Slovenija

'Mislim, da imamo dobro in močno ministrsko ekipo'

Ljubljana, 10. 09. 2014 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Cerar je prepričan, da bodo kandidati za ministre v njegovi vladi deležni zadostne podpore na zaslišanjih pred člani delovnih teles DZ. "Kandidati so prepričljivi in ne dvomim, da na pristojnih odborih ne bodo podprti," je dejal. Tudi Erjavec meni, da imamo močno in dobro ministrsko ekipo.

Predlagani kandidati za ministre v novi vladi Mira Cerarja so se danes zbrali v poslopju parlamenta, kjer so se predstavili poslancem koalicijskih strank SMC, DeSUS in SD.

Zaslišanja 16 ministrskih kandidatov bodo v petek, ponedeljek in torek.

"Razgovor s kandidati za ministre in poslanci poteka dinamično in zelo uspešno," je novinarjem povedal skorajšnji premier Miro Cerar, ki je srečanje predčasno zapustil. Dodal je, da so kandidati prepričljivi in izrazil mnenje, da bodo tudi na zaslišanjih pred pristojnimi odbori pokazali vse tiste argumente in usmeritve, ki so pomembni za vlado.

Glede ministra za gospodarstvo, za katerega je Cerar najprej predlagal Ervina Pfeiferja, zatem pa ga tik pred vložitvijo seznama kandidatov v DZ zamenjal z Jožefom Petrovičem, je Cerar pojasnil, da so imeli kar veliko kandidatov za vodenje tega resorja, na koncu pa sta v igri ostala omenjena dva. "V bistvu je odločil profil kandidata," je dejal. Odločili so se za Petroviča, ki je po njegovih besedah bolj dejaven v samem gospodarstvu – kot direktor, krizni menedžer in človek z izkušnjami. Pfeifer po drugi strani, pa ima "neke druge dimenzije, nekoliko širši, sistemski pogled, malo več akademskega znanja in neke druge izkušnje". Pfeiferjeve izkušnje, kot tudi izkušnje nekaterih drugih gospodarstvenikov, bodo po Cerarjevih zagotovilih še vedno na voljo "v kakšnem svetu", ki bo lahko vladi svetoval pri njenem delu. Petroviča sicer na današnjem srečanju ni bilo opaziti, na zaslišanje pred odborom DZ za gospodarstvo pa je povabljen v ponedeljek.

Erjavec, Cerar in Židan
Erjavec, Cerar in Židan FOTO: Damjan Žibert

Židan: To je bilo dobro povedano

Srečanje je trajalo približno dve uri, v tem času pa se je lahko vsak kandidat predstavil le na kratko z glavnimi usmeritvami na svojem področju v prihodnjem obdobju. "To je bilo dobro povedano," je po srečanju povedal predsedujoči SD Dejan Židan, sicer tudi kandidat za vnovičen mandat kmetijskega ministra.

Zaslišanje pred odborom DZ za kmetijstvo ga čaka že v petek. Članom odbora se bo potrudil pojasniti vse, kar jih bo zanimalo, je zatrdil. To pa velja tudi za ostala ministrska kandidata iz kvote SD – Janka Vebra ter Anjo Kopač Mrak, ki sta predvidena za položaja ministra za obrambo oz. ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Erjavec: Lahko smo optimisti glede nove vlade

DZ bo o listi ministrskih kandidatov odločal na izredni seji, ki jo je predsednik DZ Milan Brglez sklical za prihodnji četrtek.

Kandidati so se mimo novinarjev večinoma sprehodili brez komentarja, tako kot Židan pa je bil zadovoljen tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki ostaja na položaju zunanjega ministra. Dejal je, da je pozitivno presenečen in so ga kandidati prepričali. Po njegovem mnenju imajo določene izkušnje, zato "smo lahko optimisti glede nove vlade". "Mislim, da imamo močno in dobro ministrsko ekipo," je dodal.

Takšna je bila odločitev mandatarja, je o spremembi pri gospodarskem resorju dejal predsednik DeSUS. Po njegovem mnenju je Cerar glede na namigovanja, da naj bi imel Pfeifer določene težave s svojim preteklim delom, storil dobro. Kolikor ga pozna Erjavec, Petrovič prihaja iz gospodarstva in ima reference. Odgovornost za njegovo dobro delo pa prevzema Cerar, je poudaril.

Prav tako je bila Cerarjeva odločitev, da ne zamenja kandidatke za zdravstveno ministrico Milojke Kolar, ki je deležna namigovanj o nepravilnostih pri svojem preteklem delu. "On verjame, da je glede tega vse v redu, kar je povedal tudi ob podpisu koalicijskega sporazuma. Mi mu moramo verjeti, če želimo dobro sodelovati v koaliciji," je dejal prvak DeSUS.

Na zaslišanje, ki ga pred komisijo DZ za nadzor javnih financ prav tako čaka že v petek, se intenzivno pripravlja tudi kandidat za finančnega ministra Dušan Mramor, ki je ob prihodu na srečanje dejal, da je "pripravljen do tričetrt". Pred poslanci koalicije pa je po Židanovih besedah povedal tisto, kar je zapisano v koalicijski pogodbi in drugače – kot je dejal – niti ne more biti, saj bo vlada izvrševala koalicijsko pogodbo.

V vladi bo 16 ministrov

V novi Cerarjevi vladi bo 16 ministrov, od tega dva brez listnice. Iz stranke SMC jih prihaja devet. Poleg Mramorja, Petroviča in Kolarjeve so kandidati še Goran Klemenčič za pravosodnega ministra, Boris Koprivnikar za javno upravo, Peter Gašperšič za infrastrukturo, Vesna Györkös Žnidar za notranje zadeve, Stanka Setnikar Cankar za izobraževanje ter Violeta Bulc, ki naj bi prevzela vodenje urada za razvoj, strateške projekte in kohezijo.

Iz kvote DeSUS bi Erjavec ostal pri vodenju zunanjega ministrstva, Gorazd Žmavc pa pri vodenju urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Julijana Bizjak Mlakar kandidira za ministrico za kulturo, Irena Majcen pa za okolje in prostor.

SD bo prevzela tri resorje. Veber je kandidat za obrambnega ministra, Židan bi ostal minister za kmetijstvo, Kopač mrakova pa ministrica za delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc001
12. 09. 2014 11.43
+3
Kar Erjavec obljublja vedno ostane pri obljubah. KE je najnovejši novi obraz v res močni ministrski ekipi. Da pa je ekipa tako močna jo skrbno varujeta botra masleša in murgelski palček. Žal pa se ta moč (in pretekle moči levih tranzicijskih vlad) zelo zelo odražajo v kvaliteti življenja državljanov in njihovega standarda. Žal v izrazito negativnih posledicah. Vlada pa vlada s srpom in kladivom v rokah!
LLLEPI
11. 09. 2014 19.02
+1
Kako sem jaz ponosen na to vlado.Samo za place si bojo morali pa kredit najet ker Slo gospodarstvo teh strokovnjakov ni sposobno placevat
ROMELS
11. 09. 2014 18.51
+1
Ja, tri mesece po volitvah pa še samo luft mešajo. Pa bodo rekli, da si zaslužijo plačo!
LLLEPI
11. 09. 2014 19.03
-1
Saj ga bijo cel svoj mandat pa se po mandatu
wolfterier
12. 09. 2014 09.17
+2
Zidan in Korelnova kompanija je garant,da nam je danes bolje,kot nam bo jutri.Ko še Veber zalaufa Falkona,smo v RRRRR...
wolfterier
12. 09. 2014 09.17
+1
bukefal
11. 09. 2014 17.45
+4
Levičarji oziroma bivši komunisti, ki bi že po definiciji morali težiti k enakosti med ljudmi, ste največji zajedalci v pridne slovenske delavce in kmete. V resnici ste roparji, egoistični koristoljubneži in uničevalci naše domovine!!!
iris39
11. 09. 2014 19.19
-1
A da ja. Prvi tvoj stavek je pomenljiv, drugi je itak dodatek. Če "levičarji" nadomestiš z "desničarji", ima stavek popolnoma enako težo, drugi stavek itak le da pomenljivo težo in naravnanost, oz. potrdi prvi stavek s piko na "i". Vprašanje se glasi: za katero ideološko usmerjenost (levo, desno, sredinsko) ta stavek, misel, ne bi bila sprejemljiva? Odgovor: za nobeno. Ker vsaka usmerjenost, katere stavek s to ideologijo bi bil njen moto, bi razkrivala svojo nastrojenost zoper "pridne delavce", oz. bi vnašala merilo izkoriščevalskosti in zatiranosti. Stavek torej ne diši po f ašizmu, temveč čistem populizmu.
jeznislo
11. 09. 2014 17.34
+4
Ministri ha ha,,,,grobarji slovenije,,,nimajo programa,,,niti znanja,,,pozabili na črpanje Evropskih sredstev,,,vsakin 7 Slovenec je revež......Uboga Slovenija------
mary6123
11. 09. 2014 17.31
+3
Za takšno majčkeno državo pa res ne potrebujemo ministrov to lahko en sam vse uredi.
jeznislo
11. 09. 2014 17.35
+2
puspan
11. 09. 2014 15.03
-1
To je pa Mirci dobro povedal. Hvala bogu, da je tako, ker je se mnogo dela v unicenih slovenskih gozdovih. Tako bo slo spravilo lesa se bolj hitro od rok, kot smo predvidevali.
King_of_Gonzo
11. 09. 2014 14.53
+2
mislim :D :D :D je enako nič vedeti...mislim in če hahahahah boga slovenija..
Adolph
11. 09. 2014 14.17
+3
Kaj me briga za ministerske stolcke . . .. . . KJE JE PROGRAM ? . . . . . .
prašekk
11. 09. 2014 15.23
-2
1. Boj proti korupciji in klientelizmu 2. Pravna država . Pod tem jaz razumem : a) revizija protiustavnega kriminalnega lastninjenja b) revizija denacionalizacijskih postopkov 3. Obrnjeno dokazno breme in zaplemba premoženja vseh, ki ne znajo pojasniti izvora premoženja (kategorije davkoplačevalcev, ki ne znajo pojasniti premoženja ne sme biti) 4. Ničelna toleranca obsodb za vse v državnih službah, zavodih, skladih... .......................................... Naprej pa sam išči ! Vse je dostopno na netu ! Meni je važno samo to !
jeznislo
11. 09. 2014 17.40
+1
Ja medo tebi je bila nedolgo nazaj Ančka najbolša,,,PA NIČ OD TEGA,,,,zdaj ti je najbolši Cerar in zopet se motiš,,,,...Nevem ali si zavrt ali trčen daj odpri oči v realnost......ker se sramotiš....!
1xy
11. 09. 2014 19.09
+1
hehehe.....pravna država, kjer DR.PRAVA, bodoči premier KRŠI zakon.......
dule100
11. 09. 2014 13.53
+3
Mislim, da dominantni mediji ne bodo mogli prehvaliti spet finančnega ministra ! Zakaj že ? Prvi njegov veliki uspeh je bil, ko mu je v Ropovi vladi (2002 -2004) uspelo ob 4% gospodarski rasti narediti več kot 2% primanjkljaj ! Pridelal je javni dolg v višini 27,3 % BDP-ja ! Katerega je njegov naslednik Bajuk znižal na 22% BDP-ja ! Torej mu lahko podelimo bronasto medaljo za hitrost zadolževanja 167 mio. evrov na mesec ! Pred njim sta samo še njemu podobna genija F.Križanič in U.Čufer ! Z obdavčitvijo pretežnih lastniških deležev je povzročil do tedaj največji beg kapitala v samostojni Sloveniji ! Bil je tudi član sveta NBS, nadzornik Abanke in banke SKB in član skupine za privatizacijo NKBM ! To je tipični v socializmu vzgojeni salonski ekonomist in idealna lutka v rokah tranzicijske levice ! Verjemite, Mramor bo Slovenijo reševal z odpustom dolga tajkunom, višanjem in uvajanjem novih davkov, z dodatnim zadolževanjem in krepitvijo javnega sektorja ! Seveda pa bo uvedel kot je dejal, še kakšen jugoukrep, da bi nekaj sobot v letu delali zastonj ! Veselite se Slovenci, sedaj ste pa rešeni !
evergrin
11. 09. 2014 14.37
+2
Tudi jaz se strinjam. Najboljša finančna ministra z super rezultati sta bila ...Bajuk in Šušteršič. Takrat smo pa res cveteli.
prašekk
11. 09. 2014 15.21
-1
POGLEJMO resnico in dejstva......ko je ivan grobar prevzel kraljevanje: Saldo trgovinske bilance -26,8 mio EUR oktober 2004 Saldo tekočega računa plačilne bilance 71,1 mio EUR oktober 2004 Mednarodne rezerve 6.579,8 mio EUR 30.11.2004 Devizne rezerve 7.377,7 mio EUR 30.11.2004 Neto zunanji dolg 1.209,0 mio EUR 31.10.2004 Bruto zunanji dolg 15.097,0 mio EUR 31.10.2004 POGLEJMO resnico in dejstva......potem, ko je Ivan Grobar pokopaval 4 leta ubogo Slovenijo: Saldo trgovinske bilance -251,9 mio EUR okt., 2008 Saldo tekočega računa plačilne bilance -271,7 mio EUR okt., 2008 Mednarodne rezerve 743,4 mio EUR 30.11.2008 Devizne rezerve 633,6 mio EUR 30.11.2008 Neto zunanji dolg 8.480 mio EUR 31.10.2008 Bruto zunanji dolg 40.043 mio EUR 31.10.2008 za tiste neuke / ve se kdo to je /, ki ne bodo znali si ta komentar razložiti, zgolj kratek povzetek: Saldo trgovinske bilance v MINUS se je povečal za 225,1 milionov Saldo tekočega računa plačilne bilance se je iz PLUSA povečal v MINUS za 342,8 milionov Mednarodne rezerve so se ZMANJŠALE torej potrošile za 5.836,4 mio EUR Devizne rezerve so se ZMANJŠALE torej potrošile za 6.744,1 mio EUR Neto zunanji dolg se je POVEČAL za 7.271 mio EUR Bruto zunanji dolg se je POVEČAL za 24.946 mio EUR Dr.Jože P. Damijan, Večer,11.2.2013
dule100
11. 09. 2014 17.26
+0
Kako ? Halo, prosim ! Od kdaj pa je vlada odgovorna za ravnanje zasebnikov ! Ko je Ivan grobar vodil vlado se je edinkrat v zgodovini Slovenije dolg zmanjšal ! Pa lahko ti še tako napihuješ svoje balone !
dule100
11. 09. 2014 17.33
+1
Pa če že po potrebi citiraš avtorje, katere nisi nikoli upošteval, ti še jaz citiram misli M.Mrkaića : Če bi samo še za leto podaljšali vladanje Ropove vlade (finančni minister je bil socialistični salonski ekonomist-genij, D.Mramor) Slovenija nikoli ne bi videla evra !
tiandra4
11. 09. 2014 13.26
+0
Upam, da bodo dokazali, s poštenim delom,da so drugačni politiki kot dosedanje garniture, ki niso naredile veliko, še več pa škode, saj so pokradli Slovenijo in Slovence. sedaj je skrajni čas da onemogočijo delovanje tistih ki so naredili največ škode in da se prične obdobje pravičnejše države , brez spletkarjev in skorumpirancev.
Transformerji
11. 09. 2014 13.22
+1
Mislim, da imamo dobro in močno ministrsko ekipo, je izjavil predsednik vlade. Isto izjavo je podal tudi Juncker glede svojih komisarjev. Zato ne bom nič dodal!
evergrin
11. 09. 2014 13.08
+2
Ja, naslov je pa res ATOMSKI. "TRIO FANTASTICUS" bi bil bolj primeren.
M_teorija
11. 09. 2014 12.09
+1
Kako je možno, da eni tako dobro vedo napovedat kaj se bo zgodilo z vlado, ki ni niti še prevzela poslov, hkrati so se pa tako motili o usodi svojega idola!?
dule100
11. 09. 2014 13.17
-1
Ja glede svojih idolov ste se zelo motili !
prašekk
11. 09. 2014 11.45
+0
Upam , da se ministri izkažejo z delom ! Da bo ta vlada vsaj toliko uspešna, kot je bila Alenkina !
Nevtralenxxx
11. 09. 2014 11.55
+2
bog ne daj,da se še enkrat izkažejo,ker so se nekateri od njih že v preteklosti "izkazal"
M_teorija
11. 09. 2014 12.10
+2
Ja v enem letu povečat BDP za skoraj 8% ni mačji kih!?
prašekk
11. 09. 2014 12.13
+0
M ..... Alenki je uspelo iz minus sedem na plus tri ! To je 10% !!!!!!
M_teorija
11. 09. 2014 12.15
+1
Pr---Nekak nisem imel srca napisat več!? Že itak trpijo!?
dule100
11. 09. 2014 13.19
+1
prašekk, Prašek pomota, mislim da je bilo + 9 milijard !
dule100
11. 09. 2014 13.21
+3
Ja večina poštenih Slovencev si želi, da bi bilo še kdaj tako slabo, kot od leta 2004 - 2008 !
dule100
11. 09. 2014 13.22
+3
prašekk, Daj razsvetli nas s tisto o balonu !
zaenotnost
11. 09. 2014 11.37
+0
dobro usposobljen stroj metalcev blata deluje...mladi računalniški hekerji SDS a delujejo s polno para....v preteklosti jim je uspevalo...zdaj imam občutek, da jim zmanjkuje sape...noč več ni tako kot je bilo...kdo je že to rekel
zvit kot presta
11. 09. 2014 11.44
+2
kako ima pa SDS lahko mlade računalniške hekerje. A niso tam samo stari in neizobraženi?
prašekk
11. 09. 2014 11.46
-1
Za brisat piškotke ne rabiš biti heker ! To bodičasti obvlada z levo roko !
zvit kot presta
11. 09. 2014 12.46
-5
BULDOH
11. 09. 2014 11.15
-4
Kaj ne bi bilo boljši, da bi vse skupaj poslali na krompirjeve počitnice z Bramorjem vred.....
Rosvitaja
11. 09. 2014 12.08
+3
ti itak si že vso leto na krompirjevih počitnicah soseda
Bojana222
11. 09. 2014 12.14
+3
dule100
11. 09. 2014 13.23
+0
Kot je meni znano so že 20 let na počitnicah ! Vsaj tako izgleda !
BULDOH
11. 09. 2014 11.08
+0
Cerar se bo razsul, kot Prevarant......
Rosvitaja
11. 09. 2014 12.08
+2
ti si že razsuta,saj dobro veš,kajne Marta
zvit kot presta
11. 09. 2014 11.02
-1
»Slovenski veleposlanik pri zvezi Nato Andrej Benedejčič je moral na posvete v Ljubljano zaradi navedb, da naj bi bil vohunil za Rusijo.« Erjavec se bo očitno moral bolj posvetiti vodenju ministrstva kot pa svoji vodji kabineta. Cerar ukrepaj!
zdravapamet50
11. 09. 2014 10.29
-1
IATK JE SUPER KAKŠNE ZGANJAJO LEVIČARJI....od kar janša ni na vladi, gre vseee samo navzdol...glede kreditov pa...janša se je v 4 letih zapufal za 700 miljonov....pahor in bratušek pa za 22 000 miljonov....toliko prašek o tem, kdo je jemal kredite....