Slovenija

FOTO in VIDEO: Na ozemlju BiH še vedno več kot 100 tisoč min in neeksplodiranih sredstev

Ljubljana, 02. 04. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
32

S problemom minske onesnaženosti se še vedno srečuje več kot 60 držav širom sveta. Na ozemlju BiH naj bi se še vedno nahajalo med 100.000 in 120.000 min in neeksplodiranih sredstev, zato še vedno sodi med tri najbolj minsko onesnažene države na svetu.

Več videovsebin
  • Flash mob na Prešernovem trgu
    01:32
    Flash mob na Prešernovem trgu
  • Iz 24UR: Mine še vedno ogrožajo življenje
    01:50
    Iz 24UR: Mine še vedno ogrožajo življenje

Kljub podpisu Ottawske konvencije, ki je vstopila v veljavo leta 1999 in prepoveduje uporabo protipehotnih min, je v svetu vsako leto še vedno okoli 3000 novih žrtev min in ostalih eksplozivnih ostankov vojn. Zato tudi letos poziv: "Zavihaj svojo hlačnico in simbolno posodi svojo nogo v znak solidarnosti z žrtvami min."

S tem pozivom se ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti že četrto leto zapored pridružuje mednarodni akciji osveščanja o nevarnosti min in boju za njihovo prepoved. Letos se je na mednarodni ravni in tudi v Sloveniji ozaveščanje začelo že s tednom boja proti minam, 29. marca in bo trajalo do 4. aprila, mednarodnega dne ozaveščanja o nevarnosti min.

Kljub številnim naporom mednarodne skupnosti namreč minska problematika v svetu ostaja. S problemom minske onesnaženosti se srečuje več kot 60 držav širom sveta.

Odstranjevanje min v BiH.
Odstranjevanje min v BiH. FOTO: Reuters

BiH še vedno med tremi minsko najbolj onesnaženimi državami na svetu

Slovenska vlada je ITF ustanovila marca 1998, da bi pomagal Bosni in Hercegovini pri reševanju problema protipehotnih min ter da bi žrtvam min nudil fizično in socialno rehabilitacijo in jim tako pomagal, da se ponovno vključijo v družbo. BiH je namreč med tremi minsko najbolj onesnaženimi državami na svetu, skupaj z Afganistanom in Angolo. Kot so za 24ur.com pojasnili na ITF, po podatkih iz 2015 znaša obseg sumljivih območij 1.176,5 kvadratnih kilometrov, kar je približno 2,3 odstotka celotnega ozemlja BiH. Leta 1996 je bilo minsko sumljive površine kar 4.200 kvadratnih kilometrov.

Na ozemlju BiH naj bi se sicer nahajalo še med 100.000 in 120.000 min in neeksplodiranih sredstev. Po sedanji državni strategiji naj bi bila BiH očiščena do konca 2019, vendar je že sedaj jasno, da se bo ta rok moral premakniti najmanj na leto 2024 ali celo še dlje, če ne bo zagotovljenih zadostnih finančnih sredstev, pravijo na ITF.

V BiH je bilo od leta 1996 v minskih nesrečah udeleženih in fizično poškodovanih kar 1.732 oseb, od tega 603 smrtno. V minsko ogroženih skupnostih naj bi danes živelo še med 500.000 in 540.000 prebivalcev BiH, dodajajo v agenciji za razminiranje.

"Z lanskoletnimi poplavami in plazovi, ko so poplavljene reke in zemeljski plazovi premaknili neočiščena minska polja v BiH, je bil potreben ponoven angažma v smislu pregleda stanja na teh lokacijah, markiranja, mapiranja in predvsem očiščenja že znanih minskih polj. S tem se je mednarodni fokus preusmerili nazaj na BiH, pri čemer so se letošnje donacije za to državo v primerjavi z lanskim letom podvojile," je pojasnil direktor ITF Damjan Bergant.

Letos je akcijo podprl tudi kolektiv podjetja Pipistrel.
Letos je akcijo podprl tudi kolektiv podjetja Pipistrel. FOTO: Facebook/Posodi svojo nogo

Minsko onesnažena tudi Hrvaška

Tudi sosednja Hrvaška, ki je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij Slovencev, se še vedno spopada s problemom minske onesnaženosti. Po podatkih Hrvaškega centra za razminiranje (Croatian Mine Action Centre) je na Hrvaškem še 531,79 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki je onesnaženo s protipehotnimi minami, protitankovskimi minami, kasetnim razstrelivom in z ostalimi eksplozivnimi ostanki vojn.

Očistili 129 milijonov kvadratnih metrov ozemlja

Od ustanovitve je ITF uspel s pomočjo svojih donatorjev očistiti 129 milijonov kvadratnih metrov ozemlja, rehabilitirati več kot 1200 žrtev min oz. eksplozivnih ostankov vojne ter podpreti razvoj nacionalnih in lokalnih rehabilitacijskih zmogljivosti v 12 minsko onesnaženih državah.

ITF je v več kot 15 letih delovanja razširil svoje aktivnosti v druge države jugovzhodne Evrope, Bližnjega Vzhoda, osrednje Azije, južnega Kavkaza in severne Afrike, kjer deluje med drugim na področju osveščanja o nevarnosti min, odstranjevanja min in pomoči žrtvam min.

Med podporniki so tudi Dan D.
Med podporniki so tudi Dan D. FOTO: Facebook/Posodi svojo nogo

Konvencijo podpisalo 162 držav

4. april kot dan ozaveščenosti in pomoči v boju proti protipehotnim minam je generalna skupščina ZN razglasila decembra 2005. V organizaciji si prizadevajo za popolno prepoved protipehotnih min, saj bi po njihovem mnenju le na ta način lahko dokončno preprečili tragedije, ki jih vsako leto povzročajo ta eksplozivna sredstva. Prav zato je bila v Ottawi v Kanadi sklenjena posebna pogodba, ki v celoti prepoveduje uporabo in izdelavo teh min. Konvencijo o prepovedi uporabe protipehotnih min je podpisalo 162 držav.

Že četrto leto se na ta dan na mednarodni ravni vrstijo številne akcije, ko posamezniki z vihanjem hlačnic ali rokavov simbolno posodijo svojo nogo ali roko za žrtve min po vsem svetu. Letos se ob bok minski problematiki s sloganom Več kot mine (More Than Mines) postavlja tudi opozarjanje na vse druge eksplozivne ostanke vojn, ki prav tako ogrožajo človeška življenja.

Na Prešernovem trgu ’flash mob’

Glavna dogodka, ki ju pripravlja ITF, potekata danes. Na Prešernovem trgu so improligaška skupina dijakov Gimnazije Vič in glasbeniki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana izvedli ’flash mob’ in prikazali realnost eksplozije na minskem polju. Zvečer pa bo potekal koncert Simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Akcija ITF poteka tudi preko družbenega omrežja Facebook, in sicer s sloganom Posodi svojo nogo. Svojo solidarnost lahko zainteresirani izkažejo s tem, da zavihajo hlačnico in tako simbolično posodijo svojo nogo za svet brez min. V okolici Prešernovega trga pa so nekatere trgovine lutkam zavihale hlačnico in s tem opozorile na teden boja proti minam.

Letos so akcijo podprli predsednik državnega zbora Milan Brglez, nogometaši NK Maribor, skupini Siddharta, Dan D in vokalna zasedba XXL Vocal Group in kolektiv podjetja Pipistrel.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gojcic
04. 04. 2015 22.08
+2
Tam kjer je srb, tam je skrb. Pregovor se rima in je cista resnica. Vedno obstajajo posamezniki oz izjeme in prav tako vedno obstaja vecina. Za vecino je pa vedno veljalo, da niso spostovali slovenske kulture, jezika, skratka slovencev. Sprasujem tiste nekoliko mlajse: Ali je kdo imel kdaj kaksen problem s Srbijancem? Seveda mislim v Sloveniji in ne v tujini... A se je komu kdaj zgodilo, da mu je srbijanec rekel, da je tu Srbija in ti grozil?! Dejmo se malo zamislit, koliko tej ljudje spostujejo oz pljuvajo po Sloveniji. Je pa tudi to res, da slovenci ne stopimo skupaj, da bi se znebili smrduhov.
novak.novak
02. 04. 2015 19.39
+9
in kaj ima to veze s slovenijo, da je na prvem mestu med novicami iz slovenije? medtem pa nam tu država se ruši brez min....aja, to ni zanimivo, ....gospodarstvo cvetei, minimalc je blizu jurja, da ne govorimo o penzijah ki so vsaj jurja...hehehehehehehehehe
Thruma
02. 04. 2015 19.16
+3
Na in . ??? Pa kaj imajo mine v Bosni veze z Slo težavami. Slovenci po 100 letih še nismo odstranili min iz 1. voj ne.
Thruma
02. 04. 2015 19.20
+8
Pospravi naj jih tisti ki jih je polagal. kolikor mi je znano med njimi ni bilo Slovencev.
Gone4eveer
02. 04. 2015 18.16
-1
Smo leta 2015, pa ljudje še vedno umirajo zaradi prve in druge svetovne vojne (mine).
belaovca
02. 04. 2015 18.43
+1
ne ...to so janezove mine...iz kopra...z ladij...veš....
novak.novak
02. 04. 2015 19.39
+3
butalistan
02. 04. 2015 16.06
+10
NA BALKANU NE BO NIKOLI BOLJE! SAMO ŠE MI POSTAJAMO Z PRISELJEVANJE PODOBNI BALKANCEM! BALKANSKA KULTURA, RAZMIŠLJANJE IN DELO=BALKANSKI STANDARD.
BHF 1
02. 04. 2015 15.29
+2
Seveda da jih je še toliko...tistim iz tako imenovane rs bi dal da jih vse sami pocistijo tako kot so jih postavili...tisti ki ste toliko pametni Glede odcepitve bosne iz Jugoslavije...na listku za referendum leta 1992 je bilo če ste za samostojno bih državo enakopravnih bosnjakov hrvatov srbov..in vsi ki so šli glasovat so bili za bosnjaki hrvati so bili za in del srbov...30% Srbom v bih je bilo onemogočeno glasovat ker je Karadžić bojkotirov volitve..vprašanje bi bilo če bi res vsi srbi bili protiv...drugače je biv rezultat 67% za kar je velika večina in vse regularno
hhmmm
02. 04. 2015 10.51
+10
Bojo rekli, da ne morejo enga aardvarka kupit, stroj iz leta 1982, ki očisti 1500x3m v eni smeni in bi tole lahko že zdavni očistili. res je, da malo okolico uniči, sam do zdej bi si že narava opomgla!
Bruhalnica24
02. 04. 2015 09.40
+4
Wašington je sprožil razpad Juge, propad gospodarstva je bil cilj, slučajno so veliko pokupili z 90% popustom, podelili 500 milijard kreditov.. Ena uspešnejših CIA projektov... Seveda vojna zadevo naredi dobičkonosno krat 2. Ker zalagaš obe strani....
Puppupapa
02. 04. 2015 09.52
+7
a bejš no bejš.... kaj pa američani druzga delajo že 100 let?
Misija1
02. 04. 2015 12.23
+12
Hmm a potem je bil milosevic na placilni listi CIE? Ali kako? Tvoj vzdevek pove izvor in izvor pokaze stanje, sej nikdar se srbi niste bili za nic krivi v vasih bucah. Dejstvo je, da ste sami zakuhali vojno na balkanu in prej ko boste to zaceli dojemat, prej boste na boljsem. Do takrat pa bo stanje taksno kot je. Vasi propagandi nasedate samo vi sami, noben drug. V vsaki temi ki se tice srbije in vojne na balkanu, si najbolj glasen podpornik srbije, nikoli nic krivi, nic. Za vse je amerika kriva, sovrazite pa jo ravno zaradi tega, ker so bombardirali vaso drzavo, ki je zacela vojno. In to sovrzanost do ZDA trajbate ze leta in leta, pa se niste dojeli, da ste si cisto sami krivi za nastalo situacijo. Menda niste pricakovali, da bo svet gledal, kako tolcete po vseh sosedah bivse Juge.
aSeTiJo?eš
02. 04. 2015 12.37
-12
krtaksn
02. 04. 2015 13.12
-6
Misiji ti sele spran. Poglej si fim: tezina lanca na youtubu. Verjetno si premlad, pa ne ves vsega.
manolo31
02. 04. 2015 13.20
+21
Ma dej Srbi itak sami seb verjamejo. Imajo se za neki vojaški narod a katerokoli vojno so zakuhali so izgubili, da ne bom reku pop.s.li. Imajo prevelike apetite, za v resnici svojo majhnost. Poznam tudi zelo dobro Rusijo in Rusko politiko in Srbom ni jasno, da jih rusi dojemajo zgolj kot svoj satelit v svojem interesnem območju in to je to...they don't even care.
novak.novak
02. 04. 2015 19.44
-3
ja itak, pa so krivi srbi, pa ameri, pa kaj jaz vem kdo, aja, janša pa to...točno vemo kdo je kriv, in to ni nihče od teh. ker dragi moji, sam na račun pufov se ne da živet, in potem je prišla ura streznitve , ko so prprli pipco, in nastal je kaos....tako, da se nehajmo slepit kak je bilo v jugi vse super, pa da so zunanji pa notranji sovražniki rušli to samoupravljanje pa socializem, ki veze ni imel s socialo...
Misija1
02. 04. 2015 21.52
+5
2 komentatorja pod mojim prispevkom kazeta realno stanje tukaj zivecih srbov (na sreco ne vseh, ker vem, da vsi pa le niso taksni). Ni cudno da v zivljenju nista kaj veliko napravila, ce se osnov komuniciranja ne poznata. Ce se bom jokcal? To smo uporabljali v prvih razredih osnovne sole, kolikor mi je znano. Dejstvo je, da ste vojno v Jugi zakuhali srbi. Razlog je bil samo en, vsaj kar se tice osnove. To je, da ste se bali razpada in s tem centralizirane Juge ki je propadla. Juge, v kateri ste vi bili center, pa ceprav je vecina denarja prihajalo iz Slovenije in Hrvaske (skupno vec kot 70 procentov, ceprav smo skupaj predstavljali slabih 40 procentov celote Jugoslavije). Ja, fino je bilo vodilnim v Srbiji, ki so vodili Jugo, vodili niti, fino je bilo, ko so iz slovenskih takrat mega firm nosili kovcke denarja v Srbijo. Osamosvojitev je bila USTAVNA PRAVICA VSEH DRZAV znotraj JUGOSLAVIJE! Vseh. Ko je prislo to tega, je prislo do vojne s strani Srbije na vse Jugoslovanske drzave ki so se zelele odcepit. Ce bi se odcepila samo SLovenija, bi tukaj vojna bila taksna kot v BIH ali na Hrvaskem, ker pa so se za nami se Hrvati in BIH, pa je bilo tukaj zmerno. Za vse ostalo pa imamo podatke na roki. Ko pa je prislo do intervencije Evrope in NATA, potem pa jok in stok, naenkrat ste bili najbolj bogi, joj prejoj, ker so bombardirali elektrarne (ki so vedno prvi cilj), industrijo, zelezniske tire itd...Naenkrat je bilo vojne konec. Zanimivo kako zelo enostavno in efektivno ste popustili, na zalost sele takrat, ko vas je udarila šiba nazaj po riti. Bi pa bila vojna kr zanimiva, ce bi se ostale strani imele orozje, ki ga je primanjkovalo. Cim so HRvati, BIH in SLovenci dobili orozje, se je situacija obrnila. Se zdaj se spomnim nekega hrvaskega poveljnika s katerim sem imel moznost pogovora pred nekaj leti na morju, ki mi je rekel, da ni mogel brzdat svojih vojakov pod kontrolo, ko so prisli preko hrvaskih mej, so zeleli se dlje in dlje. Je rekel, da so bili tako naspidirani in pod efektom, da bi od tu naprej bilo samo eno veliko klanje in zavzemanje srbskega ozemlja, da niso vec poslusali ukazov in so mu nekateri celo grozili s smrtjo! Intervencija NATA je tu naredila mir in so se umaknili. Enako v BIH, ko so bosanci dobili orozje so zaceli dobivat boje in zemljo nazaj. Ce ne bi interviral NATO, bi Hrvati in bosanci zasedli krepko krepko ozemlja srbije. To so gola dejstva.
rko
02. 04. 2015 09.20
+8
KOLK CAJTA SO PA TE MINE NAStAVLJALI ? GROZNO
Misija1
02. 04. 2015 12.26
+8
Ze takrat so obstajale moznosti dostave min iz zraka, poglej recimo kaj imajo americani ze vec desetletij. Bomba ki v zraku spusti doloceno stevilo (vec 100) min, ki pokrijejo tocno doloceno povrsino tal in se aktivirajo ob pristanku. Grda zadeva, se bolj grdo je, ko vidis kako enostavno se postavi te mine in v kaksnem kratkem casu.
matija888
02. 04. 2015 08.36
+10
Kdo jih je pa onesnažil?
akaOO7
02. 04. 2015 09.34
+14
Maltežan
02. 04. 2015 08.19
+24
mine naj gredo odstranjevat tisti, ki so jih tja postavil....
karlo6
02. 04. 2015 08.14
+12
Mine lahko kar pustijo do naslednjih konfliktov bodo še prav prišle.
ZakoniZdravja
02. 04. 2015 07.43
-17
Ce ne bi srbi muslimani enostransko hoteli odcepiti BiH od jugoslavije tega ne bi bilo. ker bih ji muslimanska ali hrvaska ali srbska ampak je bih drzava kjer zivijo srbi muslimani, srbi pravoslavci , srbi katoliki in srbi ateisti
dr.mr
02. 04. 2015 07.50
+1
VACAP
02. 04. 2015 08.26
+0
akaOO7
02. 04. 2015 09.39
+3
spoh te je tezko razumet ker ti je slovnica slabsa stran,razen se enega cedomirja(VACAP-A) ker sta na isti valovni nizini tako da se naslednjic potrudi da te skonatamo ker te samo sumadinci in cedomirji razmejo. hehehe P.S. (a prihajajo tvoji starsi mogoce iz bg.pasaluka,hahhaah?)
Bruhalnica24
02. 04. 2015 09.41
-1
Wašington, tam so vse splanirali, folk je pa nasedel..
Dobrovoljac
02. 04. 2015 09.43
+4
aka007 is kje pa tvoji prihajajo,aja moraš pogledat 500 let nazaj da boš resnično vedu kdo si.
gongash
02. 04. 2015 10.53
+0
res je kar pravi zakoni zdravja....če bi res vladalo "bratstvo in jedinstvo" potem ne bi dobesedno preko noči napovedli vojne "bratom" neobroženim ničslutečim civilistom.
peace4all
02. 04. 2015 17.45
+4
jst nevem kako loh te srbe nekdo jemlje resno