Slovenija

Minister opozarja: pogajalska taktika sindikatov je, da postavljajo vlado v nemogoč položaj

Ljubljana, 30. 10. 2014 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pogajanja s sindikati javnega sektorja postajajo kontraproduktivna, meni minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Kot pravi, se sindikalni pogajalci večkrat ne zedinijo med seboj, zato niti ne ve, s kom se pogaja. A tako stanje ni naključno, ocenjuje.

Boris Koprivnikar
Boris Koprivnikar FOTO: Miro Majcen

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je spregovoril o ključnih izzivih, ki čakajo njegovo ministrstvo. Na vrhu seznama so gotovo pogajanja s sindikati.

Kot je dejal Koprivnikar, se pogajanja niso začela takoj po imenovanju nove vlade, to pa zato, ker so želeli sindikatom pojasniti, da breme optimizacij in znižanja stroškov ne bo temeljilo izključno na javnem sektorju. A javnofinančno stanje je tako, kot je, in upoštevanje vseh želja sindikatov preprosto ni izvedljivo, je dodal.

Sindikati so po njegovih besedah brez vsebinskega pogovora zavrnili vse vladne predloge o dodatnih ukrepih. Koprivnikar je ponovil, da bo poskusil poiskati drugačne rešitve, vendar je ob tem treba razumeti, da ti ukrepi "ne temeljijo na tem, kdo ima koga raje" in da ne gre za omalovaževanje posameznih poklicnih skupin. Enostavno je treba sprejeti, da lahko zapravimo toliko, kolikor ustvarimo, a minister dvomi, da "sindikalna stran razume ta dejstva".

Tako se mu ne zdi korektno, da sindikalni pogajalci niti ne poslušajo vladne obrazložitve. "Še preden so sploh slišali predloge, so že grozili z vojno napovedjo, totalno blokado. Takega ravnanja ne smatram kot državotvornega," je poudaril ter zagotovil, da se bodo kljub vsemu pogajali naprej in poskušali doseči kompromis.

Po Koprivnikarjevih besedah strani večkrat ne dosežeta dogovora tudi zato, ker se sindikati ne morejo zediniti niti med seboj. Zato pogajanja "po eni strani postajajo kontraproduktivna" in so v preteklosti v veliki meri blokirala pogosto dobre predloge različnih vlad, je dejal.

"Sedimo za pogajalsko mizo z 80 predstavniki, se pogajamo z danes že 36 sindikati in ne dosežemo nobenega dogovora. Sindikati so se poenotili v trenutku, ko so zavrnili vse vladne predloge. Pri iskanju rešitev za kvorum, da uredimo zastopanost sindikatov, se pa sindikalni centrali med sabo ne moreta zediniti o dveh predlogih, ki sta vladni strani oba v redu. Namenoma nas postavljajo v situacijo, da niti ne vemo točno, s kom se pogajamo," je ugotavljal minister.

Po njegovem mnenju gre za "eno od pogajalskih taktik, da vlado postavijo v nemočen položaj". Vlada pa nima več kaj dosti izbire, če želi izpolniti temeljne zaveze, poleg tega so ljudje na parlamentarnih volitvah jasno pokazali željo po spremembah, je povedal Koprivnikar.

Počasi se je treba vprašati, kdo nosi odgovornost za stanje, v katerem smo, je dodal. Tu smo namreč ravno zato, ker nismo nič spremenili; spremembe so vedno blokirane, pogosto tudi s strani sindikatov, je še pojasnil minister.

Ministrove besede so pričakovano razjezile sindikate. Navedbe o nedržavotvornosti so žaljive in kontraproduktivne na začetku pogajanj, pravi Branimir Štrukelj. Po oceni Janeza Posedija se je minister znašel v stiski in išče krivce nekje drugje. Če nas želi prestrašiti, ima napačen naslov, poudarjata.

Štrukelj Koprivnikarju priporoča, naj vendarle opazi, da je javni sektor v zadnjih petih oz. šestih letih prispeval milijardo in pol evrov k urejanju razmer, ki se ta čas niso uredile.

Po mnenju Štruklja glede tega ni nujno poiskati rešitve v mesecu dni, kot jih morajo poiskati glede dogovora o varčevalnih ukrepih za leto 2015. "Minister natančno ve, da so tukaj razlike zaradi številčnosti, položaja in vpliva sindikatov, ki trajajo leta in da je tudi to nastalo zaradi politike prejšnjih vlad. Seveda bo potreboval nekaj potrpljenja. V mesecu dni se sveta žal ne da ustvariti na novo, čeprav nekateri trdijo drugače," je še dejal.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

o22
02. 11. 2014 08.16
+2
Pet let že poslušamo o varčevanju in rezanju plač na vseh koncih in krajih pa nikoli ne pridete z sindikati do rešitve.ministri začnite rezat pri sebi in v DZ ,ne pa da se tam plače celo dvigujete.Lep primer: nedolgo nazaj je Irglova iz SDS dobila povišica za 200e!!Zakaj si brijete norce iz državljanov?NAJ ŽE ENKRAT PRIDE TROJKA ,da naredi red!!!
puspan
31. 10. 2014 20.29
Ta minister se mi kar dopade. Ker mu ob vsakem poskusu zblizanja glede doprinosa k stednji, mecejo polena pod noge menim, da je z napovedjo zmanjsanja delovnih ur na teden, ubil najmanj dve muhi na mah. Z zmanjsanim delovnim urnikom bodo upraviceno zasluzili manj in se casa za nakupovanja med delom jim bo zmanjkalo, ker bodo prisiljeni koncno malo bolj migati.
M_teorija
31. 10. 2014 16.36
-2
Nekdo bi očitno rad, da JS, tako kot je to nekoč storil Jezus, da na svoja pleča prevzame vse grehe, gorje in žalost tega sveta. Dvomil, pa, da je toa nekdo Bih, da je to v njegovem, božjem načrtu!?
Blaška
31. 10. 2014 09.35
+5
minister, lepo obrazložite sindikatom, da enostavno ni dovolj denarja za vse njihove kaprice: )) gospodarstvo je že dolgo v krizi, plače se tam delijo po uspešnosti, se torej prej nižajo, kakor višajo, ker je zelo malo uspešnih podjetij: )) naj svoj del slovenske krize, ki so jo v največji meri povzročili tajkuni in neznanje, nosijo tudi zaposleni v javnih službah: )) in enkrat bo treba spregledati in spoznati, da je številka ljudi v javni upravi previsoka: ))
funi
31. 10. 2014 07.19
+3
Naredil sem napako na službeni vožni sem spregledal omejitev hitrosti,dobil sem položnico za 1200 (tsočdvesto) Komu jo posredujem v RS da jo placa iz proračuna kot masovne napake sodnikov?
sinhron
30. 10. 2014 21.58
+7
Sindikate je že zdavnaj povozil čas , še vedno mislijo da so samo za oskrbo s krompirjem in ostalo ozimnico , ne zavedajo se , da za svoje previsoke plače bore malo naredijo za skupno dobro , ker jih tam in takrat ko jih delavci rabijo ni , potem pa se trkajo po prsih , ko je stvar rešena ! Sindikati bi morali v sedanjem času pokazati več povezovalnosti in znati presoditi kaj je v skupno dobro in kaj so prazne floskule !
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
30. 10. 2014 21.41
+4
pa ko J te sindikate, ...... je pa res da noben K ne da vzgleda in ne zacne sparat pr seb....... skidite se drugam afne guncat, picimo cez 30.000.000.000,00 € dolga
S.L.Jackson na kvadrat
30. 10. 2014 21.18
+2
Pripravite ozimnico,vendar za nekaj let,če imate denar?Eurospin---moka,fižol,grah,----merkator-šibice oziroma agrokor,---lidl--voda,kvas,---ostalo je drago.Nabavite veliko,in varčujte,da ne boste lačni.
M_teorija
30. 10. 2014 20.51
+1
Še vedno sem ponosen, ker kot ju prispevam za neprecenljivo neizmerljivo vsesplošno dobrobit vseh državljanov!? Ne rabim hvaležnonosti in zahvale, dovolj je občutek za prispevek in dobro vseh!?
komunjare
30. 10. 2014 21.01
-2
Kućanizem se nadaljuje s Cmerovanjem!!!Folk pa čaka na bankrot in lakoto!! Zanimivo, aja se boste med sabo poklal!!!!!
Borut Novak 1
30. 10. 2014 21.10
-1
Tudi jaz sem ponosna da s pomočjo kreditov uspevamo rešit Slovenijo iz krempjev ju(go)fevdalizma.
M_teorija
30. 10. 2014 21.27
+1
Lep občutek, a ne tako kot prispevek neizmerljive, neprecenljive dobrobiti k blagostanju družbi!?
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 20.48
+3
Ko sem še moral imet podjetja v SLO in sem bil neštetokrat žrtev JS, njihovega (psiho) terorja in izsiljevanj, .... sem si pogosto govoril, da se jim bo to vrnilo! In se jim res bo. Tudi z mojo pomočjo!
njofra47
30. 10. 2014 21.02
+0
Do sedaj sem z zanimanjem bral tvoje komentarje, čeprav se večinoma niso ujemali z mojim razmišljanjem, zdaj pa vidim, da tvoja presoja JS temelji na neki osebni izkušnji, ki jo sedaj prenašaš na celotni JS. Če pa si bil tolikokrat (neštettokrat) izpostavljen njihovemu (psiho)terorju pa samo iskreno upam da si ga uspešno prenesel.
Borut Novak 1
30. 10. 2014 21.04
+0
Kaj ima večjo težo? Osebna izkušnja ali teoretično blefiranje. Na osnovi katere izkušnje pa ti trdiš da on nima prav? Če uspešen podjetnik trdi da se s tem JS ne da delat?!
Borut Novak 1
30. 10. 2014 21.06
-1
Večina vas piše na osnovi zkušenj vaših dedkov in babic v Jugi in v partizanih!
njofra47
30. 10. 2014 21.12
+1
Ali si opazila, da kaj trdim ? Ugotavljam samo da na podlagi osebne izkušnje demonizira celotni javni sektor. Če je za tebe to zadostni razlog je to tvoja stvar. Poleg tega si me obtožila "teoretičnega blefiranja", pa sploh ne poznaš mojih izkušenj in mojega poklica.. Nisem v JS, sem pa imel z njim imel zadosti opravka in ga zelo dobro poznam. Tudi jaz sem imel slabe izkušnje, veliko več pa dobrih. Nikakor ne bi metal vse v isti koš in trdim da naš javni sektor ni nič slabši od avstrijskega ali nemškega, seveda v okviru zakonov. Lahko mi verjameš, sem preizkusil.
Borut Novak 1
30. 10. 2014 21.17
-2
Od kod si povzel da to počne samo na podlagi te izkušnje? Si bral njegovo pisanje? Tip ima OGROMNO izkušenj in poglobljen vpoged v svet. Česar zate nebi mogla trdt. Če ima še osebno izkušnjo in osebne primere, to samo podkrepi njegovo pisanje.
njofra47
30. 10. 2014 21.21
V redu če pa res ima OGROMNO izkušenj, se pa vdam. Kaj pa bi trdila zame pa mi je res malo mar, saj ne vem kako poglobljen pogled na svet imaš in ne vem če si kvalificirana da bi lahko kaj trdila.
Borut Novak 1
30. 10. 2014 21.25
-1
Kaj je tebi mar, za to je meni in bralcem na tem portalu vseeno.
njofra47
30. 10. 2014 21.26
Očitno si sedaj poklicana da odločaš tudi o tem kaj je pomembno tudi ostalim bralcem. Da je tebi vseeno pa je tudi meni vseeno.
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 20.45
+10
Slovenija v svojih 22 let zgodovine NIKOLI ni ustvarila NETO PLUS. NIKOLI. Samo enkrat je Janševa vlada z neko statistično manipulacijo prikazala nek majhen plusek. Eno leto. A tisto ni bilo realno. Torej tudi v najboljših letih za gospodarstvo to ne more krmit tako požrešnega JS! Če to traja nekaj desetletij, tega ne preživi nobena država. No preživi že, tako kot v Kongu morda.
njofra47
30. 10. 2014 20.49
+1
Pozabil si da je ta država uspela "popraviti povojne krivice", kar je državni proračun krepko osušilo. Zanimivi je da o znesku ki ga je država porabila za to (edina tako naenkrat od vseh tranzicijskih držav), kakor tudi s katerih konkretnih postavk je šel ta denar, vsaj jaz do zdaj nisem zasledil ničesar.
M_teorija
30. 10. 2014 20.40
+1
Ko se je cedil med in mleko se je cedil vedno le v realnem sektorju nikoli v JS (razen nekaterih posameznikov). Zdaj je pa za krizo kriv bogi ju, ki se komaj prebija iz meseca gv mesec!?
Krta?a 21
30. 10. 2014 22.51
+2
Tudi tam se je cedil - nove galeje, prostori, klime, kompi, place, napredovanja, vec direktorjev, vec sektorjev, vec ljudi, ucinek vedno slabsi. Zdaj se je pa zgodba pac obrnila in ce mora sparat realni sektor, bo treba pac bridko usodo delit z njim. Drugace vam bo vse uslo. Od kje pa potem denar?
M_teorija
30. 10. 2014 20.36
+2
A se morda kdo spomni kako je bilo v času debelih krav. V realnem sektorju so se mastili in ko so v JS sektorju rotili za drobtinice so vedno govorili, da NE, da bodo tiste drobtinice prišle, ko se bo realni sektor še bolj razvil. Pa so namesto razvoja tlačili v svoje žepe in namesto razvoja je zacvetela le tajkunizacija in naenkrat je zate kraje kriv JS!?
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 20.38
+6
Spomnim se kako ste se mastili v JS takrat ja. Najbolj plačani v državi so bili direktor Rdečega križa, direktorji vrtcev, živalskega vrta, notarji in sindikalni voditelji. Sledili so zdravniki, sodniki in učitelji in direktorji javnih podjetij. Podjetnik si je pa vsak izplačeval minimalno plačo. Da bo kdo trdil da so takrat delavci v realnem sektorju bili bolje plačani od delavcev v javnem, je naiven ali pa zavaja. Šlo je za javnosektorsko analizo ki je temeljila na manipulacijah.
M_teorija
30. 10. 2014 20.43
+2
Proti omenjenim zaposleni v JS niso proti, da se naredi red, ampak ne obtoževanje vseh ostalih zaposlenih, ki pošteno delajo!?
njofra47
30. 10. 2014 20.44
+7
Bilder@res si našel odlične primerke za dokazovanje enormnih plač v JS. Velika in zares velika večina zaposlenih v JS ima plače, ki so izpod državnega povprečja. Visoka povprečna plača JS gre na račun elite, ki pa, v to bodi prepričan, ne bo občutila "varčevanja", kvečjemu bo kakšen izbranec še napredoval za kakšen plačilni razred, raja pa bo samo brala vse to pisanje o sebi kot o nekoristnih in izkoriščevalskih ljudeh, ki ne razumejo problema.
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 20.46
-1
M_teorija
30. 10. 2014 20.47
+4
njofra47------Hvala, ker se mi ne, da razlagat!?
njofra47
30. 10. 2014 20.53
+1
Borut Novak 1
30. 10. 2014 21.08
+0
njofra47
30. 10. 2014 21.18
+1
Illuminati@A si morda pravni zastopnik ? Vidim pa da zelo lahkotno deliš nazive, očitno imaš posebno sposobnost, da veš razvrščati ljudi. Ne sodim tja kamor si me uvrstile, sem pa posebej vesel da tudi med tvojo vrsto ne....
tedisis
30. 10. 2014 20.34
+2
V js je vse razdeljeno po plačilnih razredih, naj jemljejo tistim v višjih razredih, ne pa vsem po vrsti. Kaj bodo vzeli še nam, ki smo recimo v 19. plačilnem razredu? Kot se je zgodilo v času janševe vlade, ko so vzeli vsem po vrsti 8 procentov, tako tistim ki imajo nekaj tisoč evrov plače kot čistilki, ki so ji morali že pred tem doplačati razliko do minimalne plače.
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 20.36
+3
Saj to je zanimivo. JS je večinoma levičarski. Egalitaren. A vztrajajo pa na enormnih razlikah v plačah in pokojninah v svoji kasti. Socialistično korektno bi bilo najvišje razmerje v plačah v JS 1:2. Vse ostalo je neoboljševiški fevdalizem
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 20.27
+5
JS ima odločno idejo za rešitev gspodarstva. Naj se najame še 20 milijard kreditov in naj se jih da Štruklju da jih bo porabil v Sloveniji. Vsaj večino tega. Te kredite naj plačuje narod z brezposelnostjo in revščino. Malo bomo pa že še stisnili saj nas bo potem Štrukelj rešil! S trošenjem!
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 20.31
+3
JS se je spomnil odlične fore kako nas bodo rešili. Najelo se o še 20 milijard kreditov in to se bo dalo Štruklju da jih potroši. Čeprav bomo te kredite plačali mi, nas bo rešil s tem da bo s trošenjem oživil gospodarstvo. To da bi se to najelo zame da bi jih jaz potrošil, odplačal bi jih pa JS je pa po njihovem nesprejemljivo?! Čeprav bi oba na ta način rešila gospodarstvo?
Leonardo09
30. 10. 2014 20.26
+2
največ zahtevajo tisti ki so najmanj produktivni,to so šolniki,kulturniki in birokrati
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 20.32
-2
Saj šolniki so pa res dvolični. kdor jih pozna ta ve kak blef je to njihovo "delo". Tole ni vredno 100 eurov mesečno.
vdolinitihi
30. 10. 2014 20.56
-1
Vidva sta pa res neobveščena in nesramna!
fenix47
30. 10. 2014 20.23
in padel iz konja......
METKA102
30. 10. 2014 20.04
+2
Cerar ima res dobro roko pri izbiri ministrov, ni kaj.
dd1967
30. 10. 2014 19.53
+6
JS si bo moral nalit čistega vina,gospodarstvo enostavno ne zasluži dovolj,za financiranje tako velik JS. Možnosti so samo dve,odpuščanje ali nižanje plač.
AlternativeFacts
30. 10. 2014 19.58
+5
in potem, ko bo zaradi nižanja plač, ali odpuščanja padla potrošnja, povpraševanje in s tem proizvodnja, bo pa gospodarstvo zacvetelo...mislim, eni pa ste komiki....
METKA102
30. 10. 2014 19.59
+9
Manj zdravnikov, manj sester, manj negovalcev, manj gasilcev, manj učiteljev...., kam bi to pripeljajo? Drugo pa je JAVNA UPRAVA, tam so pa sigurno rezerve.
njofra47
30. 10. 2014 20.01
+5
Ja slabo kljuse res ne more danes prenesti normalnega človeka, če se bo kradlo še naprej to kljuse ne bo moglo prenesti niti otroka. In takrat bo javnega sektorja konec. Z njim pa vsega tistega kar smo še nedolgo tega smatrali za samoumevno. Ko si bomo plačevali zdravnika, šolanje, ko nam bodo gašenje požara zaračunali, ko bodo javne listine izdajali zasebni koncesionarji, se bomo vprašali ali smo morali res nekomu omogočiti da je kljuse shiralo in poginilo.
Strelec74
30. 10. 2014 20.06
+0
METKA ti ne locis dolocenih pojmov...javna uprava zajema vse javne usluzbence.
dd1967
30. 10. 2014 20.12
+4
gospe in gospodje v JS inJU,večina delavcev in bivših delavcev(nezaposleni) si že dolgo ne morejo privoščit potrošnje,zato, ker komaj preživijo iz meseca v mesec.........
AlternativeFacts
30. 10. 2014 20.15
+2
METKA102
30. 10. 2014 20.20
+1
Seveda ločim, kaj ti je? Eno so brezvezni birokrati, katere nastavi vsaka vlada in potem, ko pride druga še vedno prejšnji vegetirajo po raznih ministrstvih in drugod, drugo so pa ljudje, brez katerih ne moremo.
soba666
30. 10. 2014 20.21
+2
da se tudi vi ne morete več pufat, ker 150 000 nezaposlenih se ne more niti preživljat, razumeš, ali pa dajte tabletke, da se nas rešite, ampak pufov vaših vseeno ne bomo vračali, kapis
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 20.22
+2
dd je Verjetno želel povedat to da se je JS spomnil dobre fore kako pomagat gospodarstvu. Tako da bodo oni trošili kredite ki jih bo odplačeval realni sektor ki bo živel pod terorjem in v bedi! Kaj pa če bi se gospodarstvo pospeševalo tako da bi takih 10 milijard kreditov šlo v gospodasrstvo v razvoj in za plače v gospodarstvu ? Ti krediti pa bi se odplačevali z racionalizacijo v JS? Če smo že za trošenje.
AlternativeFacts
30. 10. 2014 20.44
+0
tudi tako lahko, samo, problem bi nastal kmalu enak, ker ko bi racionaliziral js bi večinski del potrošnje zvalil na privat sektor, ta pa deluje po principu čim manj stroškov, tem večja proizvodnja....torej bi samo obrnil vloge trenutnega problema.......iz krize bomo takrat, ko bomo s proizvodnjo pokrili potrošnjo, ne pa ko se bomo z odpuščanji in zniževanjem plač, prilagajali proizvodnji...
Elendil
30. 10. 2014 19.48
+6
Če smo realni bi morali javni sektor zmanjšat za 30%. Takšno stanje, kot je sedaj je na dolgi rok nevzdržno in slej, ko prej, bo potrebno narediti tak korak. Povsem kontraprouduktivno pa je, da se plače v javnem sektorju nižajo, da se ukinjajo dodatki in bonifikacije. Ponekod so dežurstva že tako premalo plačana, dosti delavcev v javnem sektorju dela za nekaj več kot minimalno plačo, ne dobijo izplačanih nadur, dobijo minimalno povrnjene potne stroške... in zakaj, zato da lahko imamo 30% prevelik javni sektor. Situacijo bi bilo potrebno normalizirat tako, da se javni sektor preprosto zmanjša za 30%, nekaj na račun upokojitev, nekaj na račun reorganizacije in informatizacije določenih procesov, nekaj pa se jih bo moralo žal odpustiti. Če gledamo, da imamo 2 miljona državljanov imam javni sektror preprosto prevelik. Za 30% prevelik.
njofra47
30. 10. 2014 19.50
+0
Glede na to da tako suvereno operiraš s konkretno številko, me resnično zanima ali razpolagaš s kakšnimi primerjalnimi podatki. Bilo bi jih zanimivo videti.
Elendil
30. 10. 2014 20.05
+2
@njofra47: samo za informacijo si lahko pogledaš na spletu podatke o velikosti realnega in javnega sektorja v ostalih državah, ki ne beležijo več recesije in so že zdavnaj iz krize. Pobrskaj po spletu kako so so podobne težave rešile baltske države. Pa še primer iz domačih logov, konkretno iz zdravstva. V mikrobioloških laboratorijh imajo na sprejemu zaposlene ljudi, ki vnašajo podatke iz papirnatih napotnic v inf. sistem in kličejo okoli katere preiskave je zdravnik vse naročil. Če bi tak scenarij informatizirali na način, da bi se napotnice za preiskave oddajale in beležile elektronsko bi realni sektor zaslužil, država bi zaslužila s prejetim davkom od realizacije, presežne delavke na sprejemu, pa bi lahko dali delat nekaj iz njene stroke, ali pa bi jih prekvalificirali in bi bili vsi zadovoljni. Ampak ne, v slednjem primeru sindikati kričijo, kako je kronično pomanjkanje kadra v zdravstvu, laboranti, pa namesti da bi delali delo iz svoje stroke, kucajo podatke v računalnik na roke in to v 21. stoletju....
njofra47
30. 10. 2014 20.12
-1
Saj se strinjava, pa vendar je nevarno kar tako čez palec linearno govoriti o nekih odstotkih. Nevarno zato, ker je tak populističen pristop imela naša politika ves čas in ni dal nobenih rezultatov. Težko je tudi primerjati velikost JU z velikostjo JU v drugih državah, saj je Virant stlačil sem vse kar sem sodi ali pa tudi ne. In tega je veliko (recimo vojska itd).