Slovenija

Ministrica bo podprla Remškarjevo razrešitev, ta napoveduje boj

Ljubljana, 10. 09. 2015 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na zdravstvenem ministrstvu pravijo, da bo ministrica podprla predlog za razrešitev, ker zaupa članom sveta Onkološkega inštituta. Remškar za to krivi kirurga Breclja, ta odgovarja, da si je kriv sam.

Janez Remškar, generalni direktor Onkološkega inštituta
Janez Remškar, generalni direktor Onkološkega inštituta FOTO: POP TV

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo podprla predlog sveta Onkološkega inštituta za razrešitev generalnega direktorja inštituta Janeza Remškarja. Slednji se z odločitvijo, kot kaže, ne bo sprijaznil, kirurg Erik Brecelj pa zavrača Remškarjeve trditve, da je odgovoren za njegovo razrešitev.

Svet Onkološkega inštituta (OI) je namreč v sredo sprejel sklep o razrešitvi generalnega direktorja Remškarja. Sklep mora potrditi še vlada. Na ministrstvu sicer, kot so pojasnili, še niso prejeli sklepa sveta zavoda, a "ker ministrica zaupa kompetentnim članom sveta zavoda, bo njihov predlog podprla".

Remškar se medtem s svojo razrešitvijo, kot kaže, ne bo sprijaznil in napoveduje nadaljnje korake. "Absolutno bom šel naprej, po kakšni poti, je pa vprašanje," je dejal.

Erik Brecelj, kirurg
Erik Brecelj, kirurg FOTO: POP TV

Brecelj: njegovo nedelo ga je odstavilo, ne jaz

Remškar sicer povod za svojo razrešitev vidi v vplivu zdravnika Erika Breclja. Ta je Remškarjevo trditev danes označil kot izmišljotino. "Njegovo nedelo ga je odstavilo, ne pa jaz," je dodal.

Glede prihodnjega vodenja OI pa pravi, da je svet zavoda dobro zastavil delo in nakazal, kaj je treba narediti, novo vodstvo pa mora pri tem sodelovati. To po njegovih besedah ni tako zelo zahtevno. "Treba je biti pošten in realno povedati, katere težave imamo, ne pa problemov pometati pod preprogo in se delati, da je vse v redu," je še dejal.

Sam se sicer na funkciji v vodstvu OI ne vidi, saj, kot pravi, nima menedžerskih izkušenj.

Kaj so ugotovili člani sveta?

Ker je bila razprava članov sveta zavoda zaprta za javnost, je Remškar danes javnosti posredoval sklep, s katerim so člani sveta OI na julijski seji ugotovili številne kršitve in nepravilnosti, ter svoje odgovore nanj. Meni namreč, da je v njih očitke v celoti zavrnil kot neutemeljene. Predsednica sveta OI Darinka Miklavčič pa je na drugi strani v sredo dejala, da odgovori Remškarja sveta niso zadovoljili.

Člani sveta so med drugim ugotovili, da Remškar pri svojem delu ne izvršuje sklepov sveta ali pa jih izvršuje nepravočasno in nedosledno oziroma ravna tudi v nasprotju z njimi. Zato ugotavljajo, da nedosledno opravlja svoje dolžnosti in funkcijo vodenja, zaradi česar nastajajo oziroma bi lahko nastale hujše motnje pri opravljanja dejavnosti OI.

Takšen sklep po Remškarjevem mnenju ne vzdrži pravne presoje. Med očitki po njegovem ni mogoče razbrati, katerih sklepov naj ne bi izvrševal ter ravnal v nasprotju z njimi. Ob tem poudarja, da je nepravočasno in nedosledno izvrševanje sklepov mogoče očitat le, da so sklepi oblikovani natančno. Očitek o nedoslednem opravljanju dolžnosti, pa po njegovih besedah sploh ni obrazložen.

Svet OI je Remškarju tako med drugim očital neizpolnjevanje sklepov sveta. Remškar odgovarja, da nekaterih sklepov ni bilo mogoče realizirati, za druge, denimo pripravo strategije razvoja OI, pa še ni potekel rok za realizacijo. Remškarju so očitali tudi zastoj pri uvajanju sistema kakovosti. Remškar odgovarja, da uvajanje sistema kakovosti poteka nemoteno ter da potekajo številne aktivnosti za pripravo in uvedbo standardov.

Del očitkov se je nanašal na nesposobnost reševanja notranjih konfliktov. Kot trdi Remškar, gre za pavšalne obtožbe, iz katerih ni jasno razvidno, kateri konflikti niso bili razrešeni. Poleg tega opozarja, da so odnosi na OI nestabilni že dolgo ter da je glavni razlog nezadovoljstva zaposlenih posledica plačnega sistema in varčevalnih ukrepov, na kar pa sam kot direktor nima vpliva.

Prav tako je svet Remškarju očital nedosledno in kontradiktorno informiranje članov sveta o poteku sanacije vodovoda na OI. Tudi te očitke Remškar zavrača in dodaja, da prerekanje o tem, ali je bil svet korektno obveščen, ne prispeva k bolj učinkovitemu izvajanju projekta.

Generalni direktor po mnenju sveta v času svojega mandata tudi ni dovolj skrbel za obnovo medicinske opreme in aparatur v skladu z razpoložljivimi amortizacijskimi sredstvi, saj naj bi aparature obnavljali prepočasi. Remškar trdi, da je vodstvo zavoda naredilo vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi bile načrtovane investicije izvedene v najkrajšem možnem času. Med razlogi za odstopanja realizacije od načrtovanih investicij pa omenja, da so investicije v drago medicinsko opremo zelo zahtevne in dolgotrajne, njihova uspešnost pa je odvisna od številnih dejavnikov.

Tudi očitke o prepočasnem uvajanju programa Dora na celotno območje države Remškar zavrača. Kot zagotavlja, je z nastopom mandata pričel intenzivno delati na tem področju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ajmomali
11. 09. 2015 06.49
+1
Dobro jutro Slovenija !
FesterAdams
10. 09. 2015 19.46
-2
Brecelj bi moral imeti status narodnega heroja. Kdor žali njega žali tudi mene. In tega raje ne početi, ker imam zelo rahel sprožilec...
Tone 12345
10. 09. 2015 19.45
+2
že 26 let se menjavajo eni in isti-in se odstavljajo- kameleonizirajo in živijo na račun delavnih in pridnih ljudi ki nimajo niti za preživetje!!Kje si Josip Broz TITO!!
puspan
10. 09. 2015 20.44
+0
Dobro, da ga ni več, je imel srečo, ker bil po vsej verjetnosti tudi on častni gost v Haagu.
ecnarf
10. 09. 2015 18.51
+9
Te stare pijavke odžagat in poslat ceste pometat
Dakota 100
10. 09. 2015 19.11
+2
Pa kaj misliš , da bomo potem po smeteh vozili.
franz1988
10. 09. 2015 18.41
+10
Zdej nej gre še novi direktor UKCja in njegov serviser Vrhunc vrhunski...pa še bi se jih našl, biznizmenov.
luna.3
10. 09. 2015 17.31
+19
Vso podporo dr.Breclju, smo ga imeli priliko (žal z zdravstvene strani) spoznati in z njim tudi zdravstveno sodelovati in moram reči, da o njem nimam slabe besede in mnenja. Zdravnik na mestu, s srcem za bolnika, čeprav dela z zelo bolnimi, dobi v njegovem govoru mesto tudi hudomušnost, dobrovoljnost in s takim pristopom bolnik kar malce "pozabi" na svoje težave. V glavnem, naj ne obupa pod pritiski takih in drugačnih "sodelavcev", naj se drži svojih načel in ostane tak, kot je bi dosedaj, delaven... Še enkrat: vsa podpora dr. Breclju!
biggbrader
10. 09. 2015 17.19
-2
Glede na Brecljev intervju pred dnevi (na TV), ne vem kaj sploh želi.
Brabus
10. 09. 2015 19.40
+5
Kaj želi?? Da bi vodilni pošteno delali in vodili center, ne pa spodbujali nedelo in korupcijo v zdravstvu, to si dr.Brecelj želi.
Oskar22
10. 09. 2015 16.06
+27
Vsekakor Brecelj,zelo delaven človek..Tako je prav Remškar naj oddide
JApajaDAja
10. 09. 2015 15.23
+7
potem naj še spuca v.d. iz ikc! dve ne koristni, zajedalski muhi na en mah!
FesterAdams
10. 09. 2015 19.50
+5
VD je prav tako antipatičen kot njegova podpornica Miladojka. Oba spucati s scene. In aroganca je pri nas, tako je videti, zelo nalezljiva. Poglejte si samo obnašanje ministrice za notranje zadeve. Pa kak za boga za taka mesta najdejo same take gnoje...?!!
jupi71
10. 09. 2015 20.36
+1
ja kok,... če hočeš da imaš ti mir na svoji poziciji, da boš lohk v miru plul morš nekej smrdljivega postavit drugam, da od tvojih ukan obrne pozornost, če pa hočeš da smrdi tja postaviš gnoj in to je vsa umetnost...
dostojevski II
10. 09. 2015 15.16
+27
Vsakdo dela napake. In napake je potrebno odpravljati. Ne pa o njih molčati in jih pometati pod preprogo. Potem pa klicati medije, Matoze..., češ politika, strici, lobiji... me hočejo odstaviti.
lopatko
10. 09. 2015 15.04
+21
Ne daj se Erik!
PujsTekaTeka
10. 09. 2015 15.00
+25
Ma ves vodstveni kader na UKC bi morali poslati na borzo.
janijankov
10. 09. 2015 14.36
+32
Želim, da bi v zdravstvu nehali obračunavati med seboj in se posvetili delu z bolniki. Hvala !
JApajaDAja
10. 09. 2015 15.24
+12
so preveč v govnu politike in lobijev, da bil to njihov primarni interes!