Slovenija

Miklavž je bil na delu. Ste si letos prislužili darilo ali šibo?

Ljubljana, 06. 12. 2016 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Goduje prvi od decembrskih dobrotnikov, sveti Miklavž. Pridne je obdaril z dobrotami in darili, poredni pa so si prislužili zgolj kakšno šibo. Nekaterim je darila pustil ponoči, mnoge pa je obiskal že na predvečer svojega goda, ko je s spremstvom, angeli in parkeljni, razveselil otroke.

Sveti Miklavž, ki goduje danes, je prvi od decembrskih dobrotnikov, ki po izročilu obdaruje predvsem otroke, marsikje pa tudi odrasle. Nekaterim je darila pustil ponoči, mnoge pa je obiskal že v ponedeljek, na predvečer svojega goda, ko je s spremstvom, angeli in parkeljni, pridnim otrokom delil različne dobrote.

Med drugim je Miklavž v ponedeljek obiskal in obdaril otroke na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Otroke je v teh dneh presenečal in obdaroval tudi na številnih miklavžovanjih, med drugim v Ljubljani in Mariboru. Marsikje so pripravili tudi Miklavžev sejem. V Ljubljani in Mariboru ga zaključujejo danes.

Od kod izvira Miklavž?

Miklavž ali Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Marsikje njegov god razumejo kot dan krščanske dobrodelnosti, saj se z materialnimi darovi spomnijo zapuščenih, revnih in osamljenih otrok.

Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

V prejšnjem stoletju se je skoraj po vseh slovenskih pokrajinah razširilo miklavževanje - obhod Miklavža s spremstvom na predvečer svetnikovega godu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
06. 12. 2016 19.30
-2
Jaz bi pozval vse tri decemberske kosmatince in jim rekel: marš nazaj od kod ste prišli!
Artechh
07. 12. 2016 20.10
+1
Miklavž je slovenski... drugedva sta uvožena ja...
J...
06. 12. 2016 13.25
+1
Tole v Ljubljani ni bil Miklavž,ker sv.Nikolaj oz.Miklavž ima na škofovski kapi križ...čeprav sem pa res pričakoval prej zvezdo,kot križ...kar se Ljubljane tiče.
Transformerji
06. 12. 2016 11.55
+4
Pri fehtanju za darila otrokom sem napisal: po 2.sv.v. ni bilo več Božička, samo Dedek Mraz, sedaj imamo kar oboje, oba sta pa revna. Namenoma sem izpustil Miklavža - ta je prisoten celo leto, nekateri so vedno nagrajeno, drugi pa vedno bolj tepeni.
vladaricaumov
06. 12. 2016 11.06
+1
Zgleda, da sem bla pridna. Ja, itak, vedno.
macek_garfield
06. 12. 2016 13.18
+0
tebi ga je parkln v tazadnjo not postisnil pa to
JestPaTiPaMiVsi
06. 12. 2016 08.27
+2
Jaz dobim šibo :)