Slovenija

Medvrstniško nasilje v OŠ Deskle: Petošolca tepli, ker prihaja iz Bosne

Deskle, 17. 12. 2014 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Prekleti Bosanc," naj bi bila le ena od zbadljivk, s katerimi se je moral od začetka šolskega leta spopadati petošolec. Verbalnemu nasilju je sledilo fizično, dokler ni pristal pri zdravniku. Ker si sam ne upa iz razreda, ga med odmori v šoli spremlja mama. Ravnatelj pravi, da je krivda na obeh straneh. Na četrtkovem sestanku bo tudi policist.

zloraba
zloraba FOTO: Thinkstock

Medvrstniško nasilje se redno pojavlja v naši družbi in ga je težko zatreti, a ob vsakem pojavu bi morali pristojni nemudoma odreagirati in zaščititi otroke, v Zvezi prijateljev mladine Slovenije komentirajo dogajanje na OŠ Deskle v občini Kanal ob Soči. Kot poročajo Primorske novice, je namreč desetletni deček, ki je letos poleti z mamo in bratom prišel iz Bosne, postal žrtev nenehnega nasilja s strani sošolcev. Pediater je konec novembra po ogledu poškodb na glavi, prsih, trebuhu in nogah o nasilju obvestil policijo.

Potrdimo lahko le, da je bila Policija v mesecu novembru 2014 obveščena o primeru z elementi nasilja med otroci (t.i. medvrstniško nasilje). Ob tem je potrebno pripomniti, da zakonodaja izključuje odgovornost otrok za storjeno kaznivo dejanje, zato bodo policisti PU Nova Gorica po preučitvi vseh okoliščin obravnavanega primera podali pisno poročilo pristojnemu centru za socialno delo in Okrožnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici. Policija

"Če bi vedeli, da bo tako, sploh ne bi prišli sem," naj bi za časnik povedala mama petošolca. Poleti se je s sinovoma pridružila svojemu možu, ki že dolga leta dela v Sloveniji. Zdaj ima občutek, da svojega mlajšega sina ne more zaščititi. Po začetnih zbadljivkah, ki jim je bil deček priča vse od začetka šolskega leta, je mama po poročanju omenjenega medija poiskala pomoč učiteljice, nato svetovalne službe in ravnatelja, a ni bilo nič boljše. Verbalno nasilje se je sprevrglo v telesno nasilje. Mama ga je potem, ko je doma večkrat bruhal in tožil, da ga boli glava, peljala k zdravniku. Ko je ta videl poškodbe, je poklical policijo. Svetoval naj bi tudi pregled pri psihologu, ta pa je naročil nekaj dni odsotnosti od pouka.

Ravnatelj: Poškodbe niso bile le posledica tepeža, šlo je za prerivanje

Ko smo poklicali ravnatelja omenjene šole Vojka Simčiča, nam je ta potrdil opisano dogajanje. "To se je zgodilo v četrtek 27. novembra med odmorom po tretji šolski uri. Fant je nato sodeloval še pri predmetu glasba in pri matematiki, nato je brez vidnih posledic odšel domov. Vse to mi je učiteljica tudi sporočila. V ponedeljek 1. decembra pa sta pred prvo šolsko uro prišla njegova starša z zdravniškim potrdilom in dejala, da fanta ne bo v šolo," nam je zaupal. Ravnatelj je sicer prepričan, da poškodbe niso bile le posledica tepeža. "Fant se je med prerivanjem udaril v rob neke mize in tako dalje. Poškodovan pa je bil tudi nek drug fant," je dejal.

V četrtek bo na sestaneku prisoten tudi policist

Opravili so pogovor z vsemi udeleženimi starši in policistom. "Zdaj bomo staršem otrok iz tega razreda zadevo predstavili jutri ob 18. uri zvečer. Poskusili bomo najti rešitev. Predvsem med starši bi morali popraviti neke odnose," je prepričan. Po njegovih besedah je težava predvsem v starših, ki za vsako ceno branijo svoje sinove in hčerke, se kregajo med seboj in nato te spore prenašajo na otroke.

Nasilje
Nasilje FOTO: Thinkstock

Dodaja, da se sicer v tem razredu že več let pojavljajo težave. "Ne moremo govoriti o tem, kdo je kriv, saj je krivda ponavadi v takšnih primerih obojestranska," pravi in pojasnjuje, da so nekateri fantje kot skupina enostavno tako močni, da ne dopustijo, da bi se vklopil. "On se temu nekako upira, poskuša najti svoje mesto, temu pa očitno sledi tudi kak fizičen obračun," po svoje razlaga pojav nasilja.

Ker sami ne morejo zagotoviti varnosti otroka, mami dovoljujejo, da prihaja v šolo. Med vsakim odmorom je z njim na hodniku, saj si drugače deček bojda ne upa iz razreda.

Kako prepoznati medvrstniško nasilje?

Pristojni morajo zagotoviti varnost otrok

Na novogoriškem centru za socialno delo pravijo, da je šola dolžna zagotoviti varno okolje za svoje učence. Socialno delavko Gabrijelo Prinčič je o tem primeru obvestila policija, poroča omenjeni časnik. Zdaj se bodo pogovorili z vsemi vpletenimi otroki in njihovimi starši, pravi, a hkrati dodaja, da je odločitev o tem, ali bodo pomoč sprejeli, v njihovih rokah, poroča časnik. Sicer omenjena opaža, da je medvrstniško nasilje vse večja težava in da družba še vedno ni razvila ničelne stopnje tolerance. "Običajno je tako, da so tudi nasilni otroci žrtve takšnega ali drugačnega nasilnega vedenja. Če hočemo obrniti stvari na bolje, moramo delati skupaj, kot družba," pravi Prinčičeva.

Darja Groznik iz Zveze prijateljev mladine Slovenije meni, da mora biti šola prostor, kjer je poskrbljeno za spoštovanje otrokovih pravic. Konvencija o otrokovih pravicah namreč v 22. členu pravi, da morajo države pogodbenice otroku priseljencu z ustreznimi ukrepi zagotoviti ustrezno varstvo in humanitarno pomoč pri uživanju veljavnih pravic. "Šole so dolžne tovrstne dogodke prijaviti za to pristojnim organom in poiskati ustrezno strokovno pomoč, če se jim zdi, da situacije sami ne zmorejo rešiti," pravi.

"Takšne zgodbe, kot je omenjena, nam vedno znova postavijo ogledalo. Odrasli smo dolžni poskrbeti za varnost vseh otrok. Predvsem pa bodimo strpni, kot posamezniki, starši in družba. Šele takrat bomo lahko o tem učili naše otroke," še zaključuje Groznikova.

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masai mara
17. 12. 2014 17.35
+0
Seveda so to spet puhli izgovori brezvestnega vodstva sole..fantek se je udarjal ob mizo in razno pohistvo metal se je na glavo in si namerno povzrocal poskodbe ..samo zato da bi lahko potem obtozil sosolce...ne morem verjet...tudi mi smo se v soli prerivali itx. Pa nobeden nikoli ni imel taksnih poskodb...mislim da je tudi ravnatelj zrel za ovadbo in psihiatra
?ole Skopušnik
17. 12. 2014 17.32
+0
Prepričan sem, da otroci, ki so prišli pred leti z juga, bolje obvladajo slovenščino kot pa nekateri otroci iz slovenskih mest ali vasi.
dekra
17. 12. 2014 17.33
+0
MaršNapolje
17. 12. 2014 17.35
+5
Đole zgleda da nobenega takega otroka ne poznaš...
PATRIOT.SI
17. 12. 2014 17.36
+1
Zadnjič zraven v enmu lokalu, 2 punce, mlade, glasni, je bilo slišat da na faks hodita, Fdv, to so tako bosanščino tolkle, pa po moje že tretja generacija.
?ole Skopušnik
17. 12. 2014 17.38
Patrot, kako da nisi pozabil omeniti fdv pa to.
e123
17. 12. 2014 17.32
+6
Ko so pa trije južnjaki pred mesecom dni,v centu Ljubljane ropali in pretepali pa niste nič napisal?Dojamite da nas južnjaki matretirajo Ko romi tepejo Slovence se tud nič ne zgodi?Ko pa enega južnjaka pretepejo pa cela panika.Dojamite da južnjaki izvajajo nasilje nad Slovenci vsak dan.
Gavrane20
17. 12. 2014 17.33
+3
Vsako nasilje je obsoje vredno neglede na to iz kje je kdo .. ok ??
MaršNapolje
17. 12. 2014 17.36
+1
seveda je obsoje vredno samo zgleda da le ni tako če se piše samo ko po p. dobijo priseljenci...
NotMe
17. 12. 2014 17.29
+4
Permisivna vzgoja, sami sončki zlati, ovčice nedolžne. Ne zagovarjam nasilja, ampak če se ne postavi desetletnikov, kamor spadajo, pa magari z navitimi ušesi in dvema čez rit, bodo čez nekaj let polnili črno kroniko. Temle mulcem manjka par vzgojnih - predvsem od staršev!
komunjara 1
17. 12. 2014 17.34
+3
ti pazi da te ju3 ne bo socialna klicala na zagovor .....sicer pa++++
NotMe
17. 12. 2014 17.37
Evo, tega me je pa res strah. Ker danes otroku le pokažeš prst, pa že gre za zlorabo in maltretiranje. Najlažje je pač kupit "ljubezen" z novim afounom in otroku namesto časa posvetit še 100 evrov na otroški račun.
MršPizda
17. 12. 2014 17.28
+4
men se pa fantek smili.
NotMe
17. 12. 2014 17.31
+3
Minuse kasiraš od podobnih neprilagojencev, ki se ne zavedajo, da obstaja svet izven njihovega sela. Me zanima, če bi tile minusarji enako pisali, če bi bila novica o slovenskem otroku, ki jih je dobil od nemških vrstnikov, ker se je pač priselil k atu gastarbajtarju.
NotMe
17. 12. 2014 17.34
+2
Pa še to, tile z minusi so očitno enagi đeki na vasi, ki ustrahujejo vse, ki so drugače misleči, priseljeni ali pa nosijo špegle. In nimajo otrok. Vsaj upam. Vsakega starša taka vest zgrozi!
Vsi1vzdevki1so1zasedeni
17. 12. 2014 17.25
+10
V zadnjem času se je tudi veliko Slovencev preselilo v tujino. MIslite, da bodo toplo sprejeli nasilje nad njihovimi otroki v šoli? Veš, ko te v Nemčiji nabrcajo, ker si Slovenec...
NotMe
17. 12. 2014 17.32
-1
covjek_
17. 12. 2014 17.20
+6
Jst sem s tem tud imel probleme v soli..celo v srednji soli.bil sem vedno 1 proti 3..4...danes ti isti zivotarijo na socialni s starsi...jst imam dobro placo in druzino...jbg nekateri slovenceljni so pac brez zivljenja
kraljicavesolja
17. 12. 2014 17.22
-6
ČOvjek, hehe, maš smisel za humor, nimam kej.
GlavniModerator
17. 12. 2014 17.18
+14
na nasi soli so nas pa tepl ker smo bili slovenci, pa ni bilo nikjer na naslovnici...
6744d
17. 12. 2014 17.28
+1
MaršNapolje
17. 12. 2014 17.17
+11
zanimivo je da je pri nas "svoboda govora" admin pa briše komentarje...
Borut Novak 1
17. 12. 2014 17.19
+6
Bolje da briše ker po SLO zakonodaji te lahko ovadijo in tožijo za marsikaj. Mimogrede. Pozabi na svobodo govora v SLO!
MaršNapolje
17. 12. 2014 17.22
+4
še malo pa bomo kot kitajska oz. s. koreja... cenzura interneta in nas bodo filali samo s podatki katerimi oni hočejo...
fujjjjjj
17. 12. 2014 17.15
+11
Ne zagovarjam tega početja,samo ne mi pisat o neki nacionalni mržnji.lepo vas prosim.Kje na svetu bi Južnjaki tako lepo živeli kot tu pri nas.70% jih še vedno ne obvlada slovenščine pa čeprav so tukaj že mnogo let.Saj jim ni treba znat ker smo mi Slovenci tako zabiti da v svoji državi govorimo z njimi v njihovem jeziku.
MaršNapolje
17. 12. 2014 17.18
+7
na žalost imaš še kako prav... po 10,20 let živijo tu in še vedno niti malo ne znajo slovensko še hujše pa je da njihovi otroci znajo prej albansko, srbsko kot pa slovensko...
Gavrane20
17. 12. 2014 17.20
+0
To so samo stereotipi vecina njih zna perfektno slovensko .. Pa tudi v vsaki drugi drzavi v Evropi bi lepse ziveli kot v sloveniji ;)
4krogci
17. 12. 2014 17.21
+4
v temu primeru se gre za nacionalno mrznjo ampak ne med slovenci in juznjaki ampak med juznjaki! Deskle so po vecini naseljene s priseljenci iz srbije decek je pa iz bosne!
fujjjjjj
17. 12. 2014 17.21
+3
sem zadnjič na pop tv gledal en prispevek,ko so mimoidoče nekaj spraševali.Od desetih vprašanih je bilo samo 4 takih ki so govorili slovensko..
Gavrane20
17. 12. 2014 17.23
+0
slaba izgovorjava lai pa ne govorjenje slovenscine sta dve razlicni stvari .. ne jih mesat jst ne poznam niti enga kateri ne bi govoril perfektno slovensko se pa zgodi seveda da v druzbi sebi enakim ali doma govorijo neslovensko
fujjjjjj
17. 12. 2014 17.23
+1
Gavrane,a poznaš kakšnega južnjaka,ki dela v nemčiji pa ne zna nemško...pa čeprav tudi nemščina ni enostavna.
Mr_Primrose
17. 12. 2014 17.24
-1
Jezika sta dovolj podobna, da je učenje Slovenščine dokaj težko. Naučiti popolnoma tuj jezik je občutno lažje, kot jezik, ki je tako podoben, da je mogoče komunikacija med jeziki.
MaršNapolje
17. 12. 2014 17.24
+2
gavrane to niso nobeni stereotipi to je resničnost... vsaj v ljubljani...
Gavrane20
17. 12. 2014 17.26
+4
Poznam vsi so se naucili nemsko a vseeno vsi govorijo v krogu druzine in pa z prijatleji po tvoje "juznasko" :) ... sploh pa kaj ma to veze neglede na vse je nasilje nesprejemljivo noben povoden ni zadosten no .. nekateri so ampak ne pr 10 letnih otrocih .. slaba vzgoja to je to
Gavrane20
17. 12. 2014 17.26
+2
vis se jst delam smesne napake pa sem se rodil tukaj he he
kraljicavesolja
17. 12. 2014 17.36
Fuj, po tvoje mora južni bolj znat slovenščino kokr pa SLOvenc. MI je zanč en neki pametoval po portalu, pol mi je pa napisu "z otroci", prosim te, no. IN tud južnjaki v Nemčiji med sabo govorijo južnjašk, kva ti ni jasn.
?ole Skopušnik
17. 12. 2014 17.15
+14
Za obnašanje otrok so krivi starši. Nekateri starši svoje otroke vzgojijo svetovljansko, drugi pač po kmečko, ker so sami nerazgledani. Od tod razlike.
Borut Novak 1
17. 12. 2014 17.16
+1
?ole Skopušnik
17. 12. 2014 17.19
+2
Borut Novak 1
17. 12. 2014 17.20
+1
Vsi1vzdevki1so1zasedeni
17. 12. 2014 17.21
+7
Se strinjam, da so krivi izključno starši.
?ole Skopušnik
17. 12. 2014 17.23
+1
@Bildko Jp, enkrat sem bil v Italiji pa to.
Borut Novak 1
17. 12. 2014 17.25
+3
?ole Skopušnik
17. 12. 2014 17.27
+1
DeBill
17. 12. 2014 17.14
-7
To je Severnoprimorska regija, ta del Slovenije, ki je ves SDSovski in desničarski, ki je pozabil, kaj so jim delali lahi in bi si to ponovno zaslužil. Škrto in leno do kraja!
bertoolin
17. 12. 2014 17.17
+5
dekra
17. 12. 2014 17.14
-2
problem bosancev je da pri njih ni sramota biti reven in nesposoben, in ravno to loči slovenijo od balkana, tukaj pri nas je največja sramota se pojavit na tv in jokat da nimaš za kurjavo, bosancim to ni problem oni so navajeni da jih drugi živijo od nekdaj, pri njih je to spoštovano da ne delaš ampak se znajdeš da ti nekdo drug da, pri nas je pa to sramota in slovenec raje dela po 16h brez da bi prosil miloščino, če to potem pomnožiš z milijoni dobiš ven razvito slovenijo in zaostali balkan
YUGO45
17. 12. 2014 17.11
+21
Otrok je sam sebi kriv,ker je bosanc... Kaksni bolani komentarji...
nitro557
17. 12. 2014 17.11
+10
nima šola kaj z tem...hišna vzgoja...
Helianthus
17. 12. 2014 17.11
+15
Meni se zdi to višek, ker ni problem samo v narodnosti...ampak v Sloveniji je na tak način obravnavana vsaka drugačnost, pa naj gre za fizično podobo ali pa drugačno mišljenje od ostalih, ki so "kul" in elita razreda. Obupno je vzgojena današnja mladina, norčevanje in nasilje nad drugačnostjo res ne pelje nikamor. Upam, da moj sin nikoli ne bo tak. Učim ga strpnosti in prijaznosti do vseh živih bitij....le upam, da ga ne bo na koncu preoblikovala družba. Je pa že skrajni čas, da se začne takšne stvari reševati, že v vrtcu. Na žalost pa je ogromno odraslih isto mislečih kot tale skupnost v omenjenem razredu in so otroci potem težko drugačni. Ah nekoč bo upam, da bolje...
Poisonivy
17. 12. 2014 17.14
+5
sodeč po večini komentarjev ... ni nevem kakšnega upanja
dekra
17. 12. 2014 17.10
+7
jaz nevem zakaj so vedno južnaki problem, posebno muslimani, in to velja za po celem svetu. kadar odprem tv ali jih je nek musliman zaklal 10 otrok, ali pa neka bosanka po tv joka da ne more plačevati najemnine in čez cel ekran TRR da naj nakažemo, pa vedno so oni neke žrtve pa diskriminirani pa levo desno, pogledaš pa njihove države pa bajte narejene iz listje in trave, vse kar imajo vrednega so jim pa itak naredili neki kristjani pred 100 leti.
patria
17. 12. 2014 17.19
A veš kako je: Vidimo tisto kar želimo videti. In predvsem tisto kar nam mediji plasirajo. Tudi v tu objavljeni zgodbi je potrebno z veliko natančnostjo upoštevati vse okoliščine, razloge za nasilje ( če je sploh prišlo do nasilja)
aghr
17. 12. 2014 17.10
+6
V teh hudih časih bi morali biti ljudje bolj strpni, solidarni drug do drugega, pa je žal obratno. Šovinizma je vse več. Nestrpnost je ena od slabših lastnosti poleg nasilja in arogantnosti.
DeBill
17. 12. 2014 17.12
+1
Zato pa kapital tako prosperira, ker se med seboj dajemo. Deli in vladaj!
Suzana Majc
17. 12. 2014 17.10
+16
"Dodaja, da se sicer v tem razredu že več let pojavljajo težave." Prosim? Kako naj to razumem, v tem razredu se ze vec let pojavljajo tezave??? Ta fant je prisel sele v zacetku solskega leta na to solo in v ta razred. In oni do sedaj niso ukrepali? Se pravi vzrok je "v tem razredu" in pedagogu, ki ta razred vodi- uci in seveda v direktorju te sole, ki ne more zagotoviti varnost otrokom. Ni vzrok fant, ki je prisel iz Bosne. Vzrok so ljudje, med katerimi se je znasel, pa ne po svoji volji ali zelji. Namesto, da ga sprejmejo med sabo, mu nudijo pomoc, ki jo verjetno tudi zelo potrebuje, ga psihicno in fizicno unicujejo. To je otrok, ki potrebuje ljubezen (tako kot vsi mi), toplo besedo in varnost. Samo pod taksnimi okoliscinami se bo lahko razvijal in se nekega dne tudi razvil v ljubecega oceta, moza in drzavljana. Sovrastvo in kriminal nad ljudmi, se nobenemu nic dobrega niso prinesli. Ne eden proti drugemu, temvec z skupno mocjo se resujejo problemi, ki so nastali....
jenihvetes
17. 12. 2014 17.17
-6
haha, toplo besedo, haha lol, ti nedolžna neumnica...
patria
17. 12. 2014 17.20
+2
patria
17. 12. 2014 17.20
+3
kuki337
17. 12. 2014 17.09
+8
Ok. Petošolčki so se zgarbal med sabo. Nič novega. Niso ne prvi ne zadnji zato res ne razumem, kako je to lahko tako bombastična novica. To morajo sanirati starši in šola in poskrbeti, da bo petošolčkom jasno, da pretepanje, porivanje in ostalo nasilje ni sprejemljivo.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.