Slovenija

Minister: Nepravilnosti morajo odpraviti takoj

Ljubljana, 23. 05. 2012 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./K.H.
Komentarji
6

Minister Gantar pričakuje, da bo ZZZS pridobil nazaj preplačilo, ki ga je izplačal lekarnam zaradi nepravilnosti pri receptih. Kot ugotavlja računsko sodišče, imajo številni recepti iz leta 2010 šifro zdravnika, ki v registru ne obstaja.

Ugotovitve računskega sodišča glede poslovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v letu 2010 še vedno odmevajo. Najbolj je opazen podatek, da je sodišče ugotovilo, da je več kot 600 zdravnikov, ki ne obstajajo, in 69 umrlih zdravnikov napisalo za približno 100.000 evrov receptov.  Več o ugotovljenih nepravilnostih ....

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes bo ZZZS, ki ga vodi Samo Fakin, zaradi nepravilnosti prijavil organom pregona. Če po 90 dneh ne bo dobil odgovora, lahko Računsko sodišče predlaga tudi Fakinovo razrešitev.

Minister Gantar pričakuje takojšnje ukrepe.
Minister Gantar pričakuje takojšnje ukrepe. FOTO: Miro Majcen

Takojšnje ukrepe pričakuje tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar. "Te nepravilnosti morajo odpraviti jasno takoj," je dejal, ob tem pa dodal, da gre očitno za pomanjkljiv nadzor, ki ga bo treba krepko okrepiti. Pričakuje tudi, da bo zavod pridobil nazaj preveč izplačana sredstva lekarnam. Revizorji so namreč ugotovili, da je razlika med vrednostjo izdanih receptov in zneskom, ki ga je lekarnam zavod dejansko izplačal, 1.770.000 evrov preplačila. V ozadju preplačila so med drugim tudi podvojeni računi in računi, ki so jih lekarne izdajale na šifre zdravnikov, ki so že umrli.

Minister Gantar bo sicer najprej počakal, da se izteče 90-dnevni rok, v katerem mora ZZZS pripraviti odzivno poročilo in ukrepe za odpravo nepravilnosti. Kot je povedal Gantar, minister nima vzvoda, da bi vplival na vodstvo zavoda. Lahko pa bi predstavnik ministrstva v upravnem odboru zavoda predlagal razrešitev, vendar tega za zdaj še ne bo. Počakali bodo, da se stvari razjasnijo, pa tudi na morebitne ugotovitve policije, če bo ta sploh uvedla postopek.

Fakin je sicer včeraj dejal, da je prepričan, da so bile vse to le nenamerne napake. Upa, da govorijo o napakah in pomanjkanju nadzora, bodo pa vse ugotovitve glede tega predstavili tudi organom pregona. Je pa Fakin izpostavil tudi to, da je računsko sodišče zavodu v poročilu izdalo pozitivno mnenje o računovodskih izkazih, o pravilnosti poslovanja pa le mnenje s pridržkom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I G N O R A N T
23. 05. 2012 17.29
+3
To ni normalno .Vse je nemoralno .Kam gre ta svet.?
godhead
24. 05. 2012 09.34
me987
23. 05. 2012 14.56
+3
mi bi res rabili eno enomesečno tujo vlado. njena naloga bi morala biti zelo enostavna. razveljaviti trenutni kazenski zakonik, spisati in sprejeti novega, takega, ki je brez lukenj. potem pa lahko odstopijo in se nikoli več ne vrnejo, če tako želijo. potem bi bili verjetno v veliko boljši kondiciji, raja bi bila potešena, ko bi videla kakšnega vplivnega v črtasti obleki, to bi pripomoglo k popolnoma razbremenjenemu življenju, saj večino ljudi trenutno mašijo takšne novice in prigode brez epiloga..
nazaret
23. 05. 2012 14.47
+1
Ostaneš brez besed...napaka...to je že pa malo prehudo...odgovarjal pa tako ne bo nihče, ker je bila napaka...
bojchb
23. 05. 2012 14.46
+3
Ne bi se čudil če bi bile to Lekarne Ljubljane. Vemo čigave so ( MOL ) in kdo jih vodi.
Geronemo
23. 05. 2012 14.37
+5
Mogoče kakšna izjava zombinja ne bi škodila... Zakaj izdaja recepte če je že končal v zemlji... To ni pošteno... zdaj š enas mrtvi okrog obračajo. Mogoče imajo kakšen račun na kajmanskih, ali pa kako podjetje pod pretvezo kot recimo : Zaključna dela v zdravstvu ipd... Bi bilo potrebno preveriti...