Slovenija

FOTO: Virant bo znova preučil Maherjevo gradnjo

Piran, 21. 03. 2013 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za infrastrukturo Igor Maher trdi, da je bila črna gradnja na njegovi parceli nad Sečoveljskimi solinami tam že leta 2004, ko jo je kupil. Posnetki Google Eartha pa dokazujejo, da je bila zgrajena v času, ko je bil Maher že lastnik.

Tik pred ustoličenjem na položaju ministra za infrastrukturo je o Igorju Maherju zakrožila novica o tem, da je pred 11 leti kupil parcelo nad Sečoveljskimi solinami, na kateri stoji črna gradnja. Na očitke, da je prej tam stala le prikolica in da je Maher očitno sam zgradil manjšo hiško z novimi okni ter sončnimi celicami na strehi, je odgovoril, da je hiška tam stala že ob nakupu in da je bila že tedaj v postopku legalizacije.

Toda brezplačna spletna storitev Google Earth ne potrjuje ministrovih trditev, so poročali v oddaji 24UR OB ENIH. S posnetkov je namreč razvidno, da je parcelo preoblikoval sam, na njej pa zgradil majhno hiško, čeprav je bila gradnja na kmetijskem zemljišču prepovedana.

"Nepremičnina je bila v postopku legalizacije že v času mojih predhodnikov. Jaz v teh letih nisem storil ničesar nezakonitega, sem pa pričakoval, da se bo na tem področju kaj zgodilo," je pred dnevi povedal Maher. Kako je potem mogoče, da je na satelitskem posnetku njegovega zemljišča nad Sečoveljskimi solinami iz leta 2003 le nasad oljk? S posnetkov v letih 2005, 2006, 2007 pa je opazno spreminjanje (izgine nasad oljk), leta 2009 pa se na zemljišču pojavi hiška, do katere vodi cesta.

Objekt s hišno številko Seča 16a je zdaj legaliziran.
Objekt s hišno številko Seča 16a je zdaj legaliziran. FOTO: POP TV

Minister Maher za hiško ne potrebuje gradbenega dovoljenja

Drugi vidik zgodbe pa je legalizacija črne gradnje. Da so postopki v Sloveniji dolgotrajni, ni nenavadno, bolj nenavadno pa se na prvi pogled zdi, da so na Upravni enoti v Piranu zadevo uredili prav v sredo. Je zgolj naključje, da je piranska upravna enota ugotovila, da objekt izpolnjuje vse pogoje iz prostorskega akta na dan, ko je Maher postal minister?

Načelnik Uprave enote Piran Ivan Seljak trdi, da je, razlog pa naj bi se skrival v  novi uredbi o gradnji preprostih in nezahtevnih objektov, ki je začela veljati 9. marca letos. Po tem datumu je na Upravno enoto Piran in tudi druge upravne enote po državi prispelo ogromno zahtev za legalizacijo oziroma za ureditev statusa objektov. Seljak je še razložil, da je Maherjev pooblaščenec zahtevo  za izdajo gradbenega dovoljenja za pomožni kmetijski objekt vložil na začetku tedna. V sredo pa se je na UE oglasil še enkrat in zaprosil, ali lahko zadevo čim prej obravnavajo. Ker je bila zadeva jasna, so hitro odločili.

Ugotovljeno je bilo, da vsebina vloge ni predmet upravnega postopka in da gre za enostaven objekt, za katerega ni potrebno gradbeno dovoljenje. Skratka, objekt izpolnjuje pogoje iz prostorskega akta, Maher pa se lahko za spremembo uredbe zahvali Janševi vladi in svojemu predhodniku Zvonku Černaču.

"Černačeva uredba" ne omogoča legalizacije take vrste objektov

Drugačnega mnenja kot Seljak pa je kar nekdanji minister Zvonko Černač.

"Že iz fotografij, ki so se pojavile v medijih, je razvidno, da v tem primeru ne gre za enostaven objekt, kot ga določa uredba," pravi. Sprašuje se tudi, kako je lahko upravna enota v enem dnevu ugotovila dejansko stanje in v zadevi vsebinsko odločila in v koliko primerih podobnih upravnih postopkov, ki so tekli pred to upravno enoto.

"Gospodu Maherju in številnim drugim lastnikom dosedanjih nedovoljenih gradenj želim, da uredijo postopke v zvezi z njihovimi nedovoljenimi gradnjami, če je to le formalno mogoče, ne dovolim pa si, da nekateri uradniki to počnejo z zlorabami prava in izkrivljenimi interpretacijami preko mojega hrbta. Vsaj v primeru objekta gospoda Maherja formalna ureditev za tak objekt na način, kot ga je domnevno zastavil načelnik UE Piran, ne bo mogoča," še trdi Černač.
 

Kot minister noče vplivati na pristojne

Igor Maher kot minister ne bo komentiral odločitev pristojnih organov.
Igor Maher kot minister ne bo komentiral odločitev pristojnih organov. FOTO: Blaž Garbajs

Po neuradnih podatkih Maher zadeve ne bo več komentiral, saj kot minister noče vplivati na odločitve pristojnih organov.

Med službovanjem na piranski občini je bil sicer Maher v preteklih letih na položaju, na katerem bi lahko vplival na hitrejši postopek, a tega, kot je povedal, ni storil. Še v sredo je zatrdil, da tudi kot minister ne namerava pritiskati na noben postopek organov, saj, kot je povedal, imamo pravno državo in je zakone treba spoštovati.

Prvak DL Gregor Virant je včeraj povedal, da je bil z gradnjo Maherja seznanjen, na podlagi njegovih zagotovil pa je ocenil, da Maher ni storil nič nezakonitega ali neetičnega.

Zdaj se namerava z zadevo temeljito seznaniti. "Temeljito bom pregledal dejansko stanje in na koncu bomo skupaj sprejeli ustrezno odločitev," je dejal danes.

KOMENTARJI (1066)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kvaternik
22. 03. 2013 16.19
+1
Največji in eden med prvimi, ki se je lotil s koruptivnostjo v Sloveniji. Spomnimo: Relacija Makedonija--parlament. Virantovo oškodovanje nas davkoplačevalcev. In PREVARANT se gre razsodnika Maherju. Podobno filmu Leonarda Di Capria: Ujemi me, če me moreš.
MICLA
22. 03. 2013 10.06
+4
KAJ BO TA SLINAVEC HINAVSKI PREUČEVAL ko ima tako visoka načela v čelu pa meglo sto vlado bomo kmalu videli da je leglo lažnivcev in lopovov ki jih vodita ta zamrnjeni in tisti pol izdelek.
Jaka Planinc
22. 03. 2013 08.57
+2
VIRANT je sedaj kot BOG,RAZSODNIOK, ki SODI KRIVIČNE IN NAGRADI PRAVIČNE. ENIM BIJE SODNI DAN,11 MAHERJU SE ŽE BLIŽA SODNI DAN. NI REČENO DA se TUDI BRATUŠKOVI ALENKI BLIŽA SODNI DAN,ZARADI PLAGIATA DIPLOME.
resslovenka
22. 03. 2013 09.56
-1
Jakec Objektivni pogled na dogajanje pa res ni tvoja vrlina. Saj veš tisto o kamnu in grehu, ne? Toliko o enakih vatlih za vse. Čudne dimenzije imajo tile tvoji vatli.
Jaka Planinc
22. 03. 2013 08.51
+3
Sodobna Googlova satelitska tehnologija,JE ZJEBALA TUDI MAHERJA,KI MU JE POKAZALA RESNICO. VIRANT NAJPOŠTENJAKAR UKREPAJ.
resslovenka
22. 03. 2013 09.58
+2
No da ne bo napačnega mnenja. Tale zadeva res ni dobra za ugled nove valde. Sploh na začetku mandata. S tako prakso (lažnjivimi kljukci) se bodo sami začeli pogrezati , zato je treba dosledno upoštevati moralne in etične standarde. Upam, da jih premorejo.
Bojan-F
22. 03. 2013 08.12
+3
Desnosučni, razumem, da ste si vzeli ta članek za svoj: - piše o nerazsodni Uredbi nekdanjega ministra g. Černač Zgonkota - omenjate plagiat ... letnica 1982? - omenjate laž ... letnica 2008, 2011, 2012, 2013? - omenjate ponarejanje ... imate svojih letnic kolikor hočete
Aven
22. 03. 2013 08.44
+2
Bojan-F
22. 03. 2013 09.54
-1
Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ... Desnosučni, naj vam bo! Izza vas so težki meseci kognitivne disonance. Ni zadnja, ampak to ste jo dobro prestali.
Bruhalnica24
22. 03. 2013 07.39
+2
LAŽE LAŽE LAŽE brez sramu v kamere, pa ne da se je zmotil.... VIRANTOVI VISOKI STANDARDI GA BODO ODNESLI... Kot Plagijatorškovo...
windmaster
22. 03. 2013 07.13
+4
Politiki so tko k črne gradnje v Sloveniji. Neskončno število se jih je razpaslo! S tem, da se črne gradnje baje lahko prešeteje.....
RONIX44
22. 03. 2013 07.08
+5
Pri nas smo podedovali črno gradnjo pa smo dali več tisoč € in legalizirali, joj ko bi bil jaz vsaj takrat v vladi potem nam nebi bilo treba takrat nič plačati in vzeti kredita...ker v vladi so več kot samo ljudje haa Bravo Slovenija.... ker smo vsi enakopravni ali kako že kajne?!
Tonček Balonček
22. 03. 2013 07.00
-5
Ja pa saj črna gradnja ni kaznivo dejanje.S tem imajo največ izkušenj našo poštenjaki na podeželju.
spygirl
22. 03. 2013 06.48
+6
pa a je to sploh normalno no, človek za ministra (minister) se zlaže v prvih 24 ur??? pa kaj te ljudje mislijo, da smo vsi totalni b.....kje je potrditev plagiata Bratuške, halooo kaj se tok časa čaka...kam vse to pelje, to našo ljubo Slovenijo...a bomo kar vsi doma ostali pa vlekli socialo al kako, eni bi radi delali, b.a.n.d.a, začnite delati in ne samo svoje riti filati....
maxsel
22. 03. 2013 08.07
+1
ma kaj jočete saj smo heteli nove obraze v vladi sedaj jih pa imate vstak ki pride h koritu se slej ko prej pokvari četudi je prej bil pošten taki smo pač Slovenci
maxsel
22. 03. 2013 08.08
+1
sicer tale Maher se mu že po faci vidi ,da kar izgovori se zlaže
Ljubljanski Snob
22. 03. 2013 06.44
+6
Ker včeraj nisem imel časa da bi spremljal politične novice, me zanima ali res Janša odhaja iz slovenskega političnega prostora. Namreč nekaj ljudi me je včeraj zafrkavalo, da se Janša popolnoma umika iz političnega življenja.
?\?~
22. 03. 2013 06.45
+3
zadnje informacije - ne bo poslanec, ostaja predsednik SDS - neprofesionalno, posvetil se bo pisanju knjig in predaval vladam v tujini..... levaki se penijo k stekli psi..... :))
Ljubljanski Snob
22. 03. 2013 06.51
+4
Zdravo. Če še Janša odide, potem smo pa res pred propadom, ker dokler imamo old boyse v ozadju, Janšo še kako potrebujemo.
?\?~
22. 03. 2013 06.53
+3
oprosti - pozdravljen... ja, ne vem kaj bo iz vsega tega - bil je edina protiutež, ki je upal in se boril kot lev - ampak imam občutek, da ima tudi on vsega dovolj....škoda mi pa vedno bolj odzvanjajo v ušesih beseda poslanca Battellija ob zaslišanju finančnega ministra - v sloveniji so sile, ki so pripravljene seči tudi po življenju za lastne interese...... grozljivo !!!
spygirl
22. 03. 2013 06.57
+3
meni ni bilo da vlada pade, ampak da odstopi janša, postavijo drugega človeka na njegovo mesto in se dela naprej, kle v parlamentu pa je samo važno kaj kdo reče in kaj kdo ne reče, kaj kdo misli, pa kako misli, nobenega pa ne briga kako se bomo spravili iz tega stanja..žalostno, vse to bojo plačali tisti, ki so še zaposleni...mi ki smo doma itak nimamo več nič...niti dostojanstva ne..
Tonček Balonček
22. 03. 2013 06.58
-5
Postal bo stric iz ozadja, sicer bo pa svetovalec raznim diktatorskim režimom po svetu, ker se bo udinjal mednarodnemu republihganskemu inštitutu. Bo pa seveda rabil simultanega prevajalca za angleški jezik, saj zna le srbohrvaško. Pa Walterja Wolfa bo nadomestil, saj bo šel v zapor.
?\?~
22. 03. 2013 06.41
+8
hahaha.....in nova vlada je potokla vse svetovne rekorde v aferah po nastopu mandata......celih 12 ur brez afere......sicer pa kakšni temelji, takšna streha..... vlada je osnovana na osnovi lopovščine in kriminala, torej kaj druga tako ali tako ni bilo za pričakovat.......vse slabo je za nekaj dobro - Virant, ne vem če se bo uspelo kateremu politiku tolikokrat blamirat, kot to uspeva tebi...... razbil si vlado JJ s svojo načelnostjo......KPK pa Janković - še vedno nič ?????
big_foot
22. 03. 2013 07.32
+0
No vsaj grehe pod preprogo ne pometajo, za razliko od desnih. Drugače se pa glede Viranta strinjam.
resslovenka
22. 03. 2013 09.53
-1
ŠTAJERKA & Co. Ne bit tako škodoželjni . Tisto kar mene bolj zanima je, kaj vse bo padlo iz omar , ki se je nabralo v zgolj zadnjem letu. Ne verjamem, da so prazne! Kar se afer, nepotizma, klientalizma, okoljskega šaranja in črnogradnej tiče, pa mislim da tale gospod ni zadnji. Je pa absolutno prav, de se začne delati red. Ne glede kdo si, od kje si in kakšni botri stojijo za tabo.
Cisto na hitro
22. 03. 2013 06.32
+10
Kanglerju so plagiat zelo hitro potrdili.... Pri Bratuškovi pa mečkajo..... Janša je padel....ni ga več na političnem parketu. Janković je še vedno župan..... Maher se že v prvih 24h ministrovanja zlaže.... Dragi Slovenčki.... Ni še dovolj hudo....kriza še ni tako huda....še imate polne riti... Dejstvo pa je da vas "polnoriti zombiji" odlično nategujejo!
lukeeeeeec
22. 03. 2013 06.23
+2
No ni tako hudo. Drugorazredni b sigurno dopustil popravni izpit! Torej, sistem danes se zlažem, jutri laž ponovim, po jutrišnjim je resnica!
Ljubljanski Snob
22. 03. 2013 06.29
+4
Lukec pozdravljen. Prejšnji predsednik države bi dejal ,, Dajmo mu še eno možnost ! ,, Kot je dejal za Golobiča.
lukeeeeeec
22. 03. 2013 06.46
+1
lep pozdrav. Dan je zelo lep! No če potegnemo črto, polovica vlade potrebuje pod nujno novo priložnost! Čudi me, da na tako lepo jutro še ni prepiha.
peregrinus
22. 03. 2013 06.23
+2
Ta Maher mi v obraz deluje kot križanec med Vogrinom in Mariničem. Res. Očitno je tudi glede poštenosti v njunem rangu.
lukeeeeeec
22. 03. 2013 06.24
+3
Mimogrede. Marinč je baje pošteno plačal! Torej je moral vsaj zaslužiti!
luckyss
22. 03. 2013 06.17
+8
Ne vem zakaj toliko debate o oslovi senci, oz. o tem ali objekt spada v to ali ono kategorijo. Minister je LAGAL, ko je trdil, da je kupil parcelo z objektom, pika, konec !! Sicer pa imam o policistih, ki se pririnejo do korita posebno mnenje, ki ga ne bom javno objavljal ;) Torej, odstop in isto velja za vse podobne "maherje" ki jih bodo še odkrili... Morda bomo nekoč sestavili vlado in poslance, kjer ne bodo prisotni lažnivci, plagiatorji in ostali lopovi....
windmaster
22. 03. 2013 07.02
+1
maxsel
22. 03. 2013 08.16
+1
če še niso pa bodo ko bodo stopili v vlado ali parlament
jgm
22. 03. 2013 06.16
+0
Takih črnih gradenj je v Sloveniji na tisoče.
windmaster
22. 03. 2013 07.03
Roxy79
22. 03. 2013 06.00
+0
smiselno bi bilo posneti tudi Črnačevo Črno gradnjo....
caps1
22. 03. 2013 05.45
+16
Bratovškovo magistersko nalogo FDV še vedno preverja ali je plagijat... Že več kot mesec preverjajo.. Ne me basat.. Dvojna merila.. Janković je še vedno župan..
maxsel
22. 03. 2013 08.18
+2
ma kakšna dvojna merila STRICI iz ozadja so se vmešali
johnymas
22. 03. 2013 05.23
+1
DOBRO, DA IMAMO VIRANTA, VSAKA ČAST.
caps1
22. 03. 2013 05.40
+4