Slovenija

Merilniki po strupeni mivki

Mežica/Črna na Koroškem, 19. 04. 2007 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po odkritju strupene mivke v peskovnikih so ob mežiškem vrtcu postavili merilnike za nadzor težkih kovin v zraku.

Po strupeni mivki, ki so jo našli v celjskih vrtcih, izdelujejo pa jo v Mežici, so ob mežiškem otroškem vrtcu postavili merilnike za vsebnost težkih kovin.
Po strupeni mivki, ki so jo našli v celjskih vrtcih, izdelujejo pa jo v Mežici, so ob mežiškem otroškem vrtcu postavili merilnike za vsebnost težkih kovin. FOTO: POP TV
Nakup merilnih naprav spada v sklop ukrepov za sanacijo zgornje Mežiške doline, za kar je bilo v lanskem letu, ko so bili merilniki v skupni vrednosti okoli osem milijonov tolarjev kupljeni, namenjenih 150 milijonov tolarjev. Enak znesek (okoli 626.000 evrov) je za sanacijo v državnem proračunu predviden tudi letos, sanacija pa se bo po zagotovilih ministrstva v prihodnjih letih izvajala še bolj intenzivno.

V Mežici, Žerjavu in Črni na Koroškem je Agencija RS za okolje namestila tri merilnike, s katerimi bodo opravljali meritve vsebnosti težkih kovin, predvsem svinca, pa tudi kadmija, niklja in arzena v zraku. Monitoring je namenjen ugotovitvi dejanskega stanja onesnaženosti zraka s svincem v zgornji Mežiški dolini ter spremljanju učinkov ukrepov sanacije tega območja, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

V Mežici je merilnik postavljen na lokaciji ob otroškem igrišču, v Žerjavu v bližini podjetja TAB, v Črni na Koroškem pa v naselju Rudarjevo. Občani sicer neposredno ne morejo spremljati podatkov monitoringa, saj merilniki niso avtomatski, vendar pa bodo podatki o onesnaženosti po končanem monitoringu in izvedenih analizah dostopni na spletni strani agencije za okolje.

Merilniki vsebujejo filtre, na katerih se po posebnem postopku nalagajo delci oziroma se nabira prah. Koncentracija delcev se bo določila s tehtanjem filtrov, z nadaljnjo kemijsko analizo filtrov pa bodo ugotavljali vsebnost težkih kovin v delcih.

Meritve tudi pogosteje, če bo potrebno

Monitoring bo agencija izvajala v skladu s predpisi, ki veljajo na področju kakovosti zunanjega zraka. Med drugim je predpisano, da je meritve treba opravljati vsaj 14 odstotkov časa v letu, kar pomeni ena naključna meritev na teden, enakomerno razporejena v letu, ali osem tednov, enakomerno razporejenih v letu. Ob tem na ministrstvu zagotavljajo, da se bodo meritve izvajale tudi pogosteje, če bo potrebno.

Sicer pa je bila lani v okviru ukrepov za sanacijo zgornje Mežiške doline večina sredstev namenjenih za asfaltiranje makadamskih površin (cest in dvorišč). Skupno je bilo od 150 milijonov tolarjev iz državnega proračuna za asfaltiranje namenjenih 120 milijonov tolarjev, okoli osem milijonov za nakup omenjenih merilnih naprav, preostalo pa za pripravo nadaljnjih sanacijskih načrtov, je pojasnil župan Črne na Koroškem Janez Švab.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.