Vizjak obljublja lažje zaposlovanje za nedoločen čas, ljudje se bojijo lukenj, ki jih bodo iskali delodajalci

Minister za delo Vizjak je uradno predstavil predloga reform delovnopravne in pokojninske zakonodaje. Pravi, da je za upokojitev dovolj 40 let dela (brez dokupa), da pa v odmor med delom ne bodo posegali in ga spreminjali.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Nekdanji minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, katerega reforma trga dela ni ugledala luči sveta, je predlagani dokument svojega naslednika ocenil kot razmeroma uravnotežen, vendar Svetlik pogreša nekaj več varnosti.

Opozarja tudi na to, da so izostali nekateri ukrepi, ki so bistveni za povečevanje prožnosti, da ni povečanj vlaganj v znanje in tehnologije, ampak je vlada najbolj porezala prav sredstva za to področje.

Predloga reform delovnopravne in pokojninske zakonodaje sta zadnje dni dvignila veliko prahu. Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je danes tudi uradno predstavil oba predloga, ki bosta konkretno posegla v naša življenja.

Pokojninska reforma

Vizjak pravi, da predlog pokojninske reforme prinaša pokojnino, ki ima osnovo v zavarovanju. Tisti, ki vlagajo v starost, bodo nato prejemali tudi ustrezno pokojnino. Zato čistijo pokojninsko blagajno tistih pokojnin, ki nimajo veze s pokojninsko blagajno. "To pa ne pomeni, da posegamo v krog upravičencev ali višino teh pokojnin, pač pa jih le izvzemamo iz pokojninske blagajne," je poudaril. Našteti elementi so povezani s tem, da želijo tudi tiste, ki danes še niso zavarovani, motivirati v to, da vstopijo v pokojninsko zavarovanje.

Glede pokojninske reforme je poudaril, da je "kompromis med novo smerjo in tistim, kar je bilo zavrnjeno na lanskem referendumu". Pokojninska reforma je po besedah ministra potrebna zato, ker se je od leta 2005 bistveno poslabšalo razmerje med zaposlenimi in upokojenci. "Pokojninska blagajna zato postaja finančno nevzdržna, in če se to zgodi, se postavlja le še vprašanje, kdaj bo pod vprašajem zakonito izplačevanje pokojnin," je dejal Vizjak.

Ekonomist Maks Tajnikar meni, da so predvidene spremembe v tem trenutku "kar dobre", da pa bi lahko enotna pogodba povzročila še bolj rigiden trg dela. Sam se zavzema za večjo fleksibilnost in s tem tudi lažje odpuščanje.

"Zavedati se je treba, da imajo podjetja v težavah v tem trenutku največje težave prav z delovno silo - kapitala se lahko znebijo relativno z lahkoto, delovne sile pa težko," pravi Tajnikar.

Reforma po njegovih besedah temelji na načelu, da je 40 let dela dovolj za polno pokojnino. Za slednjo bi bilo tako dovolj 40 let zavarovalne dobe in dopolnjenih 60 let, kar bi veljalo tako za moške kot za ženske, je povedal. Kaj pa starostna pokojnina? 65 let starosti in 15 let zavarovalne dobe bo dovolj, pravi Vizjak, a bo relativno nizka, dodaja.

Obračunsko obdobje za odmero pokojnine bi bilo 28 let, z možnostjo izvzema treh najmanj ugodnih let, pravi Vizjak.

Reforma uvaja tudi t. i. informativne osebne račune, preko katerih bo lahko po besedah ministra vsak "spremljal plačane prispevke in njihovo višino, vsebovali pa bodo tudi simulacijo višine pokojnine".

Spremembe se bodo dogajale postopoma, in sicer vse tja do leta 2018.

V zvezi s pokojninsko reformo so v javnosti najbolj pereča vprašanja upokojitvena starost in malusi.

Andrej Vizjak

Andrej Vizjak (Foto: Aljoša Kravanja)

Tako predlog reforme trga dela kot predlog pokojninske reforme sta že dosegljiva na spletni strani ministrstva za delo.

Delovnopravna reforma

Zdaj bo poskusno obdobje obvezno, nato sledi dveletno prilagoditveno obdobje, v katerem delodajalec ne more odpustiti delavca brez razloga (obstajata odpravnina in odpovedni rok). Vizjak meni, da bi bili delavci tako bolj zaščiteni, kot pa so zdaj. "Delavcu nudi večjo stabilnost, delodajalec pa ima večjo možnost, da se delavcu zahvali za sodelovanje," pravi minister. Na koncu pa je še obdobje stabilnosti.

Predlog novele ukinja obvezno prijavo prostega delovnega mesta na zavodu za zaposlovanje za delodajalce v zasebnem sektorju, tovrstna objava pa bo še naprej obvezna za delodajalce v javnem sektorju in za podjetja v večinski državni lasti. Delavec se bo na zavod prijavil že v času odpovednega roka in aktivno iskal zaposlitev. Poleg tega bo po novem tudi pri sporazumnem prenehanju delovnega razmerja delavec upravičen do denarnega nadomestila, a v višini 50 odstotkov. Po sedanjem zakonu tak delavec ni upravičen do denarnega nadomestila.

Mladim iskalcem prve zaposlitve želijo po njegovih besedah s konceptom enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas ponuditi stabilne zaposlitve, tako da bodo lahko načrtovali prihodnost, najeli kredit, razmišljali o družini.

Poleg tega želijo brezposelne motivirati k večji aktivnosti, zato uvajajo začasna in občasna dela. Ta ne obujajo ideje malega dela, ki je padla na referendumu, je zagotovil.

Večina Slovencev, ki so zaposleni za nedoločen čas, bo pogodbe, vezane na stabilno obdobje, ohranila in ne bo sklepala novih, je povedal minister. Tudi za te pa bodo po njegovih besedah veljale nove določbe glede postopkov odpuščanj, odpravnin, odpovednih rokov.

Minister je pojasnil še, da vendarle ne bodo posegli v odmor za malico in dodatek na delovno dobo, kot so sprva napovedali. Sedanja dikcija pri dodatku na delovno dobo dopušča, da se delodajalci in delavci lahko dogovorijo, da se ta dodatek prekvalificira v dodatek za stalnost, je pojasnil. Zlasti sprva predlagano izvzetje 30-minutnega odmora iz delovnega časa je sicer zelo razburilo sindikate, medtem ko delodajalci to rešitev zagovarjajo.

Na vprašanje, kako bodo preprečili zlorabe, ki jih trpijo delavci, in sicer da leta in leta delajo po pogodbah za določen čas, čeprav je to po zakonu prepovedano, je Vizjak dejal, da zdaj to več ne bo možno, saj so v predlog zakona vnesli varovalko. "Preprečili bomo, da je nekdo vedno v poskusnem obdobju," poudarja Vizjak.

Več o tej temi si lahko preberete v članku "Bi nova ureditev poskusnega dela povečala možnost zlorab delavcev?"

Med spremembami je znižanje višine denarnega nadomestila za brezposelnost za prve tri mesece s sedanjih 80 na 70 odstotkov osnove. Enako kot zdaj bi bilo nadomestilo v nadaljnjih devetih mesecih 60 odstotkov osnove, po izteku tega obdobja pa 50 odstotkov osnove. Znižala se bo zgornja časovna omejitev prejemanja nadomestila s sedanjih 25 mesecev (kar je veljalo za starejše od 55 let z več kot 25 leti zavarovalne dobe) na 18 mesecev (enako kot zdaj za starejše od 50 let z več kot 25 leti zavarovalne dobe).

Novi zakon omejuje možnosti za zaposlovanje za določen čas. Število zaposlitev za določen čas iz razloga začasno povečanega obsega dela ne bo smelo presegati 10 odstotkov števila zaposlenih za nedoločen čas pri delodajalcu, pri manjših delodajalcih bi iz razloga povečanega obsega dela lahko bil za določen čas zaposlen en delavec. Ne bo dovoljeno skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti. V ta čas se bo všteval tudi čas, ko je delavec zaposlen prek agencije za posredovanje delavcev. Trimesečna ali krajša prekinitev ne bo pomenila prekinitve zaporednega sklepanja pogodb.

Predlog novele zakona o urejanju trga dela uvaja možnost začasnega ali občasnega dela za brezposelne, iskalce zaposlitve in upokojence. To delo bo omejeno na 60 ur na mesec, neto urna postavka ne bo smela biti nižja od 3,36 evra (preračun iz minimalne plače), delo bi se lahko opravljalo pri več delodajalcih hkrati, skupni neto dohodek na leto pa ne bi smel presegati 5040 evrov. Delo se bo opravljalo prek mesečne napotnice zavoda za zaposlovanje. Od prejemkov bodo delodajalci obračunavali posebno dajatev v višini 25 odstotkov, ki bo namenjena ukrepom aktivne politike zaposlovanja.

Kako vi ocenjujete predlagano pokojninsko reformo? Pridružite se razpravi na Debate 24UR in nam zaupajte svoje mnenje!


Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1031
12345cenzurirani54321 11.09.2012 14:34:42
Bojijo se lukenj, ki jih bo delodajalec iskal v zakonu.....najbolje bi bilo, da delodajalec da sam plačo pa naj tečni delavec ostane doma....delavci se bojijo tudi lukenj njihovih žena...sorry...Celo življenje je en strah....
kawboy 08.09.2012 11:41:53
Zopet same prazne obljube, kako bo to vse delovalo, potem bomo pa zopet delavci v praksi doživljali vse drugo kot pa to, kar bo napisano v zakonodaji.
 
Boris61 07.09.2012 12:05:49
V malice ne bodo posegali, ker za sendvič in jogurt pa že bomo zaslužili v osmih urah.
 
sristov1 07.09.2012 11:12:55
Najprej štalca pol pa kravca :) ne pa kot pri nas najprej kravca poli pa štalca :)
pika50 07.09.2012 11:17:36
Če bi se pri nas tega pregovora držali, bi že izumrli. :-)
kawboy 07.09.2012 10:20:35
Poglejte ta absurd in primerjavo.

Ženska ima plačano za čas porodniške vse prispevke, plačo kot če bi delala, razen malice in prevoza. To je 9 mesecev in še delovna doba ji teče oziroma se ji prizna. Sedaj bo pa še dodatno dobila možnost za vsakega otroka dobiti 8 mesecev priznane delovne dobe in to znaša skupaj reci in piši 17 mesecev (za enega otroka). Se pravi, da bo lahko šla 8 mesecev prej v penzijo (oziroma na vsakega otroka).

Med tem ko moški, ki smo služili vojaški rok v bivši JLA proti svoji volji, nimamo-jo priznanih delovnih let 12 mesecev ( nekateri še več, še prej, napr mornarica 24 mesecev), niti za čas služenja vojaškega roka nismo dobili takšnih plač ali nadomestila kakor če bi delali, čeprav bi rajši takrat delal, kot pa da sem se pasu tam na vojaščini brez veze. Naučili so me takrat le to kako streljati proti svojemu lastnemu narodu, saj smo bili takrat še v Jugi in v drugi republiki in je bilo že takrat napeto ( L1988). JLA pa vemo pod čigavo komando je bila.

Prikrajšan sem bil za dohodek, ki bi ga sicer dobil. če bi delal in še delovna doba bi mi tekla, ker bi takrat lahko delal.
Za nameček bi pa lahko šel 1 leto pre v penzijo.

In sedaj poglejte razmerje kaj kdo dobi in kaj kdo izgubi, ter kakšna je razlika? Se pravi, da smo moški v neenakopravnem položaju kot ženske takrat ko ne delamo. Zato da imajo nekateri več privilegijev kot drugi. Dovolj bi bilo ženskam, da imajo priznano delavno dobo za čas 9 mesecev porodniške in še plačo vlečejo ker takrat ne delajo. Ne pa da še za nagrado dobijo 8 mesecev in to za vsakega otroka, da se lahko prej upokojijo.
pika50 07.09.2012 10:45:52
Kawboy, načeloma imaš prav. Kar pomnim, trdim, da je krivično, da so moškim ukradli leto (ali več) življenja, ko bi lahko delali in jim niti tega časa delovne dobe ne priznajo. Se mi pa vseeno zdi, da nimaš svojih otrok, ker nekam sovražno zveniš do žensk. Vedeti moraš namreč, da je porodniški dopust (meni najlepši del življenja) vse prej, kot dopust. Kakorkoli je lepo, je naporno in temeljito oddelano leto.
Thor-1st 07.09.2012 10:54:27
To sem že Svetliku pisal. Celih 12 mesecev sem zabil v okupatorski vojski, prekinil sem zaradi tega službo.... Očitno predlagalci pokojninskih reform niso imeli teh problemov z vojsko, ker so bili zanjo očitno nesposobni. Ne vem ali samo telesno ali zaradi psihičnih problemov.
Boris61 07.09.2012 11:51:04
O kakšni okupatorski vojski to govoriš? Ali ni bila to naša vojska in naši vojaki?
santamaura 07.09.2012 10:05:52
Ampak bo pa zanimivo, ko bo prišel 67 let star dedi na poizkusno delo k svojemu vnuku
Mawsyy 07.09.2012 10:01:51
ob vsem tem se mi je pojavlo eno vprasanje: ZAKAJ ne velja tudi pri imenovanjih ministrov pravilo, da mora kandidat za ministra izpolnjevat pogoj, da ima primerno izobrazbo, ki jo zahteva resor?! Kandidat za javnega usluzbenca MORA izpolnjevat pogoj o primerni izobrazbi, minister ki ima dost bl odgovorno delo kot en k izdaja gradbena dovoljenja, pa NE?? Tko tud elektricarji in gradbeniki ne bi pametovali o delovnopravni zakonodaji.
Mawsyy 07.09.2012 10:11:04
P.S. Predloga zakona o PIZ mi ne odpre, odpre predlog ZDR
Jaka Planinc 07.09.2012 09:16:22
Neki Kraljči,Kraljice in kvazi STROKOVNJAKI se vtikajo v POKOJNINSKO RFORMO.
VIZJAK VE KAJ JE FISKANO PRAVILO IN KAKO NE BO VEDEL O REFORMI POKOJNIN.
Delali bomo dokler se bomo še PLAZILI ali vsaj še MOGALI,potem pa PRIDE KOMUNALA in HAJDE V JAMO al pa v KREMATORIJ.
santamaura 07.09.2012 09:55:38
Kmalu se bodo začela pogajanja, ali bo tista ura ko bomo od starosti umirali na delovnem mestu plačana ali ne
NightWishFan 07.09.2012 09:12:54
Vizjak obljublja lažje zaposlovanje za nedoločen čas

In pri obljubi se vse konča......politiku ni za verjet ma nič kaj rečejo.
So že 100x vse dobili na lažeh...pa kar naprej vrtijo svoj jezik in obljubljajo.
 
fizikalec 07.09.2012 09:11:10
Luknje so v glavah birokratov vsak delodajalec mora imeti zaposlene dobre in marljive delavce in takih nikoli ne bo odpustil kvečjemu bodo sami odšli v kolikor jih ne bo dovolj plačal !!! Zakoni so vedno ščitili lenuhe pa naj si misli kdo kaj hoče vendar to tako je !! Sindikati naj bi se zavzeli za čim višji zakonski minimum plače delodajalci pa naj si poskusijo doseči čim manjši bruto !! Vse tiste ,ki so se pa polastili podjetij na nedovoljen način pa izgnat iz države ,da ne bodo več naš strošek !!
pika50 07.09.2012 10:48:03
Če bi imel prav, fizikalec, se ne bi v skoraj vseh državah Evrope ukvarjali s problematiko mobbinga.
Več komentarjev