Slovenija

Joras - 'čudak' - narekuje politiko?

Zagreb/Ljubljana, 09. 04. 2008 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Varčevalci LB so bili oropani, slovensko politiko pa narekuje čudak," trdi Mesić. Türk se je za 24UR ostro odzval.

Mesić je dejal, da ga skrbi, ker uradnim krogom v Ljubljani politiko narekuje ''neki čudak'' - v mislih je imel Joška Jorasa. Primer varčevalcev Ljubljanske banke pa je označil za navaden rop.
Mesić je dejal, da ga skrbi, ker uradnim krogom v Ljubljani politiko narekuje ''neki čudak'' - v mislih je imel Joška Jorasa. Primer varčevalcev Ljubljanske banke pa je označil za navaden rop. FOTO: Reuters
Predsednik uprave Ljubljanske banke Borut Ožura je poudaril je, da je problem ureditve jamstva nekdanje SFRJ za devizne hranilne vloge nedvoumno problem nasledstva.

Če ne bo urejen, bi problem hrvaških varčevalcev nekdanje LB lahko postal predmet interesa EU, ocenjuje hrvaški predsednik Stipe Mesić. Hrvaški varčevalci ne morejo do svojega denarja, bili so prevarani s poceni zvijačo - z razglasitvijo stečaja Ljubljanske banke in utemeljitvijo Nove ljubljanske banke, je dejal Mesić.

"Za zadrževanje njihovega denarja je težko najti drugo besedo, kot da so ljudje ostali brez denarja, da so oropani," je povedal hrvaški predsednik. Dodal je, da vračilo dolga Ljubljanske banke "nima nikakršne zveze s sukcesijo nekdanje SFRJ" ter da gre izključno za odnos med banko in njenimi varčevalci.

'Zahvaljujoč nekemu čudaku'

Kot drugi meddržavni problem je Mesić izpostavil morsko in kopensko mejo, posebej pa "obnašanje Ljubljane do dogodkov v Sečovljah". Glede meje je ponovil, da se bo Hrvaška vnaprej obvezala na potrditev in izvajanje odločitve Meddržavnega sodišča v Haagu. "Takšno izjavo pričakujem tudi iz Ljubljane, verjamem pa, da jo pričakujejo tudi v Bruslju, kjer niso navdušeni nad teritorialnimi spori sedanjih ali bodočih članic, še manj pa z njihovo nesposobnostjo, da se predajo v roke mednarodnem pravosodju," je poudaril hrvaški predsednik.

Mesić je še dejal, da ostaja tudi nekaj spornih točk ob kopenski meji: "Med njimi je na videz najbolj sporna tista, ki je najbolj izpostavljena, zahvaljujoč nekemu čudaku (Joško Joras, op. a.), ki je ustrezen objekt senzacionalističnih medijskih poročil." Dodal je, da ga ne skrbijo rumeni mediji, temveč uradni krogi v Ljubljani, ki so sprejeli, da je omenjeni "čudak" eksponent njihove politike, oziroma da jim s svojimi izpadi narekuje takšno politiko. "To ni dobro in ni resno," je ocenil Mesić, ki je dodal, da je hrvaški interes odprta meja.

Drnovšek in Mesić. Slednji je povzel besede prvega, da "mora sedanja generacija urediti odprta vprašanja".
Drnovšek in Mesić. Slednji je povzel besede prvega, da "mora sedanja generacija urediti odprta vprašanja". FOTO: Reuters

Kljub kritikam je Mesić sklenil, da so hrvaško-slovenski odnosi dobri in da na njihovo kakovost niso globlje vplivali obstoječi problemi. "Imamo odprta vprašanja, ob politični volji in s kompromisi jih lahko uredimo," je poudaril Mesić. Na koncu je povzel misli pokojnega slovenskega predsednika Janeza Drnovška, s katerim je sodeloval še v beograjskih časih. Poudaril je, da se absolutno strinja z Drnovškovimi besedami, da "mora sedanja generacija urediti odprta vprašanja, ki so pred Slovenijo in Hrvaško", ker "nima pravice omenjena vprašanja pustiti za generacije za nami".

Türk ne izključuje referenduma o vstopu Hrvaške v EU

Slovenski predsednik Danilo Türk se je na ostre izjave Mesića ostro odzval. Mesič si je privoščil izjave, ki se ne spodobijo za predsednika neke države, kadar govori o drugi suvereni državi ali o političnih odnosih v tej drugi suvereni državi, je prepričan. ''Med Slovenijo in Hrvaško je še kar nekaj nerešenih vprašanj in lažje jih bomo reševali, če bomo med seboj dosegli večjo raven spoštovanja in kulturnosti v medsebojni komunikaciji. Razočaran sem.''

Türk je prepričan, da Mesićeve besede ne pritičejo predsedniku države.
Türk je prepričan, da Mesićeve besede ne pritičejo predsedniku države. FOTO: POP TV

Glede očitkov, da Slovenija upočasnjuje Hrvaško na poti v Evropsko unijo, Türk odgovarja, da to ne drži. ''Slovenija ne počne nič drugega kot to, da želi, da bi se kriteriji, ki obstajajo za članstvo v EU za pogajanja in dosego spoštujejo. To je vse.'' Türk se strinja s premierjem Janezom Janšo, da referendum o vstopu Hrvaške v Unijo ni izključen, ''saj je to v Sloveniji ustavna pravica''. ''Vprašanje je, ali je politično modro. O tem bo treba odločati, ko pride čas za to.''

Predsednik je tudi povedal, da je od hrvaškega kolega nedavno dobil vabilo na uradni obisk. Türk se novega srečanja, pravi, že veseli, a bo njegova realizacija odvisna tudi od tega, ali bodo pogoji za tak obisk ustrezni. Na to pa, priznava Türk, bodo vplivali tudi nadaljnji Mesićevi nastopi. ''Zavzemam se, da bi se v naših odnosih naučili spoštljivega medsebojnega obravnavanja.''

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starasablja
11. 04. 2008 21.27
Vidim, da nekateri niso nikoli v 80.letih dvigovali keša v drugih bankah,tudi LB v drugih republikah. Že takrat nismo bili zaupanja vredni kot stranka na šalterju. Ko pa si dobil od banke se je videlo, da je bil denar iz mojega računa prenakazan na banko kjer sem le-tega dvgnil. Zame le dovolj jasno, da so tatovi bili v ZG banki.
Mesič je čisti primer še nerazvitega neandertalskega jamskega človeka.Hahahahaaaaaa Ne samo da je podoben praprapra človeku ima namreč tudi tako pamet.Sprašujem se kako bi šele bil zavrt če mu ne bi na ljubljanski kliniki ko je bil na obisku v Sloveniji vstavili nekaj možganov v glavo,ker je sicer imel popolnoma prazno od nekega darovalca z Psihiatrične klinike kateri je bolehal za duševno prizadetostjo.Je pa vsekakor bil velik napredek kar se tudi vidi na Mesiču.HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA PS:Takih ustaških ritoliznikov kot je MASSA85 pa tako ali tako ne moremo upoštevati ker ali je ustaš ali pa je tako grd da ga v Sloveniji noče nobeno dekle pa mora hoditi na hrvaško.
pusicat
10. 04. 2008 17.18
Mesič je pač primat, ne samo po izgledu tudi po izjavah ki jih daje je še daleč od homo sapiensa!!! Darvin je očitno imel prv.
matej85@lycos.it
10. 04. 2008 17.13
hravte zazidat
carpe.diem@masicom.net
10. 04. 2008 16.17
Vinadap, arce, bnam2707, zelo dobro ste zadeli poanto in mislim, da ravno zaradi takih, kot je massa85 in še nekaj podobnih "cvetk", Hrvati vidijo svojo priložnost v še večjem prisvajanju slovenskega ozemlja in popolnem podrejanju Slovenije kot države njihovi okupatorski politiki. Če bi Hrvaška vojno ogrozila Slovenijo, kaj bi ti ljudje naredili? Kaj mislite, če že zdaj dajejo take komentarje? Vso to politično dogajanje vidijo samo skozi svoje egoistične oči ter ne vidijo dlje od hrvaškega morja. Samo, da oni gredo v "lepo njihovo". Obstajajo tudi druge države, kamor se lahko gre na morje. Upam, da ne bo spet kakšnih protiargumentov, ker čim vidim, da nekateri zagovarjate izjavo predsednika Mesića, ki ni užalila le g. Jorasa, pač pa tudi vse ostale Slovence, ki se to tudi čutimo, to pove vse o vas in v kateri kotel pašete. Pojdite po kockasto državljanstvo in bo problem rešen.
vinadap
10. 04. 2008 15.56
massa 85 - pojdi s tega foruma in nauči se Pisati Slovensko!!!!!!!!!!!!
vinadap
10. 04. 2008 15.53
arce - čestitam,lepo napisano!
arce
10. 04. 2008 14.08
massa85: Morda bi moral napisati "nimamo SKORAJ nobenih problemov z Avstrijo, Italijo ...". Pri tem sem mislil naslednje: - ne spomnim se, da bi Avstrijci ali Italijani delali škodo pri nas (sekanje naših gozdov blizu Delnic, posegi na našo zemljo v Prekmurju, gradnja objektov na slovenski zemlji, itd.) - ne eni ne drugi nam niso škodili z muhastimi odločitvami (začasno preprečevanje voženj naših tovornakov po njihovi državi, uveljavljanje ekološko-ribolovne cone, ...) - niso kršili ustnih, sploh pa ne pisnih dogovorov kot Hrvati (mednarodna zaveza o nasledstvu, vlaganje sredstev za razgradnjo atomske elektrarne v Krškem, spoštovanje meje na dan 25.6.1991, preprečevanje incidentov do rešitve meje med državama, neuveljavitev ERC za članice EU, ...) - niso premikali državne meje niti za centimeter, kot to počno Hrvati na kopnem in morju To sem mislil s tem, massa85 in našteval bi lahko še in še. Se pa ne čudim, da očitno simpatizirate s Hrvati, saj ste se s svojo žaljivo izjavo odzvali v enakem slogu kot g. Mesič. Žal nimava enakega pogleda na domovino!
massa85
10. 04. 2008 13.53
HAHAHA LEP POZDRAV CUDAKI!
Madkupe
10. 04. 2008 13.50
Ceste preorat,pa Kitajski zid na Kolpo postavt, pa naj majo svoj usran morje,cigani!
massa85
10. 04. 2008 13.45
ARCE? NIMAMO PROBLEMOV Z ITALIJANI IN AVSTRIJC? S CEGLOM SE UDARI PO GLAVI IN PEJD SPAT ZA 100 LET
DragicaJ
10. 04. 2008 13.31
Brišete mnenja, ki vam niso všeč! Ponavljam, da z Hrvati ne bomo rešili odprtih vprašanj, če ne bomo sprejeli njihovih stališč in postali podalpski Hrvati! Spominjamo se obletnice NDH!
DragicaJ
10. 04. 2008 13.23
Hrvati izvajajo svojevrstno etnično čiščenje. Posebej v Istri se želijo znebiti Slovencev. Zaprli so 126 šol, ki so do leta 1953 bile v Istri. Uniformnost hvaške politike, je politika nacionalsocilizma. Odprte zadeve bi z njimi rešili le tako, da bi jim v vsem dali prav in sprejeli njihovo nadvlado,tutorstvo ...
bnam 2707
10. 04. 2008 12.41
kair in arce:se popolnoma strinjam z napisanim.
arce
10. 04. 2008 12.27
Zakaj nimamo nobenih problemov z Avstrijo, Italijo in Madžarsko? Zato, ker nam nič nočejo, mi pa ne njim. In zakaj je toliko težav s Hrvati? Ker nas vsa leta naše samostojnosti samo izkoriščajo in se zajedajo v našo državo. Ker sem nadvse zaveden Slovenec, sem že zdavnaj razčistil s Hrvati. Pri njih nisem bil več kot deset let in mislim, da tja tudi nikoli več ne bom šel. Ne bom nosil svojega denarja ljudem, ki se delajo prijatelje, ko nas rabijo, drugače pa so do nas nadvse sovražni. Z ženo vrsto let dopustujeva v Grčiji, kjer se počutiva odlično pa še nadvse lepa je. In na svetu je še veliko lepih dežel, kjer lahko preživite dopust. Slovenci, posnemajte me! Bodite ponosni na našo prelepo deželo, na svoj jezik, kulturo in še marskikaj, kar nam je bilo k sreči dano že ob rojstvu; da živimo tu pod Alpami! Ne hodite na morje k Hrvatom! Če bi bili vsi Slovenci tako zavedni, kot sem jaz, bi bila hrvaška obala bolj prazna! Pa še nekaj o Jošku Jorasu. Pomilovanja vredni ste vsi tisti, ki ga vidite kot čudaka. Do njega čutim posebno spoštovanje, saj je pravi domoljub. Škoda, da je v Sloveniji premalo takšnih ljudi!
bnam 2707
10. 04. 2008 12.23
Nikakor ne morem razumeti nekaterih piscev postov,ki se postavljajo v bran južni balkanski sosedi.Še posebej tistih,ki trdijo,da so sporna ozemlja hrvaška!Sram naj jih bo,za mene je to veleizdaja!Tako se obnaša tudi zunaji minister,ki bi že zdavnaj moral oditi z tega položaja! Pravilno se je odzval predsednik republike Danilo Tuerk! Izjava Mesiča in ravno na dan ustanovitve NDH veliko pove,mrd drugimi tudi to,da so bili zavezniki trtjega reicha,da so vijno izgubili,da še do danes plačali vojne škode RS,da niso podpisali kapitulacije,da formalno vojna med dvema državama,da ne govorim v soseščini še vedno formalno traja,da so anektirali ozemlja,ki nikoli niso bila njihova,da še kar nadaljujejo s tem,da so v bistvu naši trenutno največji nasprotniki,ki nas klevetajo širom po EU in še bi lahko našteval! Ker v daljši bodočnosti izgledi za ureditev odprtih vprašanj ne bodo prinesli nobenih rezultatov,mora slovenija postaviti pod vprašaj članstvo te države v EU,dokler se ne reši niz odprtih vprašanj,ki sem jih zgoraj omenil,vključno z mednarodnim sporazumom pred zavezniki,ki naj določi meje med dvema državama,ki sta formalno še vedno v vojnem stanju!Ena,to je HR je bila na nasprotni strani in je vojno izgubila in druga-Slovenija,ki je bila na strani zaveznikov in je vojno dobila.NDH-HR je za nagrado dobila celo Istro in Dalmacijo,Slovenija pa se je morala odreči Trstu,Julijski krajini,Koroški in seveda Istri,ki nikoli ni bila hrvaška.Vse to je šlo v dobro hrvaški,ki je vojno izgubila,poleg tega pa vojno nadaljuje z vsemi podlimi sredstvi,ki krasijo to sosednjo državo. Nihče nima v tej državi mandata,da krči ozemeljsko celovitost in integriteto RS.Z nobenimi tajnimi sporazumi v škodo RS.Z mandatom take pravice niso dobili,razen pravice in dolžnosti,da varujejo ozemeljsko celovitost in integriteto RS,kar pa do danes niso počeli kot to veleva ustava RS.To je veleizdaja. Kar se tiče LB,ni šlo za nobeno krajo,nasprotno kradla jih je lastna država in ta je tudi njihov dolžnik! Mesič bi moral paziti na dolg jezik,ko omenja Jorasa kot čudaka,ki vodi slovensko zunanjo politiko.Joras je žrtev dveh politik:slovenske in hrvaške.to je prava resnica in eden redki je,ki se bori za tisto,kar veleva ustava oblastnikom! V slovenski politiki je velika mera strahopetnosti in klečeplazništva pred evropskimi politiki,še zlasti pred Swobodo,ki nima pojma o zgodovini in forsira hrvaško tja,kamo sedaj še ne sodi.Verjetno gre za interese Austrije po mejah,kakršne so bile za časa Austroogrske monarhije oz.ekskluzivne ekonomske interese v okviru takratne razpadle monarhije.EU si je razdelila te interese,še predno je prišlo do razširitve EU.Tudi Slovenija sodi med takozvane interese Austrije,vsa ekonomija gre skozi Dunaj! Čas je,kot pravi Tine Hribar,da Slovenija odraste in se začne obnašati kot nacionalna država v okviru,ki ga je sama izbrala.V to zrelost sodijo odnosi z HR.Mora imeti trdno stališče in lobirati pri zaveznikih iz druge sv.vojne,ne pa se nekaj menit z raznim Swobodam in podobnimi,ki izvajajo pritiske na RS,da se pokori nekim takozvanim višjim evropskim ciljem,od katerih slovenija ne bo imela kaj prida,razen,da izgubi še tisto malo,kar ima. Prišel bo tudi čas,ko bodo nekateri politiki morali odgovarjati zaradi kršitve ustave republike Slovenije in sicer v tistem delu,ki govori o suverenosti,ozemeljski celovitosti RS. Pozivam tiste,ki so odgovorni za vodenje države,da ravnajo pri odnosih z južno balkansko sosedo po ustavi RS in naj se od tega ne oddaljujejo!Prav tako pozivam tudi vse državljane RS,da ravnajo enako in ne gledajo skozi ozke interese tromesečnega obdobja dopustovanja. Slovenija ima suvereno pravico braniti z vsemi sredstvi svojo ozemeljsko celovitost in suverenost,na celotnem ozemlju!Tega ji ne more preprečiti nobena druga država ali institucija! Hrvaška ni zaupanja vredna,ni faktor,kateremu bi se morala Slovenija podrejati in prenašati klevetanje hrvašk
carpe.diem@masicom.net
10. 04. 2008 11.47
Pygmalion, ja res je, da je Joras to storil in s tem je najverjetneje naredil usodno napako, sicer pa nobena slovenska oblast do sedaj ni ščitila naših ljudi ob meji. Rap_man69, do zdaj še mogoče res nisi imel problemov, ko si letoval na Hrvaškem, vendar meni ni jasno, zakaj rinete v državo, v kateri niste zaželeni? Jaz ne bi šel, pa mi lahko dajo vse zastonj. Nekaj ponosa in dostojanstva pa je vseeno treba ohraniti, ker Hrvati nas imajo predvsem zaradi takih za velike bedake in njihove hlapce. Pa še to... Je bila vojna leta 1991 tudi fora?
Adolph
10. 04. 2008 11.36
Tako je navadno v vsakem sorodnistvu. ... ... Brati se nimamo prevec radi . .. . ..
rap_man69@email.si
10. 04. 2008 10.59
OVCE! to lahko rečem zelo naglas! nasedate foram kot 4 letni otrok, ko ga starši podkopujejo s čokoladami da bi pojedel kosilo! kdo je pisal o Zrinskih? kakšna izdaja, tu se gre predvsem za borbo proti zatiranju ljudstvra in če ne veš so za njimi stali tudi veliki Slovenski grofje, ker si tako pameten verjetno veš kateri! Joras - lutka naših politikov, če ne upajo sami kaj narediti pač najdejo bedaka kot je on in on to naredi namesto njih. Kraja denarja - očitno se je zgodila če ljudje nimajo denarja Morje - Hrvaško morje je prelepo, osebno še nikoli nisem imel nikakršnih težav pa sem prepotoval skorajda vso obalo! Problem sem pa imel v Grčiji, ko so se med sabo v lokalu stepli Srbi. lep pozdrav
Pygmalion
10. 04. 2008 10.35
Vsekakor se strinjam, da četudi je Mesićeva izjava kar se tiče dejstev bolj ali manj točna, ni pa primerna za predsednika države. Sicer pa je Mesić itak znan kot "ljudski" predsednik, ki recimo na žalitev odgovori z žalitvjo. Kar se pa tiče tistih, ki branite Jorasa. Joras je hrvaški KRONSKI dokaz, da so ozemlja južno od Dragonje njihova. Joras sam je iskal gradbeno dovoljenje v Bujah in potem v Bujah šel tudi na sodnijo. Če bi jaz bil Joras, bi se brž skril v najmanjšo mšjo luknjo, da me nihče ne bi mogel najti.