Slovenija

FOTO: Miki Muster in Andrej Brvar, velika Prešernova nagrajenca

Ljubljana, 07. 02. 2015 20.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Cankarjevem domu so podelili Prešernove nagrade. Svetloba kot rdeča nit prireditve je vodila gledalce do najvišje točke proslave, ko sta spregovorila letošnja Prešernova nagrajenca za življenjsko delo - pionir slovenskega stripa Miki Muster in pesnik Andrej Brvar.

Nocojšnja podelitev Prešernovih nagrad, ki jo je režiral Matej Filipčič, je bila naslovljena Sipanje svetlobe. Voditeljica večera Nataša Dolenc je uvodoma omenila paradoks poezije, ki lahko sveti tudi s svojo temo. Sovoditelj Igor Velše pa je dodal, da se na predpraznični večer vendarle spodobi slaviti svetlobo. Tako so se skozi večer odpravili po svetlih poteh kulture in umetnosti skozi besede velikih slovenskih in svetovnih avtorjev.

Prihajta iz krajev, kjer sije sonce

Letošnja Prešernova nagrajenca - Miki Muster in Andrej Brvar – po besedah voditeljev prihajata iz krajev, kjer sije sonce. Skupen jima je navdih, ki zagovarja znosnost življenja in nalezljivo upanje.

Brvar je po prevzemu nagrade zbranim zastavil pesem-vprašanje: Ali so kdaj pomislili, s kom vse so se že rokovali in nato pomislili, s kom vse so se ti ljudje pred tem rokovali, itd.. "Ste že kdaj pomislili, da ste se vpeti v to nevidno mrežo sklenjenih rok, posredno rokovali z vsemi ljudmi na svetu, ne glede na barvo kože, versko pripadnost ali politično prepričanje?"

Andrej Brvar
Andrej Brvar FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi Muster je bil kratek, saj je, kot je dejal, povedal že vse: "Ko sem bil otrok, sem sanjal o tem, da bom zabaval generacije otrok in mislim, da mi je uspelo. Imam pa željo. Če imate tudi vi neizpolnjene otroške sanje, vam želim, da bi se vam izpolnile, tako kot so se meni."

Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj je povedal, da bi se vselej odločil za slovensko državljanstvo, saj v Sloveniji na rojstni dan največjega pesnika slavimo kulturo in umetnost: "Tak narod, čeprav številčno majhen, je velik narod." Kultura je po njegovi presoji v Sloveniji tista tovarna, ki še proizvaja in ne le trguje ter omogoča vse tisto, kar tudi v svetu velja za največjo vrednoto in veščino 21. stoletja: "To je ustvarjalnost, ki je pogoj za napredek." Bogataj je omenil, da je odbor že pripravil nekaj sprememb statuta in pravilnika Prešernovih nagrad, ki naj bi prišle v veljavo prihodnje leto. Dodal je, da je upravni odbor letos dosledno upošteval mnenja strokovnih komisij.

Miki Muster
Miki Muster FOTO: Aljoša Kravanja

Nagrade Prešernovega sklada

Kot vsako leto, tudi za voljo stopnjevanja suspenza, so najprej podelili nagrade Prešernovega sklada. Prva sta jo prevzela plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek, ki sta bila nagrajena za avtorsko plesno stvaritev Duet 014 ter za umetniško zasnovo in realizacijo plesnega projekta Korak v dvoje po Pii in Pinu.

Slovenski kulturni praznik, 8. februar, posvečen spominu na Franceta Prešerna, bo v nedeljo minil v znamenju številnih večjih in manjših prireditev, ki se bodo vrstile po državi.

Jure Pukl je virtuoznost, za katero je bil nagrajen, predstavil tudi polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Skupaj z zasedbo Bastian Stein's NEOgravity je zaigral skladbo Last Autumn. Prav tako se je zbranim z branjem iz nagrajenega prevoda Canterburyjskih povesti Geoffreya Chaucerja poklonil prevajalec Marjan Strojan.

Nagrade Prešernovega sklada sta prevzela še mladi slovenski skladatelj Vito Žuraj ter gledališka in filmska igralka Pia Zemljič. Akademskega slikarja Marka Jakšeta na podelitev ni bilo. V njegovem imenu je nagrado prevzela njegova nečakinja Ana Jakše.

Z besedami in utemeljitvami del, v katerih so se dotikali svetlobe, so se na nocojšnji podelitvi spomnili tudi petih lani preminulih Prešernovih nagrajencev - pisateljev Kajetana Koviča in Vladimirja Kavčiča, pesnika Tomaža Šalamuna, slikarja Bogdana Borčiča ter skladatelja Pavleta Merkuja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štrekeljc
08. 02. 2015 17.28
+0
Danes sem poslušal intervju z Mikijem Mustrom. Ni mi šlo v račun, kako lahko nekdo, ki je v prejšnjem režimu imel toliko privilegijev kot on (monopol nad stripi, reklamami, risankami,..., s honorarjem -ednina!- si ji je brez problemov kupil stanovanje ) tako jamra čez razmere pred letom 91. Menda zato, ker je moral plačevati davke. Res pravi domoljub!
Komunyereadio
08. 02. 2015 17.46
-4
štrekeljc
08. 02. 2015 18.38
+3
Netajkun
08. 02. 2015 20.55
-1
tale štrekeljc ga ne mara , ker je SDS - ov . Bučman , kakšne privilegije je imel ? , ali si ga sploh poslušal . Drugače pa , 90 % davkov ne bi plačeval noben pri zdravi pameti ( tudi največji domoljub ) , on je svojo letno dovoljeno finančno konstrukcijo zaključil že ob koncu FEBRUARJA in potem bi delal samo še za davke ( ja , tako so delali v prejšnjem režimu s pridnimi in sposobnimi - potlačili so jih , da ne bi izstopali . Da ne bi taki ( kot si ti ) počutili manjvredne .
flojdi
08. 02. 2015 17.19
+2
. HVALA gospod Miki Muster .za vse stripe.
bema1201
08. 02. 2015 10.46
-1
Do osamosvojitve leta 1991 so ljudi, kot so Muster, pisatelj Boris Pahor, Drago Jančar, telovadec Leon Štukelj in še kar nekaj največjih Slovencev zaničevali, nekateri so morali celo v tujino, da so lahko svoj talent in znanje pokazali ljudem in svetu. Sedaj pa nekateri predstavniki rdečega režima vsako leto sedijo na proslavah ob kolturnem prazniku.Prešern se obrača v grobu ko vidi to sprevrženost. Sicer pa ti ljudje vsak dan znova dokazujejo svojo pokvarjenost.
sinhron
08. 02. 2015 11.27
+4
Zato pa nobenega od SDS-a ni bilo na proslavi kulturnega praznika , ker je za vas kultura izražanja , misli in dejanj združena v laži , komprimitiranju , diskvalifikacijah , potvarjanju , plagiatorstvu , ponarejanju in verovanje v korupcijo in kriminal v eni osebi !
den456
08. 02. 2015 14.40
-1
sinhron, daj se sinhroniziraj na današnji čas in nehaj že enkrat živet v Jugi.
zgubaslovenska
08. 02. 2015 16.44
+2
Muster je veliko delal za slovenska podjetja v Jugi, tako da to ne drži. Tudi Zvitorepec je dolgo izhajal. To so stripi, risanke in reklame ob katerih smo rasli. Verjetno je imel v tujini boljše pogoje za delo. Tudi za tuje naročnike.Je pa res, da sektaši stalno povdarjate na forumu, da je kultura parazit in kot taka nepotrebna. Omejenost duha.
štrekeljc
08. 02. 2015 17.29
+2
mabe, Muster zatiran? Spomni se revije Zvitorepec in reklam na TV, zajčkov,.... Saj so bile samo njegove, drugih nisi videl!
bema1201
08. 02. 2015 10.25
-1
Kučan je pa manjkal, hvala Bogu saj enkrat. Tukaj res ne paše zraven, med ljudi , ki so nekaj dokazali v svojem življenju.
Indijanez
08. 02. 2015 10.28
+3
Če že mešaš politiko v takšne članke, sigurno je bolj primeren kot vsi iz skrajne desničarske stranke sds.
sinhron
08. 02. 2015 10.30
+0
Nič ni manjkal , je sedel na balkonu , ker je kulturen , ponosen in moder človek ,
den456
08. 02. 2015 14.43
-2
Ne, ne . Na balkonu je sedel, da je bil dovolj visoko, da je kaj videl.
croc
08. 02. 2015 08.11
+12
Miki Muster, kapo dol, čestitke!!
01xxy
08. 02. 2015 08.05
+2
V prvi vrsti na proslavi pa brez sramu sedi tudi predsednik ustavnega sodišča. Naj se odloči: ali bo hodil na proslave v Rovte ali v Cankarjev dom.
sinhron
08. 02. 2015 10.24
+5
Zato pa nobenega od SDS-a ni bilo na proslavi kulturnega praznika , ker je za vas kultura izražanja , misli in dejanj združena v laži , komprimitiranju , diskvalifikacijah , potvarjanju , plagiatorstvu , ponarejanju in verovanje v korupcijo in kriminal v eni osebi !
el capitan 1
08. 02. 2015 07.57
+3
Mene pa za nima , kaj ima politika opraviti in se nastavljati kameram, ko je pa vendarle podelitev največjih nagrad za kulturo? In v naši politiki prav gotovo ni ne kulture in ne kulturnega obnašanja, zato proč s politiki in vsa čast kulturnikom-prešernovim nagrajencem!
štrekeljc
08. 02. 2015 18.20
+2
A zato tvojih antikomunistov ni bilo, ker pri njih ni ne kulture ne kulturnega obnašanja?
Infraping
08. 02. 2015 04.30
+8
Js ne bom nikol pozabu ko je šou Lakotnik čez lužo. Al pa ko je bla una s čaranjem. Čem lahk, bom kup vse dele spet (če se ne motim nisn prebral sam enga). Pa papirja ne bom jel ob straneh tokrat, če bo Bog dal.
Alojz Železnik 1
08. 02. 2015 03.55
-11
Vse lepo in prav! Rad sem bral Zvitorepca, rad sem hodil z zajčki spat ... AMPAK! Strip je ravno toliko kultura kot so kuhinjski recepti kemija. Kaj hočemo, komunisti in njihovi mladiči so že od nekdaj imeli težavo s kulturo, agitprop je njihov največji kulturni dosežek. Kaj hočemo, komunisti in njihovi mladiči pač nočejo izobražen in kulturen narod, ker idi otom lažje vladajo.
el capitan 1
08. 02. 2015 08.00
+5
Morda pa ne veš, če ti povem skrivnost: Miki Muster je odličen primer antikomunista, ki je bil tudi preganjan iz strani komunizma za časa vse po vojni in vse do osamosvojitve. Ravno zaradi tega je deloval največ v Nemčiji, ki ga je z veseljem sprejela in bogato nagradila! Samo v vednost! Se pa strinjam, da komustisti in kultura prav gotovo ne gresta skupaj!
Alojz Železnik 1
08. 02. 2015 10.06
-5
V redu, je bil pač politični disident ali nekaj takega. Ampak, da je strip višek kulture, lepo prosim ... kot da je striptiz najboljši balet! Saj ne rečem, da se stran obrnem ... ampak! Lepo prosim ...
Komunyereadio
08. 02. 2015 10.57
-1
strip je kultura in tudi kuhinjski recepti so kemija
flojdi
08. 02. 2015 17.24
.ob branju stripa je lepo tudi s praznim želodčkom.(in s takim je težje brat kuhinjske recepte...
štrekeljc
08. 02. 2015 17.33
+0
El capitan posebej zate: Danes sem poslušal intervju z Mikijem Mustrom. Ni mi šlo v račun, kako lahko nekdo, ki je v prejšnjem režimu imel toliko privilegijev kot on (monopol nad stripi, reklamami, risankami,..., s honorarjem -ednina!- si ji je brez problemov kupil stanovanje ) tako jamra čez razmere pred letom 91. Menda zato, ker je moral plačevati davke. Res pravi domoljub! In v vojski so ga kot antikomunista mučili s tem, da je prepeval v ansamblu, ki je igral v Domu JNA. Res je bil silen revček!
abc123def456
08. 02. 2015 03.49
+11
muster - legenda!
tomi.passion@gmail.com
08. 02. 2015 02.17
+11
Miki Muster legenda.....me pa moti, da mediji namenijo več foto prostora Cmerarju in partijskemu vrhu. kot pa nagrajencema.
ssf
07. 02. 2015 23.01
+4
Ful čudno mi je da zmagovalci niso imeli govorov! Morda sem preveč navajen na Ameriške nagrade?
aghr
07. 02. 2015 22.45
+18
Dobri so Musterjevi stripi o Trdonji, Zvitorepcu in Lakotniku. Tudi k reklamam je prispeval animacije pred 20-30 leti veliko.
Komunyereadio
07. 02. 2015 20.56
+41
Poklon in komplimenti za Mikija! Da bi bil še dolgo med nami!
BULDOH
07. 02. 2015 20.38
-6
Žive naj vsi narodi-ki hrepene dočakat dan-da koder sonce hodi, komunist iz sveta bo pregnan-da rojak prost bo vsak ne rdeč vrag-le sosed bo mejak....
Komunyereadio
07. 02. 2015 20.55
+6
Bog našo nam deželo Bog živi ves slovenski svet Brate vse, Kar nas je Sinov slovenske matere!
JApajaDAja
07. 02. 2015 23.42
+3
el capitan 1
08. 02. 2015 08.02
+2
Ja pa ja da ja, si pač v manjšini in bolje da utihneš in ne kvasiš neumnosti!