Slovenija

'Poveljnik Škerbinc ni govoril neprimerno o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba'

Ljubljana, 13. 06. 2019 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po besedah podpredsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Žana Mahniča je današnje zaslišanje brigadirja Mihe Škerbinca pokazalo, da ta ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc in da ni odgovoren za nočno streljanja na Počku. Po oceni ministra za obrambo Karla Erjavca pa gre pri današnjem zaslišanju za še eno zadevo, ki kaže na zlorabo komisije v politične namene.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Škerbinc pred komisijo
    03:23
    Iz 24UR: Škerbinc pred komisijo
  • Žan Mahnič o zaslišanju brigadirja Mihe Škerbinca
    00:29
    Žan Mahnič o zaslišanju brigadirja Mihe Škerbinca
  • Žan Mahnič o dokumentu, ki naj bi ministra Erjavca postavljal na laž
    00:35
    Žan Mahnič o dokumentu, ki naj bi ministra Erjavca postavljal na laž

Danes je za zaprtimi vrati zasedala komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Poslanci so opravili pogovor z brigadirjem Miho Škerbincem zaradi razjasnitve dejstev v zvezi z opravljenim nadzorom posebne pooblaščene skupine komisije na sedežu Obveščevalno- varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo. 

Žan Mahnič na novinarski konferenci po zaključeni seji Knovs.
Žan Mahnič na novinarski konferenci po zaključeni seji Knovs. FOTO: POP TV

Današnje zaslišanje je pokazalo, da Škerbinc ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc in da ni odgovoren za nočno streljanja na Počku, glede česar je poslancem predal tudi dokument, ki to dokazuje, ker ni pod stopnjo zaupnosti, je v izjavi po seji komisije novinarjem dejal podpredsednik Knovs Žan Mahnič. Napovedal je, da bo po vseh zaslišanjih o vsem skupaj komisija opravila tudi posebno poročilo. V nadaljevanju namerava komisija zaslišati tudi načelnico generalštaba in direktorja OVS Dejana Matijeviča

Kot je besede Škerbinca povzel Mahnič, govorice glede zdravstvenega stanja Ermenčeve niso bile osamljen dogodek. Brigadir se je namreč spomnil vsaj treh podobnih primerov. Po besedah Mahniča zotraj SV obstaja mreža neformalnih informatorjev, ki izvajajo ovaduštvo, pošiljajo naprej informacije o tem, kaj se govori znotraj vojske in si vse skupaj izmišljujejo. Na ta način so se pojavile govorice in medijski zapisi o tem, da naj bi bila načelnica generalštaba zamenjana, čemur pa je Škerbinc, kot je danes po besedah Mahniča pojasnil komisiji, ostro nasprotoval.

Tudi na postroju Škerbinc, kot je zatrdil komisiji, ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve, in ima za to tudi 200 prič. Bil je tisti, ki je želel pomiriti celotno zadevo, dopušča pa možnost, da si je njegove besede kdo v postroju tolmačil drugače. Kot je njegove besede povzel Mahnič, je brigadir dejal, da ima dovolj tega, da se širijo govorice o zdravstvenem stanju načelnice, ker so neprimerne, poleg tega iz njegovih ust nikoli ni bilo mogoče slišati, da se je Ermenčeva zlomila ali da je nesposobna za opravljanje funkcije. 

Po besedah Mahniča so bila zaslišanja, ki jih je opravila posebna pooblaščena skupina OVS, po mnenju Škerbinca zelo nenavadna, tisti, ki so bili zaslišani, so lahko odgovarjali samo z odgovoroma "da ali ne". Škerbinca pa menda tega, ali je neprimerno govoril, sploh niso vprašali. Po zaključenih zaslišanjih je dobil telefonski klic načelnice generalštaba, ki mi ju sporočila, da ga bo razrešila zaradi govoric. Ko ji je odvrnil, da OVS zoper njega ni ugotovil ničesar, mu je odvrnila, da ona o tem ni seznanjena. "Ne moti ga to, da je bil razrešen, moti ga način, ki je nečloveški in nezakonit," je dejal podpredsednik Knovs. 

Po besedah Mahniča v oči bode dejstvo, da je OVS, ki je poročilo o zaslišanjih zaključila 12. aprila, o celotni zadevi nato še enkrat delala zaključke oz. poročilo. Obremenitve v primeru Škerbinca pa so ugotovili potem, ko je že bila vložena interpelacija in ko so sklepe sprejeli tudi na Knovsu. "OVS očitno zaključi tako, kot paše ministru Erjavcu," je k temu pripomnil Mahnič. Če brigadir ni bil kriv za govorice o zdravstvenem stanju, se zdaj poraja vprašanje, zakaj je bil sploh razrešen, se je spraševal Mahnič. 

Podpredsednik komisije je povzel tudi Škerbinčevo pojasnilo glede nočnega streljanja na Počku. V zvezi s tem je Škerbinc komisiji izročil dokument oz. poročilo o izvajanju aktivnosti na omenjenem vadišču. To poročilo je ministru za obrambo Karlu Erjavcu posredovala Ermenčeva, v njem pa med drugim zapisala, da je SV dosledno izvajala vsa prejeta navodila v zvezi z aktivnostmi na vadišču.

Tako je tudi v primeru spornega streljanja načrtovanje in izvajanje aktivnosti po besedah Mahniča potekalo skladno z dogovorom in usmeritvami vlade ter ministrstva za obrambo. "Če je Slovenska vojska streljala do treh zjutraj, pomeni, da so bile to usmeritve ministra," je povzel.

Dokument, ki ga je načelnica poslala ministru, zato po prepričanju poslanca SDS postavlja na laž ministra za obrambo in opere izmišljene krivde Miho Škerbinca. Erjavec po njegovih besedah namreč trdi, da naj bi Škerbinc kršil linijo poveljevanja in da nočno streljanje ni bilo načrtovano.

Aprilska seja Knovs

Spomnimo, komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je konec aprila sprejela ugotovitve, da je minister za obrambo Karl Erjavec na podlagi govoric, da naj bi Škerbinc, poveljnik v poveljstvu sil Slovenske vojske, neprimerno govoril o načelnici generalštaba Alenki Ermenc, naročil obveščevalno dejavnost in zlorabil položaj. Kot je takrat pojasnil podpredsednik komisije Mahnič, so do sklepov prišli na podlagi ugotovitev, do katerih se je dokopala pooblaščena skupina, ki je opravila nenapovedan nadzor na OVS ministrstva za obrambo. 

Miha Škerbinc
Miha Škerbinc FOTO: Kanal A

Ugotovili so, da je Erjavec na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve, ustno naročil direktorju OVS Dejanu Matijeviču, da začnejo zbiranje informacij pri pripadnikih SV oz. obveščevalno dejavnost.

Mahnič je takrat poudaril, da je OVS zaslišal 25 pripadnikov, pri tem pa se je skliceval na napačno podlago v zakonu o obrambi. Kot je poudaril Mahnič, sta tako Erjavec kot Matijevič, ki ustnega naročila ministra ni zavrnil, kršila zakon.

Poslanska skupina SDS pa je zoper Erjavca 10. maja v parlamentarni postopek vložila tudi interpelacijo, v kateri ministru očitajo zlorabo OVS, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil SV Škerbinca ter laži in zavajanje. 

Erjavec pričakuje, da je Škerbinc govoril resnico

Zaslišanje nekdanjega poveljnika poveljstva sil SV Škerbinca na seji Knovs je danes že komentiral tudi minister Erjavec. Po ocenah ministra gre za še eno zadevo, ki kaže na zlorabo komisije v politične namene. Današnje zaslišanje je predvsem v službi interpelacije, meni Erjavec, ki pričakuje, da je Škerbinc govoril resnico.

Zaslišanje nekdanjega poveljnika poveljstva sil SV Škerbinca na seji Knovs je danes že komentiral tudi minister Erjavec.
Zaslišanje nekdanjega poveljnika poveljstva sil SV Škerbinca na seji Knovs je danes že komentiral tudi minister Erjavec. FOTO: Damjan Žibert

"Potem bo tudi komisiji zelo jasno, zakaj je bil Škerbinc razrešen", je v izjavi po današnji seji vlade dejal Erjavec. Ponovil je, da zakonodaja ne predvideva razlogov za razrešitev poveljnika poveljstva sil SV, ker gre za formacijsko dolžnost. "V vojski vemo, kako se ukazi izvršujejo, minister pa ima pristojnost, da na predlog načelnice generalštaba lahko razreši in imenuje posamezne poveljnike v določenih strukturah Slovenske vojske," je dodal.

Med drugim je minister spomnil, da je vlada 24. januarja letos potrdila načrt vaj, kar pomeni, da bi morali vsebinski nosilci, torej Poveljstvo sil in predstavniki tujih oboroženih sil, ustrezno uskladiti nadaljnje dejavnosti. "Do tega očitno ni prišlo, zato ne drži trditev, da je vaja potekala v skladu z vladno odobritvijo," je zapisal.

Erjavec je danes ponovil tudi navedbe, ki jih je zapisal v odgovoru na interpelacijo, da je Škerbinc grdo govoril glede zdravstvenega stanja načelnice Generalštaba SV Alenke Ermenc. "O tem bom lahko prepričal DZ na zaprti seji, ker so dokumenti interne narave," je pojasnil. Tako tudi ni odgovoril na vprašanje, ali ta ugotovitev izhaja iz poročila po zaslišanju pripadnikov SV. Povedal je le, da imajo informacije, ki dokazujejo, da je temu tako. "Če bo potrebno, bomo zaprli sejo DZ in predložili ustrezne dokaze," je dodal.

Datum interpelacije Erjavca, ki jo je vložila SDS, sicer še ni določen, a sam pričakuje, da bo to prihodnji teden v petek, 21. junija. To je ravno na Erjavčev rojstni dan. "Bo pač rojstnodnevno darilo," je še dodal.

Škerbinc po zaslišanju na Knovs vsebinskih izjav medijem ni dajal, saj da za to nima pooblastil. Ima pa pooblastila za izjave na Knovsu, je odgovoril in pojasnil, da ga sicer ne bi bilo. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
14. 06. 2019 07.10
+1
ja pa mora se vedeti kdo je glavni na vasi ane karli
staridida
14. 06. 2019 07.06
+2
Korle laže kot levak....
razocarani
14. 06. 2019 11.07
-1
a res ? kaj pa tvoj janzek on pa ne laže ,no če ti tako praviš bo pa sigurno res ,,daj bedak kateri politik pa ne laže ,,
Principat
13. 06. 2019 21.56
+3
lepo prosim ,,, v vojski moraš naprej nekaj pretrpeti , doseči , se odpovedati ,, pampers , coca cola in čips pa premoreta le eno od načelnih storitev "poslušnost"
User300173
13. 06. 2019 20.52
-5
Načelnici Ermenc in ministru Erjavcu je bil Škerbinc trn v peti in ga je bilo potrebno zamenjati. Bi ga zamenjali in bili tiho, kakor so se zamenjave dogajale do sedaj. Ampak sposobni Erjavc,ki še pralnega stroja neznapravilno obtožiti, je stegnil jezik in iz ene neumestne izjave v drugo. Da je v ozadju nekaj tretjega je jasno ko beli dan. Erjavec se nagiba na Rusko stran, Škerbinc na zahodno. Je Ermenčeva videla v Škerbincu grožnjo za svoj položaj? Ermenčeva je ženska in kot taka tudi razmišlja. Vsekakor je Erjavec naredil štalo, za ministra pa nikakor ni. Njegov zagovor, da je vse skupaj politična pašta vsekakor drži, saj o tem razpravljajo politiki, ki sprejemajo politične odločitve. Erjavec jepozabil, da je bil v Janševi vladi obrambni minister? Dobri kolegi so muti iz SDS. Enkrat ga postavijo za ministra, drugič ga iz istega ministrstva rušijo. To vsekakor stranki SDS ni v čast. Izkazalo se je, da slabo ocenijo svoje ministre.
krtofl
13. 06. 2019 21.17
+3
brezveze13
13. 06. 2019 20.48
+1
kdo se je oglasil da gre za zlorabo v politične namene edini ki vse hoče obrniti sebi v p4rid pa res tega zgagarja od kakca ne morete eliminirati iz vladnih krogov s čim neki vas drži pa govorite o prisilni vladavini bivše kahla je 10x hujši manipulant kateri blokira vlado vlada posledično narod
Radoveden
13. 06. 2019 20.10
+5
Občani Bežigrada so okoljevarstveni inšpekciji prijavili neznosen smrad, ki se že leto dni šriri iz zgradbe Ministrstva za obrambo. Veterinarska inšpekcija menda ni pristojna, saj so velike zveri posebej zaščitene, kar spada v pristojnost Ministrstva za okolje. Bo birokracija zmogla premostiti vse ovire in pravočasno ukrepala?
Brakedirt
13. 06. 2019 20.15
+6
"Navodila za komentiranje prihajajo s sedeža stranke v Ljubljani, in sicer na lokalni izvršilni odbor, kjer nato ukaze posredujejo članom, ki so zadolženi za komentiranje," pojasnjuje in dodaja, da je bilo v njihovem lokalnem odboru aktivnih do deset komentatorjev, ki so morali biti ob izrednih dogodkih stranki na voljo tudi med delovnim časom. "Če je bil tak ukaz, si moral spustiti lopato in komentirati,"
krmeki
13. 06. 2019 20.06
+2
Že to, da je Škerbinec dopustil možnost, da si je lahko kdo napačno razlagal njegove opazke kaže na to, da ni bilo vse čisto. Mahnič pa seveda zavaja po navodilu
Rde?iAlarm
13. 06. 2019 20.05
+2
ne vem ali se meni samo dozdeva da se bo tale falirani študent FDV-smer abrambaslovje razpočil.........nekaj ga napihuje.....
krmeki
13. 06. 2019 20.04
+4
Mahnič: Ali ste govorili grdo o načelnici? Škerbinec: Ne. Mahnič: Škerbinec ni grdo govoril o načelnici.
krmeki
13. 06. 2019 20.04
+12
M_teorija
13. 06. 2019 19.52
+2
Ah , dejte no kakšno grdo govorjenje . Nič bolj kot je Janš govoril o prostitutkah v novinarstvu!?
Manandi
13. 06. 2019 19.51
+2
Ni pomembno saj izgleda kot strašilo za v Koruzo, to lohka mi rečemo civili njeni čini pa Bog pomagaj ?? in adijo pamet ??
komarec
13. 06. 2019 19.52
+4
Brakedirt
13. 06. 2019 19.58
+1
se je za vprasati, kdo je bolj nesposoben, ta ki tukaj nabija ali tisti ki mu posilja navodila...
Karlo
13. 06. 2019 20.37
+3
Ob takem strašilu, ptiči od smeha ne morejo več letet, ko ga zagledajo.
vodomer
13. 06. 2019 19.37
+1
fljfo
13. 06. 2019 19.03
-2
Ne veš, kdo je bolj nesposoben....Mahnič ali Karel
Brakedirt
13. 06. 2019 19.07
+2
piljan
13. 06. 2019 19.13
+4
Hehehe,tole je pa že drugič od tebe,tako,mal za nevtralnost.
Brakedirt
13. 06. 2019 19.20
+2
spodaj pa zajebant2 nabija, se mu pa ne upa nic napisati.
RibicTine
13. 06. 2019 18.59
+7
Če Erjavec tokrat ne odpade nismo normalna država. Uničil je vse kar je vodil, se spravljal na podrejene, ampak zaradi njegovih glasov v parlamentu, ga nihče ne odžaga
Uporabnik8879
13. 06. 2019 19.36
+7
Ha ha, Ribic....koliko je kdo uničil, bi se dalo debatirati....zagotovo bi se tehtnica močno ngnila na JJ stranko. Pozabljaš, da je bil tudi v vaši vladi, pa ga takrat niste napodili...Ker folk ni neumen in ne naseda več na take manipulacije, je tudi ostal osamnjen na političnem parketu, no ne čisto, sedaj mu še NSI štango drži, sem pa še mal plemeniti zraven doda, če se mu izplača...
zajebant2
13. 06. 2019 18.57
-5
ti levaki eden bolj laže ko drugi, vse dati na politično smetišče
komarec
13. 06. 2019 19.56
+0
zajebant o laži ne bi veliko energije rabu, RKC laže že 2019 let pa nekaj razlagajo i 10. božjih zapovedih, da o majerju ne govorimo, trgovina z orožjem pa to.
piljan
13. 06. 2019 20.37
+3
Laže tudi tablontna opica,kar niti ne bi bilo hudo,če ne bi potem stalno hodil v cerkev po lažne odpustke.
ivan.z Doba
13. 06. 2019 18.53
+6
Izjava, da si lahko kdo Škerbinčevo izjavo o zdravju generalice narobe razume, pove vse o Škerbincu in vlogi debelušnega sektaša, ki z vodenjem komisije cuza dodaten denar. O intelektu pa ne bi, ker bi me brisali. Sektaši, tudi srbski kurjerejec vas ne reši pred propadom.
CIGU MIGU
13. 06. 2019 18.31
+4
ma kdo je ta tip,a ga kdo pozna
Pozitiven
13. 06. 2019 18.29
+2
Erjavec lazes, da smedi za teboj... ni bilo prvič, imaš srečo da si ta pravi.... pakiraj kufre.
FAUSTOS1
13. 06. 2019 18.07
+16
tam kjer je mahnič je noč dan in dan noč in zemlja ploščata ,kot trdi veliki ideolog sds
Bofur
13. 06. 2019 18.03
+21
Ta Mah Nič je pa tudi zanimiva osebnost. Seveda da Škerbinec ne bo sam sebe potunkal in ne bo priznal, da je žaljivo obrekoval nadrejeno načelnico. Čemu je sploh bila potrebna ta komisija za zaprtimi vrati ? Vtisu, cirkusu ... resnici sigurno ne. Resnica pa je, da minister zanesljivo lahko zamenja ali predlaga zamenjavo uradnika. Saj nihče v tej državi ne more biti nedotakljiv. No razen Mah Niča. Zakaj Mah Nič ne raziskuje raje vpletanje Sloveniji tuje in sovražne države, ki preko denarnih vložkov v medije pod okriljem Mah Ničevega šefa JJ, vpliva na politiko stranke, ki ji pripada Mah Nič. Stranka SDS edina ni obsodila objavo zemjevida "Velike Madžarske", na kateri je del Madžarske tudi ozemlje Slovenije (Prekmurje). To je pa za izredno sejo in parlamentarno preiskavo.