Slovenija

Ministrica uradno odšla

Ljubljana, 29. 01. 2007 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lukačičeva je tudi uradno prenehala opravljati funkcijo kmetijske ministrice. Za njenega naslednika se omenja Iztok Jarc.

Marija Lukačič je tudi uradno prenehala opravljati funkcijo kmetijske ministrice
Marija Lukačič je tudi uradno prenehala opravljati funkcijo kmetijske ministrice FOTO: POP TV


Mariji Lukačič
, ki je 10. januarja odstopila s položaja ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je z današnjim dnem funkcija tudi uradno prenehala. Državni zbor se je namreč ob začetku rednega januarskega zasedanja seznanil z njenim odstopom. Poslanke in poslanci so sejo začeli z minuto molka v spomin na žrtve holokavsta.

Lukačičeva je 10. januarja zaradi zdravstvenih razlogov odstopila s položaja ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Predsednik vlade ima nato deset dni časa, da v parlament pošlje predlog za imenovanje novega ministra. Premier Janez Janša je sicer kandidata že izbral, a njegovega imena še ni želel razkriti. Po poročanju medijev pa naj bi bil za novega ministra najverjetneje imenovan sedanji slovenski veleposlanik v Izraelu Iztok Jarc.

Vprašanja za premierja

Premierju Janezu Janši bodo vprašanja zastavili trije opozicijski ter koalicijski poslanec
Premierju Janezu Janši bodo vprašanja zastavili trije opozicijski ter koalicijski poslanec FOTO: Dare Čekeliš

DZ bo zasedanje nadaljeval s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši in ministrom. Predsedniku vlade bodo poslanska vprašanja kot običajno zastavili trije opozicijski ter koalicijski poslanec. Iz vrst poslanske skupine LDS bo to Milan M. Cvikl, ki bo Janšo povprašal, kako ocenjuje ustreznost načrtovanja in trošenja javnofinančnih odhodkov v času mandata sedanje vlade. Poslanec SNS Zmago Jelinčič namerava premiera vprašati, zakaj ob podeljevanju slovenskega državljanstva obstajajo različni kriteriji, ki kažejo celo na možno podkupovanje državnih uradnikov.

Miran Potrč (SD) ugotavlja, da v javnost prihaja vedno več podatkov, ki ustvarjajo dvom, ali vlada vedno in v celoti dosledno spoštuje zakone in skrbno gospodari z javnimi sredstvi. Potrč od Janše želi zagotovilo, da je bilo ravnanje nekaterih ministrov dosledno zakonito in v skladu z javnim interesom ter da pristojni ministri omogočijo vpogled javnosti v vse pravne podlage o uporabi javnih sredstev.

Med koalicijskim poslanskimi skupinami je za poslansko vprašanje premieru tokrat na vrsti NSi. Poslanca Jožefa Horvata zanima, kako vlada ocenjuje trenutne gospodarske in politične razmere v Sloveniji po uspešnem prevzemu evra in sprejetju večjega dela reformnih ukrepov.


  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
29. 01. 2007 11.33
Upam, da so se goispa Lukačič medtem že pozdravili in se uvrstili na listo za podzavestno učenje tujih jezikov. Njena persoektiva vsled znanja tujih jezikov žal ni v diplomaciji in EUR birokraciji, mogoče pa bi bila primerna za kakšno "živalsko farmo". Takih človeškoh virov je škoda, da bi delali na nekih "brezzveznih projektih".