Slovenija

Minister Mramor sporoča: Vsak se bo pač moral nečemu malo odreči

Washington, 12. 10. 2014 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Mramor se zaveda, da bo spremembe, ki so še nujne, treba izpeljati. "Mislim, da ne bodo tako boleče, kot se govori. Vsak se bo pač moral nečemu malo odreči, da bomo lahko živeli bolje," je dejal in dodal, da je javni dolg, ki ga puščamo našim otrokom, izjemno visok.

Minister za finance Dušan Mramor se je z delegacijo, v kateri je bil tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, v minulih dneh v Washingtonu udeležil letnega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, v okviru katerega je opravil številne pogovore, s katerimi je zadovoljen. Srečal se je tudi z novo vodjo misije IMF za Slovenijo Delio Velculescu.

Mramor se veseli misije, ki nas bo obiskala decembra

Ta je pred prevzemom vodenja misije za Slovenijo vodila misijo za Ciper, tudi v času, ko je ta otoška država prejela mednarodno finančno pomoč. Kot je pojasnil Mramor, zaradi tega ne gre iskati podobnosti med Ciprom in Slovenijo. "Vsi razumejo, da Slovenija ni Ciper. Velculescujeva je velika specialistka, zato se veselim misije, ki bo decembra prišla v Slovenijo," je dejal.

Kot pravi, IMF zelo pozitivno ocenjuje ukrepe, ki jih Slovenija že izpeljala. Spomnil je na strukturne spremembe, ki so se začele že v vladi Janeza Janše, nadaljevale pa v vladi Alenke Bratušek – to so spremembe ustave, reformi pokojninskega sistema in trga dela, dokapitalizacija in čiščenje bank ter zmanjševanje zadolženosti podjetij.

Nekateri se že dlje časa na veliko odrekajo – tudi osnovnim življenjskim dobrinam –, a Mramor pravi, da se bo vsak moral odreči še malo

Kdo mladim pušča izjemno visok javni dolg? Kdo je slab dedek, babica, oče in mati?
Kdo mladim pušča izjemno visok javni dolg? Kdo je slab dedek, babica, oče in mati? FOTO: Damjan Žibert

"To zelo cenijo in vidijo relativno veliko možnosti, da se Slovenija z nadaljevanjem te poti izvije iz te krize in da je prihodnost lepša," je povedal minister. Zaveda se sicer, da je nekatere spremembe še treba izpeljati, saj druge rešitve za to ni. "Mislim, da ne bodo tako boleče, kot se govori. Vsak se bo pač moral nečemu malo odreči, da bomo lahko živeli bolje," je bil jasen.

'Smo slabi dedki, babice, očetje in mame'

Ob tem je poudaril, da razmere, v katerih se je znašla država, najbolj prizadenejo mlade. "Brezposelnost med mladimi je izjemno narasla. Izjemno visok je tudi javni dolg, ki ga mladim puščamo kot breme za prihodnost. Smo zelo slabi dedki, babice, očetje in mame, da svoje otroke tako zelo obremenjujemo z našimi zahtevami," je dejal.

Zadolževanje

Kot pravi, gredo te zahteve prek tistega, kar lahko financiramo sami, zato se moramo zadolževati v tujini. Med pogovori, ki jih je Mramor opravil v Washingtonu, je beseda zato nanesla tudi na zadolževanje Slovenije. "Pojasnili smo, da spremljamo, kaj se dogaja na finančnih trgih. Seveda bodo potrebne zadolžitve, kot so potrebne vsako leto. Ker se vračajo stari krediti, potrebujemo nove. Povedali smo, da bomo na finančne trge prišli takrat, ko bodo pogoji za nas najbolj optimalni," je dejal. O podrobnostih ni želel govoriti.

Kako lahko na našo gospodarsko rast vpliva dogajanje v tujini?

IMF je ta teden izboljšal gospodarsko napoved za Slovenijo, za letos in prihodnje leto ji napoveduje 1,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je napoved rasti za območje evra popravil navzdol. Za letos mu napoveduje 0,8-odstotno rast BDP, za prihodnje leto pa 1,3-odstotno.

Kako bo na gospodarsko rast Slovenije vplivalo ohlajanje v Nemčiji in morebitna zaostritev napetosti v Ukrajini, je po ministrovih besedah sicer težko oceniti. "Najbolj pesimistične napovedi kažejo, da bi se lahko gospodarska rast zaradi vseh teh vplivov zmanjšala za 0,7 odstotne točke," je dejal.

Spomnil je, da je slovenski izvoz zelo vezan na Nemčijo in na bližnje države, zato to ohlajanje lahko predstavlja težavo tudi za našo državo. "Precej bo odvisno od tega, kako bomo vodili ekonomsko politiko v naslednjem letu. Če nam uspe z določenimi ukrepi vsaj delno nevtralizirati to ohlajanje, smo lahko tudi glede tega pozitivni," je napovedal.

Kaj od nas pričakuje IMF?

Vodilni predstavniki IMF so države, tako razvite kot hitro rastoče, ta teden večkrat pozvali k izvajanju strukturnih reform, glede Slovenije pa je bilo poleg nadaljnjega čiščenja bank in razdolževanja podjetij slišati tudi pričakovanja po nadaljevanju privatizacije.

Katere reforme?

Mramor se glede strukturnih reform v celoti strinja z IMF. "Zdravstvena reforma je nujno potrebna. Potrebne so tudi strukturne spremembe v javni porabi, in sicer tako, da se poraba poveča tam, kjer ima večji učinek na BDP," je pojasnil.

Glede privatizacije je dejal, da se je Slovenija zavezala prodaji 15 podjetij, in sicer zaradi različnih razlogov. Takrat je imela omejen dostop do finančnih trgov, javni dolg pa je dosegel takšno višino, ki je na dolgi rok težko vzdržna, je pojasnil.

Država je svetu s tem poslala tudi signal, da se odpira, poleg tega pa so k privatizaciji prispevale še slabe izkušnje s korporativnim upravljanjem in tajkunskimi zgodbami. "S tega vidika mislim, da nova vlada ne bo ravnala drugače oz. v nasprotju s sprejetimi odločitvami v DZ," je dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1732)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
19. 05. 2015 22.17
Ne dam ,ker nimam!
fiftgear
12. 03. 2015 20.04
jst se ne bom ničemur odrekel, dovolj sem se že in sedaj je konec, nekje je meja in do nje ste me potisnili. Prav malo mi je mar kaj se bo zgodilo, jst sem zase in mojo družino poskrbel, kako boste vi mramor in ostala s.o.d.r.g.a mi pa dol visi, od mene ne dobite nič več.
kapetan09
29. 10. 2014 19.26
+2
joj kako smo Slovenci naivni ,....hehehehehe Zanima me kdo od Slovencev stoji za hrbtom Hvaškim "tajkunom" , ki vneto kupujejo zdaj naše hotele, .......... Garantiram da so v ozadju Slovenski politiki in managerji , ki so pokradli naš denar in na kolena spravili našo industrijo- 100 %.
Bu?ko Štru?ko
14. 10. 2014 12.11
+4
Ja se bomo odrekli... in veš čemu g Mramor??? Otrokom. Smo se že odrekli. Čez 50 let pa jokaj, ko ne bo za tvojo penzijo več!!!
fant z vasi
14. 10. 2014 01.13
+2
Gospod Mramor, dejte no en mal razmisliti: jaz sem odsel iz dezele Kranjske pred leti, ko se nismo imeli dolga. Tisti, ki so ga naredili, pa naj placajo in se odrecejo stvarem. Jansa, Pucnik in Peterle so izpraznili blagajno pokojninskega sklada. V zapor in za denarju poprasati, ne pa da je Europski poslanec z 3500 eurov dodatnega zasluzka na mesec. Ce je tako potem bo vsak en mal odnesu brez posledic. Poiscite denar, ki je izginil., pa dobite posebej bonus!
proletarec1
13. 10. 2014 18.37
-1
SAMO ŠE ZDRUŽENA LEVICA NAS LHKO REŠI!!!!!!
proletarec1
13. 10. 2014 11.28
+14
DAJTE ŽE ENKRAT ZAČETI PRI TISTIH,KI NEUPRAVIČENO DOBIVAJO TAKE PLAČE, KI SI JH NEZASLUŽIJO.NE PA DA JEMLJETE UPOKOJENCEM, Z NAJNIŽJIMI POKOJNINAMI, KI SO 40 LET VLAGALI V POKOJNINSKO BLAGAJNO.SEDAJ PA KMALU ŠE ZA ČRNI KRUH NEBODO IMELI.ZNIŽAJTE PLAČE V DRŽAVNIH PODJETJIH ,DIREKTORJEM IN PREDSEDNIKOM UPRAV NA 6000 EUROV BRUTO.SAJ NIHČE SI VEČ TUDI NE ZASLUŽI.PRIVLECITE NA PLANO TISTE , KI SO TAJKUNOM ODOBRAVALI KREDITE IN PREJEMALI MASTNE PROVIZIJE,VLADNE INVESTICIJE, SKRČITE NA MINIMUM PA BO PRORAČUN, KAJ KMALU OČIŠČEN.ČE TEGA NEBOSTE STORILI SE VAM PRAV KMALU LAHKO ZGODI VSESLOVENSKA VSTAJA.
wolfterier
13. 10. 2014 15.44
+3
Zanima me,čemu se bodo morali odreči tisti na minimalcu in tisti z nezasluženimi pokojninami,npr.Milan in Spomenka in tovarišija...
kure bedne
13. 10. 2014 11.25
+14
Mramor je isti kot vsi bančniki. Podkupljiv, koruptiven itd. Sedaj ko so mu Ameri naročili nadaljni potek dela je pa glasen, ko 100 mater. Dal bi mu jaz "vsak se bo moral nečemu odreči". Najbolje, da se odrečemo KVAZI politikom in bančnikom kot je on. Banda.
PredsednikPepe
13. 10. 2014 15.34
+8
Najbolje bi se bilo odreči bankirjem, tajkunom, politikom in novodobnim ekonomistom. Pobrati denar tistim, ki so ga pokradli. Pa od cerkve. Pa pritisniti na DURS, naj izterja davke od utajevalcev. Potem ne bo potrebno nobeno odrekanje.
maja1550
13. 10. 2014 11.06
+7
Predlagam, da se odrečejop le tisti, ki so nas spravili v tako stanje in tisti, ki jih plačuje država.. ne pa da bomo spet vsi plačevali za grehe nesposobnežev.. dokler vas bo v javnem sektorju 30 % preveč, se absolutno upiram dodatnim davkom.. da bom plačevala za lene riti, ki bodo klub vsemu dobivali plačo, vse ostale pa nas boste cuzali pri že zako obubožanem gospodarstvu. :(
Amasakul
13. 10. 2014 10.32
+7
ODREČEM SE LAHKO SAMO POLOŽNICAM !!!
123Brnica
13. 10. 2014 10.22
-2
Marmor je res strokovnjak za državne finance in pričakujemo lahko najboljše. Res je, da se bomo morali še malo odpovedovati, toda število nezaposlenih se zmanjšuje in BDP raste. Alenka Bratušek je v tistem kratkem času, ko je bila predsednica vlade ogromno naredila. Lahko smo ji hvaležni. Toda tudi Miro Cerar je dober predsednik vlade. Veliko boljši, kot sta bila Pahor in Janša. Sploh Pahor je pri naših financah napravil katastrofo. Dela se pametnega a koristi od njega ni nobene. Še v primeru Bratuškove nam je napravil škodo, ker je porival Fajonovo. Dajmo Cerarju čas, sicer je kar dobro začel, v sredo bo iz DZ odletel pravnomočno in pravično obsojeni zapornik z Doba. Verjamem, da bo Cerar, ki bo vlado vodil vsaj osem let, uspel še veliko postoriti. Tudi Erjavca bi bilo potrebno zapreti, saj je podpisal pogodbo za patrije.
PredsednikPepe
13. 10. 2014 15.36
-1
Največ škode sta naredila Janša in Pahor, torej tista dva, ki imata veliko privržencev.
kawboy
13. 10. 2014 16.13
+2
A je res ogromno naredila, dvignila je davek za dva odstotka, tisti denar, ki bi ga morali plačati in ni več izterljiv ampak so ga lepo prenesli na slabo banko od katere bomo pa sedaj mi nič krivi davkoplačevalci in še nadaljnji rodovi plačevati. A tistim, ki so krivi za to se ne bo nič zgodilo? Zato naj bi ji bil še hvaležen? Kdo pa meni kaj pomaga, če pristojne državne institucije ne delujejo tako kot bi morale in v sladu tako z Ustavo kot z Zakonodajo, ker je ta neučinkovita.
nan?iban?i
27. 10. 2014 20.25
-1
Bratuvškova si je kar sama naredila škodo s svojo prazno glavo. Cerar je pa še premalo na oblasti, da bi sklepali o njegovem dobrem, prej nasprotno.
deathbite
13. 10. 2014 09.51
+8
Pobrati nakradeno in banke naj podarjeni denar vrnejo z obrestmi! Da o Cerkvi ne govorimo!
POŠTENO JEBENO
13. 10. 2014 09.39
+10
Samo ma pa ta Mramor prav, "vsak se bo moral nečemu odrečt".....ker mi se še nismo niičemer odrekli, nam so ENOSTAVNO VZELI in rekli tako pač mora bit. Sedaj pa politično besedičenje na malo drugačen način a še vedno za enak cilj.......jemanje.
hotchilipoper
13. 10. 2014 08.24
+20
Ukinite vse agencije,ki so nepotrebne
wolfterier
13. 10. 2014 19.19
+5
Odslovite horde svetovalcev,ki do sedaj niso še nič pametnega svetovali,samo molzejo državo!
ANATAKA
13. 10. 2014 08.16
+20
Odpovem se kuhanju doma in grem namesto v javno kuhinjo v kuhinjo parlamenta. Tam je hrana poceni, za reveže, jaz pa sem navajena vsega hudega.
hotchilipoper
13. 10. 2014 08.11
+2
Nacionalni inštitut za javno zdravje,pa začnite pri tem,ker ga ne rabimo
BULDOH
13. 10. 2014 08.09
+17
Mramor-začni od zgoraj dol-prvi je navrsti predsednik države.....
wolfterier
13. 10. 2014 19.21
+4
Predvsem njegovi svetovalci,ki so ga že nekajkrat dobro napeli...
redtraktor
13. 10. 2014 08.02
+8
Upam, da ima ažuriran in verodostojen seznam, ker, jaz sem se moral že marsičemu odreči (in to večkrat), tako, da menim, da so zdaj na vrsti še drugi, oz. tisti, ki so nas v to stanje pripeljali. Pa pri sebi in svojih na prične, tako, za dober zgled in upanje, da misli resno!!!
flamengo
13. 10. 2014 07.53
-3
Ha ha o šparanju je Janša govoril že v predvolilni kampaniji leta 2008 in tudi program Janševe vlade 2012 je bilo varčevanje. Kaj je ta leve pripeljajo k spremembi mišljenja od brezglavega zapravljanja k varčevanju. Dobro jutro levaki!!!
ANATAKA
13. 10. 2014 08.30
+2
Levi gredo po poti Janše in njegove ideje so posnemanja vredne .Janša je mesija in je to napovedoval že prej, Alenka pa slepi vso Evropo kako nas je rešila
deathbite
13. 10. 2014 09.52
+1
mesijo si domov vzemita in naj živi na vajin račun! Tajkunizacija je bila izpeljana s krediti ivanova vlade! Lopovščina !
Imam veliki
13. 10. 2014 07.30
+11
v naši državi je lahko prav vsak minister.. tako ali tako ne smeš raziskovati bančne luknje.. le jemlješ lahko tistim, ki nimajo moči.. kakšno znanje in napredek.. ma dej.. v Sloveniji je res treba ljudi do končno z....bat da bo bolš