Slovenija

Ministrica Katič tudi o ustavni odločbi glede sodniških plač

Ljubljana, 28. 03. 2024 18.23 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pravosodna ministrica Andreja Katič se je udeležila seje Sodnega sveta, kjer so govorili tudi o izvršitvi ustavne odločbe glede sodniških plač. Predsednik sveta Vladimir Horvat je v izjavi za medije izrazil optimizem, medtem pa so sodniki napovedali naslednji protest 3. aprila. Tožilci se bodo o stavkovnih aktivnostih odločili naslednji teden.

Andreja Katič je napovedala, da bodo do 15. aprila v kabinetu predsednika vlade s predstavniki Sodnega sveta in Vrhovnega sodišča ter predstavniki tožilcev govorili o vsebini zakona, ki bi "pomenil izvršitev odločbe ustavnega sodišča".

Dejala je, da so se na seji Sodnega sveta sicer večino časa pogovarjali o vsebini "sodniškega trojčka", torej predlogih zakona o sodnem svetu, zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi. Dejala je, da je večina pripomb, ki jih je dal sodni svet glede predloga zakona o sodnem svetu, "že usklajenih in že predvidenih v zakonu". Izrazila je željo, da bi najkasneje jeseni predloge zakonov poslali na vlado.

Andreja Katič
Andreja Katič FOTO: Luka Kotnik

Poudarila je, da so v kabinetu predsednika vlade pred kratkim sprejeli odločitev, da je edina rešitev za prostorsko problematiko sodstva v Ljubljani izgradnja nove sodne stavbe na Bežigrajskem dvoru, kar bo prevzela Družba za svetovanje in upravljanje. Napovedala je, da bodo do konca meseca od družbe prejeli analizo glede možnosti financiranja stavbe, na podlagi katere bodo predstavili časovnico izvedbe projekta. "Če je moja predhodnica rekla zamrznjen, je potem spet odmrznjen," je pritrdila.

Predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat je po seji sveta izrazil optimizem glede vseh tem na seji. "Srečanje je bilo plodovito, vsebinsko konstruktivno in seveda obeta tudi dobre rezultate in dober izid v prihodnjih mesecih," je zagotovil. Glede uresničitve ustavne odločbe je dejal, da se bo vendarle "tako, kot je bilo danes slišano, ta problematika premaknila z mrtve točke".

V Slovenskem sodniškem društvu so pojasnili, da za zdaj niso prejeli nobene nove informacije glede uresničitve ustavne odločbe ali vabila. "Vse dokler vlada in posledično DZ ne bosta prešla od besed k dejanjem ter dejansko naredila to, kar je zahtevalo ustavno sodišče, bomo opozarjali na kršitev vladavine prava in pozivali k spoštovanju sodnih odločb," je poudarila predsednica društva Vesna Bergant Rakočević.

Napovedala je, da bo naslednji protest sodnikov 3. aprila, ko bodo pozvali k izvršitvi vseh neuresničenih ustavnih odločb. Prav tako bodo na kongresu Evropskega sodniškega združenja EAJ, ki bo 25. aprila, predlagali sprejem resolucije, s katero bi mednarodno združenje pozvalo Slovenijo k spoštovanju neodvisnosti sodstva in sodnih odločb.

Tožilci, katerih plače temeljijo na sodniških, so 13. marca sicer prvič sedli za skupno mizo z vladno pogajalsko skupino, na kateri se je vladna pogajalska skupina zavezala, da bo ta teden pripravila konkreten predlog, s katerim bi izvršili ustavno odločbo. To se še ni zgodilo, je za STA povedala vodja stavkovnega odbora tožilcev Barbara Prevolšek. Pojasnila je, da jih je ministrstvo za javno upravo prosilo, naj stavkovnih aktivnosti ne nadaljujejo do naslednjega tedna, ko naj bi se z njimi ponovno sestali in jim predstavili predlog zakona.

Ustavno sodišče je junija lani odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo. Sodniki so na začetku meseca na državno odvetništvo vložili več sto zahtevkov sodnikov zaradi prenizkih plač, 14. marca pa so tožilci izvedli drugi stavkovni dan tožilcev. Pred tem so opozorilno stavkali 31. januarja, ko so za tri ure so prekinili delo in s tem izrazili nasprotovanje vladi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
29. 03. 2024 10.56
+3
Sodniki bodo svoje dosegli s pozicije ki je vladi nedosegljiva. Zdravniki bodo svoje dosegli ker so nezamenljivi in nepogrešljivi. Vsi ostali za njimi po domina efektu. Super. Končno bo denar dobil tisti, ki ga zasluži. Zmanjkalo bo za nvo je. Zadnji čas. Vladi bo gorelo pod nogami. 😀😀😀😀😀
zmerni pesimist
29. 03. 2024 10.09
+1
Kaj pa če bi sodniki rekli da je treba več dat tudi delavcem in upokojencim
smuuki
29. 03. 2024 11.20
+3
Prav to bodo pomagsli doseči zdravniki in sodniki. Namesto, da bi jim rekli hvala jih pa pljuvate. Končno nomo dojeli da se borijo za vse. Podprimo jih ne jim nagajat.
Darko32
28. 03. 2024 20.24
+3
Pravilno, da se ne povečujejo plače parcialno ampak je potrebn oto urediti sistemsko. To, da sodniki izsiljujjeo in hočejo kar jim paše je pa malo preveč. Hočejo biti z trajnim mandatom brez kazenske odogovornosti in sočasno pa plače v nebo. Enako za tožilce velja. Zato je potrebn otudi sočasno urediti trajne mandate in kazenske sancije. To, kar se sedaj dogaaj, da skrivajo spise dokaze in beremo, da celo oporoke poskrijejo, da si lahko opravičujejo svoje plače pa je malo preveč. Zato če bodo njim povečali plače se mora takoj sprožiti, da se jim odvzame plača vsem po vrsti za 45%.
smuuki
29. 03. 2024 11.56
+2
Dragi darko. Lepo se ti prebere in zate izgleda zelo učeno. Urediti je treba sistemsko. Oprosti ti tega kar si napisal tudi slučajno ne razumeš. Zgolj neuspešno papagajanje. Preden se osmešiš v javnosti preberi še enkrat šele nato pritisni pošlji
Darko32
30. 03. 2024 09.26
+1
smuuki Poglej tako več ne gre naprej. Hočejo neodvisno sodstvo in sočasno hočejo samo tisto, kar jim paše. Ne moremo imeti sodišč, kjer se skrivajo spisi,skrivajo ali prirejajo dokazi, sojenje na podlagi domnev. Imamo sodnike, k iz rdečo zvezdo skačejo okrog in se delajo norca iz Slovenskega naroda in zastave. Imamo sodnike, kateri so izučili BOLJŠEVIKI, kateri niso razumeli ali pa so razumeli ekonomijo bolj za svoj žep. Potem imamo sodnike, tožilce, kateri delaj opo domače in na podlagi domnev in sodijo ali obtožujejo na podlagi tega, da frizirajo dokaze in potem dobivamo kazni zaradi kršenja pravic narodu. Tako več ne more naprej in tem je potrebno pobrati za 45% plače in jim zmanjšati in ne zvišati. Potem pa nismo naredil ina področju lustracije popolnoma nič. Tako jim je potrebno pobrati mandate in sočasno še pobrati trajne mandate in zaposleitev vsem uradnikom po sodnijah in omejiti na 5 let. Zakaj to pravim. Namreč ne morejo se izenačiti z poslanci samo pri denarju. Potrebno je izenačiti z dolžnostmi in kazenskimi sancijami. Mi nismo država, katera im a 100 letno tradicijo prava ampak imamo probleme, ker smo prešli iz totalitarnega sistema v nek odemokracijo, kjer so se sodniki šolali v totalitarizmu in sodnik ni mogel biti nek svetovljan ampak samo pripadnik ali somišljenik BOLJŠEVIKOV. Vidiš tukaj nas tepe zgodovina in žal so to dejstva, če si hočemo ali kočeva sama sebi priznati ali ne.
smuuki
31. 03. 2024 15.02
+1
S skoraj vsem se strinjam u vami. Le pot do tega cilja si predstabljava bsak po svoje. Korak po koraku se rešuje take stvari. Vi bi pa v eni potezi rešili vse. Ne dvomim v vaš dober namen oba pa veva da je to misija nemogoče
marker1
28. 03. 2024 19.28
+3
Ko bodo sodniki sami plačevali kazni za svoje napake pri sodne postopkih, ki jih prejemamo iz ESČP, takrat sem za povišanje plač sodnikom, prej pa ne.
brezveze13
28. 03. 2024 19.23
+1
sodniki in pravni sistem bi se morali najbolj zavedati da mi smo samo na papirju v evropi po standardih pa še vedno v YU
marker1
28. 03. 2024 19.16
+0
Ko si postal premier si povišal plače JS skupno za 10% v koncu leta 2022 in v začetku leta 2023. Takrat si povišal plače tudi sebi in vladi skoraj za 100%. S tem si sprožil prvo domino stavk, ki trajajo še danes. V času vlade JJ ni bilo stavk, le kolesarjem na sociali je bilo dolgčas in so razgrajali po Ljubljani in širili virus.
tron3
28. 03. 2024 19.03
+0
Odločba Ustavne sodnije je jasno, torej kaj je Vlada nad Ustavo Republike Slovenije???
smuuki
28. 03. 2024 18.58
+2
Sodniki in zdravniki bodo zlomili golobizem