Slovenija

Kopač Mrakova ne vidi razlogov za odstop. Cerar vidi določene vidike objektivne odgovornosti ministrice

Ljubljana, 26. 05. 2016 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica Anja Kopač Mrak se je sestala s premierjem Mirom Cerarjem in mu pojasnila okoliščine odvzema dečkov starim staršem. Ministrica ima občutek, da uživa Cerarjevo zaupanje. Cerar pa pravi, da je zaradi nepravilnosti v postopku odvzema otrok mogoče najti določene vidike objektivne odgovornosti ministrice.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak ima po pogovoru s premierjem Mirom Cerarjem glede dogodkov v zvezi z odvzemom dveh otrok starim staršem občutek, da uživa zaupanje predsednika vlade. A ob tem dodaja, da bo svoje stališče povedal sam. Po ocenah Kopač Mrakove v tem trenutku tudi ni razlogov, da bi sama odstopila s položaja.

Premier Cerar je namreč po odločitvi upravnega sodišča, da je bil odvzem dveh otrok starim staršem nezakonit, želel pojasnila ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki se bo zaradi te teme zagovarjala tudi na interpelaciji.

Upravno sodišče je namreč ugotovilo, da je bil odvzem dveh dečkov starim staršem nezakonit, nezakonitosti je ugotovila tudi upravna inšpekcija.

Ministrica Anja Kopač Mrak
Ministrica Anja Kopač Mrak FOTO: POP TV

Premier od ministrice za delo pričakuje intenzivno delo na popravkih sistema socialne zaščite

Premier je po sestanku ugotovil, da "ministrica ne more biti krivdno oziroma subjektivno odgovorna za nezakonitosti oziroma nepravilnosti, saj ni bila neposredno vpletena v sporne postopke." Zato je podprl odločitev ministrice, ki je sprejela odstop direktorja Centra za socialno delo Slovenj Gradec.

Kljub temu pa je po mnenju predsednika vlade zaradi nepravilnosti v postopku odvzema otrok starim staršem mogoče najti določene vidike objektivne odgovornosti, saj je za zakonito in učinkovito delovanje celotnega resorja pristojen minister. "Od ministrice tako premier zdaj še posebej pričakuje, da se bo pri nadaljnjem delu popravkov in izboljšav sistema delovanja socialne politike in socialne zaščite lotila prednostno in s polno odgovornostjo," so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Pričakujejo odgovore in rešitve tudi na drugih področjih

Vendar pa koalicija in verjetno tudi Cerar od ministrice pričakujejo še odgovore in predloge rešitev glede drugih vprašanj iz njene pristojnosti oz. glede nadzora nad sistemom socialne zaščite. Kopač Mrakova je po pogovoru s Cerarjem v izjavi novinarjem med drugim dejala, da so partnerje že večkrat seznanili z reorganizacijo centrov za socialno delo, ki je v polnem teku. Tudi družinski zakonik bo kmalu v javni razpravi, je dejala ministrica in dodala, da je težko reči, da se na tem področju ne dela.

Na vprašanje, ali se ji torej stolček ne maje, je odgovorila posredno. Resor, ki ga pokriva, je po njenih besedah zelo občutljiv in ko gre za usodo ljudi, se človek vpraša, ali bi kaj lahko storil drugače. "Trudim se po svoji vesti ," je zatrdila in ocenila, da bo zaupanje uživala, dokler bo poskušala tudi v skladu s svojimi pristojnostmi popraviti sistem. A je obenem dodala, da bo predsednik vlade glede tega sam pojasnil.

Kopač Mrakova za zdaj ne vidi razlogov za odstop

V tem trenutku po njenih besedah ni razlogov, da bi odstopila s položaja. Vsak dan se sicer, kot je priznala, vpraša, ali bi se lahko na dogodke glede odvzema otrok starima staršema odzvala drugače. A je spomnila, da je ravnala v skladu z zakonom in od tedaj, ko je bila seznanjena z zadevo, uporabila vse svoje nadzorstvene možnosti. "Težko bi ravnala drugače, ker sem izrabila tisto, kar mi zakon nalaga in kar so možnosti," je poudarila Kopač Mrakova. Vloge ministra, ki bi odločal o nastanitvi otroka, pa ne želi in upa, da ne bo kdaj tako daleč prišlo, da bi o tem odločali ministri.

Tudi v odgovoru na interpelacijo, s katerim se je vlada že seznanila, ministrica opozarja zlasti na razmejitev vlog in pristojnosti.

V SMC ponavljajo, da se je treba z ministrico Kopač Mrakovo pogovoriti in slišati njena pojasnila v širšem smislu. Torej ne bodo o podpori ministrici odločali na konkretnem primeru, pač pa želijo njene odgovore glede delovanja socialne politike in socialne zaščite.

Vedno večji pritisk

Po besedah vodje poslancev DeSUS Franca Jurše je jasno, da se bodo na ministrico z bližanjem interpelacije vršili vedno večji pritiski. O podpori Kopač Mrakovi se bodo sicer odločili po pogovorih z njo v poslanski skupini. Vendar tudi Jurša pravi, da njena dosedanja pojasnila za zdaj kažejo, da bo podporo dobila.

Na vprašanje, ali bodo odločitev sprejeli tudi v luči politične stabilnosti, saj SD ministrico brani, je odgovoril z oceno, da so stranke seveda dolžne skrbeti za politično stabilnost. Po njegovem mnenju pa niti ne bo potrebno, da bi SD opozoril, da še enega ministra iz svojih vrst ne bi žrtvovali. DZ je namreč na predlog Cerarja lani razrešil Janka Vebra iz SD s funkcije ministra za obrambo.

Ob vprašanju objektivne odgovornosti ministrice je Jurša še spomnil, da so v zadevi odločali centri za socialno delo, ne ministrica. Ali so naredili napako, pa je po njegovih besedah vprašanje strokovnih interpretacij.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han meni, da bo Kopač Mrakova premierju ustrezno pojasnila svoje poglede na omenjene dogodke. Glede na pogovore koalicijskih partnerjev pa je prepričan, da bo ministrica dobila podporo koalicijskih partnerjev tudi na interpelaciji, ki jo je zoper njo vložila SDS.

Han je na vprašanje, ali bi morala ministrica v konkretnem primeru vendarle drugače ravnati, odgovoril posredno, s stališčem glede vmešavanja politikov v stroko. "Sem le poslanec. Ko se poslanec ali minister začneta mešati v stroko, lahko naredijo napako," je dejal in ocenil, da bi zatem gotovo prejel vprašanje novinarjev, zakaj se je vmešaval v stroko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3