Slovenija

Ministrica in socialni partnerji brez soglasja glede minimalne plače

Ljubljana, 19. 01. 2018 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Socialni partnerji na seji ESS niso našli soglasja o predlogu za 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače, ki ga je pripravila ministrica za delo Anja Kopač Mrak. So pa sprejeli sklep, da bodo do torka skušali oblikovati skupni dogovor o višini dviga. Ministrica je napovedala, da bo morebiten predlog spoštovala.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Sindikati in delodajalci o dvigu minimalne plače na različnih bregovih
    02:28
    Iz SVETA: Sindikati in delodajalci o dvigu minimalne plače na različnih bregovih
  • Iz 24UR ZVEČER: Višja minimalna plača postaja realnost?
    14:20
    Iz 24UR ZVEČER: Višja minimalna plača postaja realnost?

Socialni partnerji na današnji seji ESS niso našli soglasja o predlogu za 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače, ki ga je pripravila ministrica za delo Anja Kopač Mrak. So pa sprejeli sklep, da bodo do torka skušali oblikovati skupni dogovor o višini dviga. Ministrica je napovedala, da bo morebiten predlog spoštovala.

Kot je dejala Kopač Mrakova, so sindikati izrazili željo po 6,2-odstotnem zvišanju, delodajalci pa so vztrajali pri 1,7-odstotnem. Je pa po njenih besedah zelo pomembno, da so oblikovali vsaj sklep, da bodo skušali višino dviga do torka notranje uskladiti.

"V kolikor najdejo neko ravnotežje, se dogovorijo o dvigu minimalne plače in z usklajenim predlogom pridejo do ministrstva za delo, bom upoštevala njihov predlog, sicer pa nadaljevala s svojim," je povedala ministrica. Dodala je, da danes z delodajalske strani ni bilo slišati navedb, da takšen dvig pomeni zlom slovenskega gospodarstva.

Razlog za tako kratek rok za dosego soglasja je po ministričinih besedah v tem, da je rok za objavo uskladitve v uradnem listu že konec meseca. Po zakonu o minimalni plači namreč višino minimalne plače a posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

Na vprašanje, ali glede na dosedanjo razpravo verjame v možnost dogovora med sindikati in delodajalci, je Kopač Mrakova odgovorila, da ostaja optimistka. "Razprava je bila dobra. Dejstvo je tudi, da je bilo danes povedano, da je težava v plačnem modelu nasploh. Minimalna plača je samo eden od vzvodov in treba je preveriti, kako bi socialni partnerji prenovili plačni model, torej kolektivne pogodbe, tarifne razrede in podobno," je dejala.

Preden se bo ministrica s predlogom uskladitve znova odpravila h koaliciji, bo počakala na rezultat pogajanj med sindikalno in delodajalsko stranjo.

Ministrica s socialnimi partnerji še ni dosegla soglasja glede minimalne plače.
Ministrica s socialnimi partnerji še ni dosegla soglasja glede minimalne plače. FOTO: Twitter/Anja Kopač Mrak

4,7-odstotno povišanje za sindikate spodnja sprejemljiva meja

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je možnost sklenitve medsebojnega dogovora pozdravila. "Menim, da je cilj socialnega dialoga v tem, da se pogovarjamo in uskladimo, če je le mogoče," je poudarila. O možnostih za ugoden razplet pogajanj ni želela ugibati, je pa poudarila, da je 4,7-odstotni dvig zanje spodnja sprejemljiva meja.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je opozoril, da "v tej enačbi nekaj manjka". Kot je dejal, ne smemo pozabiti na javne uslužbence, katerih delodajalec je vlada, zato lahko v tem usklajevanju minimalne plače sodelujejo le, če sodeluje tudi vlada. "Zato pričakujem, da bo ministrica za finance sodelovala v pogovorih," je dejal.

Ministričin predlog sicer v Svizu izrazito podpirajo oz. bi ga še nekoliko zvišali. Delež zaposlenih, ki prejemajo minimalno plačo, je v javnem sektorju namreč višji kot v zasebnem, je poudaril Štrukelj.

Pomen "dodatnega kroga" usklajevanj je izpostavil tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. Na njem bodo poskušali socialnim partnerjem z argumenti dopovedati, da takšen dvig "ni ravno moder". "Gospodarstvo ima podjetja, ki jim gre odlično - vprašanje, koliko je tam minimalnih plač - in podjetja, ki jim ne gre tako dobro. Teh je med eno petino in eno četrtino in tam je največ minimalnih plač," je dejal. Ocenil je, da so v stališčih trenutno še precej narazen, a dokler ostaja možnost usklajevanja, je optimist.

Predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) Drago Delalut je medtem ocenil, da za obrt in podjetništvo minimalna plača ne predstavlja težave. "Nismo proti dvigu minimalne plače, smo pa tudi za to, da se poišče sistem za dvig minimalne plače. Stalno govorimo, da imamo skoraj najvišje prispevke in dajatve v Evropi. Menimo, da jih je treba znižati in pustiti, da delavci pri plači dobijo več," je dejal.

Predlagani dvig bi v podjetjih v slabšem poslovnem položaju po njegovih besedah skoraj gotovo pomenil odpuščanja. "Panoge, kot je tekstilna industrija, delajo z minimalnimi pribitki, zato bo skoraj gotovo prišlo do dodatnih odpuščanj in povečanja števila ljudi, ki prejemajo minimalno plačo," je še dodal.

Ministrica Anja Kopač Mrak vztraja pri svojem predlogu o dvigu minimalne plače.
Ministrica Anja Kopač Mrak vztraja pri svojem predlogu o dvigu minimalne plače. FOTO: Miro Majcen

Ministričin predlog: minimalna plača v višini 638,42 evra neto

Ministrica se pred objavo predloga, da bi se minimalna plača letos povečala na 842,79 evra bruto oz. 638,42 evra neto, ni posvetovala z vlado, kot se je lani, zato je to razburilo zlasti SMC.

Kopač Mrakova koalicije in vlade v četrtek ni prepričala, tako da je šla danes na sejo ESS brez podpore koalicije. Prav tako ni prepričala ministrov za gospodarstvo in za finance Zdravka Počivalška in Mateje Vraničar Erman, ki imata po njenih besedah svoja predloga, pri obeh pa gre za nižje zvišanje minimalne plače, kot ga predlaga ministrstvo za delo.

Premier Miro Cerar se do predloga za zvišanje minimalne plače ni opredelil. Po posvetovanju na ESS bo o dvigu minimalne plače sicer znova govorila vlada oz. koalicijski vrh.

Odzivi sindikatov in delodajalcev so bili pričakovani. V sindikatih menijo, da bi moral biti dvig višji, delodajalci pa pravijo, da je previsok in da bo mnogim podjetjem povzročil težave. "Verjamem, da gospodarstvo ta strošek zmore," je ob ponedeljkovi predstavitvi predloga dejala Kopač Mrakova, ki je ponovila, da bi pritisk na dvig minimalne plače zmanjšali s spremembo plačnega modela.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gregolin
20. 01. 2018 18.46
+1
Made in Slovenija. Vse odgovorne plačat po minimalcu...ko bodo kaj naredili dobijo stimolacijo.
Transformerji
20. 01. 2018 18.17
To je idealen prostor za komentiranje novice brez komentarja; mati v toaletnih prostorih na Vranskem zapustila komaj rojenega otroka - če ga ne bi našli, ga je v resnici pustila umreti. Mami je sedaj v bolnišnični oskrbi, kjer bodo skušali ugotoviti vzroke njenega nerazumljivega in krutega dejanja!? Zakaj se ubadati s tem? Po toči zvoniti je prepozno, saj menda ne mislite, da ji boste finančno tako pomagali, da se bo naučila vzljubiti svoje komaj rojeno dete? Otročička dajte takoj v posvojitev, njo pa prepustite dosedanjemu življenju - jo bo že izučilo, kaj je delala narobe!
LLLEPI
20. 01. 2018 18.28
LLLEPI
20. 01. 2018 17.06
+0
Ha ha ha ha Kaj se sedaj usajate ste hoteli kapitalizem in EU sedaj pa uzivajte v njem.Kapitalisti in eu potrebujejo poceni delavno silo da lepo in razkosno zivijo na njen racun.Slo delavec pa je pokoren in ponizen in cenejsi kot kitajski delavec
LLLEPI
20. 01. 2018 16.48
+3
Toliko pompa za teh usranih 25 evrov ce bo propadla drzava zaradi tega pa naj.Ko pa si nasi politiki visajo place za 500 evrov in vec ni pa nobenega problema tu so se dohtarji solniki sodniki policisti itd.Delavec se vidi da nimas nic v glavi da to vse vzdrzujes in teh 25 evrov bi moral sprejet kot zalitev in prenehati delati za druge
Bojan-F
20. 01. 2018 12.16
Tovarisija ... baje je vec kot 70% zaposlenih v realnem sektorju na minimalcu ... OK ... torej je institut minimalne place se kako potreben, saj ce ga ne bi bilo bi onih 70% prejemalo se manj ... ker se zaposleni v realnem sektorju ne znajo organizirati in dogovoriti z delodajaci, mora pac to storiti Vlada ,,,
Bojan-F
20. 01. 2018 12.19
... ker mnogi bentite cez davke in drzavo (ocitno imamo opraviti s stokholmiskim sindromom) predlagajte, kaj mora drzava storiti, da se bomo pribizali nasim svetilniskim drzavam.
LLLEPI
20. 01. 2018 16.51
+1
UKINITI 70% politikiv ki samo mesajo zrak in lazejo zraven pa se kradzjo na normo kdo bo vec
LLLEPI
20. 01. 2018 16.54
+1
Dokler delodajalci najdejo delovno silo za 600 evrckov zakaj bi placevali vec
nevica
20. 01. 2018 11.23
+1
Kaj pa mi, ki smo tole izvolili, ali kaj veljamo ali nič? Država naj z ustrezno politiko skrbi za investicije (davki), da bo več ljudi zaposlenih v donosnih panogah. Potem se bodo slaba podjetja lahko zaprla in bo minimalna plača lahko precej višja. Ne pa da ob istih davkih, ki male podjetnike že tako tarejo, stokajo kako bo višja minimalna plača uničila podjetnike in naredila več brezposelnih....Naj se reče bobu bob in sicer takole: ljudem je treba zagotoviti solidno preživetje, malim podjetjem pa solidno poslovanje.
Rolesx
20. 01. 2018 10.50
+2
Dvig plač za 20 evrov ne pomaga ker bomo čez eno leto spet na cesti saj bodo lopovi lahko delali naprej po starem za svoj žep naprej.Zahtevamo nove zakone, ne morejo nam vladati župani in politiki ki so državi dolžni 10 milijonov evrov .Kje je tu logika gospa ministrica? Svojo firmo so uničili sedaj pa mislijo še nas? Zahtevati nove zakone
johanca123
20. 01. 2018 08.46
+1
Komunajzarske inovacije z minimalnimi plačami samo odvračajo pozornost od pojma DOSTOJNE PLAČE. Razdragane ljudske mase pa to kupijo!
nevica
20. 01. 2018 11.24
-1
No, saj gre zato, da bi minimalna bila dostojna.
LLLEPI
20. 01. 2018 17.15
+2
Mislim da je to bol inovacija tabelih v letih 70 in 80 so si vsi gradili hise in kupovali stanovanja.Danes pa je to privilegij politikov direktorjev in dohtarjev
LLLEPI
20. 01. 2018 18.29
srecnii
19. 01. 2018 22.58
+11
Delavcam dat miloščino v višini 600 evri, šefi pa 2x letno ornk dopust, vsake par let nov avto, lepo novo hišo. Ne razumem vas delodajalci, zakaj sploh zaposlujete kader in ponujate take plače. Zakaj sami ne delate in vam vrjamem ne bo noben fovš, da si lahko vse to privoščite.
LLLEPI
20. 01. 2018 16.52
-1
Delavec si je cisto sam kriv da dobi 600 evrov saj nima nic proti in pokorno vsak dan dela za ta denar
macek_garfield
19. 01. 2018 22.57
+7
... smc ... je gotofa ... pa to ... cmerar ... gotof si ... pa to ... samo povem ...
iga_biba
19. 01. 2018 21.06
+14
Ko so v Avstriji delodajalci začeli jamrati ob dvigu minimalne plače na 1.900€ do 2020, je njihov finačni minister rekel katero podjetje ne more ali pa ne želi plačati delavca lahko podjetje kar zapre. Od takrat se nihče več ne pritožuje. Kakšna razlika je med našo prodajalko in avstrijsko? 1.000€. pa verjetno avstrijska nima toliko več dodane vrednosti.
LLLEPI
20. 01. 2018 16.56
+1
Ima pa vec v glavi in ne voli 30 let istih lopovov in ji se na kraj pameti ne pade da bi delala za 600 evrckov
komarec
19. 01. 2018 16.24
+18
Zanimivo bi bilo videti reakcije, ko bi delavci odločali o plačah direktorjev, poslancev, ministrov.........
nevica
20. 01. 2018 11.28
+1
Ha, samoupravljanje, takrat so bili določeni koeficienti - genralni direktorji so imeli največ 4kratnki povprečne plače. Zakonodaja o managerjih je pri nas vse postavila na glavo, podjetje gre k vragu, direktor pa do zadnjega vleče 20 kratnik povprečne plače, nato se na podjetje prisesa še stečajni upravitelj in tako naprej.... Namesto, da bi bili managerji plačani od resnične uspešnosti podjetja, sicer pa lahko tudi manj od bolj izobraženih in bolj produktivnih ljudi v podjetju...
LLLEPI
20. 01. 2018 16.58
+1
Slo delavec se ne upa odlocat o placah direktorjev politikov dohtarjev solnikov itd.Kaj pa ce se komu zameri??? Najlepse je da je tiho in da dela za minimalca in benti samo za sankom ko ima ze polno rit pira
asiblesava
19. 01. 2018 16.14
+5
Sindikati se morajo prešteti... V ESS sedijo nekateri ki sploh ne zadostujejo pogojem drugih pa te barabe podkupljene ne spustijo zraven!!!
finec
19. 01. 2018 16.10
+6
In taki se predstavljajo kot podjetniki.
komarec
19. 01. 2018 16.00
+17
Še eno čudo je v tem našem sistemu. Zanimivo je dejstvo, da imajo najnižje plače tisti, ki proizvajajo. Kdor proizvaja, prodaja in tistega je treba obdavčit, ker tam je za gotovo denar, za to, da lepo živijo tisti, ki mlatijo prazno slamo.
www.jaz
19. 01. 2018 15.47
+7
991 MILIJONOV, KI JIH ZAHTEVA JAVNI SEKTOR RAZDELITE MED SOCIALNO OGROŽENE ( MIN. PLAČA IN MIN.POKOJNINA )! IN TO POD 1. TOČKO !!!
trgft
19. 01. 2018 15.54
+11
Ahaha,sanjaš! Tega pa res niso sposobni naredit,davke spustit,občine zmanjšat,razbremeniti gospodarstvo,zmanjšat po raznih agencijah in službah,dohtarje na realna tla spustit,korupcijo počistit,vrnit pokraden denar skrit v davčnih oazah,odvzet tajkunom nepremičnine ...tega je,ogromno!
komarec
19. 01. 2018 15.17
+21
Slabe ekonomiste imamo v vladi, višjo plačo kot bi dali delavcem, več bi ti porabili, več bi imela država od tega. Tista država, ki ima velik srednji sloj, tista je socialna država. Logika je samo ena, najvišjega sloja ni veliko, porabi pa ravno toliko kot srednji, nižji porabi vse kar ima in to je malo, srednji troši največ in to so dejstva.
zombie 1
19. 01. 2018 15.19
+8
fljfo
19. 01. 2018 15.20
+3
Zakaj pa bi se brigali za socialo, ko so vendar vladajoči ultraliberalci?
komarec
19. 01. 2018 15.22
+6
Nisem žel na stvari gledati politično, ampak ekonomsko.
fljfo
19. 01. 2018 15.23
+7
Zafurali so državo, tako da jim je tisti "ekonomsko" očitno tuj....
CyberWorm90
19. 01. 2018 15.36
+5
motiš se fijfo niso zafurali ampak pokradli keš : ))) wišek "ekonomije" so jankowičewe slamnate firme pa preplačane stožice pa teš6 pa zdej še drugi tir itd : ))
fljfo
19. 01. 2018 15.40
+2
Saj imaš prav Cyber...LDS...Nikjer v imenu nimajo besede Socialno....
komarec
19. 01. 2018 15.56
+5
Cyber bodi vsaj malček pošten, pa k tem, ki si jih omenil dodaj še vsaj zvonove.
CyberWorm90
19. 01. 2018 16.01
+5
janšot bi reku da smo edina komunistična enklawa k pusti da se gre w cerku sam za biznis : )))) kristus se wrjetn w grobu obrača k gleda kacga rodeta w nowmu marcedezu k pridiga od ponižnosti pa poštenosti hahahah
komarec
19. 01. 2018 16.06
+5
zombie 1
19. 01. 2018 15.11
+25
Se pravi,da za realni sektor,ki napaja celo državo,je problem dvig plače,medtem ko v JU in JS kot po tekočem traku izsiljujeo za plače!!!Pa vemo kako so produktivni!!!
prašek
19. 01. 2018 15.14
-8
Kaj npr. lahko očitaš med. sestram ???? Veš, povedal ti bom nekaj čisto novega : tudi med. sestre so JS !!!!
zombie 1
19. 01. 2018 15.15
+14
Ni res,one so v Javni upravi!!! Javni sektor so razne agencije,ki so same sebi namen!!!
prašek
19. 01. 2018 15.17
-5
Zelo lepo bi bilo od tebe, če bi kdaj prebral kakšno knjigo !!!!!!!!
zombie 1
19. 01. 2018 15.18
+7
prašek
19. 01. 2018 15.19
-6
prašek
19. 01. 2018 15.24
-7
Sicer me to nič ne briga, pa bom vseeno vprašal : čez koliko let boš pa končal osnovno šolo ?
Morana7
20. 01. 2018 09.03
+1
Prašek, nekdo omeni JS ijn vi tako, medicinske sestre,,,ok dodam jaz še gasilce, pa to ne spremeni dejstva, da če govoriva o komplet sistemu JS,. da je ta preobsežen, dela slabo in troši nerazumno...Skratka to, da si medicinske sestre zaslužijo več tega ne spremeni....JS je viden kot zažiralec razvoja kar tudi je..in JS non stop nekaj stavka...medtem ko resnično ubog folk ne dobi niti plače, ker ravno tile v JS npr. delovna inšpekcija ne opravijo svojega dela...
Morana7
20. 01. 2018 09.05
Skratka medicinske sestre v vašo vednost niso edine v JS...in če so one upravičene do več, tega ne morete reči za komplet JS niti pod razno.
fljfo
19. 01. 2018 15.10
+14
Kaj je z obljubo, da je davek povišan samo začasno zaradi krize?!?! Cerar se hvali, da nas je pripeljal iz krize torej državljani čakamo na znižanje davka.....
ButaleLand
19. 01. 2018 15.06
+18
Dejte narodu za 50 % povečat minimalca...mogoče bo to bolj sprejemljivo in manjši halo, kot je zdej za teh borih 25 €
prašek
19. 01. 2018 15.10
-16
Morebiti bi želel kar za 150% ?? sam prašam
komarec
19. 01. 2018 15.19
+8
praško želja je želja, za kaj ne bi smela biti 200%?
prašek
19. 01. 2018 15.22
-6
pipa ..... Čista resnica, želja je lahko še višja ☺