Slovenija

Ministrica: Staršem prvošolčkov ne bo treba doplačevati učnih gradiv

Ljubljana, 22. 05. 2017 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V preteklih letih učbeniške politike ni bilo, učbeniški skladi so bili zelo različno financirani, sredstva so bila bistveno nižja, šole so stanje reševale "ad hoc", obnova učbeniških skladov se marsikje sploh ni izvajala. Zato smo pripravili trajen in vzdržen model, pravi ministrica Makovec Brenčičeva. Med drugim so odločili, da staršem prvošolčkov ne bo treba doplačevati učnih gradiv.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Staršem prvošolcev ne bo treba kupovati učbenikov
    01:43
    Iz SVETA: Staršem prvošolcev ne bo treba kupovati učbenikov
  • Iz 24UR: Staršem prvošolčkov res ne bo treba kupovati gradiv?
    02:31
    Iz 24UR: Staršem prvošolčkov res ne bo treba kupovati gradiv?
Staršem prvošolčkov ne bo treba doplačevati učnih gradiv.
Staršem prvošolčkov ne bo treba doplačevati učnih gradiv. FOTO: Aljoša Kravanja
Trajen in vzdržen model učbeniške politike temelji na vnaprej začrtanem in stabilnem financiranju učbeniških skladov. V preteklih letih učbeniške politike ni bilo, učbeniški skladi so bili zelo različno financirani, sredstva so bila bistveno nižja, šole so stanje reševale "ad hoc", obnova učbeniških skladov se marsikje sploh ni izvajala. Da bi zagotovili kakovostno in razvojno naravnano politiko učbeniških skladov, smo pripravili trajen in vzdržen model, je na novinarski konferenci pojasnila ministrica Maja Makovec Brenčič in izpostavila ključne poudarke:

– šole bodo avtonomno razpolagale s prejetimi sredstvi (preračunanimi glede na število učenk in učencev),

– šole so odgovorne za zagotavljanje veljavnosti učbenikov in načrtovanje dolgoročne učbeniške politike,

– razporejanje sredstev oz. nakup učbenikov je v avtonomiji šol, z zahtevo, da se za učence 1. razreda nakupi kakovostna učna gradiva (učbeniki, delovni učbeniki in delovni zvezki), ki bodo zadostila učnemu procesu in zagotavljanju učnih ciljev,

– staršem prvošolčkov ne bo treba doplačevati učnih gradiv (interpretacije založnikov o subvencijah staršev so napačne);

– ni plačevanja izposojevalnin.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je zaradi različnih interpretacij v javnosti danes dodatno pojasnila, da trajen in vzdržen model učbeniške politike temelji na začrtanem in stabilnem financiranju učbeniških skladov. Zagotovila je, da staršem prvošolcev učnih gradiv ne bo treba doplačevati, prav tako ni izposojevalnin.

Založniki opozarjajo: Ta novost bo omogočila zamenjavo učbenikov na sedem let, več kot učbeniki sploh zdržijo

Vodilni šolski založniki so sicer v današnji protestni izjavi opozorili, da je ministrstvo še februarja obljubljalo brezplačne delovne zvezke, v okrožnici 10. maja pa je za to namenilo sredstva, ki tega ne omogočajo. Enako velja za obseg sredstev za upravljanje učbeniških skladov, ki naj bi po navedbah ministrstva odslej potekalo "vzdržno, celovito in trajnostno".

Po navedbah založnikov izračuni pokažejo, da bo ob sedanjem financiranju zamenjava učbenikov v skladih mogoča v povprečju vsakih sedem let, kar je več kot ob redni uporabi učna gradiva fizično zdržijo. Tovrstna praksa ministrstva oskrbo z učbeniki v Sloveniji še naprej potiska na zadnja mesta v Evropi, zaradi česar odločno protestirajo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je danes v odzivu na protest najprej spomnila na različno financiranje učbeniških skladov v preteklosti, kjer so šole stanje reševale različno, obnova se marsikje sploh ni izvajala.

Z namenom, da bi zagotovili kakovostno in razvojno naravnano politiko učbeniških skladov, so na ministrstvu po njenih besedah pripravili trajen in vzdržen model. Bistvena novost je, da šola prejme kvoto sredstev, preračunano na število učencev in vrednosti točk. To je bilo tudi navedeno v prvi okrožnici, ki so jo šole dobile 10. maja, je dejala.

Izobraževanje
Izobraževanje FOTO: Thinkstock

Vsako leto bodo šole, ravnatelji, učitelji, ki se ob soglasju staršev avtonomno odločajo o izboru gradiv, ustrezno razdelili prejeta sredstva glede na zatečeno stanje in potrebe šole. "To pomeni, da imamo še vedno soglasja staršev, da pa nimamo izposojevalnin," je opozorila in dodala, da so sredstva v prihodnje zagotovljena.

"V 1. razredu staršem ne bo treba nič doplačevati, ne govorimo o nikakršnih subvencijah, kot so interpretirali založniki. Drži pa, da morajo šole spoštovati veljavnost učbenikov in zagotoviti, da se v 1. razredu ustrezno kupijo gradiva, za katere se soglasno odločijo učitelji in starši," je dejala.

V nadaljevanju je opozorila na založnike, ki učbeniška gradiva različno popolnijo in imajo zato tudi različne cene, od 30 pa vse do 120 evrov.

"V letu 2015 in 2016 smo obnovili tretjo in drugo triado. Letos je na vrsti obnova prve triade, kar pomeni, da se približujemo celoviti obnovi vseh neveljavnih učbenikov," je ocenila Makovec Brenčičeva in dodala, da je vrednost točke v tem letu pet evrov. Točke se izračunajo za celotno šolo, ki na tej podlagi prejme kvoto sredstev in jo razporedi ustrezno glede na zatečeno stanje.

"Hkrati to pomeni, da se kupujejo učna gradiva, s katerimi se kakovostno zadosti učnemu procesu, predvsem zagotavljanja učnih ciljev. Staršem ne bo treba nič doplačevati," je zatrdila. Pravilnik je namreč v postopku sprejemanja in bo stopil v veljavo v kratkem.

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije verjamejo, da je ministričina informacija res prišla do vseh osnovnih šol, ravnateljev in skrbnikov učbeniških skladov. "Staršem prvošolcev učnih gradiv ne bo treba doplačevati. To je ministrstvo pojasnilo tudi z dodatno okrožnico. O tem govorijo tudi ravnatelji, s katerimi sem se v zadnjih dneh uspel pogovarjati. Povedali so, da se bodo potrudili in zagotovili brezplačna gradiva za prvošolce," je pojasnil predsednik zveze Anton Meden.

Bo res dovolj denarja za učbeniški sklad?

Kljub temu pa se v zvezi sprašujejo, ali bo denarja za učbeniški sklad dovolj. V zvezi nimajo vseh podatkov, ki bi omogočali to oceno, a Meden računa, da bo šolsko ministrstvo zagotovilo dodaten denar, če bo treba. Starši bodo še naprej plačevali delovne zvezke od 2. razreda naprej, zato v zvezi po besedah Medena pričakujejo, da bo prišlo do bistvenih premikov tudi v tej smeri.

Vse, kar je ministrica danes povedala, je po navedbah ravnateljice kranjske osnovne šole Orehek Ivke Sodnik v skladu z okrožnicama. V začetku aprila je namreč šola v okviru sekcije za šolske knjižnice pri zvezi bibliotekarskih društev izrazila nezadovoljstvo z novim pravilnikom. "Pri nas v šoli ne bo problemov. Financiranje 30 evrov na učenca je čisto dovolj. Ne vem, kaj so nekatere šole kupovale, da so imele strošek več kot sto evrov," je povedala.

Ravnateljica je prepričana, da je šola prenatrpana z učnimi gradivi, delovnimi zvezki, zato bo potrebna selekcija. Po njenem mnenju ni nobene potrebe, da so v 1. razredu že trije, štirje delovni zvezki. "To je pretiravanje. Za 1. razred imamo berilo, en delovni zvezek za slovenščino, tudi pri matematiki bomo vzeli samo enega. Vse to znese 29,85 evra," je dejala in se vprašala, kdo "zdaj meglo meša".

Šolski založniki so sicer za torek napovedali novinarsko konferenco, na kateri bodo spregovorili o "zadnjih potezah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič, ki oskrbo z učbeniki v Sloveniji še naprej potiskajo na zadnja mesta v Evropi".


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
23. 05. 2017 12.55
Ni čudno, da je šolanje tako drago. Učbeniki se kar naprej dodelujejo, obnavljajo, spreminjajo, matematika, fizika, kemija, slovenščina, note in glasba - vse ostaja enako, učbeniki pa iz leta v leto drugi in drugačni, a ne boljši. Samo da nekdo na tem veliko služi.
mallonge
23. 05. 2017 08.47
+2
S to žensko je čisto vse narobe. Narejena jer bila edino, da je stalno pripravljena in še to le za denar.
-BZ-
23. 05. 2017 08.31
+5
dajtte no, kake populistične floskule te ministrice, učbenikov je v celi OŠ vedno manj, največ pa je delovnih zvezkov in nebodigatreba gradiv, ki jih je treba kupiti, a jih vržeš potem proč, tisto kar ostane lahko za celo življenje so pa učbeniki, sicer pa učbenike itak izmenjuješ, sposodiš, vrneš. prvi razredi pa učbenikov sploh ne poznajo, samo delovne zvezke in kako berilo...tak da,, metanje peska v oči, na kozlanje mi gredo te predvolilne jajce, bo treba kake druge rezultate najprej pokazat. enako s prehrano, denarja je toliko v proračunu da bi lahko vsi otroci v vseh razredih OŠ imeli zastonj prehrano mi pa se gremo neke subvencije, pa socialne pa prošnje pa občinsko pomoč, še zaporniki imajo zastonj hrano, pa dijaki in študenti tudi subvencionirano pa že delajo sami...ne gre zato da moramo biti socialka kot družba ampak za nek standard, blaginjo ki ga lahko ponudimo otrokom, glede na to kaj z davki vplačamo državim v letu 2017 smo in sram me je da zakonsko ni potrebno imeti v OŠ tople vode na WC-jih, as te to vedeli ? ne se čuditi potem razvoju fekalnih bakterij in raznim rota virusom med otroci.
medo90
22. 05. 2017 18.26
+2
Kaj pa ostali?????? A ni OS brezplacna??
pizzamargerita
22. 05. 2017 18.23
+1
v Svici, tej grozni izkoriscevalski kapitalisticni drzavi je cela osnovna sola V CELOTI BREZPLACNA, vkljucno s svincniki....
medo90
22. 05. 2017 18.27
+4
Ranunculus
22. 05. 2017 18.10
+3
Kolega je v UK in njegovi otroci nimajo ucbenikov (stari 7, 9 in 11). Le gradiva, ki jim jih dajo pri vsaki uri, na leto pa morajo narediti par projektov, za katere pa morajo gradivo poiskati sami. Zadeva je bolj prakticna, blizje realnemu zivljenju in predvsem cenejsa, ker mu niti zvezkov in svincnikov ni treba kupit, vse dobijo v soli. Njegov strosek je uniforma, telovadna oprema in torbica v katero gre par zvezkov.
jonbonslon
22. 05. 2017 16.45
+1
kaj nismo socialna država?
pizzamargerita
23. 05. 2017 00.07
drzava ki protezira zgolj socialce to pa sigurno.
jakec1575
22. 05. 2017 16.37
+4
Ker država ni sposobna narediti ene strokovne ekipe, ki bi po strokovni plati dolocila najboljse ucbenike izmed konkurence za naslednjih 5-8 let. Res ni treba da se v prvih letih otroci ucijo kvantne fizike, bomo državljani seveda placali 10 x vec za vse mozne opcije, ki si jih bo izmislil ucitelj. na natecaju se strokovno doloci najboljsi izdelek in je 5 do 8 let mir. potem pa novi razpis. dolocena cena in je. ni treba v prvem razredu utopit otroke v knjigah in preambicioznem znanju. sicer pa, da se vrnem na vroco temo. pristojni minister bi moral nemudoma sklicati tiskovko na temo upravniki stavb, kjer izginja na desetine milijonov,in napovedati spremembe zakona v roku max 2 mesecev. aktivirati strokovno ekipo, ki je neodsvisna od mafijskih zdruzb in narediti red. ampak za to moras imeti big co hones. To kar je slo kar tako mimo je ranga kriminal za tes 6.
AdminZaKure
22. 05. 2017 16.05
-1
Če ne bi Cerarjevi strokovnjaki v šolstvu toliko pokradli, bi bili učbeniki zastonj do fakultete.
kaslc 1
22. 05. 2017 15.48
+6
jst pa grimove pravljice poslusam,skor zastonj
Karantanija
22. 05. 2017 15.43
+5
Kaj pa drugošolcem in ostalim?
pizzamargerita
22. 05. 2017 18.25
+1
drugosolci imajo pa ze PREVEC knjig predpisanih.... To je tako kot cepljenje proti klopom... reklamirajo popuste za prvo dozo, a kaj, ko za drugo in naslednje, ki so nujne, pa ne!!
kaslc 1
22. 05. 2017 15.42
+3
v sdsu vam ga se naredimo,pa to
HorstWiesel
22. 05. 2017 15.36
+14
Svoje čase smo imeli v OŠ izmenjavo knjig. Dal si knjige za npr. 5. razred in dobil knjige za 6.
jan.k94
22. 05. 2017 15.35
+13
Najbolje da država plača šolanje, malico, prevoz, položnice, nakupi hrano, in še da vsakemu 1000 € na mesec, folk pa naj doma sedi pa v zrak gleda..... Naj raje omogočijo ugodno gospodarsko klimo, da bojo imeli starši službe in normalne plače, pa da bojo lahko sami otroke preskrbeli....
pizzamargerita
22. 05. 2017 18.27
+2
folk na zalost najbolj pada na socialo... kaj bomo dobili ZASTONJ OD DRZAVE in kako to cimbolje izkoristiti (zastonj vrtec, bus, hrana v soli, stanarina.... vse samo, ce uspes prikazat, da si brezposeln
Carrasco
22. 05. 2017 15.34
+1
izobražene pametne opice ki hvalijo same sebe
tron3
22. 05. 2017 15.33
-2
Cerar je zadolžil v prvih 4 mesecih in pol državljanke in državljane za 4,5 milijarde, koliko do konca leta bolje da ne pove, kaj je Država Slovenija insolventna, pred stečajem itd, politične stranke pa nakladajo zaradi volitev ki bodo šele prihodnje leto, kako bodo dobrohotne, halooooooo, bravo čestitam, če boste te bučke kupili si pa res ne zaslužite, da bi bilo sploh kdaj bolje!!!
ggasperr
22. 05. 2017 15.20
+8
v prvem razredu je res zelo veliko učbenikov. Berilo 1. res hvala , za kozlat. vi 24ur pa bi lahko preverili koliko jih je dejansko
glava2
22. 05. 2017 15.16
+18
denar od hotelskega preživljanja zapornikov in ilegalcev, naj namenijo za OTROKE, pa bo vse brezplačno. oni pa naj delajo, če hočejo jesti, če ne naj bojo lačni!!!
draghci
22. 05. 2017 15.11
+5
Bedarija prve klase. namesto, da bi učbeniki, če že so brezplačni šli v šolsko knjižnico za naslednje generacije. Zakaj bi nekdo imel doma na polici učbenike oz. delovne zvezke za prvi razred. vse bo romalo v smetnjake. Očitno ministrstvo financira določene založnike. Nekatere šole se odločajo, da v prvem razredu sploh nimajo učbenikov in delovnih zvezkov, in sedaj so starši takoj ljubosumni, ker drugje jih imajo pa prezplačno. Nora poteza ministrstva. Ampak volitve so pred vrati.
trgft
22. 05. 2017 15.07
+3
A je sposobna naredit kaj več,kot to? Ne,devetletka zgrešena,do amena!