj za varovanje premoženja. "Seveda pa so projektna sredstva omejena. Naš namen je med drugim vzpostaviti primere dobre prakse v Sloveniji. Občine, ki bodo prepoznale pomen ukrepov, bodo morda tudi same aktivneje pristopile k reševanju problematike, morda tudi z lastnim vložkom sredstev," dodaja naš sogovornik.

Sicer pa bo projekt potekal do konca junija 2019. Ob tem si želijo, da bi lokalne skupnosti po izteku projekta same, in sicer, kar se da koristno, uporabile v projektu pridobljene izkušnje. "Morebitno kasnejše sodelovanje pa bo potekalo v okviru naših zmožnosti in pristojnosti," pravi Stergar.

Najpomembnejši člen v projektu bodo prebivalci, ki imajo težave zaradi medvedov

V Kočevju so za sodelovanje v projektu zainteresirani, v Velikih Laščah pa v takšnem projektu ne bi sodelovali.
V Kočevju so za sodelovanje v projektu zainteresirani, v Velikih Laščah pa v takšnem projektu ne bi sodelovali. FOTO: Thinkstock

Terenske aktivnosti bodo lahko potekale le v tesnem sodelovanju med člani projektne skupine, občino in lokalnim prebivalstvom, opozarja naš sogovornik. Najpomembnejši člen pri tem bodo ravno občani, prebivalci, ki imajo težave zaradi medvedov. V aktivnosti v zvezi s postavljanjem smetnjakov bodo nujno vključena tudi komunalna podjetja, saj so možnosti za postavitev in delovanje smetnjakov pomembno odvisne tudi od njih, je še poudaril.

Primera dobre prakse iz tujine

Stergar je predstavil tudi dva primera dobre prakse iz tujine. Tam so se reševanja konflikta med medvedi in ljudmi lotili podobno, kot si želijo sami.

Prvi primer je iz sosednje Italije, in sicer iz naravnega parka Adamello Brenta. Tam so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja znova začeli naseljevati rjave medvede. Konflikte zaradi občasnega zahajanja medvedov v naseljena območja so reševali predvsem s postavljanjem posebej prilagojenih smetnjakov, katerih vsebina je bila medvedom nedostopna. Ukrep je bil uspešen, poudarja naš sogovornik.

Drugi primer pa je iz ameriške zvezne države Montana. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je tam začela naraščati populacija medvedov, s tem pa tudi število konfliktov. Nato so začeli sistematično odpravljati vzroke za nastanek konfliktov: začeli so uporabljati "medovarne" smetnjake, odstranjevali so odlagališča klavniških odpadkov v bližini hiš, pašne živali so zavarovali z ograjami. Po uvedbi teh ukrepov je število konfliktov strmo upadlo. "Zaradi takih primerov verjamemo, da lahko na podoben način pripomoremo k zmanjšanju števila konfliktov tudi pri nas," je pozitiven Stergar.

Občina Kočevje bi sodelovala v projektu

Iz občine Kočevje so za 24ur.com sporočili, da so se s projektom seznanili že pred časom, vabilu pa so se takoj odzvali, saj je projekt za njihove okolje vsekakor zanimiv.

Lili Štefanič iz kočevske občine pravi, da so za njih zanimivi vsi trije glavni cilji, ki so si jih zastavili na ZGS. Poudarjajo, da skupnih smernic za upravljanje z velikimi zvermi ni, so pa dolgoročno potrebne. Prav tako je pomembno urediti odlaganje smeti v medvedje varne smetnjake, postavitev kompostnikov, a tudi vzpostavitev prometne signalizacije. Sami imajo namreč težave s prometnimi nesrečami zaradi medvedov na cestišču. Sobivanje pa bi nadgrajevali še z drugimi ciljnimi skupinami, saj je število pritožb čebelarjev v porastu.

"Vsi našteti trije cilji lahko pripomorejo k reševanju težav, ki nastajajo v našem okolju zaradi prisotnosti medvedov. Seveda se srečanja s projektno skupino Zavoda za gozdove veselimo in prepričana sem, da bomo našli marsikatero skupno iztočnico za uspešno izvedbo projekta na našem območju," je še sporočila Štefaničeva.

Občina Velike Lašče: Ne bomo sodelovali!

Srčno upam, da novi projekti ne vsebujejo idej po še večji "ograjenosti" naših zemljišč, bivalnih prostorov ali celo naselij. Že sedaj se naša lepa pokrajina preveč iznakažena z vsemogočimi ograjami, ki jih kmetovalci in drugi postavljajo v bran pred medvedi! Župan Zakrajšek

Niso pa vsi tako optimistični. V občini Velike Lašče sicer podpirajo vsak projekt, ki bo v njihovi občini izboljšal kvaliteto življenja, a njihov župan Anton Zakrajšek kljub temu dodaja, da ne bodo sodelovali v projektu. Zakaj? "Ker je za reševanje te problematike zadolžena država, občina pa pri tem nima nikakršnih mehanizmov, ne bomo sodelovali v nobenem projektu, ki bo naše ljudi poučeval, kako naj sobivajo z največjimi evropskimi zvermi, kar medved vsekakor je. Prevečkrat smo bili izigrani in celo zasmehovani," je kritično poudaril.

Zakrajšek opozarja, da so v preteklih letih neprestano opozarjali na problematiko ogrožanja njihovih prebivalcev s strani divjih zveri, še posebej medvedov. "Zbirali smo celo podpise za zmanjšanje števila medvedov, pošiljali razne dopise in predloge na pristojne institucije, pa smo bili vedno odslovljeni, včasih še celo zasmehovani. Z izgovori, da se ne spoznamo na te zadeve, da bo to reševala stroka in podobno! Vseskozi pa smo opazovali povečevanje škodnih primerov, kot tudi povečevanje srečanj in napadov medvedov na ljudi. Da bo ironija še večja, so razni posamezniki nas "učili", kako je potrebno sobivati z medvedi, trosili so laži, kako mi posegamo v območje medveda, da ne omenim celo izvedbe raznih dragih projektov, ki so popularizirali povečevanje števila medvedov (filmi, zloženke …). Učili so nas, kako naj sobivamo z medvedi, čeprav do pred leti to ni bil noben problem," je bil kritičen župan Velikih Lašč.

Ob tem je kategorično zavrnil vsa namigovanja in pogosto slišane trditve, da prav oni posegajo v življenjski prostor medvedov. "V naši občini v zadnjih desetletjih ali še veliko dalj nazaj NI nastalo nobeno novo naselje ali se katerokoli razširilo v območje medveda toliko, da bi ga izrinili iz njegovega življenjskega okolja. Zgodilo se je kvečjemu obratno. Zaradi čedalje večjega zaraščanja so se gozdovi približali naseljem," je poudaril.

Zakrajšek je dejal, da je njihovo stališče do te težave že znano. "Število medvedov na našem območju naj se vzpostavi na stanje, kot je bilo pred letom 1991. V odročnih gozdovih in v primerni oddaljenosti od naselij, naj se v soglasju s strokovnimi službami Zavoda za gozdove in lovcev, ponovno vzpostavijo krmišča za medvede," je dejal. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenicu
05. 03. 2015 16.48
+0
Kako lahko Bruselj ukaže prepoved mrhovišč, če pa ti gospodje še nikoli niso niti videli medveda, kaj šele stanovali v njegovi bližini!?
1907955
05. 03. 2015 12.54
+5
Največ škode nam naredijo medvedi...v Ljubljani...
Ost1234
05. 03. 2015 14.29
Tisti iz brloga na Trstenjakovi prednjačijo. Sicer pa tudi drugi kaj dosti niso boljši ;-))!
Ost1234
05. 03. 2015 14.32
+1
Pa bog dal še dva tiranozavra. So živeli pred medvedi ;-))!!
Ost1234
05. 03. 2015 14.34
+1
Ufffff... Sem falu post ;-))! Komentar spada nekaj centi niže ;-))!!
Ciymbalta
05. 03. 2015 12.17
-4
Medvedi so prvo tukaj živeli to je njihov prostor sam žal človek jim je vzel del njihovega prostora sedaj pa se jočejo sam sami so si krivi zakaj pa mečejo hrano v koš pol pa se ljudje jočejo da nimajo denarja pa prosijo za pomoč.Zakaj prosijo da kupijo dosti hrano pa da mečejo v koš
vrzwta1
05. 03. 2015 14.02
+1
Ost1234
05. 03. 2015 14.31
+1
Ost1234
05. 03. 2015 14.36
Alteist
05. 03. 2015 16.41
Ost123.., ti se odseli z medvedjega teritorija.
Apostol1
05. 03. 2015 09.15
+6
Če medved ne bo mogel v smetnjak bo našel drug vir hrane to pomeni še več škode.Edina in najboljša rešitev so tako kot so že bila mrhovišča in to naj spet začnejo prakticirati ne glede na Bruselj oziroma evropo ker oni ne živijo z medvedi ampak mi oziroma prebivalci na teh področjih.Pa tudi število medvedov okoli 500 živali ne bo držalo ,kolikor se jaz spomnim je bila že pred leti omenjena številka 700 in v spominu imam čisto vsakdanji pogovor z prijateljem ki je lovec in sem mu omenil da časopisje omenja enega medveda na jelovici mi je odvrnil da on ve vsaj za štiri ali pa je še kakšen več
1907955
05. 03. 2015 12.54
+0
yaks
05. 03. 2015 14.11
Na strani ministrstva sem predkratkim prebral, da jih je čez 2000. Drugje po netu pa piše med 500 in 700.
korintos23
05. 03. 2015 08.49
+3
Tu morajo imeti zadnjo domačini, oni tam živijo in njihove družine, lovstvo je tu na drugem mestu!
Ciymbalta
05. 03. 2015 12.24
+1
M_teorija
05. 03. 2015 08.44
+4
Kot je že omenil "Vostro" spodaj, Mrhovišča, mrhovišča in še enkrat mrhovišča. Vsaj v območjih, kjer medved sili v naselja bi lahko imeli mrhovišča!?
M_teorija
05. 03. 2015 08.45
+5
Bi pa pomagalo, da politike namažejo z medom in spustijo v Rogu. Bi bla hitro politična volja!?
Las Vegas
05. 03. 2015 00.07
-11
am... dvocevka, bereta, glock, desert eagle, magnum 40, kalašnikov AK-47... a za to rešitev ni slišal še nihče?
wolf666
05. 03. 2015 09.04
+3
mentorhercul
04. 03. 2015 22.18
+4
Vsi enakopravni, vsi tudi medvedki.......
antiXfashizmXeuXgso
04. 03. 2015 21.24
+18
Do leta 2004 nismo imel z medvedi težav. Potem smo pa sprejeli (seveda z uklonjeno hrbtenico kot vedno) še eno od mnogi bruseljskih bebavih direktiv in smo ukinil mrhovišča. Od takrat imamo pa tole. Matr, a se res mormo unim blesavim birokratom uklanjat za vsako figo in ne znamo reči ne?
Jeanus1
04. 03. 2015 22.58
+6
Birokrati so v Sloveniji za samo zgago, preplačani lenuhi z milijon novimi idejami kako razmetavati denar. Hujši kot butalci.
antiXfashizmXeuXgso
05. 03. 2015 07.35
+0
Imaš prav, čeprav sem imel v mislih Bruselj in njegove birokrate.
windmaster
04. 03. 2015 20.44
+3
Tudi pri vas v Ljubljani so bile prej žabe kot ljudje! Včasih se je še slišalo kvakanje, dan današnje dni pa slišiš le še kak oholi, kva!
xxx121
04. 03. 2015 20.39
+6
Ko bo medo z šapo enga pametnjakoviča trznu ne bo več razmišljal o varnih smetnjakih.
Amethist
04. 03. 2015 20.09
+0
Bravo zupan! Zdaj ko se bo koncno neki premaknilo, pa se boste spuntali. Ala v jok in na drevo, pa vse medvede s sabo. -.-
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
04. 03. 2015 20.08
+1
Če v družinski zakonik pripišete pravice medvedov isto kot za ljudi...saj se je meja med človekom in živalijo po obnašanju izbrisala torej moremo biti vsi enakopravni tudi medvedi z nami....enakopravnost za medvede takoj.
artus
04. 03. 2015 19.40
+2
Med medvedi in ljudmi je nastal spor. To se mora rešiti po sodni poti, z izvensodno poravnavo ali pa z arbitražo. Medvedje naj najamejo Čeferina, bodo zmagali v sporu.
scipio
04. 03. 2015 19.14
+2
Dobr dobr da naši medvedi niso kakšni grizzlyi, kajti potem bi jih imeli že v kuhinji pred hladilnikom in v špajzah, vhodna vrata pa razširjena na 1,5 x 3,5 metrov svetline.
Vostro
04. 03. 2015 17.56
+18
Dokler so bila v SLOVENIJI mrhovišča medvedov ni bilo po vaseh!!! Glede vrlih naših strokovnjakov ko se ravnajo striktno po evropskih direktivah so to bedarijo nemudoma sprejeli za prodano rit!!! Naši bivši jugosi imajo še vedno mrhovišča in se požvižgajo na evropsko direktivo!!!
periot22
04. 03. 2015 21.20
-12
Marko Gruden 1
04. 03. 2015 17.50
+3
Živim tu, prebivalstvo se v zadnjih letih manjša, novogradenj je peščica in še ta znotraj naselij, novih naselij ni... Se je pa spremenilo število medvedov, in ne, ni se zmanjšalo, ampak povečalo za veliko. Več medvedov, manj prostora za njih v gozdu, manj hrane za vsakega medveda, medved pride in krade hrano ljudem, razmetava in se ko kak nesramen otrok valja po koruzi da ja vso potlači! Ne vi men, da se mi zajedamo v medvedov bivalni prostor, on se v naš, in če bi ustrezne službe dovolile odstrel medvedov, da te pridejo na normalno številko, bi bilo za vse medvede dovolj prostora in hrane v gozdu!
Jeanus1
04. 03. 2015 23.01
+1
Točno tako! Zato ker se birokrati in ostali pametnjakoviči vtikajo tja kamor ni treba. Za posrat.
taav
05. 03. 2015 09.19
+0
Za medveda je čisto dovolj tako prostora kot hrane v naših gozdovih. Le prepameten je za to, da bi se cel dan in noč šetal po gozdu in iskal hrano, medtem ko lahko pride na dvorišče in se nafutra: na smeteh, na hrani za živino, na nezagrajenih koruznih njivah, na malomarno odvrženih klavniških odpadkih... Še enkrat, medved je izjemen prehranski oportunist, hrani se s praktično vsem, kar lahko dobi. Lahko dostopna hrana sčasoma premaga tudi njegov strah pred človekom. Roko na srce, tudi ljudem ne bi krona z glave padla, če bi malo pazili na to, kje vse puščamo hrano. Žalost tega primera pa je, da se Zakrajšek meni nič, tebi nič odloča v imenu vseh občanov Velikih Lašče.
kosomak
04. 03. 2015 17.38
-3
Kdo je bil tm prvi?...verjetno bo treba še kakšna ograja in raj vidm da se folk odseli od tm kot da ne bomo imeli več kosmatincev...če si tm gradil bajto si vedu kam greš, če ne pa iskreno je to vaš problem...Medvedi stand up !!!!
49mf5k0d
04. 03. 2015 17.35
-4
kot je rekla moja prijateljica: `konflikt, točno! medvedi imajo resne težave z nami.'
Sporo
04. 03. 2015 17.11
+3
Članek, o istospolnih zvezah, ki napoveduje demokratično odločanje na referendumu, je zaklenjen za komentiranje. Veste 24.ur...takšno dejaje je žalitev do vaših bralcev, ki vas pravzaprav ohranjajo pri življenju.
Jeanus1
04. 03. 2015 23.03
-1
Najbolje bi bilo da jih vsi po vrsti ignoriramo, pudlje.