Slovenija

Mile kazni potuha homofobom?

Ljubljana, 03. 08. 2011 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sandi Sadar Šoba
Komentarji
89

V Sloveniji je vse več napadov na istospolno usmerjene. Leta 2009 napadeni gejevski aktivist Mitja Blažič je zadovoljen, ker so višji sodniki obdržali obsodbo zaradi sovraštva, moti pa ga znižanje kazni.

Višje sodišče je izreklo nižjo kazen trem prijetim napadalcem, ki so leta 2009 napadli gejevskega aktivista Mitjo Blažiča pred lokalom Cafe Open v Ljubljani. Po mnenju napadenega milejša kazen pošilja napačen signal v javnost. "Treba je vedeti, da ni šlo za neki gostilniški pretep, temveč za skrbno načrtovan homofobni napad. Načrtovalci napada so se dobili dan prej, se dogovorili ter prišli oboroženi z baklami, kamni in kosi asfalta. Tako lahko trdimo, da je šlo za skrbno načrtovan napad iz sovraštva do istospolno usmerjenih," je poudaril.

Lastnica lokala Cafe Open Barbara Rajgelj meni, da je slovenski sodni sistem premil do nestrpnežev, policija pa pri prepoznavanju homofobov neučinkovita.
Lastnica lokala Cafe Open Barbara Rajgelj meni, da je slovenski sodni sistem premil do nestrpnežev, policija pa pri prepoznavanju homofobov neučinkovita. FOTO: Sandi Sadar Šoba
Leta 2009 so gejevskega aktivista Mitjo Blažiča mladi nestrpneži napadli pred lokalom Cafe Open.
Leta 2009 so gejevskega aktivista Mitjo Blažiča mladi nestrpneži napadli pred lokalom Cafe Open. FOTO: Sandi Sadar Šoba

"Mislim, da se družba premalo zaveda, kakšne so lahko širše družbene posledice toleriranja kakršnih koli oblik nasilja. Tudi v luči dogodkov na Norveškem je treba tako več energije vložiti v preventivo," je opozoril. Predlagal je podobne preventivne programe, kot jih pozna Evropska unija, kjer v športu, državnih organih in šolstvu vpletene aktivno izobražujejo proti rasizmu, predvsem z vidika vzrokov ter preprečevanja nasilja in diskriminacije.

"Taki napadi, ne samo pred Cafejem Open, so zelo pogosti. Med drugim so letos brutalno napadli britanskega turista in italijanskega aktivista ter tako dalje. Takih pojavov je v Sloveniji preveč, da bi jih lahko prezrli," je na stopnjevanje nasilja še opozoril Blažič. Kljub vsemu je zadovoljen, da je precedenčni primer v slovenskem sodstvu z izrekom prve obsodbe homofobnega nasilja po 297. členu kazenskega zakonika dobil epilog.

Policija v boju proti homofobiji premalo učinkovita?

Ker so obdržali obsodilno sodbo, je zadovoljna tudi lastnica Cafeja Open Barbara Rajgelj, ki pa je opozorila na izrazito popustljivost slovenskega sodnega sistema. Po njeni oceni je slovenski kazenski sistem relativno mil. Trditev po njenem mnenju potrjuje tudi dejstvo, da so za napad na Blažiča odgovarjali le trije napadalci, čeprav je bilo devet storilcev.

Tovrstni napadi se sicer ponavljajo praktično vsako leto, še posebej pred Parado ponosa. Večina dejanj pa ostane neraziskanih. Le leto za napadom na Blažiča so neznanci pred Parado ponosa cel teden oblegali lokal Cafe Open – prvi dan s kamenjem, drugi dan z molotovko in četrti dan z grafiti. Poleg stene lokala so s sovražnim govorom popisali tudi domačo hišo sodnice Mojce Zalar Kocjančič, ki je sodila na prvi stopnji v tem primeru. Letos so neznanci razbili steklo bara Open, a tudi tokrat policija storilcev ni prijela.

Pozvala je tudi k spremembam v praksi policije, ki naj več napora vloži v preventivo in prepoznavanje. "Zelo zmotno je misliti, da so pripadniki ekstremističnih skupin še vedno v 'bulerjih' z belimi vezalkami in s pobritimi glavami, ker to že dobrih deset let niso več, zato bi bilo treba, da policija ne prepoznava homofobnih dejanj po oblačilih, temveč po pomenu dejanj," poudarja Rajgljeva.

Policija: Zagotavljamo enakost vseh

Na Generalni policijski upravi so se na navedbe odzvali z besedami: "V policiji se zavedamo svoje odgovornosti pri zagotavljanju varnosti vsem ljudem na območju naše države. V svoj kodeks policijske etike smo tako kot prvo načelo zapisali načelo spoštovanja enakosti pred zakonom in s tem skrb za zagotavljanje enakih človekovih pravic in temeljnih svoboščin slehernega posameznika."

Zavedajo se, da so ljudje zaradi osebnih lastnosti ali prepričanj lahko žrtve nestrpnosti, zato želijo poudariti, da je njihova toleranca proti vsem vrstam nestrpnosti ničelna. Junija so organizirali predavanje predstavnikov nevladnih organizacij, ki opozarjajo na nestrpnost v družbi na področju spolne usmerjenosti ljudi. "Predstavniki nevladnih organizacij so informacije s področja nestrpnosti v družbi posredovali vodjem vseh policijskih enot, policija pa si bo prizadevala poglobiti sodelovanje z nevladnimi organizacijami tudi v bodoče. Tako bi dosegli še višjo usposobljenost policistov in zagotovili celovito ter učinkovito izvajanje nalog pri zagotavljanju varnosti," so še dodali.

Po napadu na Mitjo Blažiča leta 2009
Po napadu na Mitjo Blažiča leta 2009 FOTO: narobe.si

Nižja kazen zaradi zaposlitve in vpisa na fakulteto

Obsojeni so 25. junija 2009 pred omenjenim ljubljanskim lokalom s prižganimi baklami in kamni napadli ter poškodovali gejevskega aktivista Mitjo Blažiča, ki se je udeležil literarnega večera gejevske in lezbične literature. Napadalcev je bilo devet, policiji pa je uspelo pred sodnika privesti le tri. Ljubljansko okrožno sodišče je napadalce marca lani zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti obsodilo na leto in pol zapora.

Višje sodišče je zatem kazni znižalo na sedem mesecev za Marka Kousa in Jana Stenovca, za Jerneja Šercerja pa na pet mesecev zapora. Med razlogi za skrajšanje je navedlo mladost, nekaznovanost, novo zaposlitev, urejeno družinsko življenje in vpis na fakulteto. Višji sodniki so upoštevali tudi, da so se vsi trije pokesali in se oškodovancu opravičili. Kousu ne bo treba za zapahe, saj je kazen že odslužil v priporu, druga dva pa sta bila v priporu slabih pet mesecev.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mony_19
23. 11. 2011 17.14
če bi vi poznal stenovca...bi lah pol pametval...
unja1.m
04. 08. 2011 15.19
......hojsasa,vinca rumena....
Buena Vita
04. 08. 2011 14.58
samo da poveličujete kriminal neslutenih razsežnosti, seveda samo tisti ki imate korist od njega,hm
nefretete
04. 08. 2011 13.15
porka.malorka 04.08.2011, 12:48 Če je tebi prav, da ostaneš na svoji veji, tudi mene ne moti. Takšni zelo radi uporabljate(mo) dosežke civilizacije v prvi osebi. Sami pa se tumasto obnašamo na veselicah vseh vrst (nič nimam proti veselicam, imam pa proti obnašanju ljudi, ki mislijo, da je dovoljeno vse, kadar se poveselijo ob kozarčku preveč). Vsak sam je odgovoren za svoje obnašanje. nekateri vorci so v resnici priučeni, strinjam se s tvojo trditvijo, vendar moramo ločiti zrnje od plevela in se soočiti s sabo in svojimi strahovi. Če nek vzorec ne deluje, ga pač spremenimo, samo da je to v praksi malo težje izvedljivo, ker imamo opravka s predatorjem v sebi, kot si pravilno ugotovil. Vidim, da ti gre na bolje, saj vsaj razmišljaš o tem. P.S. Užalil si stare Babilonce. verjamem, da nehote.
porka.malorka
04. 08. 2011 12.48
nefretete Očitno ne greš na nobeno veselico. Ljudje smo razvili potovanje v vesolje. a kaj ko mamo isto mentaliteto kot stari babilonci. in to je dejstvo. Ves liberalizem je priučen. Človek je predator. a ne
nefretete
04. 08. 2011 11.53
santamaura 04.08.2011, 10:48 Včasih so na veselicah ob zvokih Avsenikov in Slakov leteli stoli in flaše. Od takrat smo se že malo razvili in ugotovili, da se lahko zabavamo brez razbijanja flaš na podlagi zaužitih promilov alkohola, ki podžiga nizke strasti. Po naravi ni nihče homofob. Vse to so priučeni in privzgojeni vzorci. Nizke strasti pač vsak po svoje izživlja.
santamaura
04. 08. 2011 10.48
Včasih so na veselicah ob zvokih Avsenikov in Slakov leteli stoli in flaše. Tisti, ki jih je dobro fasal je pač vzel dva dni bolniške in potem v službi rekel, da ima zato plavo oko ker je cepil drva, pa mu je poleno glih v glavo priletelo. Sedaj imamo pač kapitalizem in demokracijo. Veselic in služb že zdavnaj ni več - imamo pa gejevske aktiviste, ki so po zakonu nedotakljivi in zaščiteni pred nami saj smo po naravi vsi ostali homofobi.
MOSSAD001
04. 08. 2011 08.16
Zanimivo,sodelavci v raznih garažah pa NIČ...pa to Pa saj oni mehaniki,štromarji,kinologi,odvetniki so tudi ljudje al niso?? ..pa to
MOSSAD001
04. 08. 2011 07.40
+1
Pa še nekaj,kako urna pa hitra so naša sodišča v nekaterih primerih pa 10let NIČ...pa to Pa so družine v teh 10letih,doživele Psihične zlome in to zaradi sodišč...pa to
porka.malorka
04. 08. 2011 07.38
Ja Navadte se ljudje. Če vas bo kdo napadu v prihodnosti pa makar policaji. Morate sedaj reč da je bil to napad zaradi spolne deviacije. Očitno edino tako se kaj doseže v tej državi. Drugače te ignorirajo
nefretete
04. 08. 2011 01.36
Ranunculus Za mladoletnega se domneva, da ne more odgovarjati za svoja dejanja, ker psihofozično še ni razvit. Pri nas nekateri ne dosegajo psihofozične razvitosti še pri štirideset in več letih, volilno pravico pa imajo, če pa kaj ušpičijo, pa se lahko izgovorijo na neprištevnost in podobno. Ali pa imajo kake druge olajševalne okoliščine.
Ranunculus
04. 08. 2011 00.37
M-teorija Kolikor vem, je človek obsojen za razmerje z mladoletno osebo tudi, če mladoletna oseba privoli.... Zaščita mladoletnih pred samim seboj...
polikarbonatka
04. 08. 2011 00.14
Ljudje z nizko samopodobo,nestrukturirane osebnosti,nezadovoljneži,neznajo počistit pred svojim pragom,svojo "nesnago"iz svojega uma in duše zmečejo na "po njihovem še slabše od njh" .Šri tem ne zbirajo besed(le zakaj",na ta način se čistijo,počutijo se boljše in več vredne,celo pripravljeni so se prelevit TA prave "zaresne"sodnike,vzeli pravico v svoje roke in vstvarjali svoj svet po svoji meri(znano že iz zgodovine) Razsoden,izobražen ,emocionalno inteligenten uspešen zadovoljen sabo in svojimi doseški,nikoli ne bo,na tak maloumen,omejen način razmišljal o sločloveku,če tudi se ne strinja z nji,ali je drugačen od njega.
polikarbonatka
03. 08. 2011 23.57
Ah,če bi ljudje prvo pometali pred svojim pragom.Toliko tega bi bilo da se ne bi utegnili ukvarjati z tujimi življeni
M_teorija
03. 08. 2011 22.57
MarijanS03.08.2011, 21:56 Za ljubezen morata biti dva. Pri pedofilih najbrž žrtev ni zaljubljena! Tako, da ne enači jabolka s hruškami!
MERDE-AVE-MERDE
03. 08. 2011 22.55
-2
Mile kazni potuha homofobom? - PREMILE
dannyer
03. 08. 2011 22.22
mnogi pravijo da bi morali dati polnoletnost pri 16 17 eni celo 15 zaradi trendov , tukaj je še veliko bitk med ostalimi pametnjakovicev pobude so iz zda velike britanije ene države v eu pač cirkus smatrajo da predvsem o znanju in ki ga danes mladina poseduje in pa razvidno zrelost itd
QueerAsYou
03. 08. 2011 22.11
Res je lepo biti gej v Sloveniji! Zakonodaja je urejena in ljudje so tolerantn!
nefretete
03. 08. 2011 22.03
Ranunculus 03.08.2011, 21:48 0 zdravo nefretete... enkrat imaš malo izključujoč komentar. Če nekoga Blažič moti, je to njegovo mnenje in ti mu ga dopuščaš, torej je nasvet o obračanju stran odveč. Živijo! Načeloma ti dam prav ampak, koga briga njegovo mnenje? Kdo smo, da lahko sodimo in ocenjujemo? To si predstavljam tako, kot da bi sedaj jaz ocenjevala tvoj avatar in rekla, da mi ni všeč (pa mi je, he, he...) Kot pa da te zanima moje mnenje, saj me nisi vprašal tega. Včasih je mordo zadržati mnenje zase, ker kdo drug lahko hitro najde nekaj kar mu ni všeč na nas. Kam pa pridemo, če se bomo samo obmetavali z nestrpnostjo?
Ranunculus
03. 08. 2011 21.54
Kar se pa Blažiča tiče ga pa tudi razumem. Če bi mene nekdo nalomu in ustrahoval, bi tudi hotel, da je pet let v zaporu... ampak naše kazni pač niso take.