FIT 24UR

MI SMO FIT: Iz horizontale v vertikalo: 'Plezanje je zame pobeg iz vsakdana'

Ljubljana, 10. 04. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jan Lukanovič, asistent snemalca
Komentarji
16

Z današnjim življenjskim tempom si težko izborimo trenutek svobode. Tiste tri do štiri ure na dan, ki naj bi jih imeli zase, moramo res dobro izkoristiti, če želimo pobegniti iz vsakodnevne rutine. Najbolj zdrav način sprostitve duha je zagotovo fizična aktivnost in na mojo srečo obstaja tudi disciplina, ki je pisana na kožo ljudem, ki se v športu drugače ne najdejo.

Včasih nisem bil pretirano navdušen nad rekreacijo, kljub temu pa sem velik del otroštva preživel v gibanju, pa ne po lastni izbiri, pač pa izbire sploh nisem imel. Petčlanska družina v dvosobnem stanovanju enostavno ne bi preživela vikenda, če nas oče ne bi vlekel v hribe, kjer smo, z bistveno manj nastale škode, lahko porabili odvečno energijo. To je bila učinkovita metoda krotenja otrok, obenem pa tudi izvrstna rekreacija, kar je postalo očitno, ko smo se iz stanovanja preselili v hišo, s tem pa so se končali tudi sobotni in nedeljski izleti v visokogorja. Kondicija je kmalu usahnila, posledično pa tudi volja do nadaljnjih, sedaj le še redkih, gorskih podvigov.

Dolgo časa se s pomanjkanjem gibanja nisem obremenjeval, saj sem prosti čas preživljal tako kot večina mojih vrstnikov - v ljubljanskih kavarnah. Občasno sem se znašel na športnem igrišču, ker pa v igrah z žogo ravno ne blestim, sem se tudi teh kolikor toliko spretno izogibal. Kondicije sem imel konec koncev dovolj za na rolko in občasen izlet na blejsko kremšnito, tako da se mi ležernega življenjskega stila ni zdelo smotrno spreminjati.

Telesne neaktivnosti pa sem se s časom naveličal, zato sem storil isto, kot stori večina ljudi v tem položaju, začel sem redno obiskovati fitnes center. Zdržal sem cele tri mesece, potem pa mi je trening z utežmi in trenažerji preprosto postal preveč monoton. Odločil sem se, da je čas, da preizkusim nekaj malo drugačnega, zato sem se podal na lov za potencialno zanimivimi športi. Po priporočilu prijatelja, sem si pogledal nekaj plezalskih posnetkov, naslednji dan pa sem bil že prijavljen na tečaj športnega plezanja, kljub temu, da o tem športu takrat nisem kaj dosti vedel.

Danes je minilo že kar nekaj let, odkar sem prvič bingljal v zraku, in lahko rečem, da sva s plezanjem postala že zelo dobra prijatelja. Pleza se v paru, v navezi, ki jo sestavljata plezalec in varovalec. Pleza se v urejenih plezališčih, kjer so v plezalnih smereh navrtana skalna pritrdišča, v katera se plezalec med plezanjem vpenja, medtem pa ga na tleh varuje varovalec. Da stvar ni monotona, poskrbijo raznolike plezalne smeri in višina, navdušenje pa ostaja ravno zato, ker je vsak vzpon edinstven.

Izlet v plezališče mi je bolj podoben izletu v lunapark kot pa v telovadnico. Ko se podaš v vertikalo, je fizična utrujenost od premagovanja višine tvoja zadnja skrb, v bistvu utrujenosti sploh ne čutiš na isti način kot pri drugih disciplinah, je le še ena ovira med tabo in vrhom in te sili v to, da pomanjkanje moči v rokah nadoknadiš s pravilnejšo postavitvijo telesa. Svoje težišče držiš kolikor se da blizu stene, dviguješ se večinoma z nogami, z rokami pa si pomagaš le še za ravnotežje. Tudi, ko imaš izmučeno celotno telo, vzpona ni težko nadaljevati, saj je tvoja motivacija to, da če ne prilezeš do vrha v kosu, na neki točki letiš nazaj proti tlom.

Plezanje mi je sedaj nekakšen pobeg iz vsakdana. Oprema je stalno naložena v avtomobilu, tako da poberem samo še soplezalca, da se skupaj odpraviva v nek, še ne poznan kotiček Slovenije. Med plezanjem mi po glavi ne rojijo nepotrebne misli, izoliran od sveta sem kot v nekem meditativnem stanju, kjer sem osredotočen samo na pravilno gibanje telesa. Ob dobrem dnevu odmislim tudi večje padce, tako da lahko brezskrbno uživam ob razgledih, ki te kot nagrada čakajo na vrhu vsake stene. Po preplezani smeri se spustim nazaj na tla in prevzamem vlogo varovalca, med tem časom pa se tudi spočijem do naslednjega vzpona. Vse skupaj je v bistvu zelo enostavno. Ravno tak način krepitve telesa in duha pa očitno ustreza vedno več ljudem, ki ti, sploh, če je vreme lepo, pod steno delajo družbo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SkokecPokec
10. 04. 2016 10.11
+6
Mi kot mulci smo včasih po drevesih plezali, zdej pa nč več. A si predstavljate, k bi zgledal en 70 letnik, po drevesih plezat...
Vapo
10. 04. 2016 12.10
+21
Prekleto boljše, kot pa 70 letnik, ki je priklenjen na posteljo in odviden od aparatur... Poznam kar nekaj aktivnih 70letnikov, ki so še navdušeni hribolazci in vsaj 70% dvajsetletnikov pustijo daaaaaaleč za sabo... In ne, resnično ne pretiravam...
rdecioktober
10. 04. 2016 10.10
-4
Kakšno tarnanje očitno ga mati ni učila o kompromisih, odrekanju in skromnosti ...nova generacija ki misli da je najbolj boga.
Verbena
10. 04. 2016 09.50
+12
Včasih se človek pač najbolje počuti sam s sabo ....so trenutki, ko to počutje deliš le z naravo...zakaj pa ne preplezati kakšno manjšo steno, sem jo ravno pred kratkim....dober občutek za telo in dušo....
joze drugi
10. 04. 2016 09.04
-13
Če s plezanjem beži iz vsakdana, potem pomeni, da mu večinoma v življenju ni lepo al kako? :) Potem dvomim da kdo iz JU pleza. :)
platon26
10. 04. 2016 09.19
-5
Beži pred samim sabo, samo da ne bi glave vklopil!
rdecioktober
10. 04. 2016 19.03
-1
a tej iz JU nikol ne grejo iza compa...kar talajo minuse :)
horhinjo
10. 04. 2016 08.59
+16
Z današnjim življenjskim tempom si težko izborimo trenutek svobode ? Miskim, kar srh me je spreletu. Ali smo v zaporu? Smo sužnji?? Eno življenje imamo in če ga bomo dali nekim kvazi šefom in delali zanje do 70 leta za mizerno plačo in za 20 dni dopusta, potem je to morda res.
Vapo
10. 04. 2016 09.09
+25
Ali smo v zaporu? Ja. Samo probaj pustiti šiht in boš videl... Smo sužnji? Ja. Sužnji služb, sužnji družbe in sužnji tehnologije...
platon26
10. 04. 2016 09.18
-18
audiirs4
10. 04. 2016 09.21
+3
sajoa, si videl ovčkice ti pritiskajo minuse... Taki kr naj delajo za 700e pa nimajo pol nič od življenja
Verbena
10. 04. 2016 09.51
+10
..predvsem smo sužnji navad in zahtev družbe...zato je včasih le dobro vse izklopit in poslušat le samega sebe..
platon26
10. 04. 2016 08.44
-9
Ovčice: tecite, plezajte, drsajte, fitnisirajte... skratka izklopite mozak in pustite, da vas vidijo naokoli kot do sedaj, rezultati vašega spanja so čudoviti tako, da kar poslušajte tale portalček boste daleč prilezli v življenju in to FIT!
Vapo
10. 04. 2016 08.54
+7
Kaj pa je alternativa, o plemeniti centurion?
Cmrlj3
10. 04. 2016 09.56
+5
ležanje na kavču s pivom v roki in občasni sprehod z žago do gozda, da se lahko pohvalimo, kako podiramo drevesa in delamo drve.