Slovenija

Tudi o oblikovanju pokrajin

Ljubljana, 25. 11. 2009 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Gjerkeš se je srečal s predstavniki slovenskih občin, kar naj bi postala redna praksa. Dobre odnose z župani je namreč postavil med svoje prednostne naloge.

Henrik Gjerkeš
Henrik Gjerkeš FOTO: Dare Čekeliš

Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš se je prvič uradno srečal s predstavniki Skupnosti občin Slovenije in Združenja občin Slovenije. Kot je dejal, so se pogovarjali o najbolj perečih problemih in o ustanavljanju pokrajin.

Minister in župani oziroma njihovi predstavniki se bodo po novem redno srečevali. "Moj predlog je bil na pol leta, vendar smo na koncu ugotovili, da je odprtih vprašanj toliko, da smo se dogovorili za periodo dva meseca," je povedal Gjerkeš, ki je vzpostavitev in vzdrževanje dobrih odnosov z župani postavil med prednostne naloge.

Posvetovalno telo bo reševalo težave

Na srečanju so se dogovorili tudi za ustanovitev skupnega posvetovalnega delovnega telesa. Njegov prvotni namen je bilo reševanje težav s področja črpanja denarja evropske kohezijske politike. "Vendar smo spet danes ugotovili, da moramo njegov namen razširiti na ostala vprašanja, predvsem kar se tiče odpiranja vrat na drugih ministrstvih, kjer predstavniki iščejo rešitve in odgovore na težave, ki jih tarejo," pojasnjuje minister.

Predstavitev projekta pokrajine v treh tednih

V zvezi s pokrajinami je Gjerkeš omenil, da bo, kot so se dogovorili v torek s predsedniki koalicijskih strank na kolegiju pri predsedniku vlade Borutu Pahorju, v treh tednih pripravil načrt postopka oblikovanja pokrajin in takrat bo tudi posvetovanje s širšo koalicijo. Pri tem bodo po njegovih besedah uporabili izkušnje in analize, ki so jih pridobili prejšnji ministri.

Predsednik Združenja občin Slovenije (ZOS) Robert Smrdelj je ocenil, da so dobro zastavili sodelovanje za naprej. Pričakuje, da bodo "paleto vprašanj, ki so bila odprta tudi v razpravi okrog povprečnine, uspeli spraviti v neke normalne okvire pogovorov tudi z ostalimi resorji" in da bodo prišli do rešitev, ki bodo pomenile še boljše pogoje za delo na lokalni ravni.

Prostor srečevanja

Po besedah podpredsednika Skupnosti občin Slovenije (SOS) Antona Peršaka, si od ministra in službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko obetajo, da bodo prostori, kjer so se danes srečali, postali prostor srečevanja med vlado in občinami, med lokalnimi in državnimi oblastmi, prostor usklajevanja, saj so navsezadnje skupni interes zadovoljni občani.

Smrdelj je izpostavil problematiko pridobivanja zemljišč od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, pa tudi virov za nove kapacitete za vrtce, kjer se nekako "z državne ravni ta skrb prelaga na občine". Interes občin je, da so vrtci brezplačni in potrebno je znotraj razporejanja javnih sredstev najti vire.

Smrdelj pravi, da ocenjujejo, da sistem lokalne samouprave ni slab, je pa veliko drobnih stvari, kjer bi lahko izboljšali pogoje dela na lokalni ravni. Skupaj s Peršakom sta nanizala nekaj konkretnih težav, s katerimi se srečujejo v občinah. Kot je dejal Peršak, obstaja cela vrsta ureditev, zakonov, ki po nepotrebnem povzročajo občinam velike postopkovne težave in tudi velike stroške.

Kot primer je med drugim omenil zaplete pri pripravi občinskih prostorskih načrtov, kjer se je zakonodaja v preteklih letih nenehno spreminjala in s podzakonskimi akti postavljala vedno nove zahteve.

Nove težave naj bi občinam prinesle tudi spremembe zakona o javnih naročilih, če bodo sprejete. Če se bodo javna naročila v obsegu 20.000, 15.000 ali 10.000 evrov pripravljala na način javnih razpisov, bodo tudi manjše občine morale zaposliti vsaj še enega človeka. Teh javnih naročil je namreč tudi v najmanjši občini veliko, je opozoril Peršak.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.