Slovenija

'Gotovi so! Hobotnici je treba odsekati še lovke'

Maribor, 06. 12. 2012 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./U.Z./STA/G.G.
Komentarji
2144

Franc Kangler odhaja z mesta župana Maribora. Tudi za konec je ponovil, da je žrtev zarote političnih nasprotnikov. Facebook skupina, ki je vodila vstajo proti njemu, se je odstopa razveselila, zdaj pa namerava izbrati skupino ljudi, ki bo v javnosti predstavljala njihove zahteve.

Mariborčane očitno čakajo predčasne županske volitve. Mnogi upajo, da bodo tokrat volivci modro odločili. Na zadnjih volitvah je namreč Kangler, nad katerim je že takrat visel oblak suma o korupciji in klientelizmu, postavil svojevrsten mejnik – zmagal je namreč kar v prvem krogu in pometel z 11 protikandidati.
Mariborčane očitno čakajo predčasne županske volitve. Mnogi upajo, da bodo tokrat volivci modro odločili. Na zadnjih volitvah je namreč Kangler, nad katerim je že takrat visel oblak suma o korupciji in klientelizmu, postavil svojevrsten mejnik – zmagal je namreč kar v prvem krogu in pometel z 11 protikandidati. FOTO: Mia Media
Po več tednih napetega ozračja v Mariboru, ki je sprožilo proteste po vsej državi, tisti, ki naj bi bil simbol vsega, kar je v mestu narobe, župan Franc Kangler, odhaja.

Kangler je v izjavi za medije dejal, da je december mesec, ko bi se morali povezovati, združevati, si želeti vse dobro. Zato se je odločil, da Mariborčanom tudi sam da darilo, ki se ga bodo nekateri razveselili, druge pa bo razžalostilo. Prepričan je, da so nekateri gospodarsko in socialno krizo izkoristili za politično obračunavanje.

Kot je še povedal, je odločitev o odstopu v ozkem družinskem krogu sprejel 4. decembra, na dan, ki ima zanj več simbolnih pomenov, med drugim je bil na ta datum leta 2006 prvič imenovan za mariborskega župana. "Nedopustno je, da grozijo moji družini, da se skrivajo za Facebook profilom in pozivajo javnost, naj tako ali drugače napade župana in sodelavce, jih polije s solno kislino, da se objavlja naslove, telefonske številke in registrske tablice, da bi nas lažje našli. To so podpihovali tudi nekateri mediji. Je to pravni red?" se sprašuje Kangler, ki pravi, da sprejema politično odgovornost, da pa se je vseskozi boril za mesto in Štajersko. Tudi v vojni za Slovenijo, kjer je bil s kolegi za to državo celo pripravljen umreti.

Kot pravi, mu mnogi mečejo polena pod noge, ker je bil njegov mandat za razliko od županov, ki so veliko obljubljali, a malo storili, uspešen, med drugim je bilo izpeljanih 49 evropskih projektov.

Meni tudi, da morda plačuje ceno za politično pripadnost. "Na proteste so prihajali iz drugih krajev, nekdo je organiziral shode, da bi v času predsedniške kampanje na kolena spravil 20-letno slovensko demokracijo. Mogoče so mi zamerili, ker sem v prvem krogu podprl mojega kandidata Milana Zvera," ugiba Kangler, ki meni, da mestna opozicija škoduje mestu s tem, ko želi zrušiti mestni svet.

Strice s Facebooka pa Kangler poziva, da se pokažejo javnosti in prinesejo program dela. Tistih, ki so se v javnosti doslej pojavljali s komentarji in predlogi, pa ne vidi kot rešiteljev mesta.

Njegov odstop bo sicer začel veljati 31. decembra, njegove naloge pa začasno prevzema podžupan Milan Mikl.

Kangler na vprašanja novinarjev ni odgovarjal, prav tako ni pojasnil, ali se bo poslovil tudi z mesta državnega svetnika.

Franc Kangler
Franc Kangler FOTO: Mia Media

Prepozno?

Mariborski pisatelj Tone Partljič meni, da je odstop prišel prepozno. "Moral bi odstopiti mnogo prej in s čim manj komentarji."

Prepričan pa je tudi, da to Mariborčanov ne bo povsem pomirilo. Predvsem zato, ker Kangler ostaja državni svetnik. Vsaj za zdaj odstopa s tega mesta še namreč ni napovedal. "To je višek cinizma. Ljudje ne bodo prenesli, da so ga njegovi politični kolegi podprli s kravjimi kupčijami. Če ne more biti več župan, potem mesta tudi ne more več zastopati v državnem svetu," je jasen Partljič. Tudi na Facebooku je po zgledu strani, ki je zahtevala županov odstop, že nastala skupina Franc Kangler naj odstopi kot državni svetnik.

Kanglerjev stolček v državnem svetu zaradi možnosti imunitete tudi otežuje postopke proti njemu, Partljič pa je prepričan, da bo to še naprej podžigalo strasti v Mariboru, čeprav bo morda zdaj na naslednje proteste prišlo manj ljudi. "A protestniki bodo imeli izgovor in bodo terjali še to, pozneje pa lahko protesti prerastejo v socialne nemire zaradi revščine, ki je je v Mariboru veliko."

V mestu ob Dravi se po Kanglerjevem odhodu obetajo volitve, na katerih pa med kandidati Kanglerja zagotovo ne bo. Kot pravi, je to njegovo slovo od lokalne politike, čeprav je prepričan, da ga pravzaprav podpira še veliko meščanov. Prepričan je tudi, da ga nasprotniki, zdaj ko so dosegli svoje, torej njegov odstop, ne bodo več preganjali s številnimi ovadbami. Teh je v svojih dveh mandatih sicer zbral kar dvanajst. Nekaj je bilo pozneje zavrženih, spet druge že doživljajo sodni epilog.

Facebookovci, ki so rušili Kanglerja, sporočajo, da bodo zahtevali še več odstopov.
Facebookovci, ki so rušili Kanglerja, sporočajo, da bodo zahtevali še več odstopov. FOTO: Mia Media

Gotovi so!

Proteste tisočih proti Kanglerju, ki so se začeli po tem, ko so sodu dno izbili zloglasni merilniki hitrosti, so sicer anonimni organizatorji ''dirigirali'' predvsem s pomočjo Facebooka.

Tam so se že sinoči zelo razveselili napovedi odstopa. A dodali: "Zdaj moramo še samo počakati na odstop njegovih podrepnikov! Kaže, da bomo dobili prvo bitko! Gotovi so."  Medtem pa so že izbrali datum za 4. mariborsko vstajo, ki je napovedana za 14. decembra ob 16.30.

Kdo bi naj bil prvi v vrsti naslednjega vala "gotovih", nazorno kaže tudi pošiljka, ki sta jo dan po protestu prejela mariborska podžupana Mikl in Astrid Bah. Kot poroča Večer, sta prejela smrdljivo pisemsko pošiljko, v kateri naj bi bili človeški iztrebki.

V skupini pa se tudi zavedajo, da morajo k zahtevam podati tudi programske rešitve, zato želijo tudi na podlagi predlogov članov njihove Facebook skupine izbrati skupino ljudi, ki bo programske zahteve lahko predstavljala občinskim in državnim institucijam.

Sledi samorazpustitev mestnega sveta?

Mariborski mestni svet ni več sposoben opravljati svojega dela, zato je edino logično, da se razpusti in se izvedejo nove volitve, je danes ob vložitvi zahteve za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o samorazpustitvi mestnega sveta, povedal svetnik Alojz Križman.

Zahtevo za sklic izredne seje je zaenkrat podpisalo šest mestnih svetnikov – poleg svetnika Liste za Maribor Križmana še Danica Gerbec in Damjana Karlo iz SD, samostojna svetnika Gregor Jager in Janja Vidmar ter Rok Peče iz stranke Lipa. Po Križmanovih besedah bodo najkasneje jutri zbrali še šest podpisov, kolikor jih je potrebnih za sklic seje. "Naša želja je, da se seja skliče še pred 14. decembrom, ko je napovedana nova mariborska vstaja. Glede na izredne razmere v mestu in škodo, ki se ustvarja, upam, da bo župan dovolj razumen, da bo to izredno sejo sklical še v prihodnjem tednu," je povedal Križman.

Kot pojasnjujejo na Državni volilni komisiji (DVK), za to, da celotnemu mestnemu svetu preneha mandat, ni potreben odstop vseh svetnikov, pač pa zadostuje že odstop večine svetnikov. V primeru Maribora je to 23 svetnikov. Ti morajo odstopne izjave posredovati županu, ta pa mora nato v osmih dneh preostale svetnike in mestno volilno komisijo obvestiti o njihovem odstopu in prenehanju mandata celotnemu mestnemu svetu.

Zmagali smo prvo bitko. Franca je tudi uradno končno odstopil. To pa ne pomeni, da smo končali! Zahtevamo seveda, da se celotni mestni svet samorazpusti, saj ni dovolj, da se hobotnici odseka glava, ampak je treba odsekati predvsem lovke! Ne bomo se vam pustili. Gotovi so! Facebook skupina Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora po Kanglerjevi odstopni izjavi

Če je župan odstopil in če je prenehanje mandata mestnega sveta posledica posamičnih odstopov večine članov sveta, predčasne volitve sveta ter nadomestne volitve župana razpiše mestna volilna komisija. Opravijo se v najmanj 40 dneh in največ dveh mesecih od prenehanja mandata mestnega sveta, nadomestne volitve župana pa najprej v 60 dneh in največ v 90 dneh od razpisa volitev.

Številni komentatorji so sicer k novici o Kanglerjevem odstopu dodali, da jim je prvi decembrski dobri mož Miklavž očitno prinesel odlično darilo in odnesel Kanglerja, dobra moža Božiček in dedek Mraz, ki prideta za njim, pa naj bi odnesla še druge pokvarjene slovenske politike, med katerimi po njihovem prednjačita vodja opozicije in ljubljanski župan Zoran Janković in premier Janez Janša.

Kot vse kaže, tako protestov kmalu še ne bo konec. V Mariboru že napovedujejo nove, spet naj bi se zbrali tudi na ljubljanskih ulicah, že danes pa v Kopru in Kranju. Protesti so tako že zdavnaj presegli okvir jeze nad samovoljnim županom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binglec123
07. 12. 2012 14.33
+3
ni mi jasno kako se eni v mestnem svetu MB še vedno sprenevedajo. pravijo, da so bili legalno izvoljeni in da pač ne mislijo odstopiti... huh, če imajo jajca naj ponovno kandidirajo potem pa bomo videli ali jih bodo ponovno izvolili.
VolkBrenin
07. 12. 2012 12.55
+4
kaj se smatra v sloveniji pod " gospodarstvo " je lepo razvidno iz članka o poštenem nakupu delnic našega ministra... sedaj tudi razumem zakaj je omenjeni članek v rubriki gospodarstvo.....
lnterReflections
07. 12. 2012 12.44
+6
Danes je bila v javnosti objavljena informacija, da sta minister Andrej Vizjak in Matej Runjak, vodja direktorata za javno premoženje na finančnem ministrstvu, tik pred vladno odločitvijo o odprodaji državnih deležev v družbah Telekom, Petrol in Zavarovalnice Triglav, kupila obsežen paket delnic Telekoma.
lnterReflections
07. 12. 2012 12.44
+5
sinhron
07. 12. 2012 12.33
+5
tigr 44 ,če ne veš kaj pomeni trojanski konj " to je bil Pahor od SDS " IN SEDAJ BO VEČNI NJIHOV DOLŽNIK , KI GA BODO DRŽALI ZA GOLTANEC IN BO MORAL TAKO PLESATI , KOT BOSTA SDS in NSI HOTELI . ZATO SO TUDI PODPRLI MARIONETO , KER SE TUERK NI PUSTIL JANŠI , ČEPRAV JE TA PONAREJAL DOKAZE PROTI TUERKU ; Otrojanskem konju si preberi kakšno zgodovinsko knjigo .
lnterReflections
07. 12. 2012 12.38
+2
Jaz pa mislim, da je Pahor trojanski konj SD-ja, ki bo Lukšiču pomagal zmagati naslednje volitve.
lnterReflections
07. 12. 2012 12.32
+6
Naj vas nekaj opozorim! Od vseh politikov se protestov najbolj veseli Igor Lukšič. Upa, da ko bomo spravili dol Majerja, preprečili pa Zoranu da pride na oblast, postavili njega. Si to želite? Lukšič bo samo nadaljevanje Pahorjeve vlade.
TIGR 44
07. 12. 2012 12.02
-2
Po izjavah g. Lukšiča je soditi, da je 67,44 % volilo za Janšo! "Glas za Boruta Pahorja je glas za Janeza Janšo." (Igor Lukšič ob kongresu SD, junij 2012)
Terezinka
07. 12. 2012 12.32
+3
Mogoče, potem njega in njegove SD ni več in tudi DL ni več. Sicer pa je marsikdo, ki je volil Pahorja misli, da bo Pahorček rešil Slovenijo tako, da bomo vsi Slovenci v dobrodelnih poslih, plačani pa kot poslanec Pahor. Narod je videl v njem delavca, enačil ga je s sabo. Pahor je s kampanjo zavedel vse
zombie 1
07. 12. 2012 13.18
+1
Če so pa določeni ljudje dajo na lahek način zavest,pa to!!!
lnterReflections
07. 12. 2012 11.54
+9
Ne samo to, da se mestni svet razpusti, Kangler mora odstopiti tudi kot svetnik Državnega sveta. Joooj, še bo treba protestirat.
malaraja
07. 12. 2012 12.05
+3
jastreb13
07. 12. 2012 12.31
+6
Takih zagamanih Kanglerjev je po Sloveniji še veliko...čaka nas še veliko dela prihodnje leto...
Terezinka
07. 12. 2012 12.33
+3
Vsaj jutri naj odstopi. Toda predlagam, da naj bo odstopna izjava takoj, ne pa kot tista za župana, ki stopi v veljavo čez en mesec. Zakaj bo bil še en mesec župan?
Ezekiell
07. 12. 2012 11.52
+3
Vsi brez prihodnosti v tej državi lahko postanejo »skrajneži« in »ekstremisti«, ki se jim jehe za državo in njene uradne osebe, ki jo branijo! Država, ki svojih državljanov ne spoštuje si zasluži KOCKO!
jastreb13
07. 12. 2012 12.29
+2
Ko bojo ti naši zagamani politiki dojel, da so postavljeni v parlament in v vlado zato, da delajo v dobro ljudstva, ki jih je volilo in ne za svoje požrešne riti potem bo šele upanje za to državo...drugače pa za to državo ni prihodnosti, obsojeni smo na suženjstvo, umiranje na obroke in propad.
Foglof-Tunek1
07. 12. 2012 10.30
+8
Če kdo misli, da se Janši zaradi demonstracij kaj maje, se moti. Janša se v izrednih razmerah počuti, kot riba v vodi. Dokler bo Gorenak policijski minister in ne minister za notranje zadeve, bo Janša varen. Gorenak je tipičen vodstveni kader bivših časov. Enkrat komunist, vedno komunist! Tunek iz haloz!!! - press
24vohoumurckov
07. 12. 2012 11.10
+1
.....ta vas pa tudi za nos vleče....eno leto že na knjigo čakate!!
antonov255
07. 12. 2012 10.24
+3
Res je. Odsekati ji je treba lovke. Saj HOBOTNICA vodi slovenske mitingaše. Novinarji malo starejši poznajo imena HOBOTNICE. Pa toliko letih se je pojavila v obliki organizatorja in plačnika mitingašev. Še ima lovke vendar ne tako dolge.
Terezinka
07. 12. 2012 12.35
Hobotnica, ki se je razvila ob rojstvu Slovenije ima svoje lovke levo, desno povsod po Sloveniji. Zrastla je tako velika, da nam je skoraj pojedla državo
+9
nobenega str_nkarskega veljaka si ne želim v parlamentu, svoje so pokazali preteklih 20 let.... katastrofa..... slovenci smo postali sužnji na lastni zemlji...... volilci 20 let ste nam izbirali ljudi, ki so nas pokradli...... zdaj je čas za neposredno demokracijo...... konec p_litičnih strank nova slovenija
+12
islandija naj se zgodi predlagam prvi člen ustave : ČE SI LOPOV, TE SI GOTOV
+7
PA NE NASEDAJTE PROVOKATORJEM !!!! Nekateri so plačani , da vas provocirajo, nekateri, pa so še vedno zaslepljeni z ideologijo svojih velikih vodij...... žalostno
malaraja
07. 12. 2012 10.08
+5
V parlament izvolimo civilno iniciativo poštenih in nestranskarskih državljanov vseh družbenih in socialnih slojev. Sprejmimo zakon, da mora politik ali gospodarstvenik s kazensko ovadbo takoj zapustiti položaj. Isto je za sodnike, tožilce in ostale JAVNE uslužbence, ki jih plačujemo mi. Kazenska ovadba je sprožena na sodišču, ko se ugotovi, da je treba ozadje raziskat, ker obstaja utemeljen sum. Kraje premoženja nad 10000 evrov imajo prednost pri obravnavi in morajo biti procesi zaključeni v enem letu, sicer leti še sodnik in vsi, ki zavlačujejo sodne procese in se norčujejo iz nas. KORUPCIJA je najstrožje kazovana - doživljenjski zapor.
Feinstein
07. 12. 2012 09.06
+18
Politična propaganda z namenom manipulacije mnenj množice deluje. Po forumu sodeč so nas razdelili. Začetki upora so bili enotni, sedaj pa imamo dva pola, ki se pogrezata v hujskanje in primitivizem. Mislim, da smo fašizem strli leta 1945? Eni komaj čakajo, da se vzpostavi fašističen red, da bodo lahko požigal...
malaraja
07. 12. 2012 10.09
+5
Nič ne deluje, vsi smo proti pokvarjenim politikom vseh barv. Kje je tu delitev? Se pa trudijo, to je res.
Feinstein
07. 12. 2012 10.44
+2
Preberi si mal Mladino, ultralevičarsko hujskanje. Janković je za Mladince Mesija ( pa ne ta, ki igra za Barco).
Foglof-Tunek1
07. 12. 2012 08.58
+7
Sloviti mariborski radarji so zaznali zelo hiter pobeg iz mesta, in sicer v smeri letališča. Za Ljubljano, v državni svet! Mariborčani, bodite oprezni, "nekdo" vas hoče okrog prinesti. Gotof je!!! Tunek iz haloz!!! - press
Foglof-Tunek1
07. 12. 2012 08.42
+7
Kangler: "Franca, ma vas rad!" Mariborčani: "????????" Kangler: "Tudi Bog tepe svoje ljubljene!" Tunek iz haloz!!! - press
M_teorija
07. 12. 2012 08.17
+7
Ja najprej bo treba eno močno razkužilo, očiščenje, da se gnilobo zatre do konca!?
Shisui
07. 12. 2012 08.10
-8
Premozenje Rothschildov ocenjeno na 500 trilionov dolarjev, vi pa se vedno mislite, da je za krizo v EU in posledicno Sloveniji kriv ZJ, JJ. :)
Terezinka
07. 12. 2012 08.32
+13
Svetovno krizo so res naredili drugl, nas in našo državo pa so okradli naši lopovi. Drugi so krivi toliko, da se je kraja pri nas bolj hitro poznala. Sedaj pa ne iščimo nobenega opravičila. Pri nas popucajmo naše, drugi naj pa svoje. V naših bankah je luknja jasna. Menda ni nič dolga Rothschildov
kameltrajbar
07. 12. 2012 08.42
500???...prehuda....:)...veš kok je to dnarja...::)
El Koronito
07. 12. 2012 09.16
hotchilipoper
07. 12. 2012 08.06
+7
Kje se dobi kakšen strup proti parazitom?
Ezekiell
07. 12. 2012 08.04
+14
Zdaj je čas, da določimo cilje, ki jih želimo s protesti doseči. Sprememba ustave, sprememba lokalne samouprave, sprememba izvršilne, zakonodajne in sodne oblasti, s sprejemom obveznega kodeksa časti in odgovornosti za vse funkcionarje...vsi bi morali odstopiti že ob utemeljenem sumu, da so izkoristili svoj položaj za osebno okoriščanje. MINISTER ANDREJ VIZJAK je naslednji, ki bi moral odstopiti! !
malaraja
07. 12. 2012 08.41
+2
klafutar
07. 12. 2012 07.35
+11
je pa ena zanimiva .....zakaj se nobeden nad cerkvijo ne zgraža!!!! to je šele banda... odpreš družbo T2 , grsadiš omrežje , grednje ne moreš plačat, dolgove pokrijemo davkoplačevalci, oni pa veselo naprej, pa še reklamo ti vn da z sloganom "tako kot mora biti" mislim jst ko to čujem grem na wc!!!! PA KAJ STE NORMALNI ALI KAJ vsi tisti ki jim plačujete naročnino
malaraja
07. 12. 2012 08.43
+4
Da ne govorimo o milijonskem financiranju hobotnice RKC iz proračuna, ki se ne ozira na lačno rajo, ampak opremlja dvorce in se vozi v Mercedezih. Financirajo naj se sami, če nimajo, naj malo prodajajo svoje bogastvo. Ta vlada jih bogato nagrajuje, zato se je tako oklepajo.
Terezinka
07. 12. 2012 09.57
+3
Vera v Boga ni vera v Rimokatoliško cerkev. Zato verniki in neverniki zahtevajmo, da cerkev plača davek na premoženje in davek od vseh njihovih dejavnosti. Najmanj tako je pošteno. PRAVIM NAJ MANJ TAKO
amedeja
07. 12. 2012 07.24
+10
tepec . se bojiš za svojo družino? kaj pa ljudstvo? to te ne briga? škoda da živiš.