Slovenija

Milan Zver

Ljubljana, 12. 10. 2012 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kandidat SDS in NSi se ni uvrstil v drugi krog predsedniških volitev. Pravi, da si bo vzel nekaj časa za razmislek o svoji karieri. Kaj je obljubljal v svoji kampanji? Poudarjal je, da si želi, da "uresničimo vizijo nove Slovenije, ki bo še bolj pravna, še bolj varna, mirna, solidarna, ugledna, učinkovita, stabilna, še bolj vključujoča in v kateri bo vsak posameznik lahko uresničil svoj potencial".

Na vprašanje, zakaj je kandidiral, je Milan Zver za 24ur.com podal kratek in jasen odgovor: "Da postanem predsednik Republike Slovenije." V nadaljevanju je razložil, da bi s svojim zgledom in ravnanjem, ki ne sme biti politično pristransko, ampak državniško, povečal zaupanje ljudi v institucijo predsednika države. "Ljudje dostikrat podpirajo institucije glede na ravnanje vodilnih," je dodal.

Dotaknili smo se tudi krize v državi. Na vprašanje, kako bi aktualni vladi pomagal pri reševanju države iz krize, je odgovoril, da tako, da se ne bi umikal od stvarnih problemov, s katerimi se srečujemo in ki jih vlada poskuša korektno reševati. "Pri protikandidatih opažam, da se raje vlečejo stran od njih ali pa celo nasprotujejo vladnim ukrepom, čeprav so dobili podporo OECD, Mednarodnega denarnega sklada, Evropske unije ipd. Na žalost predsednik republike ni odigral ustrezne vloge. Korektno in pošteno bi bilo, da se prizna, da je situacija taka, da zahteva hitro ukrepanje," je še razložil.

Za izhod iz krize pa je med drugim dobro tudi, da je narod enoten. Zato smo Zvera povprašali tudi o tem, kako bi rešil vprašanje sprave slovenskega naroda. Pravi, da se sprava rešuje na več ravneh. "Na institucionalni ravni, kjer je treba ustvariti vse potrebne sistemske mehanizme in tudi ustrezne politike, ki prispevajo k popravi krivic in trajnemu dialogu sprtih strani. Je pa to tudi stvar osebne kulture in strpnosti," je povedal Zver. Pomembna je tudi prepoznavnost Slovenije v svetu. Kako bi jo Zver s svojim delovanjem povečal? Odgovarja, da se je treba udeleževati dogodkov, ki prispevajo k temu. "Obisk Gadafija pač ni," dodaja kritično.

Postavili smo mu tudi vprašanje, kdo oziroma kaj je zaslužno za to, da je danes Slovenija samostojna država. "V političnem smislu predvsem doktor Jože Pučnik in koalicija Demos ter njegova vlada! V operativnem Slovenska vojska in policija ter velika večina slovenskih državljank in državljanov," je za 24ur.com odgovoril Zver.

Prosili smo ga tudi za njegovo mnenje o tem, ali bi morala Katoliška cerkev odpraviti celibat. Zverov odgovor se je glasil: "To ni vprašanje zame, ampak za koncil oziroma vprašanje notranje organizacije Cerkve. Sam bi ostal njen član, četudi bi ga odpravili," nam je Zver zaupal svoje osebno stališče.

Zver je v odgovorih na naša vprašanja izrazil popolno zaupanje v slovensko zdravstvo.

Pravi, da je na humanitarnem polju dejaven kot posameznik, saj daje štipendijo, botrstvo, šolnino, socialno pomoč in drugo. "Že vrsto let pomagam mladim, ki prihajajo iz revnejših družin, da se lažje šolajo. Še lani sem mesečno dajal tudi socialno pomoč eni od vaščank. Več let sem tudi boter otroku iz Afrike. Sicer pa letno prispevam v sklade več fundacij in humanitarnih organizacij. Letni znesek je krepko čez 1000 evrov," je dejal za 24ur.com.

Milan Zver je gimnazijo obiskoval na Ptuju, leta 1982 pa se je vpisal na ljubljansko Fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Leta 1987 je diplomiral. Kot mladi raziskovalec je delal na omenjeni fakulteti, ob tem pa je še pripravljal magistrsko nalogo, ki jo je zagovarjal leta 1990, leta 1998 pa še doktorsko nalogo. Naslednje leto je bil habilitiran kot visokošolski učitelj za področje družboslovja, nato pa je že postal predavatelj in nosilec predmeta sociologija na visokošolskem in univerzitetnem programu na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Ta program je nekaj časa izvajal tudi na ljubljanski Fakulteti za policijsko-varnostne vede.

Začetki in vrhunci politične poti

Leta 1992 se je začel s politiko ukvarjati tudi poklicno. Zaposlil se je na Vladi RS, in sicer pri njenem podpredsedniku Jožetu Pučniku. Od leta 1994 do leta 1999 je bil zaposlen na Mestni občini Ljubljana, večino časa kot sekretar mestnega sveta, nato pa nekaj mesecev kot strokovni sodelavec v DZ. Nato je bil mestni in državni svetnik, od leta 2004 do 2008 pa je bil minister za šolstvo in šport v vladi Janeza Janše. Med slovenskim predsedovanjem Evropski uniji v prvi polovici leta 2008 je vodil Evropski svet za izobraževanje, mladino in šport. 
Leta 2009 je bil izvoljen za evropskega poslanca. Zver vodi slovensko delegacijo Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu in je član parlamentarnega odbora za izobraževanje, kulturo, šport in mladino ter nadomestni član v parlamentarnem odboru za kmetijstvo. Je član delegacij za Kitajsko in Makedonijo. Zver deluje še v vrsti drugih delovnih teles.

Sicer je tudi član vodstva SDS, kjer vodi Odbor za šolstvo pri Strokovnem svetu.

Dejaven je tudi na lokalni ravni: je član prosvetnega društva Destrnik, ustanovitelj športnega društva Urban ter član šahovskega kluba Urban, ki igra v tretji državni ligi. Bil je tudi ustanovitelj Društva Ivan Cankar in član upravnega odbora humanitarne organizacije Vrtnica. Je član sveta Zbora za republiko in glavnega odbora Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Milan Zver je izdal več knjig, za domače in tuje zbornike in revije pa je napisal tudi številne znanstvene članke. Je doktor politoloških znanosti, v službi pa poleg domačega jezika uporablja tudi angleški, občasno nemški, še manj pa francoski jezik. Pravi, da včasih uporablja tudi kakšne druge slovanske jezike.

Mož, oče in dedek

Zver je poročen z Andrejo Valič Zver. Je oče dveh hčera in dedek dveh vnukov in vnukinje.

V prostem času rad posluša glasbo, igra tenis in šah, je pa tudi ljubitelj nogometa, košarke in smučanja. Rad kuha in tudi delo okoli hiše mu ni tuje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veseljak5
04. 11. 2012 11.12
+8
no včeraj so me klicali iz pisarne g. Zvera ter me povprašali o mnenju. ko sem jim povedala svoje mnenje so mi preprosto odložili sploh me ni hotela gospa poslušati do konca. a to pomeni če nisem takega mnenja nisem kot državljanka pomembna? tako šolani ljudje pa popolnoma brez olike. sramota!!!!!!!!!!!!! vsaj osnovni bonton bi si lahko prebrali predno gredo v kandidaturo.
KMSAB
03. 11. 2012 20.36
+1
Sem za Zvera, ker vodi zmerno politiko in nima negatinih zgodovinskih predznakov.
KMSAB
03. 11. 2012 20.36
+4
Sem za Zvera, ker vodi zmerno politiko in nima negatinih zgodovinskih predznakov.
TakeItEasy
03. 11. 2012 11.01
+4
Sodeč po njegovem nastopu oz. obeh nastopih na soočenju se resnično vprašam kako je ta gospod prišel do doktorata! :)
francosy1
07. 11. 2012 21.08
+2
Verjetno tako kot njegova žena (kar je sam dejal v oddaji): s težavami (in na koncu z vezami) :)
Terezinka
12. 11. 2012 10.52
Spreminja zgodovino in dela spravo po Evropi. Kdo jo plača? Koliko prejme za svoje znanstveno delo v zgodovini in spravi?
Shisui
03. 11. 2012 09.58
+1
Zver je lutka in to tako ocitna, da mi je kar slabo, ko ga poslusam. Porodi se vprasanje, ali res hocemo JJ nad vsemi funkcijami? Seveda, da ne. Ljudje se tega zavedajo in Zver enostavno nima realnih moznosti.
volek
02. 11. 2012 22.46
-5
če ne bi Pahor tazga ruzaka nesu, bi bil že predsednik države. Tako pa volim Zvera.
gusti80
02. 11. 2012 21.34
+4
najboljša izbira je Zver, ko gre za njihove otroke, ma fajn hčero hahaha... drgač pa ne :)
Rde?iAlarm
29. 10. 2012 16.01
-5
zmagal bo turk pa ne zato ker bi bil tako dober zmagal bo zato ker sta njegova protikandidata tako zanič
HujUsrajini
04. 11. 2012 04.00
+8
Če zmaga Turk je ta država država norcev! Zmagal pa ne bo, ker ima eden protikadidat s katerim se bosta srečala v drugem krogu vse tiste vrline, ki jih Turk nima.. Naj vsak sam ugotovi katere..
jagoda02
27. 10. 2012 20.37
-6
BOM KAR ZA ZVERA
grmstrm
26. 10. 2012 11.38
+6
Zveru se sploh ne kandidira. Tko zgleda, kot daj je bil prisiljen v kandidaturo z samega vrha gestapa.
scipio
26. 10. 2012 06.57
-2
pahor je izpadel kot potencialni ljudski tribun (kdo so bili to v rimu, gl. vikipedijo), onadva druga pa bolj ali manj vsak kot glasnika ene ali druge obstoječe politične opcije. glede na to, da je večina volilcev itak sledilcev nekih vodij, klanov, klubov, strank ipd, bosta seveda tui onadva dobivala veliko glasov, a mislim, da ima trenutno p najboljšo karmo in zato utegne rezultat volitev spet koga presenetiti. No res, mogoče tudi mene.
BitterMan
25. 10. 2012 22.55
+15
Ne predstavljam si, da bi g. Zver upal povedati javno svoje mnenje, ki bi bilo nasprotno JJ.
Spoim
25. 10. 2012 09.35
+3
Že zaradi tega, ker imaš podpise NSi te ne bom volila. Halo, s to stransko gremo 500 let nazaj.
supernejc
22. 10. 2012 17.25
-10
Pahor je državo finančno spravil na kolena, naredil je 8 milijardni dolg. Türk pa je to zapravaljanje vse skozi podpiral. Odločitev je jasna. Dr. Milan Zver je prava in edina izbira.
gusti80
02. 11. 2012 21.33
+4
muren?ek
22. 10. 2012 09.06
+13
Zver ja naš glih na dan mladosti ma RD kot naš TITO
Boris Novkovic
21. 10. 2012 17.56
-6
Turk ali Pahor ZVER nikoli
terran
19. 10. 2012 20.53
+7
mah... sej ni vreden ...besed.....ne vaš" program", ne vaš način povezovanja... če nisi naš in ne misliš po naše....potem si gotovo komun+ajzer, rdeča klika, stric iz ozadja...al neki........ko vam bo ,gospod Zver potegnilo,da tisti ki drugače mislijo, niso vaši sovražniki,zakrknjeni komunisti, ipd, šele takrat imate majceno možnost, da vam kdaj uspe......ampak letos .......NE....
but
17. 10. 2012 23.03
+14
Samo opomba avtorjem profila dr. Milana Zvera: Z gospo Valič Zverovo nimata dveh otrok! Res imata vsak otroke iz prejšnjih zakonov, vendar nobenega skupnega.