Slovenija

Poklukar: Alternativnih lokacij za postavitev začasnih azilnih domov ni

Ljubljana, 26. 03. 2024 07.23 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Notranji minister Boštjan Poklukar se je sestal z županoma Brežic in Središča ob Dravi, Ivanom Molanom in Tonijem Jelovico. Govorili so o varnosti, migracijah in vzpostavitvi dodatnih azilnih kapacitet v obeh občinah, potem ko je odločitev o tem nedavno sprejela vlada. Minister je po sestanku dejal, da alternativnih lokacij za začasne azilne domove ni, čeprav župana temu odločno nasprotujeta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Sestanek ministra z županoma
    04:38
    Iz 24UR ZVEČER: Sestanek ministra z županoma
  • Iz 24UR: Sestanek z županoma
    03:09
    Iz 24UR: Sestanek z županoma
  • Iz SVETA: Poklukar o azilnih domovih
    03:07
    Iz SVETA: Poklukar o azilnih domovih

Sestanek je potekal v prostorih ministrstva za notranje zadeve v Ljubljani, udeležila pa se ga je tudi Katarina Štrukelj, direktorica urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov, ki je vladi predlagal vzpostavitev dodatnih začasnih kapacitet za oskrbo migrantov.

Notranji minister Boštjan Poklukar je po sestanku z županoma občin Brežice in Središče ob Dravi dejal, da alternativnih lokacij za postavitev začasnih azilnih domov ni. Župana vztrajata, da bosta občini postavitvi centrov nasprotovali, Poklukar pa verjame, da bodo skupaj prišli do kompromisa, je Poklukar povedal na novinarski konferenci.

Vlada je odločila, da bo zaradi nujnosti na nekdanjih mejnih prehodih Obrežje in v občini Središče ob Dravi vzpostavila dve začasni azilni kapaciteti, je spomnil Poklukar. "Drugih alternativ nimamo, zato nimamo tudi nobenega drugega sklepa vlade. Slišali ste oba župana, da sta zavezana sklepom občinskih svetov, da se s tem ne strinjajo. Jaz verjamem, da bomo na koncu prišli do kompromisa," je dejal.

Poklukar je županoma pojasnil še, kakšne so poti nezakonitih migracij. V tem trenutku največje število prebežnikov mejo s Hrvaško prestopi na območju Policijske uprave Novo Mesto, največ na območju Brežic. Obstaja pa še možnost povečanja prehodov na območju Središča ob Dravi, saj na ministrstvu pričakujejo povečanje števila državljanov Sirije in Turčije, ki se odpravljajo v smer Avstrije in Nemčije. 

Spomnil je, da je avgusta, septembra in oktobra lani kapaciteta azilnih domov pokala po šivih, zato vlada letos načrtuje omenjena začasna azilna domova. Gre za začasen sklep iz naslova nujnosti, je poudaril notranji minister.

Brežiški župan Ivan Molan je ocenil, da je njegova občina najbolj obremenjena z migranti, letos so jih namreč imeli že 6000, kar trenutno rešujejo z registracijskima centroma na Policijski postaji Brežice in na mejnem prehodu Obrežje. Ta dva sta zaprtega tipa, torej migrantom omejujeta gibanje. "V občini si ves čas prizadevamo predvsem, da ne bo prostega gibanja migrantov po vsej občini," je dodal.

Načrtovana začasna azilna domova bosta lahko sprejela med 120 in 150 migrantov, ti bodo tam nastanjeni le nekaj dni, pa je pojasnila Štrukljeva, direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov. Na vprašanje, ali jim bodo lahko omejili gibanje, je dejala, da migranti v domove pridejo utrujeni in premočeni, praviloma en dan počivajo, nakar jih bodo obvestili, da so azilni domovi trenutno polni in jih prosili, naj počakajo na območju.

S senčniki in pitniki vode bo urad poskrbel tudi za primerno nastanitev migrantov, je zagotovila Štrukelj. Dodala je, da bodo uporabljali bivalne kontejnerje, v katerih so nastanjeni tudi državljani Ukrajine s statusom začasne zaščite, v njih pa so bile nastanjene tudi osebe, prizadete v naravnih nesrečah.

Župan Središča ob Dravi Toni Jelovica je dejal, da vse tri ormoške občine na podlagi sklepov občinskih svetov vztrajajo, naj vlada prekliče sklep o vzpostavitvi začasnih azilnih domov. Na zadnji seji občinskega sveta pa so ga svetniki pooblastili, da glede sklepa vlade sproži še upravni spor. Dodal je, da si prizadevajo tudi za večjo prisotnost policije.

Protest proti načrtovanemu azilnemu domu na Obrežju
Protest proti načrtovanemu azilnemu domu na Obrežju FOTO: Bobo

Poklukar je zagotovil, da policija zagotavlja varnost na celotnem območju države, če bo pa na območju dodatnih azilnih kapacitet premalo policistov, jih bodo zagotovili z ostalih policijskih uprav.

Notranje ministrstvo se po Poklukarjevih besedah na mednarodni in na evropski ravni trudi, da bi znižali število nezakonitih prehodov na zahodnobalkanski poti. Spomnil je, da se je prejšnji teden na Brdu pri Kranju srečal z notranjimi ministri Avstrije, Italije in Hrvaške, s katerimi so se dogovorili za trilateralne mešane policijske patrulje.

Ocenjuje, da bi te bile najbolj učinkovite pri varovanju zunanje schengenske meje na Hrvaškem, slednja ima namreč obveznost mejo varovati. Poudaril pa je, da za preprečevanje nezakonitih prehodov ni čarobne palice.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Bobo

O odločitvi vlade, da na Obrežju in v Središču ob Dravi organizira začasni izpostavi azilnega doma, je v ponedeljek na seji v DZ govoril tudi predsednik vlade Robert Golob. Kot je poudaril, bosta imeli načrtovani izpostavi azilnega doma začasen in prehoden značaj, potrebujemo pa jih zato, da bomo pripravljeni, preden se v poletnih mesecih povečajo migracijski pritiski.

Spomnil je, da se Slovenija nahaja na eni od ključnih migracijskih poti, na tako imenovani južni balkanski poti. Od skupno 300.000 migrantov, ki so lani nezakonito vstopili v EU, jih je našo državo prečkalo od 50 do 60 tisoč.

Vlada je konec februarja sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizira izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Omenjeni sklep vlade je naletel na oster odziv lokalnih skupnosti, nasprotovanje takšni odločitvi so lokalni prebivalci izrazili tudi z več protestnimi shodi. Brežiški občinski svetniki, med njimi tudi svetniki Gibanja Svoboda, so v začetku meseca ob tem brez glasu proti tudi sprejeli sklep, da nasprotujejo vzpostavitvi azilnega doma na Obrežju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
27. 03. 2024 21.42
+1
Ne razumem kako denar za azilante in begunce JE , za nase brezdomce ali mlade druzine ga pa NI
periot22
27. 03. 2024 16.07
+2
Vlada naj odstopi vsaj dela v škodo države in ljudi!
periot22
27. 03. 2024 16.06
+3
Mi nismo gradili Slovenije za begunce in lenuhe Amerika ki je krivec za vse vojne si jih naj pelje v svojo državo!!!!!!
Grma53
27. 03. 2024 13.23
+2
Bodo pač policajski specialci spet tepli slovenski narod, da bodo naredili prostor migrantom. Drnovšek jim je že pokazal, kako se to dela. Golob pa pravi, da je treba migrante zadržati na meji, da ne bodo tavali po državi. On seveda pričakuje, da bodo sedaj bežali nazaj na Hrvaško in ne naprej proti Avstriji in Italiji. Prej vidiš rdečega psa, kot tako genialnega človeka.
smuuki
27. 03. 2024 11.52
+2
Če že morajo biti dve lokaciji je pa Celje druga. Župan izvoljen na listi levice najbolje razume stiske ljudi. Pogrešam njegov odziv. Pričakoval bi samoiniciativno ponudbo z njegove strani za rešotev tega problema. Očitno v levici govorijo s figo v žepu. Eno govorijo drugo mislijo oziroma delajo
smuuki
27. 03. 2024 11.49
+3
Litijska 51 je vrhunska lokacija. Namesto dveh lokacij bo ena pokrila vse. Kvadratnih metrov pa na tej lokaciji namerijo kolikor jih potrebujejo. Vsaka meritev nov podatek. 😀😀😀😀
dannyer
27. 03. 2024 11.47
+3
NE ljudje pravijo NE nihče od njih ni azilant in jim to ne pripada to je zloraba. nezakonito prečkanje je kriminaln odejanje. to so ekonomski in koristi koliko vidimo ni za ljudi lahko az podjetje. v zda so začeli odpuščati američane in zaposlovati imigrante no ljudje so rekli ne in začeli ignorirati njihove izdelke naj propadejo. in tisto podjetje ki to dela v slovenij bo enako
Evropa_Evropejcem
27. 03. 2024 10.42
+7
Slava_Rusiji
27. 03. 2024 10.24
+3
Ta vlada je podmukla. Dela zahrbtno.
zoran pušenjak
27. 03. 2024 08.24
+6
Naj si jih vlada in celotna koalicija naseli pri sebi doma, če jih imajo raje kot Slovence. Pa bomo videli, kako dolgo bodo zdržali
proofreader
26. 03. 2024 21.59
+2
Kromberk pri Novi Gorici je menda prosta večja hiša, ker je lastnik v Ljubljani.
pekoči paradižnik
26. 03. 2024 21.55
+1
Smrt janšizmu,... svoboda narodu.
bojer
26. 03. 2024 21.51
+2
Verjamem, da bodo ljudje vztrajali. Trenutno vlada ne ve, kaj bi jim povedala, ali bodo tam administrativne točke ali migrantski centri, vendar vsi vemo, kaj "ima za bregom". "Velikemu" že malo presedajo in s pomočjo vlade želi breme "neumnosti" prenesti v druga lokalna okolja.
kwa.dugaja
26. 03. 2024 21.49
+3
seveda so. pri ministru doma.
pekoči paradižnik
26. 03. 2024 21.47
+0
  "Janša je demagog. V politiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike. Janšev načrt je spraviti slovenske oblasti v težave, pa naj stane, kar hoče. Njegov bistveni cilj je v Sloveniji povzročiti čim več zmešnjav in sporov."
pekoči paradižnik
26. 03. 2024 21.47
-1
izgubljene volitve 2022 so ivanova bolečina vseh bolečin, ki je ne bo nikoli prebolel....
pekoči paradižnik
26. 03. 2024 21.45
+2
Ne more preboleti kolesarjev. Zdaj nagovarja belo elito, traktoriste, upokojence, gasilce, modre angele, prebivalce obmejnih mest, komike, poštarje, župane in še koga. ..
txoxnxy
26. 03. 2024 21.44
+9
In potem bo prišel en ta južni z lopato In na stotine specijalcev v vsej svoji bojni opremi z napolnjenimi parelizatorji in vodnimi topovi da bi nasprotovali volji domačinov in svojega rodnega naroda proti zasaditvi prve temeljne lopate g dušo Slovenske zemlje .
periot22
26. 03. 2024 21.33
+14
Ne dajte še ljudje v stop azilnim to je naša domovina vi na čelu države pa spakirajte ne rabimo vas!!!!!!!
Minifa
26. 03. 2024 21.29
+13
Ne more Golob in njegovi zoper domačine, zoper volje naroda, bost e videli kako bo, Azilnega doma ne bo.