Slovenija

Minister za zdravje: Podatkom o čakalnih dobah ni mogoče zaupati

Ljubljana, 30. 05. 2019 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
26

Podatkom o čakalnih dobah trenutno ni mogoče zaupati, je ob robu posveta o tej temi poudaril minister za zdravje Aleš Šabeder. Povedal je, da gre za "zmešnjavo", ki jo bo treba čim prej odpraviti, zato bo ministrstvo zahtevalo revizijo. Istočasno pa zaradi zahtev Fidesa grozi, da se bodo čakalne dobe močno podaljšale, kakšen potencialno ozdravljiv bolnik pa bi lahko zaradi tega umrl, svarijo.

Nasploh so bile razprave na današnjem posvetu, ki sta ga pripravila Slovenska medicinska akademija in Slovensko zdravniško društvo, pod vtisom sredinega sporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da so se podatki o čakalnih dobah izkazali kot netočni. Podatki v aprilskem poročilu o številu čakajočih bolnikov so bili za 20.000 nižji od dejanskega števila čakajočih.

'Zadevi bomo prišli do dna in ugotovili, kdo je kriv za napake'

Tudi Aleš Šabeder je v izjavi za medije dejal, da so bili podatki o čakalnih dobah, ki so jih dobili v začetku aprila, "skoraj preveč optimistični", zato so od NIJZ zahtevali dodatna pojasnila. Sprva so po njegovih besedah dobili zagotovilo, da so podatki točni, nato pa je sredi maja prišlo obvestilo NIJZ, da podatki ne držijo in da so dejanske čakalne dobe daljše od podatkov v poročilu.

"Zadevi bomo prišli do dna in ugotovili, kdo je kriv za napake."
"Zadevi bomo prišli do dna in ugotovili, kdo je kriv za napake." FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je navedel, so na ministrstvu od izvajalcev dobili opozorilo, da NIJZ prepogosto spreminja metodologijo zbiranja podatkov o čakalnih dobah, kar pa vnaša zmedo. Po njegovih besedah zaenkrat še nimajo odgovora NIJZ, zakaj je bilo to potrebno. "Zadevi bomo prišli do dna in ugotovili, kdo je kriv za napake," je zagotovil in spomnil, da se problem beleženja čakalnih dob vleče že daljše obdobje.

"Pripravili smo sredstva za skrajševanje čakalnih dob, vendar bi bila njihova poraba v času, ko nimamo točnih podatkov, skrajno neodgovorna. Zaradi nezanesljivih podatkov tudi ni možna primerjava s preteklimi obdobji. Očitno imamo zmešnjavo, ki jo bomo morali v zelo kratkem času urediti," je dodal Šabeder in napovedal izvedbo revizije, ki naj bi tudi pokazala, kdo je za to odgovoren.

Predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš pa je v nagovoru dejal, da so čakalne dobe na nekaterih področjih nujno zlo, s katerim se soočajo tudi tuji zdravstveni sistemi, kar pa po njegovih besedah ni opravičilo za nedopustno dolge čakalne dobe.
Predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš pa je v nagovoru dejal, da so čakalne dobe na nekaterih področjih nujno zlo, s katerim se soočajo tudi tuji zdravstveni sistemi, kar pa po njegovih besedah ni opravičilo za nedopustno dolge čakalne dobe. FOTO: Dreamstime

'Programe in vire širimo prav za področja, kjer so nedopustno dolge čakalne dobe'

Tudi generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj je v izjavi za medije poudaril pomen točnih podatkov, še posebej pri čakalnih dobah. Po njegovih besedah vse odločitve ZZZS temeljijo na podatkih: "Programe in vire širimo prav za področja, kjer so nedopustno dolge čakalne dobe, zato nas takšne nezanesljive podlage za odločanje vznemirjajo."

Dejal je, da ima ZZZS kot plačnik zdravstvenih storitev pravico zahtevati točne podatke, ne pa zgolj prositi zanje. Pozitivni učinek čakalnih dob vidi v tem, da silijo v racionalnejšo uporabo kapacitet, vendar po njegovih besedah ne sme biti nobenih kompromisov v škodo bolnikov, kot so predolge dolge čakalne dobe. Dodal je, da sicer ne pozna resnega zdravstvenega sistema, ki ne bi imel čakalnih dob.

Sušelj je tudi pojasnil, da na ZZZS že več mesecev dobivajo opozorila s terena, da podatki o čakalnih dobah niso dovolj zanesljivi, in da bi veljalo sistem e-naročanja temeljito preveriti.

Na ljubljanskem onkološkem inštitutu so opozorili, da bi delo po normativih iz modre knjige z junijem lahko povzročilo nevarno stanje, v katerem bi kakšen potencialno ozdravljiv bolnik tudi umrl.

'Čakalna doba sme biti tako dolga, da se bolniku med čakanjem zdravstveno stanje poslabša'

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina je v nagovoru udeležencem današnjega posveta ocenil, da zgolj povečanje dotoka denarja v zdravstvo ne bo rešilo problema čakalnih dob. Po njegov mnenju so nujne korenite sistemske spremembe, ki bodo temeljile na posodobljeni zakonodaji. Da "horuk akcije", kot smo jim bili priča v preteklosti, niso pot do rešitve, je opozoril tudi Sušelj.

Predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš pa je v nagovoru dejal, da so čakalne dobe na nekaterih področjih nujno zlo, s katerim se soočajo tudi tuji zdravstveni sistemi, kar pa po njegovih besedah ni opravičilo za nedopustno dolge čakalne dobe: "Čakalna doba sme biti tako dolga, da se bolniku med čakanjem zdravstveno stanje poslabša."

Poredoš je izrazil prepričanje, da bi bilo slovensko zdravstvo z boljšo organizacijo in dodatnimi finančnimi viri sposobno odpraviti predolge čakalne dobe. Posebej ozko grlo pri reševanju tega problema pa vidi v pomanjkanju kadra. Po njegovih besedah bi zato veljalo pomisliti tudi na "sveže upokojence" med zdravniki, ki jim zakonodaja onemogoča, da bi kljub svojemu znanju in izkušnjam nadaljevali z delom.

Po oceni zdravstvenih zavodov dosledno upoštevanje zdravniških standardov in normativov z junijem ni mogoče

Se pa čakalne dobe lahko še podaljšajo. Vodstva vseh javnih zdravstvenih zavodov so namreč maja dobila obvestilo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, da od zdravnikov ne smejo terjati obremenitev, ki presegajo standarde in normative. Njihovo dosledno upoštevanje bi med drugim pomenilo, da bi sprejeli v povprečju 24 ambulantnih obiskov dnevno, administraciji pa bi tedensko namenili deset ur.

Fides je vodstva zavodov pozval, da delo organizirajo tako, da zaradi tega ne bo prišlo do težav pri delovnem procesu ali do tega, da bi bolniki zaman hodili k zdravniku.

Negativne posledice za zdravstveni sistem neizogibne

A v bolnišnicah opozarjajo, da bo to neuresničljiv projekt. V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije na podlagi podatkov bolnišnic ugotavljajo, da bi imela implementacija standardov in normativov "izrazito negativne posledice". Prinesla bi namreč zmanjšan obseg realizacije programa, zaradi tega pa tudi izpad prihodkov in ogrožanje sanacije bolnišnic.

Zmanjšal bi se tudi obseg opravljenih zdravstvenih storitev, posledično pa bi se močno podaljšale čakalne dobe ter kritično poslabšala dostopnost do storitev, kar bi po oceni združenja ogrozilo zdravstveno oskrbo in zdravje državljanov.

Prav tako bi to pomenilo pomanjkanje zdravnikov in presežek ostalih zaposlenih. Ker na trgu dela ni zdravnikov specialistov, ki bi v skladu z normativi in standardi lahko realizirali pogodbeno dogovorjen program, bi bili izvajalci primorani odpuščati druge zdravstvene delavce in nezdravstveni kader.

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije na podlagi podatkov bolnišnic ugotavljajo, da bi imela implementacija standardov in normativov "izrazito negativne posledice".
V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije na podlagi podatkov bolnišnic ugotavljajo, da bi imela implementacija standardov in normativov "izrazito negativne posledice". FOTO: Dreamstime

Manjša dostopnost do zdravstvenih storitev bi lahko bila nevarna za bolnike

Na ljubljanskem onkološkem inštitutu so opozorili, da bi delo po normativih iz modre knjige z junijem lahko povzročilo nevarno stanje, v katerem bi kakšen potencialno ozdravljiv bolnik tudi umrl. Po oceni vodstva bi se njihove storitve zmanjšale za približno tretjino oziroma bi potrebovali 40 dodatnih zdravnikov specialistov.

V izolski bolnišnici pa bi potrebovali dodatnih 49 zdravnikov, izpad prihodka bi do konca leta znašal 18 milijonov evrov, so ocenili. Prav tako bi to pomenilo podaljšanje čakalnih dob, a je nemogoče napovedati za koliko, saj bi se podaljšale pri vseh izvajalcih in bi bilo prelivanje bolnikov neizogibno. So pa opozorili, da neposredna in popolna implementacija standardov sploh ni mogoča, saj za veliko strok niso definirani in dorečeni na nacionalnem nivoju.

Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so izpostavili, da modra knjiga ne pokriva vseh področij zdravniškega dela, predvsem manjka področje diagnostičnih in terapevtskih storitev. Zato so sami določili manjkajoče normative, razvili pa so tudi modele za normiranje in spremljanje dela zdravnikov, ki temeljijo na modri knjigi. V zadnjih štirih letih so tudi bistveno povečali število specialistov, a je bilo konec lanskega leta še vedno nezasedenih 89 tovrstnih mest.

Po oceni vodstva murskosoboške bolnišnice bi ob upoštevanju standardov beležili izpad prihodkov od dva do 10 odstotkov, potrebovali pa bi še 14 specialistov. Kot so navedli, bi imeli težave pri zagotavljanju vseh oblik zdravstvene oskrbe v bolnišnici.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RibicTine
31. 05. 2019 13.35
+2
Zaupati ni mogoče vladi Marjana Šarca, ki veliko obljublja, dela pa se le škoda!!
vinogradnik33
31. 05. 2019 16.18
+2
Škoda se je delala takrat , ko se je ministrica v Janševi vladi raje guncala na gugalnici , kot pa reševala problematiko zdravstva in vsi dosedanji ministri so skrili glave v pesek in raje odstopali , kot bi reševali probleme in enkrat mora vse eskalirati ! Sedaj pa , ko je prišla končno neka vlada , ki je pristopila k reševanju problemov , pa želijo vsi na enkrat rešiti desetletja nakopičene probleme in poleg tega opozicija igra igro nizkih udarcev in hujska vse vprek !
vinogradnik33
02. 06. 2019 14.28
Nič niso obljubljali , pa veliko naredili !
JApajaDAja
31. 05. 2019 11.03
+1
glede na strmo padajočo sposobnost vsake naslednje vlade ,predlagam, da se opozicija ukine in da vladajoči brez motenj nadaljujejo svojo začrtano pot ,dokler jih narod dobesedno ne odnese s pozicij! nihče me ne bo prepričal, da so predlogi opozicije vedno slabši od pozicije (katerekoli), da so odločitve vlade vedno dobre ali celo najboljše za slo narod! kako dolgo bomo še (v)zdržali?
01xxy
31. 05. 2019 13.26
+1
In kaj je sedanji predsednik vlade kriv, če primanjkuje med. sester in zdravnikov? In ali naj on odloča, če hoče sindikalist z mercedesi delati po normativi? NAJ TA KASTA DELA DELA,KAR HOČE. A štiri milijarde jim Slovenci v upravljanje ne damo.
JApajaDAja
31. 05. 2019 13.46
-1
poteze in delovanje vlade gledam ,tokrat, širše !
KVAJSTABO
31. 05. 2019 08.42
+6
Pri onkoloških bolnikih čakati dva meseca na operacijo je nesprejemljivo!!!! V tem času se stanje drastično poslabša, da si obsojen na smrt....in nobeden ne odgovarja!!!! Nekako človek zastopi, če si star 80 + in te postavijo v vrsto ker, kljub vsemu so to lepe leta.... Če te pri 50-ih postavijo v vrsto in te dobesedno pustijo umreti... bolj, da ne napišem kakšna kazen bi bila primerna.....
Kaj_je_res
31. 05. 2019 08.34
+2
Javno zdravstvo v taki obliki je vse manj dostopno ! Vedno več denarja zmecemo v sistem in rezultati so vse slabši. Nujno bi bilo narediti konkurenco ZZZS in več koncesionarjev. Plačniki zdrav.zavarovanja bi morali sami izbirati, pri kom se bomo zavarovali in kdo nas bo obravnaval. Strogi kriteriji in nadzor- pa bi sistem začel delovati!
01xxy
31. 05. 2019 13.31
+0
Če zdravniška kasta načrtno uničuje zdravstvo z namenom, da se dokopljejo do štirih milijard zdr. denarja je edini pravi ukrep ta, da se netilce in uničevalce zdravstva odstrani . Zdravniki pa naj najprej vrnejo denar za študij!
murinar
31. 05. 2019 08.23
+7
Temu bi na kratko rekli ; ZDRAVSTVENA MAFIJA !
vinogradnik33
31. 05. 2019 08.15
+3
Toliko denarja je država vrgla vstran za odpravo čakalnih vrst , kam je šel ves ta denar , v žepe zdravnikov ali v žepe NIJZ ?
NoviceResnice
31. 05. 2019 07.24
+17
Banda lopovska , več denarja večja kraja, isto dolga vrste, isto butalsko volilno telo
resslovenka
31. 05. 2019 08.04
+1
Hodite na volitve spoštovani? Da. Potem ste del tega "butalskega" volilnega telesa. Ne hodite na volitve? Potem molčite, ker ste z neudeležbo po drugi strani pripomogli k izvolitvi tega "butalskega" izplena na volitvah. In koliko je še takih. Govorim o %, volilcev, ki se jih redno udeležujemo. 🤗
Krainerland
30. 05. 2019 21.49
+2
Ta minister se mi zdi pa tud edini, ki hoče kej naredit.
Krainerland
30. 05. 2019 21.49
+5
marko1310
30. 05. 2019 20.20
+15
Trebe delat od 07,oo do 15,oo ne pa od 09 do 12 ure Zdravnik v službi odmara In pacjente naroča privat zato sočakalne vrste, če plačaš u roku 12 ur si na vrsti ortoped, dermatolog, urolog, zobozdravnik in dr.
Krainerland
30. 05. 2019 21.50
+8
Itak, po moje edino družinski zdravniki imajo res razlog, da stavkajo, tm je res obupno.
FC Chelsea2
30. 05. 2019 20.09
+17
Hm je kdo bi lahko bil kriv, da so prišli v javnost napačn podatki' Zakaj se sprenevedate? Aprila se ni nobeden vprašu o tem, če so verjetni podatki ampak še več minister in določeni iz lmš z premierjem na čelu so se prav na veliko hvalili s tem češ koliko jim je uspelo zmanjšati čakalne vrste. saj vsi vemo zakaj je bilo tako kajne ja bili so v kampanji in dobro jim je uspelo z manipulirati ljudi. Zdaj so mimo volitve in ja sedaj minister zahteva revizijo podatkov ja sedaj in ne npr prejšnji teden. Dejstvo je pa samo to, da se niso zmanjšale ampak sploh me ne mi čudilo, če se bi še povečale.
resslovenka
31. 05. 2019 07.56
-3
Čakalne vrste se niso podaljšale v času odkritja napačnih podatkov o tej pereči zadevi. Vlečejo se leta nazaj. Me v bistvu popolnoma nič ne čudi, pri taki zdravstveni politiki, ki smo ji priča leta in leta. S podatki je pa tako. Menjavanje informacijskega sistema je hmmm... Vedno problem. Vedno nekaj dela v redu, pa nekaj ne, pa se dodeluje in popravlja. Ampak sistem ni kriv, informacijske sisteme delajo ljudje. In potem še vnos podatkov. Če ni kontrole se podatki lahko spremenijo v eno veliko slamparijo. Tako da, spoštovani ni kriv predsednik vlade g. Šarec, pa sedanji minister tudi ne. Slednji se kot izgleda, resnično trudi narediti red. Zgodba je večplastna in se začne v zatecenem stanju 28 let.
piu
30. 05. 2019 19.24
+22
Lewaki bodo zmanjšali čakalne vrste tako, da bodo ponaredili statistiko......
komarec
30. 05. 2019 19.43
-12
piu
30. 05. 2019 20.02
+7
FC Chelsea2
30. 05. 2019 20.10
+4
resslovenka
31. 05. 2019 07.57
+3
komarec
30. 05. 2019 18.55
+9
Izola vse bolj kliče.
ROMELS
30. 05. 2019 18.37
+20
V zdravstvu je preveč denarja. To je največja težava za tegale miništra.